Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mala zmywarka?

IP: *.proszynski.pl 21.11.02, 14:25
    Czy ktoz z Was uzytkuje mala zmywarke (ok. 1/2 - wielkosci standardowej
    widzialem takie w ofercie BOSH, ELEKTROLUX)?
    Bardzo proszę o opinie.
    pozdr.
    Adam
    Obserwuj wątek
      • kwik Re: mala zmywarka? 22.11.02, 09:52
        coz, zmywarka jaka jest kazdy widzi :))
        ze wzgledu na mala pojemnosc - raczej dla leniwego jednoosobowego gospodarstwa
        domowego :)))
        pozdrawiam
        • mammilaria Re: mala zmywarka? 22.11.02, 10:06
          kwik napisała:

> coz, zmywarka jaka jest kazdy widzi :))
          > ze wzgledu na mala pojemnosc - raczej dla leniwego jednoosobowego
          gospodarstwa
          >
          > domowego :)))
          > pozdrawiam

Nie zgadzam się, że mała zmywartka jest dla 1 osoby. Mam 45 Whirlpool i jestem
          z niej bardzo zadowolona. Dla naszej 3 osobowej rodziny (2 dorosłe+dziecko)
          świetnie się sprawdza. W dzień powszedni nastawiamy ją 1 raz na noc, w weekendy
          czsami są 2 cykle, w zależności od ilości odwiedzających nas gości lub rodzaju
          menu (3 daniowy obiad, ciepłe śniadania i kolacje).
          Gdy jest tylko jedna osoba dorosła (np. w wakacje) to nstawiamy raz na 2 dni,
          bo nie jesteśmy w stanie zapełnić.

Gorąco polecam!
          • kwik Re: mala zmywarka? 22.11.02, 17:21
            chodzilo mi o zmywarke blatowa (o wymiarach duuuuzej kuchni mikrofalowej:)
      • mea25 Re: mala zmywarka? 22.11.02, 10:03
        Ale chodzi o zmywarkę stojącą na ziemi, do wysokości blatu kuchennego? Bo ja
        właśnie taką mam. (Bo są jeszcze takie zupełnie małe, które stawiasz na szafce)
        Mam Whirpoola i jestem zadowolona. Przy dwóch osobach jest wystarczająca,
        włączam ją nie więcej niż 4 razy w tygodniu.

Gość portalu: Adam napisał(a):

> Czy ktoz z Was uzytkuje mala zmywarke (ok. 1/2 - wielkosci standardowej
        > widzialem takie w ofercie BOSH, ELEKTROLUX)?
        > Bardzo proszę o opinie.
        > pozdr.
        > Adam
        • Gość: Adam Re: mala zmywarka? IP: *.proszynski.pl 22.11.02, 11:07
          Dziekuje za odpowiedzi.
          Chodzi mi o mala zmywarke stawiana na blacie a nie wysoka,
          interesuje mnie glownie jakosc zmywania bo ladunek prawdopodobnie o 1/2 mnieszy
          wg. opisu ok. 6 kpl. naczyn (ELEKTROLUX), 4 (BOSH).
          pozdr.
          Adam
          • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 22.11.02, 11:10
            mam właśnie tego wspominanego przez Ciebie Bosha. Jestem z niego bardzo
            zadowolony, domywa idealnie, powiedzialbym wrecz, ze nigdy jeszcze tak czystych
            naczyn nie mialem, jak teraz :-)
            To malutka zmywarka, ale calkowicie wystarcza na jedna osobe czy nawet dwie
            malobrudzace :-)
          • kwik Re: mala zmywarka? 22.11.02, 17:23
            efekt zmywania jest taki sam, jak w pelnowymiarowej (45 lub 60).
      • Gość: ryszard Re: mala zmywarka? IP: *.hor.net.pl 22.11.02, 21:52
        zmywarka jest tez pojemnikiem na brudne talerze .To jest jak z pralką
        gromadzimy naczynia cały dzien i raz na dobę zmywamy.W małej zmywarce nie
        umyjesz garnków.latego tak małe zmywarki są mało popularne.Koszt takiej
        zmywarki jest prawie taki sam jak 45 cm i takie same koszty eksploatacji jak
        normalnej zmywarki.
        • Gość: adam Re: mala zmywarka? IP: 62.233.202.* 22.11.02, 22:16
          to fakt, ceny podobne ale jak sie ma 3.5m kuchnie to liczy sie tez wielkosc :-)
          Adam
          • Gość: Doki Re: mala zmywarka? IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 22.11.02, 22:32
            Tak sobie mysle, ze jak sie ma kuchnie 3.5 m to lepiej odlozyc pieniadze i wyniesc sie do wiekszego mieszkania niz wyrzucac je na zmywarke.
            • Gość: Adam Re: mala zmywarka? IP: 62.233.202.* 23.11.02, 20:19
              No coz, niektorzy wola mieszkac w 100m, spac na materacu,
              myc naczynia w wannie, trzymac ubrania w pudelkach,
              ja wole male mieszkanie ale dobrze wyposazone.
              Adam
          • Gość: ryszard Re: mala zmywarka? IP: *.hor.net.pl 23.11.02, 22:11
            tymbardzij mozna traktować zmywarkę jako szafkę na naczynia /brudne/ a dla
            bardzo leniwych którym nie chce przekładać się czystych naczyń do szafki jako
            szafka na naczynie /czyste/
      • aankaa Re: mala zmywarka? 24.11.02, 19:10
        jeżeli jesteś sam - w zupełności Ci wystarczy,
        jeżeli będziesz podejmował gości - po prostu częściej ją włączysz
        gorzej z garami lub patelniami - nastaw się na ich ręczne mycie albo extra
        upiór tylko dla garów
        • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 25.11.02, 11:18
          Bez przesady, pewnie ze garow z calego obiadu wraz z talerzami do niej nie
          zmieszcze, ale nieraz juz ja napelnialem w ten sposob, ze ladowalem do niej
          talerze, nakrywalem je garnkiem, obok w identyczny sposob drugi garnek a przy
          nich na sztorc stawialem patelnie i bylo OK
          • Gość: Adam Re: mala zmywarka? IP: *.proszynski.pl 25.11.02, 14:23
            A ile trwa jeden cykl zmywania?
            • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 25.11.02, 16:05
              Zależy od programu i od tego, czy doprowadzona jest ciepła, czy zimna woda, ale
              takie typowe przeciętne zmywanie i zimna woda, to jakieś 80 minut
              • Gość: leniwa Re: mala zmywarka? IP: *.b.001.twn.iprimus.net.au 08.12.02, 00:47
                A ja wcale nie uzywam mojej zmywarki (w mieszkaniu ktore wynajmuje) nawet jak
                mam fure gosci to zmywanie reczne jest o wiele bardziej praktyczne. Wkoncu
                przed wsadzeniem naczyn do zmywarki i tak trzeba je splukac i poustawiac i
                wreszcie wyjac ... A jak nie spluczesz dokladnie przyklejonego do talerza
                strzepka salaty to ci i tak na tym talerzu zostanie... dla mnie to bardziej
                bajer niz wygoda..
                • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 08.12.02, 14:26
                  > A ja wcale nie uzywam mojej zmywarki (w mieszkaniu ktore wynajmuje) nawet jak
                  > mam fure gosci to zmywanie reczne jest o wiele bardziej praktyczne.

???? rzecz gustu w sumie, ale jesteś pierwszą znaną mi osobą, która mówi coś
                  takiego mimo posiadania zmywarki.

> przed wsadzeniem naczyn do zmywarki i tak trzeba je splukac i poustawiac i
                  > wreszcie wyjac ... A jak nie spluczesz dokladnie przyklejonego do talerza
                  > strzepka salaty to ci i tak na tym talerzu zostanie...

A bzdura!! Nigdy nie opłukuję naczyń przed ich załadowaniem, zdarzało mi się
                  już włożyć do zmywarki talerz z przywartym po odpiekaniu w piekarniku całym
                  spodem od pizzy, nawet nie było to namoczone wcześniej i ślad najmniejszy po
                  tym syfie nie został. A że trzeba naczynia włożyć i potem wyjąć? A co to za
                  problem? Zaskakujesz mnie trochę...

> dla mnie to bardziej bajer niz wygoda..

De gustibus non disputandum est jak mawiał baca ciągnąc owieczkę do szałasu,
                  ale dla mnie zmywarka to przede wszystkim wygoda a bajer właśnie wcale. Kiedyś
                  wolałem zjeść śniadanie prosto z deski do krojenia, świadomość że w ten sposób
                  będzie jeden talerzyk mniej do zmywania mi wystarczała, a przed usmażeniem
                  sobie np. jajecznicy powstrzymywała mnie wizja zaskorupiałej patelni w zlewie.
                  Teraz, odkąd mam zmywarkę, takich zahamowań nie mam wcale :-)
                  • Gość: Doki Re: mala zmywarka? IP: *.61-136-217.adsl.skynet.be 08.12.02, 15:42
                    Gość portalu: Jarek napisał(a):

> > A ja wcale nie uzywam mojej zmywarki (w mieszkaniu ktore wynajmuje) nawet
                    > jak
                    > > mam fure gosci to zmywanie reczne jest o wiele bardziej praktyczne.
                    >
                    > ???? rzecz gustu w sumie, ale jesteś pierwszą znaną mi osobą, która mówi coś
                    > takiego mimo posiadania zmywarki.

No to dolicz jeszcze mnie. ogolnie nie jestem pod wrazeniem jakosci zmywania w zmywarce. jak chce, zeby cos bylo naprawde dobrze umyte, myje recznie. Zmywarki uzywam z lenistwa.

> A bzdura!! Nigdy nie opłukuję naczyń przed ich załadowaniem, zdarzało mi się
                    > już włożyć do zmywarki talerz z przywartym po odpiekaniu w piekarniku całym
                    > spodem od pizzy, nawet nie było to namoczone wcześniej i ślad najmniejszy po
                    > tym syfie nie został.

Niemozliwe, albo przypadek. Nawet talerze po jajkach trzeba domywac (czasami). Garnek po kartoflach. I nie mam byle jakiej zmywarki: AEG 50800.

> dla mnie to bardziej bajer niz wygoda..

U mnie to samo. Zona chciala, to jest. Ale uzytecznosc niewielka.

Kiedyś
                    > wolałem zjeść śniadanie prosto z deski do krojenia,

Nadal wole. Deska sie nie tlucze (mam male dziecko).
                    • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 08.12.02, 15:51
                      > No to dolicz jeszcze mnie. ogolnie nie jestem pod wrazeniem jakosci zmywania
                      w zmywarce. jak chce, zeby cos bylo naprawde dobrze umyte, myje recznie.

Nie wiem, moze zalezy to od zmywarki, moze od uzywanych chemikaliow, moje
                      naczynia nigdy nie byly tak czyste jakw momencie, kiedy je pierwszy raz wyjalem
                      ze zmywarki, a myjac recznie naprawde nie ograniczalem sie do ich oplukania
                      zimna woda, choc moze w polerowanie szkla po wyschnieciu sie nie bawilem. A
                      teraz nie kusze - nablyszczacz zapewnia idealny polysk bez dotkniecia szmatka.

> Niemozliwe, albo przypadek. Nawet talerze po jajkach trzeba domywac
                      (czasami).
                      > Garnek po kartoflach. I nie mam byle jakiej zmywarki: AEG 50800.

Ja mam wspomnianego pare postow wyzej malego Bosha. I ten przypadek powtarza
                      sie u mnie regularnie. NIGDY nie oplukuje naczyn przed ich zaladowaniem do
                      zmywarki. I ZAWSZE wyjmuje je czyste.

> U mnie to samo. Zona chciala, to jest. Ale uzytecznosc niewielka.

Moze zle ustawiacie naczynia wewnatrz? Albo jakiegos badziewnego proszku
                      uzywacie? Mam troche znajomych ze zmywarkami i moja opinia nie odbiega od ich
                      doswiadczen.

J.
                      • kilovolt Re: mala zmywarka? 08.12.02, 18:21
                        Może tym charakteryzuja się właśnie Bosch? Ja też mam zmywarkę tej firmy,
                        wprawdzie dużą 60-tke, ale również nigdy nie zdarzyło się mi domywać naczyń
                        również i garnki po kartoflach, wszystkie naczynia zawsze mi się idealnie
                        błyszczą.
                        • Gość: rsad Re: mala zmywarka? IP: *.pbks.pl 09.12.02, 09:21
                          Potwierdzam. Ja używam małego (45 cm) BOSCHA i nic nie trzeba domywać, no chyba
                          że się źle ułoży talerze, tak że się zetkną ze sobą.

rsad
                        • Gość: aGa Re: mala zmywarka? IP: 157.25.119.* 09.12.02, 10:43
                          Rozumiem, że większość poleca Boscha. Mam do czynienia ze zmywarka Boscha, z
                          której po umyciu wyjmuje się naczynia notorycznie z niezmytym do końca
                          proszkiem. Efekt jest taki, że i tak wszystkie naczynia trzeba płukać ręcznie.
                          Czy to jest przypadłość tylko tej zmywarki, czy też powtarza się to częściej?

A.
                          • Gość: Jarek Re: mala zmywarka? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 09.12.02, 11:07
                            A nie masz aby zapchanego filtra? Tak ze woda nie splywa na bierzaco i potem do
                            plukania idzie syf po zmywaniu?
                            Bo normalnie, o ile nie sypiesz zbyt duzo proszku, masz wsypana sol
                            zmiekczajaca i normalnie dochodzi woda, proszek nie powinien zostawac, przeciez
                            do jego splukania wystarczy odrobina czystej wody.

J.
      • Gość: Wowa Re: mala zmywarka? IP: *.spray.net.pl 10.12.02, 23:23
        Taka zmywarka jest zdecydowanie za mala. Nic nie wchodzi i trzeba sie
        nagimnastykowac i upychac (gospodarstwo domowe dwuosobowe). Odradzam!!! W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka