Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

drzwi przesuwane

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 12:55
    chciałabym dowiedzieć się czy ktoś z Was ma może drzwi przesuwane.
    Chciałabym oddzielić sobie kącik sypialny , drzwi miałyby mieć ok 3 m.
    Dowiadywałam się w INDECO ale cena którą mi zaśpiewali powaliła mnie- ok 3500
    zł :((. Fakt że to było szkło, może plexi jest tańsze?

Na wszelki wypadek gdyby czytał to jakiś fachowiec i chciał się potargować
    podaję e-mail: afrysia(wytnij to pls)@poczta.onet.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: drzwi przesuwane IP: *.bphpbk.pl 29.10.02, 13:53
        fakt, że drogie, ale super. Jakość pierwszorzędna, porównywałam wiele ofert,
        nie żałuję wyboru
        • Gość: Monika Re: drzwi przesuwane IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 14:26
          Nie pomagasz ;), szukam czegoś tańszego.
          • Gość: qwer Re: drzwi przesuwane IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.10.02, 14:39
            no pewnie piaskowane szkło mające fajny matowy wygląd w metalowych/aluminiowych
            ramkach ......... no fajne też mam takie w jednej szafie wnekowej ;-)
            faktycznie drogo ale za duzo nie można wybrać co do tańszych rozsądnych
            alternatyw to sprawdź w ikea systemszaf pax są tam podobne drzwi w metalowej
            ramce matowe szkło jakiś magik moze ci to zrobi w formie przesuwanych w sumie
            to akcesoria - listwa dolna górna tylko kwestja zamocowania kółek na dole. Ale
            jak policzyć dokłądnie to nie wiem czy wyjdzie dużo taniej??? musisz sprawdzić.
            Co do pleksi w środku to podejrzewam, że indeco ci tego nie zrobi. Jak chcesz
            mieć szkło piaskowane to musisz zapłacić za szkło piaskowane i tyle.
            • Gość: Magda Re: drzwi przesuwane IP: *.bphpbk.pl 29.10.02, 14:48
              sprawdź jeszcze na bazarze w Legionowie. Bazar jest w każdy czw i sobotę, mają
              tam wszystko min. meble. Widziałam też ekspozycję takich drzwi z różnych
              materiałów. Na pewno taniej, niż w salonach, ale czy jakość ta sama? nie wiem,
              nie zaryzykowałam, ale możesz wypróbować.
      • Gość: reks Re: drzwi przesuwane IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 20:28
        Drzwi do szafy zrobilem sam. Ramke skrzydel zmontowalem z aluminiowych profili C, L i H kupionych w castoramie, szybki z bezpiecznego szkla matowanego z zakladu szklarskiego osadzone na silikon, mechanizm do przesuwania bez prowadnic dolnych(maja kilka systemow do wyboru -tylko gorne, albo gora dol), kupiony w hurtowni "mikomaxu". Koszt nieporownywalnie niski do zadanego przez firmy.
        • Gość: mac1 Re: drzwi przesuwane IP: 213.77.125.* 30.10.02, 07:18
          Gość portalu: reks napisał(a):

> Drzwi do szafy zrobilem sam. Ramke skrzydel zmontowalem z aluminiowych
          profili
          > C, L i H kupionych w castoramie, szybki z bezpiecznego szkla matowanego z
          zakla
          > du szklarskiego osadzone na silikon, mechanizm do przesuwania bez prowadnic
          dol
          > nych(maja kilka systemow do wyboru -tylko gorne, albo gora dol), kupiony w
          hurt
          > owni "mikomaxu". Koszt nieporownywalnie niski do zadanego przez firmy.

Nie każdy umie sam zrobić taką szafę. Ale jest faktem, że wychodzi o wiele
          taniej. Jak odwiedziłem hurtownię z takim sprzętem to się zdziwiłem skąd te
          ceny w firmach montujących drzwi. Np. : 3 m szafa z nie przekroczy 1000 zł.
          Niestety firmy montujące żerują na klientach i wykorzystują fakt, iż w tym roku
          kończy się ulga remontowa. Robiąc samemu nie można odliczyć z podatku wydatku
          na elementy. Pzdr.
          • Gość: qwer Re: drzwi przesuwane IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.10.02, 09:37
            no panowie może jakieś namiary jesli ze stolicy to chetnie zanabede drogą kupna
            matowione szkło cięte na wymiar. A i pytanie o porfile czy składa sie je jak
            ramki aluminiowe do obrazów? czyli łączniki "L" w rogach wypierane wkrętami???
            jakieś szczegóły chetnie poeksperymentuje. I poprosze o wymiary drzwi jakie
            zmontowałeś i przybliżone koszty to już wszystko bedę miał jak na tacy ;) z
            góry dzięki.

Co do ulgi remontowej to jak kupujesz elementy z których złożysz drzwi do szafy
            wnękowej to wydaje mi się że mozesz to odliczyc. Podobnie z półkami czy
            drążkami jak sama je kupisz i zamontujesz to chyba nie znaczy, ze nie możesz
            ich odliczać a jak przyjdzie facowiec i wystawi fakturę szafa wnekowa to już
            można?? jakieś komentarze?
            • Gość: mac1 Re: drzwi przesuwane IP: 213.77.125.* 30.10.02, 10:24
              Gość portalu: qwer napisał(a):

> no panowie może jakieś namiary jesli ze stolicy to chetnie zanabede drogą
              kupna
              >
              > matowione szkło cięte na wymiar. A i pytanie o porfile czy składa sie je jak
              > ramki aluminiowe do obrazów? czyli łączniki "L" w rogach wypierane
              wkrętami???
              > jakieś szczegóły chetnie poeksperymentuje. I poprosze o wymiary drzwi jakie
              > zmontowałeś i przybliżone koszty to już wszystko bedę miał jak na tacy ;) z
              > góry dzięki.
              >
              > Co do ulgi remontowej to jak kupujesz elementy z których złożysz drzwi do
              szafy
              >
              > wnękowej to wydaje mi się że mozesz to odliczyc. Podobnie z półkami czy
              > drążkami jak sama je kupisz i zamontujesz to chyba nie znaczy, ze nie możesz
              > ich odliczać a jak przyjdzie facowiec i wystawi fakturę szafa wnekowa to już
              > można?? jakieś komentarze?

Daleko od Warszawy - Tychy. W hurtowni przytną wszystko na wymiar. Tam tez
              kupuja wspomniani monterzy. Myślę, że w stolicy macie takie hurtownie.
              Jesli chodzi o odliczenia to jest pewien problem. Jak wiesz firma wystawia Ci
              fakturę na "trwałą zabudowę wnęki". W tym masz robociznę i materiały.
              US tego nie neguje.
              Jesli sam kupisz fronty, ramy, lustra, profile, szyny i inne głupoty nie możesz
              ich odliczyć. US zinterpretuje zakup tych elementów na złożenie np> : szafki
              kuchennej czy innego elementu wolnostojącego. Moim zdaniem faworyzuje tutaj
              firmy, które wystawiają fakturę VAT. I o ten VAT US własnie chodzi. Adam
              Słodowy jest zawsze gorzej traktowany. Ale i tak warto. Za cenę jednej szafy w
              firmie masz 3 własnej produkcji. Pzdr.
              • mcmacpl Re: drzwi przesuwane 30.10.02, 12:10
                > Jesli chodzi o odliczenia to jest pewien problem. Jak wiesz firma wystawia Ci
                > fakturę na "trwałą zabudowę wnęki". W tym masz robociznę i materiały.
                > US tego nie neguje.
                > Jesli sam kupisz fronty, ramy, lustra, profile, szyny i inne głupoty nie
                możesz
                > ich odliczyć. US zinterpretuje zakup tych elementów na złożenie np> : szafki
                > kuchennej czy innego elementu wolnostojącego. Moim zdaniem faworyzuje tutaj
                > firmy, które wystawiają fakturę VAT. I o ten VAT US własnie chodzi.

Jestes tego pewien? Przeciez hurtownia tez wystawi ci fakture VAT. Jesli
                natomiast chodzi o przeznaczenie tych polek, drzwi, luster itp, to przeciez
                identyczna sytuacja jest np. z kafelkami. A te chyba mozna wliczyc do ulgi
                remontowej???
                Tak przy okazji: jak wyglada kwestia mebli do kuchni w swietle ulgi remontowej?
                Mozna czy nie?
                • Gość: mac1 Re: drzwi przesuwane IP: 213.77.125.* 30.10.02, 12:31
                  mcmacpl napisał:

> Jestes tego pewien? Przeciez hurtownia tez wystawi ci fakture VAT. Jesli
                  > natomiast chodzi o przeznaczenie tych polek, drzwi, luster itp, to przeciez
                  > identyczna sytuacja jest np. z kafelkami. A te chyba mozna wliczyc do ulgi
                  > remontowej???
                  > Tak przy okazji: jak wyglada kwestia mebli do kuchni w swietle ulgi
                  remontowej?
                  >
                  > Mozna czy nie?

Jest problem. Nie udowodnisz urzędnikom US, że kupiłeś te elementy do trwałej
                  zabudowy wnęki. Mogłeś przecież skręcić kuchnię albo meblościankę i zabrać ją z
                  mieszkania przy przeprowadzce. Tu chodzi o trwałe elementy mieszkania, a
                  kafelki jak najbardziej nimi są, bo nie układasz ich przeciez bez kleju.
                  Tak na marginesie, szafę wnękową też idzie rozkręcić, ale liczy się zapis w
                  fakturze od monterów. Hurtownia też da Ci fakture, ale na profile, lustro,
                  fronty itp i z tym nie sposób przekonać US. Przecież nikt z US nie będzie
                  chodził po domach i sprawdzał każdej dupereli z faktury czy znajduje się w
                  szafie czy mieszakniu. Pzdr.

Jeszcze o szafach z RP cytat: " Istotny jest zapis wykonanych prac. Np. montaz
                  szafy wnękowej wraz ze sprzedażą elementów, z których jest zbudowana może być
                  potraktowany różnie.
                  Jeżeli wykonawca wpisze, że jest to montaz stałej zabudowy, cała wartoś usługi
                  będzie podlegał odliczeniu. Gdyby natomiast na fakturze wpisano wykonanie
                  montazu zabudowy (półki i inne elementy wewnątrz szafy)oraz drzwi przesuwanych,
                  wówczas odliczenie dotyczyłoby tylko pierwszego elementu." Rzeczpospolita
                  8.08.2002 (PRAWO CO DNIA.
                • Gość: mala Re: drzwi przesuwane IP: proxy / 193.91.27.* 31.10.02, 15:58
                  Słyszałam, że z mebli kuchennych odliczyć można tylko szafkę pod zlewozmywak i
                  na kuchenkę. Pozostałych szafek i części zabudowy (także blatów i etc.)
                  niestety nie.
                  • Gość: monika Re: drzwi przesuwane IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 14:55
                    odświeżam posta :)
                    • Gość: ika Re: drzwi przesuwane IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.11.02, 15:16
                      A może ktoś wie gdzie można kupić skrzydła dzwiowe do szafy wnękowej wykonane
                      z wikliny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka