Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam wrednego sąsiada

IP: *.stacje.agora.pl 09.10.01, 15:46
    Mam wrednego sasiada, obok ogrodzenia na swojej posesji zrobił smietnik, wypala co jakis czas w
    nim papierki, a prócz tego cały czas wydziela sie straszliwy zapach co czuc i takze na mojej posesji.
    Czy mozna w jakis sposób prawny ukrucic takie zachowanie sasiada?
    Obserwuj wątek
      • Gość: XXL Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.echostar.pl 09.10.01, 21:18
        Niestety w praktyce nie bardzo. Smród można zgłosić
        do Sanepidu, ale jest trudny do zdefiniowania i jeśli
        nieszkodliwy to nic nie zrobią ( bo jak określić, że
        jest uciążliwy ? )
        Bałagan można zgłosić do Urzędu, ale bez większej nadzeji
        bo jak za domem to go nie widać !
        Najlepiej chyb wystarać się o zezwolenie na postawienia
        wysokiego i szczelnego płotu.
        pozdrawiam
      • Gość: cleo Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.man.polbox.pl 10.10.01, 11:04
        zachowanie Twojego sąsiada podpada pod przepisy prawa sąsiedzkiego zawarte w
        kodeksie cywilnym art. 140-154. niestety nie wiem jak można działać bo
        postępowanie cywilne mam dopiero w przyszłym roku ;-)
        • Gość: prego Re: Mam wrednego sąsiada-KILL HIM!!! IP: 10.1.7.* / 193.41.231.* 10.10.01, 11:39
          Just kill him...
          Sytuacja straszna. doswiadczenie pokazuje, że jezeli nie ukrócisz tego
          typu zachowań na poczatku sasiad bedzie coraz bardziej bezczelny i uciazliwy.
      • Gość: JarekM Re: Mam wrednego sąsiada IP: 195.205.213.* 10.10.01, 22:57
        To są niedozwolone immisje i sa na to paragrafy które podrzucił kolega student
        poniżej. Mozna zwyczajnie wnieśc sprawe do sądu ale najlepiej porozmawiać albo
        odpłacić pięknym za nadobne np w upał rozpalic ognisko ze śmici i zadbac aby
        dym intensywnie ogarniał posesję sąsiada.
        Poza tym oczywiście pozostaję rozwiązanie ostateczne, które też już
        proponowano.
        Dodatkowo możesz zachowac się jak stary chińczyk. Usiądx na progu swojego
        domostwa i poczeka aż wredny sąsiad zejdzie z tego świata. Potem będziesz żył
        długo i szczęśliwie.
      • Gość: Kornisz Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.ibles.waw.pl 12.02.02, 14:19
        Zacznij od pisma do inspektora ochrony środowiska (lokalnego, można też do
        wiadomości szczebel wyżej). Podstawy prawne w walce z tym debilem (Twoim
        sąsiadem):
        1. Ustawa z 16.10.1992 o ochronie Przyrody
        2. Ustawa z 31.01.1980 o ochronie i kształtowaniu środowiska
        3. Rozporządzenie MSW z 3.12.1992 w sprawie ochrony ppoz. budynków, obiektów
        budowlanych i terenów,
        4. Ustawa z 27.04.2001 o odpadach
        5. Prawo budowlane (bodajże art. 5)
        oraz tzw. prawo sąsiedzkie.
        Odnośnie sanepidu to może warto dołączyć jakieś zaświadczenie od lekarza np. o
        podrażnieniu dróg oddechowych czy innych objawach wynikających z oddziaływania
        szkodliwych produktów spalania. Przecież ten debil oprócz papierków na pewno
        spala jakieś plastyki czy inne świństwa. A produkty spalania tworzyw sztucznych
        są bardziej szkodliwe niż się wydaje. Walcz z nim, nękaj go systematycznie, nie
        zrażaj się jeśli tak od razu nie wyplenisz u niego tych prymitywnych metod.
        nie pozwól żeby taka gnida zatruwała ci (dosłownie i w przenośni) życie.
        Szkoda, że tak mało ludzi przestrzega zasadę "żyj i pozwól życ innym". Życzę
        powodzenia. Pozdrowienia.
      • Gość: mmm Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 16:35
        za kazdym razem wzywaj straz miejska lub policje. zrob mu kolegium. plus jak
        wyzej.on ci skraca zycie-nie daj sie.
        • Gość: PanRopuc Re: Mam wrednego sąsiada IP: 150.254.215.* 15.02.02, 10:42
          Kolegia zostały już zniesione. Czasami - jak w opisanym przypadku - żal tej
          starej, peeerelowskiej instytucji... Funkcje kolegium przejął teraz sąd
      • Gość: svejk Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.lasy.com.pl 19.02.02, 08:20
        nie wolno palić śmieci !! ze względu na ustawę o odpadach i zanieczyszczenie
        powietrza.
        tak jak ktoś napisał wezwać straż miejską lub jeżeli takiej nie ma to pożarną
        niech ugasza to świństwo a gość zabuli za przyjazd strażaków i mu się odechce
        palenia
        • Gość: stan Re: Mam wrednego sąsiada IP: *.look.ca 21.02.02, 18:47
          Pokochaj go, nic na udry. Sprobuj zrozumiec jego motywy.
          Wiekszosc moich szanownych przedmowcow zaleca twarde, konfrontacyjne podejscie -
          nic to nie da. Przedyskutuj z nim spokojnie sytuacje, wypij kielicha albo kawe.
          Jemu tez bedzie lepiej jak sie jakos dogadacie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka