Gość: TOM IP: *.miedzyrzecz.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 13:11 Po ostatnich badaniach materiałowych Cerbudu, wszystko wskazuje na to, że tak!?! Pocieszy mnie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asieńka Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.future-net.pl 04.09.02, 18:09 Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć, że Cerbud to Zrzeszenie Krajowych Producentów Ceramiki Budowalnej, co oznacza , że będą zawszę i w każdych okolicznościach walczyć z takim potentatem cegieł jak Wienerberger ( Austria). A zatem rzetelnością ich badań nie należy się zbytnio przejmować. A żeby Tobie jeszcze bardzie humor poprawić to napiszę , że mój dom też z porothermu, a moje informacje na temat tych cegieł są takie, że są bardzo wytrzymałe na nacisk, natomiast lepiej nie testować na nich wbijania dużych haków i wieszania ciężkich rzeczy, wtedy rzeczywiście może się zawalić. POzdrawiam, Mam nadzieję, że dom Ci się nie zawali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.acn.pl / 10.128.138.* 04.09.02, 21:43 skąd takie katastroficzne informacje? Mamy zamiar budować od wiosny właśnie z Porothermu i nieźle nas wystraszyliście. Podajcie więcej info o tych badaniach Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.future-net.pl 05.09.02, 10:17 Ja osobiście tych badań na oczy nie widziałam, sprawdzałam tylko co to jest ten cerbud i za bardzo bym ich badaniom nie dowierzała, natomiast moje informacje na temat tych cegieł pochodzą z moich prywatnych źródeł- bardzo pewnych. Tak jak juz pisałam, bardzo wytrzymałe, ale na nacisk. Wieszać ciężkie rzeczy można tylko na grubych ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wandaj Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.46.* 05.09.02, 10:31 Proponuję zajrzeć na forum MURATORA. Wiele ciekawych rzeczy tam można przeczytać w zw.z art."A mury runą" zamieszczonym w najnowyszym tygodniku NIE. Ja również wybudowałam dom z porothermu. Po przeczytaniu tego artykułu myślałam, że dom i świat już mi się zawalił. Poczytałam uwag mądrzejszych i bardziej uczonych w temacie, odwiedziłam budowę i stwierdziłam, że dom stoi a dach jest na ukończeniu. Wykończenie planowaliśmy na przyszły rok ale w związku z tym, ocieplenie budynku zrobimy jeszcze w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eldo Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 05.09.02, 16:24 A co macie na myśli mówiąc o ciężkich rzeczach? Czy np. mebli kuchennych-szafek nie można powiesic?A jakby były tylko 2 na ścianie? A co z półkami od szaf przesuwanych? dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 18:46 nie przejmowałbym się zbytnio zaniżoną przez producenta wytrzymałością na ściskanie (7.8 Mpa zamiast deklarowanych 15 - tym niech się martwią ci, co mieszkają w domach o kilku kondygnacjach, DJ to wytrzyma). Poważniej brzmi niszczenie pustaka po 6-u - 10-u cyklach za- i rozmrożenia. Przy ścianie jednowarstwowej pachnie małą katastrofą budowlaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: *.future-net.pl 05.09.02, 19:01 Ludzie nie panikujcie !!! Żaden dom się nie zawali i ściana też wam nie runie jak sobie szafki kuchenne na niej powiesicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! IP: 213.241.67.* 09.09.02, 08:36 Gość portalu: Wandaj napisał(a): > Wiele ciekawych rzeczy tam można > przeczytać w zw.z art."A mury runą" zamieszczonym w najnowyszym tygodniku NIE. i Ty wierzysz w rzetelność artykułu w NIE? już nie pamiętasz jak działała komunistyczna propaganda? Odpowiedz Link Zgłoś
ctrtb Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! 09.09.02, 08:58 Gość portalu: Ja napisał(a): > i Ty wierzysz w rzetelność artykułu w NIE? > już nie pamiętasz jak działała komunistyczna propaganda? Nie neguj czegoś, czego nie znasz. Przeczytaj artykuł, a potem się wypowiedz. T.B. Odpowiedz Link Zgłoś
jarro Re: CZY MÓJ DOM Z POROTHERMU SIĘ ZAWALI !?!?! 09.09.02, 15:25 > Nie neguj czegoś, czego nie znasz. Przeczytaj artykuł, a potem się > wypowiedz. wybacz, ale komunistycznych szmatławców nie czytam Ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: czy to sa pustaki z wypustami? IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 05.09.02, 21:08 To znaczy, buduje sie inaczej niż tradycyjnie na zaprawę, czy tak? Straszne są tego typu wiadomości, naprawdę grozi zawaleniem? Jak to możliwe? Czyzby były az taka nowością na rynku, że nie ma jak dotąd rzetelnych badań czy cos w tym rodzaju? Pozdrawiam, głowa do góry, musi byc jakieś rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: pytanie do Toma. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 14:19 Na pewno sie nie zawaliiii! Ale co przemawiało w Twoim wypadku za zastosowaniem tej technologii. Jestem na etapie wyboru i jakos pustaki ceramiczne najbardziej pasuja mi jako budulec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondor Re: pytanie do Toma. IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 09.09.02, 21:57 Porotherm jest bardzo równy.Dobrze sie muruje, są równiutkie ściany. Odpowiedz Link Zgłoś