Forum   leczo

leczo

(75 wyników)
  • Jak wyżej chcę przygotować w dużych ilościach leczo na zimę w słoikach tak jak kupne ze sklepu. Co zrobić żeby się nie popsuło czy wystarczy wlać gorące do słoików i zakręcić czy należy pasteryzować jak tak to ile?
  • Pomóżcie,bo już sama nie wiem, co robię źle. Z racji dużej ilości cukinii w ogrodzie przerabiam ją na leczo - no i własnie- zrobiłam przegląd kontrolny w spiżarce i okazało się, że prawie wszystkie słoiki z leczo, które robiłam kilka dni temu syczą, najwyraźniej psuje się zawartość. Leczo robione z cebuli, papryki, cukinii, całość podduszona i potem zapasteryzowana w słoikach ok. 20 min. Co robię źle? Nie jestem nowicjuszem w kuchni, reszta przetworów (marynaty) idealnie wychodzi od lat, tylk...
  • to leczo jest nie jest madziarskie ale musze sprostowac prawidlowo to leczo jest Wegierskie w dawnych czasach uzywano tego wyrazu ale nie obecnie i szanujmy sasiadow.
  • Bardzo pyszne leczo,polecam kazdemu kto lubi kuchnie wegierska:)ps,zamiast posypywac wegeta lepiej rozpuscic kostke rosolowa w wodzie i zalac,wychodzi na to samo i sa mniejsze szanse przesolenia;)pozdrawiam
  • czy mogę zrobić w słoikach na zimę paprykę pokrojoną w paseczki ,jak do lecza w samej zalewie solnej(+ pieprz, lisc laurowy i ziele ang.)?
  • Leczo(59)

    Nie odsyłajcie proszę do googla, bo jak dla mnie są to przepisy "martwe" ;-) Jak robicie, czym doprawiacie?
  • Ano wlasnie, uwielbiam leczo, warzyw teraz mnóstwo zrobilabym na zapas ale nie mam niestety gdzie zamrozic. Dac sie je zamknac w sloikach tak zeby dotrwaly do zimy? Jak to zrobic zeby sie nie zmarnowalo bo tego bym chyba nie przezyla...? Bede wdzieczna za Wasze rady bo z przetworami dopiero zaczynam :)
  • Czy ktos robił leczo do słoików? Chodzi mi o to czy te słoiki trzeba pasteryzować?
  • pomyliłam paprykę z chili,mam tego cholerstwa garnek i nikt nie chce jeść bo za ostre
  • Leczo(9)

    smalec w daniu wegetarianskim???!!!!
  • wie ktos jak to zlagodzic?
  • Leczo(20)

    Składniki - 3 różno kolorowe papryki - trzy laski kiełbasy np. podwawelskiej - 5 dużych ogórków kiszonych - dwie cebule - ½ szklanki oleju - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Wykonanie Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie składniki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać. Zdjęcie potrawy dostępne
  • witam. chce zrobic dzis na zime kilka sloikow leczo. czy wystarczy, ze wloze gotujace sie leczo do sloika, zakrece go i obroce do gory nogami, czy musze te sloiki jeszcze gotowac? pozdrawiam
  • jak w temacie
  • robie 1raz leczo i nie ma smaku lecza:(hmm ma kwaskowy smak bleee dodalam przypraw keczupu troszke koncentratu i dalej taka pomidorowka;/jak zrobic smak i by byl sos gesty:(dziekuje za pomoc:)
  • Ostatnio leczo, które zrobiłam smakowało jakoś inaczej. Czegoś w nim brakowało, tylko nie wiem czego? Jak robicie leczo, co dodajecie, czy zagęszczacie je? Kiedyś smakowało inaczej ale ja zawsze robię wszystko na oko, może proporcje nie te? Chociaż wydaje mi się, że chodzi o doprawienie do smaku. Ann
  • leczo !(24)

    Cześc . Jak się robi leczo . Jadłam takie ostatnio z pieczarkami pycha.
  • Ja przepraszam, ja może tak z gorąca, ale lato dziś buchnęło... Są w pobliżu wątki o powyższych specjałach. Jak tak patrzę, patrzę, a oczy pot mi zalewa, to się zastanawiam, gdzie też leży granica pomiędzy nimi? Dorzuciłabym do tego nasz bigosik, który może odcina się od reszty zdecydowanym upodobaniem do kapusty, ale konsystencję chyba ma jak pozostali. 1. Leczo, to wg węgrów papryka, cebula, pomidory? 2. ratatujka, to coś jak wyżej, ale dodać trzeba cukinię i bakłażan? 3. paella,...
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?