Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kominek w bloku

27.11.02, 16:01
    Moi znajomi mieszkaja w bloku z pocz. lat 60. i w swoim malym mieszkaniu
    zamontowali sobie kominek. Tez bym chciala. Czy na to trzeba miec jakies
    specjalne pozwolenie? Czy budynek musi miec jakas specjalna wentylacje? Moze
    ktos cos pdobnego robil?
    O.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarek Re: kominek w bloku IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 27.11.02, 16:16
        Potrzebna jest (przynajmniej teoretycznie) zgoda zarządcy nieruchomosci
        podparta opinia budowlana (nie jestem fachowcem w tych sprawach, wiec byc moze
        cos krece), a do strony technicznej: musi byc dobra wentylacja i warunek
        konieczny: kanal kominowy. W starych blokach, w ktorych jeszcze byly kuchnie
        weglowe jest na to nadzieja, w nowszych zapomnij. Jesli mieszkasz na ostatnim
        pietrze mozna jeszcze sprobowac komin po prostu zrobic, ale tu nie wiem, czy
        administracja zgodzi sie na rujnowanie poszycia dachu.

J.
        • Gość: Stefan Re: kominek w bloku IP: waprx* / 192.168.14.* 27.11.02, 16:56
          Znam przypadek podłączenia kominka na ostatnim piętrze w bloku po prostu
          bezczelnie do wentylacji, w taki sam sposób jak wyciąg w kuchni. Ale wątpię by
          było to OK w świetle prawa i przepisów. To znaczy zarządca (wspólnota
          mieszkaniowa) stwierdził że nie ma nic przeciwko (w bloku jest chyba 12
          mieszkań, wszyscy się dobrze znają to nie będą sąsiadowi świni podkładać), ale
          nie wiem czy to wystarczy. Wątpię szczerze mówiąc. Szczególnie w kwestii ppoż.

• Gość: piegus Re: kominek w bloku IP: *.gd.pl 28.11.02, 09:10
            pewnie raz w tym kominku rozpalili i albo sie podusili, albo juz wiecej tego
            kominka rozpalac nie beda! nie dosc, ze narazaja na niebezpieczenstwo
            zaczadzenia siebie to jeszcze reszte mieszkancow bloku! straszne!!!
            przewod kominowy jest duzo wiekszy w przekroju, niz przewod wentylacyjny,
            dodatkowo musi to byc komin specjalnie do odprowadzenia spalin, musi byc
            wyprowadzony ponad dach na odpowiednia wysokosc, do pomieszczenia, w ktorym
            stoi taki kominek musi byc dostep swiezego powietrza... nie okno, ale najlepiej
            po prostu dziura w scianie o odpowiedniej srednicy, oczywiscie moze byc zakryta
            kratka wentylacyjna...; ponadto jesli ktos nie ma takiego komina a chcialby go
            dobudowac musi wzmocnic strop, bo sam wklad kominkowy nie jest ciezki, ale
            murowany komin niestety tak! nie jestem fachowcem w tym temacie, ale wystarczy
            zaopatrzyc sie w jedna madra ksiazke lub gazete, zeby poprawic swoja wiedze i
            nie robic glupot!!! pozdrawiam
      • Gość: JK Re: kominek w bloku IP: *.acn.pl 27.11.02, 19:28
        A ja kupuje wlasnie mieszkanie w nowo wybudowanym bloku na ostatnim pietrze i
        tam juz jest przygotowane miejsce do instalacji kominka. Tez bym sie bardzo
        chetnie dowiedziala jak to dziala i co zrobic, zeby dzialalo. Jesli ktos ma
        jakies doswiadczenia w tym temacie to tez poprosze o info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka