Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czynsz w W-wie

13.12.05, 22:28
    witam,
    przymierzam sie do kupna mieszkania w W-wie i zaskoczyla mnie pewna rzecz -
    wielkosc czynszu - 600-800pln. czy to normalna kwota? czy moze ja zle trafiam
    na oferty? fakt, szukam w centrum, ale to chyba lekka przesada??

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: attache1974 380 pln za to mieszkanko IP: 194.158.194.* 14.12.05, 09:30
        W czynszu ochrona - zużycie wody i ogrzewanie (przwidywane - potem ewentualna
        nadpłata albo niedopłata) - śmieci - czynsz dla 3 osób zameldowanych - ale
        jedna to dziecko 5 latek.
        Więc to 600 pln to mi wychodzi za conajmniej 120 m2.

A tu widać mieszkanko (powinno być do sprzedania w niedalekiej przyszłości)

republika.pl/attache/images/mieszkanie/index.htm
        • merlott Re: 380 pln za to mieszkanko 14.12.05, 09:58
          ok, dzieki! wspomniane przeze mnie mieszkanie ma 100m
          • Gość: attache1974 No oki ale co masz wliczone w czynsz IP: 194.158.194.* 14.12.05, 10:05
            Jakie są składniki czynszu:
            Co masz wliczone w czynsz na przykład - ochronę - kablówkę - internet - wywóz
            śmieci - miejsce postojowe - przewidywane zużycie ciepła i ciepłej wody -
            elektrykę chyba jadą z liczników - a może tu też wliczyli to w czynsz.

Co zaproponowali ci za te 600 - 800 pln.
            Jak dla mnie 500 pln za 100 m2 jest jak najbardziej zrozumiałe - ale 800 pln to
            już lepiej wziąść kredyt i się pobudować pod wawką - rata kredytu będzie
            mniejsza jak czynsz :).
            • merlott Re: No oki ale co masz wliczone w czynsz 14.12.05, 10:20
              ok - dla wyjasnienia - to ja jestem na etapie przegladania ogloszen w necie i
              takie kwoty czynszu byly podawane w ogloszeniach. Nie byly one tak szczegolowe,
              by okreslac co w sobie zawieraja. natomiast czesto bylo to na zasadzie - 600pln
              latem, 800 zima, zatem rozumiem, ze koszt ogrzewania tu sie bardzo liczy...

no i zadalam tu to pytanie, bo sie troche przerazilam - myslalam o wzieciu
              kredytu na to mieszkanie i splacanie kredytu, ale nie sadzilam, ze rwonolegle
              czeka mnie tak wysoki czynsz.

no, ale z tego co piszesz rozumiem, ze 500 jest rozsadne, a reszta to jakies
              ekstrema. dzieki! zawsze to jakies info.

• Gość: attache1974 To jest tak IP: 194.158.194.* 14.12.05, 11:06
                Ale primo ty to ON czy ONA (nie mylić z O.N.A)
                W czynszu masz kilka pozycji, jedne zależą od ilości osób mieszkających w
                mieszkaniu, inne od metrażu (np podatek gruntowy za swoją część udziału w
                gruncie) jeszcze inne pośrednio od np. zużycia wody (im wiecej czyściochów tym
                drożej).
                Jeśli ja płacę 380 pln za 56 m2 - to ty podatku gruntowego powinnaś zapłacić
                może z 50 pln więcej (nie wiem jaka jest składka - nie mam wydruku zawartości
                czynszu przed sobą). Zaokrąglmy do 70 pln - to daje 450 pln czynszu. Nie wiem
                ile kosztuje w podanych przykładach ochrona - ale to nie ma raczej związku z
                metrażem jedynie z licznością ekipy i ilością mieszkań w budynku.
                Tak więc zaokrągliłem te wartości w górę do 500 pln.
                Może w twoim przypadku nie chodziło o czynsz a o opłaty (rozumiane jako czynsz
                plus np. elektryka, ciepło i woda)
                • merlott Re: To jest tak 14.12.05, 11:58
                  dzieki attache! ja ONA, o ile to wazne :))

cale zycie mieszkalam w domku i o tych czynszach to zielone pojecie mam. dzieki
                  raz jeszcze za przyblizenie sytuacji!
                  • attache1974 NIe no z domku do bloku - to się jeszcze da 14.12.05, 12:06
                    WYLECZYĆ
                    A tak na poważnie ja myślę o czymś w drugą stronę - z bloku do domku, ale co z
                    tego wyjdzie nie wiem.
                    Co do ogłoszeń pytaj się czy jako czynsz rozumieją pojęcie czynszu z opłatami
                    czy jeszcze należy dodać tak zwane liczniki.
      • Gość: kasiulla Re: czynsz w W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 13:22
        Wszystko jest względne. W tej chwili czynsz za spółdzielczą kawalerkę z lat 50-
        tych (37m2) na Muranowie (w tym ryczałt za wodę) wynosi około 400 zł. Z kolei
        spodziewany czynsz w moim budujacym się dopiero mieszkaniu (70m2 okolice
        Ursynowa) będzie nie mniejszy niż 600 zł, bez wody, internetu i innych
        udogodnień.
        W całkiem nowym apartamentowcu, też na Muranowie, czynsz za 120m2 wynosi nawet
        1200 zł (niestety nie mam informacji, co jest w to wliczone).

Jesli piszesz o 100m2 w centrum, to szczerze mówiąc nie dziwi mnie wysokość
        czynszu. Pomysł z domkiem jest niezły, tylko tu z kolei musisz policzyć roczne
        koszty ochrony, eksploatacji, ewentualnych remontów, wywozu śmieci, mediów itp.
        i dopiero podzielić je na 12 miesiecy (samo ogrzewanie w okresie zimowym może
        Cię kosztować nawet kilka tysięcy).
        • Gość: attache1974 JAp ale IP: 194.158.194.* 14.12.05, 14:44
          Jak bym trzymał samochód na miejscu postojowym w garażu musiał bym płacić 180
          pln miesięcznie za wynajem miejsca - jak bym chciał to miejsce kupić - płacę 30
          000 pln plus potem jescze 60 pln na miesiąc czynszu, co daje od 440 pln
          miesięcznie (wydałem 30 000 pln na 4 m2 powierzchni) lub 560 pln (wynajmuje
          miejsce które nie jest moje) co daje w roku 5280 pln lub 6720 pln - dodaj
          elektrykę - jakieś 200 pln za kwartał i mamy 5280 + 800 pln = 6080 pln lub 6720
          pln + 800 pln = 7520 pln na rok.
          Myślisz że domek z bezpłatnym garażem - kolektorami na dachu - wyniesie dużo
          więcej. A tu nie zapominaj masz tylko mieszkanko 56m2.
          • Gość: janka Re: JAp ale IP: 193.227.131.* 15.12.05, 10:45
            600-800 zł za 100 metrowe mieszkanie w W-wie to nie jest duzo. Wychodzi ok. 6-8
            zł/m czyli bardzo umiarkowanie. Moja przyjaciółka płaci prawie 500 zł za 53 m
            mieszkanie (zwykle mieszkanie w dużym bloku na Kabatach), czyli ponad 9 zł/m i
            to jest duzo.
      • bob75rob1 Re: czynsz w W-wie 15.12.05, 14:03
        250zł na osiedlu Derby za 33m2, 2 osoby zgłoszone, zaliczki na wodę i
        ogrzewanie, śmieci, ochrona wliczone.
        Nie ma opłat za miejsce parkingowe, które się wczesniej nabyło.
      • Gość: Anna Re: czynsz w W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 14:39
        Może doprecyzujcie odpowiedzi, bo ja zbaraniałam czytając Wasze posty. Czynsz
        jest za mieszkanie komunalne - gdzie w Warszawie są takie o powierzchni 100 m2?
        I to z ochroną? Internetem? Przecież komunalne są zawsze w niższym standardzie
        niż własnościowe? Mieszkam tu od ponad 20 lat i takich lokalów to jeszcze tu
        nie spotkałam...
        Merlott - czy na pewno pytasz o czynsz? Bo ktoś Cię chyba wprowadził w błąd.
        Nie wiem, co to za oferty, ale coś tu śmierdzi. Tyle to może Cię wynieść
        jedynie opłata administracyjna w mieszkaniu własnościowym.
        Pozdrawiam i powodzenia!
        • Gość: attache1974 Jakie komunalne IP: 194.158.194.* 15.12.05, 14:54
          Ja mam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i płacę czynsz (tak to się
          nazywa) - nasza wspólnota to dwa budynki. Zrozumiałem że ty twierdzisz że
          czynsz jest tylko w mieszkaniach komunalnych.
          • Gość: Anna Re: Jakie komunalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 15:07
            Attache - przepraszam, jeśli poczułeś się urażony. O spółdzielniach wiem
            niewiele, wydawało mi się, że tam ta opłata nazywa się inaczej. Wybacz
            ignorancję :-) Byłam święcie przekonana, że czynsz = komunalne.(całe życie
            mieszkam we "własności hipotecznej" i nigdy nie płaciłam czynszu).
            • Gość: me Re: Jakie komunalne IP: *.csk.pl 24.12.05, 10:47
              .(całe życie
              > mieszkam we "własności hipotecznej" i nigdy nie płaciłam czynszu).

Wlasnosc hipoteczna nie oznacza automatycznego zwolnienia z placenia czynszu (oplaty eksploatacyjnej, czy jak to zwal...)
        • Gość: ejek Re: czynsz w W-wie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.05, 20:32
          N Saskiej Kepie za 33m kwadratowe płace 201zł za 2 dwie osoby
          • Gość: attache1974 Ludziska piszcie ile lat mają wasze kwadraty IP: 194.158.194.* 16.12.05, 07:59
            Bo jest duża różnica w czynszach - ja za 4 letnie 56 m2 płacę 380 pln a moi
            rodzice dwie ulice dalej za 64 m2 w wielkiej płycie z 1981 roku płacą coś koło
            500 pln (ale oni mają duże koszta funduszu remontowego)
            • Gość: Bartek Re: Ludziska piszcie ile lat mają wasze kwadraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:13
              Mokotów, cegła 38cm, 1956:

F.REM. 2,00 /m2
              CZYNSZ 1,76
              CO zmienna 2,20

zimna woda 26,46 /os
              śmieci 4,40
              winda 4,00
      • Gość: ajax Re: czynsz w W-wie IP: *.ite.waw.pl 19.12.05, 15:09
        Chyba mylisz opłaty eksploatacyjne z czynszem ? Jesli kupisz mieszkanie to
        staniesz sie jego właścicielem. Skoro tak, to nie bedziesz płacił czynszu, tylko
        opłaty eksploatacyjne. Czynsz płacą najemcy - osoby, które mieszkają w lokalach
        nie będących ich własnością.
        • Gość: attache1974 No niby tak IP: 194.158.194.* 19.12.05, 15:23
          Jeśli pod pojęciem czynszu rozumiesz - zapłatę komuś za to że pozwala ci
          mieszkać w jego własności to można tak nazwać - ja tam nie wiem ja mam
          spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu - i faktycznie piszę że czynszu płacę
          380 pln ale rozumiem pod tym pojęciem opłaty za wodę, energię, ciepło, i
          ochronę - fakt nikomu nie płacę za sam fakt zamieszkiwania danego lokalu.
          • Gość: blackmolly Re: No niby tak IP: 212.33.86.* 20.12.05, 16:15
            Płacisz czynsz, bo masz spółdzielcze własnościowe,
            a nie własne. Jeśli będziesz w KW wpisana/y jako
            właściciel, to wówczas to mieszkanie (wraz z częścią
            gruntu) jest w 100% Twoje.
            • Gość: ajax Re: No niby tak IP: *.ite.waw.pl 27.12.05, 13:33
              Mam wlasnosciowe. W tabeli oplat otrzymanej od administratora mam
              wyszczegolnione wszystkie pozycje, za ktore place : zaliczka na utrzymanie
              nieruchomosci wspolnej, co, smieci, scieki, woda, domofon, ... Nie ma pozycji
              CZYNSZ.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka