Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

parkiet - guatambu czy klon?

IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 14.09.02, 15:40
    Witam,
    Czy ktos ma doswiadzczenia z parkietem jak w temacie? Ktore lepsze?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: maro4 Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: A* / 198.155.189.* 16.09.02, 09:14
        Nic nie wiem na temat klonu. ale mam od ponad roku parkiet z drewna guatambu.
        Uwagi:
        - musisz liczyc sie z tym, ze troche zmieni kolor (bedzie ciemniejsze). Gdy w
        pierwszych tygodniach ludzie widzieli ten parkiet, byli przekonani, ze to
        panele: idealny kolor na calej powierzchni, scisle ulozenie klepek, i.t.d.
        Teraz parkiet nabral szlachetnosci- klepki nabraly kolorow, roznych odcieni
        - uzyj dobrego, twardego lakieru, nie jest to drewno zbyt twarde
        - polecam lakier polmatowy, ja uzylem blyszczacego, wyglada jak lustro, ale
        niestety "podrapane"-male dzieci...
        - pracuje, jak kazde drewno. Po sezonie grzewczym klepki nie przylegaja juz tak
        idealnie do siebie...
        - klepki mam roznej dlugosci, 40-100 cm i taki parkiet wyglada chyba znacznie
        lepiej niz z krotszych i jednakowych klepek
        - uwazaj na listwy z guatambu, sa roznej jakosci (roznego koloru)
        - taki parkiet ulozy kazdy fachowiec, nie ma w tym nic szczegolnego
        Pozdrawiam
      • Gość: ula Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: 193.178.143.* 16.09.02, 14:13
        Co to znaczy, ze "nie jest to drewno zbyt twarde"?
        Slyszalam, ze wrecz przeciwnie...
        Jak znosi normalne uzytkowanie? Gosc w szpilkach zostawi
        slady? I jak pracuje, bo straszono mnie szczelinami po 3
        milimetry? A czy bardzo sciemnieje?
        Pozdrawiam
        • Gość: % Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 16.09.02, 21:34
          Moim skromnym zdaniem oprócz całej gamy najpiękniejszego drewna egzotycznego
          (niestety poza moimi finansowymi możliwościami) jedynym naprawdę twardym i
          pięknym drewnem na naszym rynku jest jesion.
          Żaden inny surowiec nie da Ci tak pięknego jasnego odcienia i rysu słojów jak
          klepka z tego drewna. Namówiono mnie na to pięć lat temu i uważam że to był
          strzał w 10.Po pięciu latach intensywnej eksploatacji nie ma żadnych oznak
          zużycia, zmiany barwy, itp. itd. Gdybym wiedział wcześniej całe mieszkanie
          byłoby wyłożone taką klepką.Ale cóż, w innych pomieszczeniach jest buk - też OK
          ale nie dorównuje klasą jesionowi. Pzdr. Co do pięknego drewna egzotycznego
          którego jestem fanem, zajrzyj na stronę www.dlh.pl
          • e-tubylec Re: parkiet - guatambu czy klon? 17.09.02, 15:59
            Witam,
            też rozważałem guatambu, jednak jesion przeważył. W cenie
            guatambu masz jesion biały select. Wg mnie dużo ciekawszym
            drewnem jest jesion. Ale to już kwestia gustu.

Jak robiliście listwy? Lakierowanie i po wyschnięciu dopiero montowanie
            czy odwrotnie - listwy i całość lakierowana z podłogą?
            Jak jest poprawnie?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka