-
Moja kwestia brzmi - cebulka z patelni, delikatnie przysmażona na
maśle, z dodatkiem soli i pieprzu. Z nieznanych mi przyczyn na takową
mówi się UPRÓŻONA cebulka. Nie jestem pewny co do ortografii. Cebulka
jest zwykle nakładana na schabowy jako dodatek smakowy. Dodam, że to
po stricte wielkopolskiej babci jest tradycja. Ale już sformułowanie
pochodzi od drugiej babci ze Wschodu tego co to za Kresami. Z drugiej
strony, ostatnio spotkałem się z tym słowem w Poznaniu i zastanowiło
...
-
Robię tak samo, tylko dodaję szczyptę cukru no i obowiązkowo pieprz. Cebulę
kroję od razu i nie parzę wrzątkiem (zawiera wtedy wszystkie wartości).
Dodaję jej bardzo dużo, ponieważ kiedy już wszystkie śledzie zjemy to ta
cebula na chlebie z małsłem smakuje wtedy najlepiej. Pozdrawiam Wszystkich
Smakoszy!
-
Szukam przepisu na coś, co nie wiem, jak się nazywa, a kiedyś jadłam i było
pyszne. To takie jakby rozpłaszczone kotlety mielone z duszoną cebulką na
wierzchu. Co to jest i jak to zrobic?
-
Witajcie, kupiłam pół kilograma takiej cebulki. Jest przepyszna, mogłabym
jeść ją samą:) Ale to raczej mija się z celem, stąd moje pytanie - do jakich
potraw można ją dodać? Naturalnie hotdog i zapiekanki odpadają, pytam o
prawdziwe jedzenie:)
Pozdrawiam i czekam na pomysły
-
Ostatnio jadłam we włoskiej restauracji polędwiczki wieprzowe w cudownym
sosie rozmarynowo-winno-koniakowym, podane z cebulkami marynowanymi w
balsamico. Smak miało to to wszystko obłedny, ale cebulki powaliły mnie po
prostu na łopatki. Były to, jak mniemam, szalotki, ale jak się je marynuje w
tym balsamico, co oprócz - cukier ? (były słodkie) Jakie proporcje ? Czy ktoś
się spotkał z taką marynatą ?
-
[b]Kto wie/zna przepis na taka zupe?[/b]
-
czy to jest młoda cebulka w odcinku do szczypioru? znalazłam przepis , który
zawiera zieloną cebulkę a ja kompletnie nie mam pojęcia co to jest :) proszę
bardzo znawców o wyjaśnienie, będę niezmiernie wdzięczna.
-
czy zna ktos niezawodny przepis na taka cebulkę?? jadlam ja wiele razy na
zapiekankach hot-dogach itp... sprzedaja w sklepie ale drogo :/ .... moze
wiec ktos wie dokladnie jak ja zrobic?? dzieki za info :)
-
Jadlam w Kalabrii (antipasti).Czy ktos wie,jak sie to robi i czym nadziewa?
Bylo pyszne!Pozdrawiam.
-
Może ktoś ma dobry przepis na topiony smalec z cebulką . Jak się to robi?
-
jadłam taki nad morzem. był przepyszny, ale w wyszukiwarce nic
konkretnego nie ma.ma być wieprzowy i bez mielenia mięsa.
jeżeli to danie tak naprawdę ma inną nazwę, to przepraszam, nie znam
się na tym, ale chociaż napiszcie proszę jak się go robi. mięsko już
mam.
-
Czy ktos wie jak sie robi watrobke drobiowa po zydowsku (na zimno) z jajkiem,
cebulka i platkami migdalow?
-
Sezon na młodą, soczystą, delikatna cebulkę.Zostaja po tym tony
szczypioru.Co z nich zrobić?
Zastanawiałam się nad szczypiorową wersją tabuleh (z kuskusem w
dodatku), ale może istnieje jakaś potrawa z tych bączków?
-
tak z kechupem. Pewnie
-
pomozcie!
jak przygotowac tak zeby byl smaczny i pachnacy??
i z czego najlepiej? z kostki bialego smalcu kupionej w sklepie? ktory jest
dobry? czy wysmazyc samemu np z tlustego boczku?
cebulke oddzielnie podsmazyc czy razem?
kiedy i jakie przyprawy??
ojej, nie wiedzialem ze to takie skomplikowane ;)))
pomocy!!
-
No właśnie, jak? Ile na dwie osoby na obiadek jej kupić? Na co zwrócić uwagę
przy zakupie. Jak i ile czasu przygotowywać?
-
Chodzi mi o taką chrupiącą, złotobrązową posypkę dodawaną częso w
knajpach do fast foodów. Mój chłop toto uwielbia i uparł się, zebym
mu zrobiła domową (do kanapek itd). Wiem, ze w Polsce mozna taką
kupic w sklepach, ale w UK nigdzie nie widziałam :(
Ma ktoś sprawdzony przepis? Próbowalam smażyc cienkie plasterki w
głębokim tłuszczu - przypalają się i są gorzkie, kiedy zmniejszam
ogien nasiąkają ohydnie tłuszczem. Próbowałam też prażyc w
piekarniku, ale wysychają tylko, nie są wc...
-
( kuchcik.info)
"Składniki dla 2 osób:
* 1 płat ryby panga
* 3 cebule
* sól, pieprz
* przprawa do ryb
* oliwa z iliwek
* łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
Obrać i skroić w talarki cebulę. Rybę opłukać opruszyć przywami + sól, pieprz.
W rondelku rozpuścić masło i zeszklić cebulę [ na bardzo małym ogniu].
Przykryć garnek i dusić tak przez około 3 minuty. Następnie dodajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek i układamy w garnku rybę [ polecam pokroić na 4 kawałki...
-
ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam
słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co
dodajecie do smalcu własnej roboty?
-
Robie sos. Do makaronu.
W polowie smazenia pomidorow z cebulka cos mnie naszlo, zapomnialem ze to do makaronu i dolalem wina. Mialo byc con piselli, z groszkiem a teraz nie wiem co z tym zrobic. Jakos mi nie pasuje groszek plus wino do makaronu.
Hm.