Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

który wybrać?

IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.12.05, 23:51
    Który z tych domów będzie stosunkowo najtańszy w budowie?

www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=340&IdKolekcji=36&action=showProject
    www.dobredomy.pl/?id_project=77
    www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=424&Page=4&Realisations=&Wnetrza=&Search=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Flo
    or2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: który wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 00:19
        Napewno nie LK446 i napewno nie M09. Projekty gotowe są dla ludzi z zasobnymi
        portfelami. Szukaj oszczędności, gdzie ona jest uzasadniona (dobór konstrukcji,
        trchnologii, materiałów i organizacji robót. Wadliwy, niedostosowany projekt
        mści się na kosztach wykonawstwa. Szukaj architekta, a nie projektu.
        Chcesz budować taniej, garaż stawiaj osobno, a nie w bryle domu.
        • Gość: Justyna Re: który wybrać? IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 28.12.05, 08:06
          Mi osobiście podoba się wariant pierwszy
        • Gość: Bożena Re: który wybrać? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 28.12.05, 20:55
          A możesz podać co jest wadliwego w tych projektach?
          • Gość: mif Re: który wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 00:41
            M09 i LK&446 mają wspólną cechę: koszmarny wygląd, ale pomijając opis ich
            sylwetki

LK & 446
            powierzchnia użytkowa (bez garażu i strychu) 84,59 m2
            powierzchnia garażu 28,10 m2
            powierzchnia pomieszczenia strychowego 33,21 m2
            powierzchnia zabudowy 183,47 m2

Porównaj powierzchnię użytkową do powierzchni zabudowy (46%)
            Porównaj Powierzchnię garażu do powierzchni strychu (Prawie identyczna, więc po
            co strych, jak z garażu masz lepsze pomieszczenie na pokoje)

Wiatrołap (sień) = 2,3 m2 (przypuszczalny wymiar pomieszczenia 1,44 x 1,60)
            Szafy zajmują 55 cm szerokości pomieszczenia. Wolna przestrzeń, to korytarz
            długi na 1,6 m i szeroki na 0,9 m.
            Skrzydło drzwi wejściowych (80 cm) otwiera się na szafę, żeby zyskać 7 cm za
            załomem, po przeciwnej stronie (bezsens) - konflikt drzwiowy. Po otwarciu
            drzwi, zostaje wolnej przestrzeni 0,9 x 0,8 m. Ile osób, zdejmując / wkładając
            okrycie, zmieści się na takiej powierzchni? A Ty, w którym miejscu będziesz
            witać gości. Przy otwieraniu / zamykaniu drzwi wejściowych, będziesz się
            przepychać, jak w autobusie, w godzinach szczytu?
            Wyszedłem, bo ciasno, a w środku aż się roji od głupot projektowych. Pan
            Prezes, bo on jest autorem projektu, musiał projektować na niezłym katzu ten
            dom, albo totalnie olewa nabywcę projektu (raczej to drugie, normalka wśród
            gotowców).
            O M09 (nieco lepszy) napiszę innym razem :(

Szukaj architekta, a nie gotowców. Tym bardziej, że nie umiesz czytać oferty
            projektowej, a po kupnie będzie "po ptokach".
            Pozdrawiam mif

• Gość: Bożena Re: który wybrać? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 29.12.05, 19:49
              zmroziło mnie;)
              chętnie poszukałabym architekta,ale mnie po prostu na to nie stać:( Szczerze
              mówiąc bardziej skłaniam się ku domowi M09, ze względu na powierzchnię i prosty
              dach bez drogich bajerów. Myślę, że można by zrobić wejście z garażu na
              poddasze i tym samych uzyskać strych. Odpadną koszty drogich schodów jakie
              musiałyby być ze środka domu, a jednak dodatkowe pomieszczenie czasem by się
              przydało. No i kominek zrobiłabym w rogu,bo nie ma miejsca na sprzęt TVi audio.
              Chętnie posłucham Twoich uwag, może da się coś z tego domu zrobić...?
              Wiem, że są piękne domy,ale ja przede wszystkim chcę mieszkać, a nie oglądać;)
              • Gość: mif Re: który wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:35
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25650786
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=20223505
                Lektura na Nowy Rok :)
                Na Sylwestra baw się dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka