Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MDF lakierowany (fronty kuchenne)

IP: *.acn.pl / 10.128.135.* 27.09.02, 21:08
    to prawie nasz wybor (po naturalnym drewnie, niestety w innym budzecie);
    praktycznie mozna miec dowolny kolor, ale ostrzezono mnie przed odpryskami;
    czy macie jakies doswiadczenia eksploatacyjne? a moze ktos jest technologiem
    i zalezy to np. od lakieru i jakosci wykonania

z gory dziekuje za odpowiedzi, ktorych potrzebuje do wtorku
    Obserwuj wątek
      • Gość: Joanna Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 21:55
        a ja slyszalam, ze MDF jest szkodliwy, rakotworczy, itp. - pewnie dopiero za
        kilka lat sie okaze...
        • Gość: mak Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.acn.pl / 10.128.135.* 28.09.02, 10:27
          dzieki za troske o moje zdrowie, ale to troche nie na temat
      • Gość: Ewa Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 03:47
        Z własnego i mojej rodziny doświadczenia odradzam! Chyba, że kupujesz coś
        bardzo taniego na jakiś czas, póki się nie dorobisz i nie będzie Cię stać na
        coś innego (np. prawdziwe drewno, lub adaptację mebli z pchlego targu). W
        kuchni używanej intensywnie na co dzień MDF po paru miesiącach zarysowuje się,
        obtłukuje i wyciera. Spod warstwy lakieru wyłazi syntetyczna powłoka, a w
        wypadku większych uszkodzeń płyta wiórowa. Syf i wstyd. Po prostu MDF jest
        plastkiem, który nie patynuje się z wiekiem, a niszczy.
        • Gość: mak Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.acn.pl / 10.128.135.* 28.09.02, 10:41
          poza pelnym drewnem i postformingiem wiekszosc frontow mebli kuchennych jest
          robiona z MDF; moze byc on oklejony fornirem (i czesc ludzi mysli, ze ma
          drewniane meble - szczegolnie, ze przed oklejeniem frezuje sie go jak drewno),
          folia PCV lub lakierowany; pytanie jest, na ile powloka lakiernicza jest gorsza
          i mniej wytrzymala od pozostalych (bo to ze glebiej jest cos w innym kolorze
          nie ulega watpliwosci) i na ile zalezy to od konkretnego lakieru, ilosci
          warstw, jakosci wykonania, etc.
      • Gość: czarna Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 11:12
        Moja teściowa ma taką kuchnie od 5 lat i nadal się dobrze prezentuje, a jest
        kucharką z powołania. Jej meble mają niespotykany kolor - różowo-lawendowy
        metalik, blaty i korpusy fioletowy metalik. Ładnie wyglądają ale oczywiście
        trzeba o nie dbać. Jeśli chciałaś mieć meble drewniane polecam płytę MDF z
        okleiną drewnianą (nie drewnopodopną), równie dobrze wygląda, zwłaszcza jeśli
        będziesz czyściła meble środkami do drewna. Ja jestem w podobnej sytuacji - na
        meble drewniane mnie nie stać, więc wybrałam tańszy wariant.
      • Gość: mak Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.acn.pl / 10.128.135.* 30.09.02, 23:06
        nikt wiecej nie ma takiej kuchni? latwiej podejmowac decyzje bardziej
        statystycznie;

przyszlo mi do glowy, ze chyba szafki lazienkowe sa robione w takiej
        technologii i przeciez wytrzymuja wiele lat
      • Gość: BD Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: 195.136.251.* 01.10.02, 08:39
        Witam,

Gość portalu: mak napisał(a):

> to prawie nasz wybor (po naturalnym drewnie, niestety w innym budzecie);

To ciekawe, bo jak ja rozważałem z czego mieć fronty to lakierowany MDF był w
        cenie drewna i wyraźnie droższy od folii MDF. Ja wybrałem drewno.

> praktycznie mozna miec dowolny kolor, ale ostrzezono mnie przed odpryskami;
        > czy macie jakies doswiadczenia eksploatacyjne? a moze ktos jest technologiem
        > i zalezy to np. od lakieru i jakosci wykonania

Wczoraj rozmawiałem o tym ze stolarzem, który robił mi inne mebelki -
        powiedział, że te lakiery są bardzo trwałe, ale są dwa problemy - odpryski (o
        których wspomniałeś) i problem z kolorem - chodzi o to, że jak się np. front
        zniszczy, bardzo trudno będzie Ci go wymienić na dokładnie taki sam kolor - bo
        teoretycznie te same kolory nie są takie same w różnych partiach producenta
        (podobny problem jak np. z glazurą, gdzie różne wypalenia mają różny odcień).

Jeśli chodzi o kolor (czyżbyś była kobietą :-) to drewo można również wybarwić
        na co się chcę. Widziałem np. bardzo ciekawe drewniane frontu barwione na taki
        morski niebiesko-zielonkawy kolor.

pozdrawiam,

BD
        • Gość: Inga Re: MDF lakierowany (fronty kuchenne) IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 18:09
          Ja mam meble w kuchni z MDF i jestem z nich bardzo zadowolona, a że się kiedyś
          zniszczą ? to się je wymieni, nic nie jest wieczne, a meble kuchenne drewniane
          podobają mi się w dużych kuchniach, w małych sprawiają wrażenie masywnych i
          ciężkich, ale to oczywiście moje zdanie. Ja chciałam mieć kuchnię wesołą i
          dzięki MDF mam taką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka