Forum   rzut choroby

rzut choroby

(22 wyniki)
  • Witam, jestem nowa na forum. Mam 33 lata, od niespełna dwóch lat mam rozpoznaną niedoczynność i hashimoto. wszystko było OK, byłam zadowolona z leczenia a teraz mega złe wyniki i sampoczucie od paru tygodni. czy to może być rzut choroby? co wtedy należy zrobić? lekarka na razie zlecila mi ponowne usg tarczycy, morofologie i żelazo. czuję się fatalnie - mam problemy ze snem, stany lękowe, boli mnie tarczyca. poniżej moje wyniki, moja lekarka każe mi zawsze robić tylko TSH i FT4 (bez FT3). w...
  • Na forum dla bezglutków znalazłam dwa różne podejścia do pojęcia "rzut choroby". Jak uważacie, które jest bardziej, a które mniej? [i](fragmenty postów na temat "rzutu" wybrane wg. kolejności wpisywania)[/i] [u]Opcja nr 1:[/u] "Skok tsh może być skutkiem rzutu choroby niezależnie od diety bg." [u]Opcja nr 2:[/u] "Skok TSH w górę nie oznacza rzutu choroby, bo TSH w gorze oznacza niedoczynność, a rzut choroby jest wtedy gdy jest chwilowa nadczynność, więc TSH spada. Wysokie TSH i niżs...
  • Witam dziewczyny Czy przy rzucie Hashimoto macie też odczucie bolesności tarczycy i duszenia? Jakbym miała coś w gardle. Miałam tak w sierpniu ale chyba ze 2 dni i nic a teraz już mnie tak trzyma chyba 5 dzień. Wtedy miałam robione USG i nic nie wykazało poza zmniejszoną tarczycą (porównując ją do usg kwietniowego). Samopoczucie też mam kiepskie. Czego jeszcze mogę się spodziewać w późniejszych rzutach choroby?
  • napiszcie prosze jakie mieliscie objawy "rzutu choroby"? Przeszukalam internet i wiele na ten temat nie znalazlam, rowniez na tym forum. Znalazlam natomiast info, ze jesli hormony sa w normie to nie ma zadnych symptomow chorobowych! Czy to prawda? Potwierdzil to rowniez moj endo. Sprawa wyglada tak: mam zdiagnozowane hashi. Jakies 4 m-ce temu lekarz rozpoznal depresje i przpisal antydepresant. Dopiero pozniej okazalo sie, ze mam rowniez niedoczynnosc. Oba leki zaczelam brac niemal rownoc...
  • witam,doczytalam sie w watku :rzut choroby i ze po takim rzucie dotychczasowa dawka hormonu jest niewystarczajaca.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, o co chodzi z tym rzutem?jak to sie własciwie diagnozuje?kiedy wiadomoze to rzut a kiedy ze to objawy zwykłe hashi? Myslałam takze ,ze jak oznaczono mi dawno TPg i antytarczycowe to nie trzeba ich juz oznaczac, tymczasem piszecie ,ze po rzucie moze ich byc wiecej, czyli je tez powinno sie oznaczac co jakis czas? Drogie Hashimotki, wasza...
  • Witam, od tygodnia mam silne bóle uszu (tak nagle chwytające) ,mialam takie kiedys jak byłam w duzej niedoczynności a potem minęły ale teraz wyniki sa przywoite ft3, ft4 43-42% (kolejno) i tsh ponizej normy dolnej , w dodatku bole glowy szczęk, skroni (dodam ze na pewno mnie nie przewiało ani nie mam chorych zatok) moje pytanie brzmi czy to mzoe byc rzut? zapraszam Was do dyskusji bo malo sie mowi tu o tym jak moze sie nam objawiac rzut przy tej chorobie moze Wy juz umiec...
  • Witam i mam pytanie. Od wczoraj jestem osłabiona i boli mnie tarczyca, mam tak od czasu do czasu, po 2-3 dniach robi się lepiej, po kilku - przechodzi. Podejrzewam, że mogą to być rzuty choroby, ale pewności nie mam, żaden lekarz nie był w stanie mi powiedzieć nic więcej niż że to pojawia się stan zapalny, więc w sumie zgadzałoby się. Za to dzisiaj od kilku godzin dodatkowo boli mnie oko, gałka oczna od spodu i jednocześnie mam wrażenie jakby była spuchnięta ale oko wygląda normalnie. ...
  • Błagam pomóżcie mi zrozumieć co się dzieje. W listopadzie dowiedziałam się, że mam hashimoto. Mam podwyższone anty TPO, anty TG, usg potwierdziło hashimoto. A dowiedziałam się o tym jak zaczęłam szukać przyczyn poronień. Na początku pierwsze TSH 3,7 ft3 i ft4 nie miałam robionego. Dostałam euthyrox 25 i kolejne badania: 08.01.2013 tsh 1,2 (0,27-4,20 ft3 3,15 31,18% ft4 1,14 27,27% 13.02.2013 tsh 0,974 ft3 3,47 48,39% ft4 1,42 63,64% i tu myślałam, że wszystko jest na dobrej...
  • witam choruje 43 lata,wiele przeszłam,ale nadal pracuje,jeżdże na rowerze,wykinuje wszystkie prace domowe,dzieki diecie,ostatnio się zaniedbałam i nastapił rzut choroby.3 tyg.ostrego bólu,z powrotem dieta i moge teraz powiedziec ,że da sie zyc,wróciłam do pracy zawodowej.Moge doradzić w sprawie diety,zreszta ona jest na dieta przy rzs do tego Omega ART,kOLAGEN Activ plus 4x dz.A gdy bardzo boli i nic nie pomaga radze diprofos do chorego stawu i nawet na pół roku pomaga ale pod warunkiem...
  • Witajcie, Prawdopodonie mam Hashimoto- choc nie amm przeciwciał do tej pory..... W zeszłą środe mialam tomografię komuterową z kontrastem. W ten poniediząłek wzięłam pierwsze zatrzyki z następujących wiatmin:B12,B6 i B1. Od wtorku czuję,że moje serce zaczyna przyspieszać- najpierw tylko na stojąco i chwilami, w środę już więcej, wczoraj znou bardziej- juz cały dzień kiepsko sie czułam, a dzisiaj już na siedząco amm puls za wysoki:(Nie spałam cłaą noc:( Nie wiem co się dzieje...
  • Witam.Hashimoto mam zdiagnozowane od lutego, pierwsze wyniki z lutego: TSH 19,73 (0,27-4,2) FT3 3,38 (2,57-4,43) FT4 1,09 (0,93-1,7) anty TPO 322,2 (poniżej 34) USG potwierdziło Hashimoto. Zaczęłam leczenie Eutyroxem najpierw 50 póżniej 75, 100, 125 i przez pierwszy miesiąc endo kazała łykać selen 100 później już nie. wyniki z lipca przy dawce 125 TSH 0,817 (0,27-4,2) FT3 3,35 (2,57-4,43) FT4 1,49 (0,93-1,7) samopoczucie może nie rewelacyjne ale do przyjęcia, waga nie spadł...
  • Jest mi źle. Leczę się od października.Startowałam z tsh 22. W grudniu było lepiej. Moje ostatnie wyniki to : tsh 1,546 (0,350-4,940) ft3 2,79 (1,71-3,71) ft4 1,17 (0,70-1,48) Są to wyniki przy dawce 62,5 euthyroxu. Po tych wynikach biorę 75 euthyroxu i badanie tsh mam zrobić w lutym. Znów czuję sie tak, jak przed leczeniem tarczycy. Ból gardła, ucisk w szyi-dość dziwne uczucie nie wiem jak opisać. Cały dzień jestem zmęczona, a najgorzej jest z psychiką. Wszystkim się martwie, mam j...
  • Od lipca biorę 50 euthyroxu. W sumie leczę się od lutego 2007r.Jednak dawka 25 po kilku miesiącach brania okazała się za mała - wynik 5,80 to zaczęłam brać 50 i tak biorę ja od lipca, we wrześniu robiłam badanie wynik - 1,42. Według endokrynologa na wizycie pod koniec września mam dalej brać 50, aż do następnej wizyty w styczniu. Wczoraj wieczorem nagle zaczęłam czuć się pobudzona jak bym wypiła mocną kawę, kołatanie serca, zimno, niepokój, lęki . Często mi się to zdarza ale ra...
  • oczywiście mojej tarczycy, od roku zdjagnozowane hashimoto jestem pod kontrolą lekarza dr.Mucha z Łodzi, jest dużo lepiej niż było na początku, ale..., no właśnie zawsze musi być jakieś ale. Mniej więcej co 3 do 4 tygodni pojawia się ból za prawym uchem, póżniej boli mnie cała prawa strona włącznie z tarczycą, kończy się to podwyższeniem dawki tyroksyny, później znów jakiś czas dobrze i tak od dwóch lat( pierwszy rok bez diagnozy, lekarz pierwszego kontaktu-antybiotyki). Wyniki p...
  • Choruje na tarczyce od wrzesnia 06 ostatnio czułam sie dosc dobrze... w kwietniu robiłam usg wszysko wyszło ok tarczyca mała, zadnych zmian(guzkow) tsh 0,385. Od tygodia czuje sie coraz gorzej: jest mi słabo, jestem ciagle poddenerwowana, trzesa mi sie rece itd zupełnie jak na poczatku leczenia,cały czas biore letrox75.Do lekarza mam termin na 27.06. I moje pytanie co moze byc przyczyną tak nagłego pogorszenia mojego samopoczucia?Może to jakas inna choroba a nie niedoczynnosc tarc...
  • Jestem tu nowa i chce dowiedziec sie jak najwiecej o tej chorobie. Przegladam forum, czytam i nie moge znalezc zbyt wielu konkretow. Wydrukowalam najwazniejse informacje z zaznaconych watkow na gorze strony o przelicaniu hormonow, wplywie lekow itp. Mam wiec prosbe - moze moglibyscie polecic mi najwazniejsze watki na tym forum na temat tej choroby i jej leczenia - mozecie wkleic je tutaj. Bede wdzieczna.
  • Przedwczoraj odebralam wyniki mojej 13-letniej corki. Prosze spojrzcie. Jest w trakcie ustawiania dawki, zaczelysmy na poczatku marca od niewielkich dawek. Od 1 kwietnia bierze tyroksyne 50. Wyniki sa z 25 maja. TSH 0,03 norma 0,4- 4,5 fT3 5,7 norma 2,0- 4,2 168% fT4 20,8 norma 8,0- 17,0 142% TPO i TAK powyzej normy Wyniki przed podaniem tyroksyny (luty 09) TSH 3,14 fT3 109% fT4 12% normy j.w. Tarczyca o prawidlowej echogenicznosci, powiekszona, obj. 14,5 ml. Wiem...
  • wlasnie odebralam wynik tsh 1.560(o.27-4.2) ft4 1.540 (0.932-1.71) Ft3 jutro odbiore napiszce co sadzicie o nich w lipcu tsh bylo 1.310 ft4 1.230
  • Czy ktoś z Was miał kiedyś w wynikach jednoczesny wzrost TSH i fT4? Na hashimoto choruję i leczę się od 3 lat i muszę przyznać, że do tej pory w moich wynikach wzrost fT4 zawsze wiązał się ze spadkiem TSH. TSH jest w prawdzie w normie - 1.28 przy fT4=1,92- ale, dla porownania, wynik z lipca to TSH=0,854 przy fT4=1,66, a z listopada zeszłego roku - TSH=0,549 przy fT4=1,77. Do tej pory byłam na dawce 75/100, ale tydzień temu zmniejszyłam sobie do 75, bo miałam wyrażne objawy nadczy...
  • Do rzeczy:leczę się 2 lata po blisko 5 latach tułania się po lekarzach ,psychiatrach itd jak większość z Was -w końcu diagnoza HASHIMOTO ,lek-euthyrox ,zaczynałam od 25 mg przy tsh 4,8(0,27-4,2)i samopoczuciu-zombi do kwadratu. Biorę żelazo-tardyferon od wielu miesięcy z przerwami (ferrytyna była poniżej normy), selen,magnez,witaminy,wszystko co trzeba...od dwóch lat. Teraz jestem na 150 euthyrox, po przygodzie z przyjmowaniem novothyralu , który lekarz odstawił stwierdzając ze ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się