Gość: ania IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 14.09.02, 15:40 Witam, Czy ktos ma doswiadzczenia z parkietem jak w temacie? Ktore lepsze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maro4 Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: A* / 198.155.189.* 16.09.02, 09:14 Nic nie wiem na temat klonu. ale mam od ponad roku parkiet z drewna guatambu. Uwagi: - musisz liczyc sie z tym, ze troche zmieni kolor (bedzie ciemniejsze). Gdy w pierwszych tygodniach ludzie widzieli ten parkiet, byli przekonani, ze to panele: idealny kolor na calej powierzchni, scisle ulozenie klepek, i.t.d. Teraz parkiet nabral szlachetnosci- klepki nabraly kolorow, roznych odcieni - uzyj dobrego, twardego lakieru, nie jest to drewno zbyt twarde - polecam lakier polmatowy, ja uzylem blyszczacego, wyglada jak lustro, ale niestety "podrapane"-male dzieci... - pracuje, jak kazde drewno. Po sezonie grzewczym klepki nie przylegaja juz tak idealnie do siebie... - klepki mam roznej dlugosci, 40-100 cm i taki parkiet wyglada chyba znacznie lepiej niz z krotszych i jednakowych klepek - uwazaj na listwy z guatambu, sa roznej jakosci (roznego koloru) - taki parkiet ulozy kazdy fachowiec, nie ma w tym nic szczegolnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: 193.178.143.* 16.09.02, 14:13 Co to znaczy, ze "nie jest to drewno zbyt twarde"? Slyszalam, ze wrecz przeciwnie... Jak znosi normalne uzytkowanie? Gosc w szpilkach zostawi slady? I jak pracuje, bo straszono mnie szczelinami po 3 milimetry? A czy bardzo sciemnieje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: % Re: parkiet - guatambu czy klon? IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 16.09.02, 21:34 Moim skromnym zdaniem oprócz całej gamy najpiękniejszego drewna egzotycznego (niestety poza moimi finansowymi możliwościami) jedynym naprawdę twardym i pięknym drewnem na naszym rynku jest jesion. Żaden inny surowiec nie da Ci tak pięknego jasnego odcienia i rysu słojów jak klepka z tego drewna. Namówiono mnie na to pięć lat temu i uważam że to był strzał w 10.Po pięciu latach intensywnej eksploatacji nie ma żadnych oznak zużycia, zmiany barwy, itp. itd. Gdybym wiedział wcześniej całe mieszkanie byłoby wyłożone taką klepką.Ale cóż, w innych pomieszczeniach jest buk - też OK ale nie dorównuje klasą jesionowi. Pzdr. Co do pięknego drewna egzotycznego którego jestem fanem, zajrzyj na stronę www.dlh.pl Odpowiedz Link Zgłoś
e-tubylec Re: parkiet - guatambu czy klon? 17.09.02, 15:59 Witam, też rozważałem guatambu, jednak jesion przeważył. W cenie guatambu masz jesion biały select. Wg mnie dużo ciekawszym drewnem jest jesion. Ale to już kwestia gustu. Jak robiliście listwy? Lakierowanie i po wyschnięciu dopiero montowanie czy odwrotnie - listwy i całość lakierowana z podłogą? Jak jest poprawnie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś