Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaka firme wybrac? - PRALKA

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 19:57
    Zastanawiam sie wlasnie nad wyborem pralki, a konkretnie chodza mi po glowie
    dwie firmy: Electrolux lub Ardo. Czy ktos jest zadowolonym (lub niezadowolonym)
    uzytkownikiem ktorejs z powyzszych? A moze warto wziac pod uwage jeszcze innym
    producentow? Powiedzmy, ze mowimy o przedziale cenowym do ok.1500 PLN...

Czarna
    Obserwuj wątek
      • Gość: XXL Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.echostar.pl 11.10.01, 20:33
        Sprawdź parametry pralki :
        - obroty wirówki
        - zużycie wody i energii
        - czy programator elektroniczny (lepszy) czy obrotowy
        A co najważniejsze to gdzie jest serwis,
        czy części trzeba sprowadzać z zagranicy
        i ile kosztuje serwis.
        Pralki chodzą 2,3 lata dobrze potem mogą
        się zacząć psuć. A do starych pralek
        o części trudno, znajoma czekała po 4, 6 tygodni ( Candy)
        pozdrowienia
      • Gość: zizi wlasnie stoje przed takim dylematem IP: *.sap-ag.de 11.10.01, 20:39
        i mysle o zakupie Whirlpool
        za tysiaczka mozna kupic z 500 obrotami
        wiem, ze to malo, ale to nie bedzie moja docelowa pralka wiec moze...

gdzies czytalem o testach roznych marek wg cen
        • Gość: XXL Re: wlasnie stoje przed takim dylematem IP: *.echostar.pl 11.10.01, 23:00
          Nie przesadzajcie z obrotami, przy 800, 1000
          pranie jest mocno zgniecione. 600 w zupełności
          wystarcza. Dobrze jak jest funkcja przeciw gnieceniu.
          Ja kupiłem Amice i jestem zadowolony. Środek
          tej pralki jest z niemieckiego Bosch-a.
          • Gość: Broda Re: wlasnie stoje przed takim dylematem do XXL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 12:04
            Hej!

XXL, napisz prosze cos wiecej jak Ci sie prala Amici sprawuje (jaki konkretnie
            masz model?). Trzeba przyznac, ze maja calkiem ciekawy design, ale czy nie jest
            to tylko przykrywka do totalnego badziewia w srodku?

pzdr
            Broda
            • Gość: XXL Re: wlasnie stoje przed takim dylematem do XXL IP: *.echostar.pl 16.10.01, 00:21
              Mam model PA5510B421 jest to najnowsze dziecko Amici.
              Na dniach ma wyjść nowy model ( tzn. taki sam tylko
              1200 obrotów ). Płaciłem 1720. Jak na razie przez parę
              miesięcy bez zarzutu. Można zajrzeć na stronę www.amica
              i poczytać o wszystkich modelach.
              Do tej pralki przekonało mnie pare rzeczy :
              - serwis na miejscu, stosunkowo tani, pewność, że na części nie będę czekał
              - niska cena jak na te funkcje ( zachodnie są o 500 droższe )
              - i najważniejsze, cała automatyka jest z Bosch-a
              Nie chciałem w to wierzyć, ale sobie obejrzałem podobne
              modele Boscha - funkcje, sterowanie i układ programatora
              jest faktycznie identyczny.
              pozdrowienia
      • Gość: Mar Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 213.25.197.* 12.10.01, 07:29
        ARDO to syf. Jednorazówki. Wiem, bo znam kogoś "stamtąd".
        • Gość: Dorota Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 168.224.1.* 12.10.01, 08:58
          Ja mam Indesit. To juz moja druga (piersza byla u rodziców, teraz mam swoją
          własną). Jestem bardzo z niej zadowolona. Jest bardzo duży wybór modeli,
          aczkolwiek różnice pomiędzy nimi są niewielkie, ale naprawdę można coś wybrać.
          Ceny też bardzo przystępne (przynajmniej były takie w zeszłym roku, jak
          kupowałam w Euro) - są też często promocje.
          Polecam.
          Pozdrawiam,
      • Gość: conti Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.bu.uni.wroc.pl 12.10.01, 09:03
        Znam kilka osób, którym pralki Ardo bardzo szybko sie popsuły.
        Proponuję dołozyć trochę pieniędzy i kupić Boscha Maxxa. Mam i BARDZO polecam.
      • Gość: toms Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.cu.com.pl 12.10.01, 09:41
        ARDO bron boze!
        mam znajomego ktory przeklina ją
        Elektrolux albo Bosha!!! nie slyszalem aby ktos narzekal a w rodzinie tylko
        takie mamy!
        pozdrawiam
      • Gość: wirnik Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.sap-ag.de 12.10.01, 10:07
        Mam ARISTON i bardzo chwalę - 900 obrotów w zupełności wystarcza, a 5 lat
        gwarancji to juz coś. Wzornictwo też fajowe, a na pewno oryginalne. Pozdrawiam.
      • Gość: marcia Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 157.25.69.* 12.10.01, 11:39
        Tylko Electrolux.
        Ja mam co prawda od niedawna, al moi Rodzice i mój brat mają też Electroluxy i
        to od dłuższego czasu i też sobie bardzo chwalą.
        I nie patrz na to, że jak pralka ma duż obrotów to gniecie ubrania. To jakaś
        totalna bzdura.
        Moja pralka (1044S) ma 1000 obr/min ale ma również możliwość zredukowania
        prędkości wirowania. Ja korzystam z tego przy delikatniejszych rzeczach i nie
        są pogniecione.

Pozdrawiam
        • Gość: Kwasek Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.*.*.* 12.10.01, 11:59
          Trochę patriotyzmu, kupujcie Polskie, co one gorsze od włoskiego syfu a
          równocześnie tańsze.
      • Gość: mkonos Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.*.*.* 12.10.01, 13:26
        Brandt. Mam taką pakowaną od góry - rewelacja. Brandt ma b. szerokie wejście i
        solidne zapinki w przeciwieństwie np. do Polara.
        • Gość: Goska Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.01, 13:46
          podobniez faktycznie Brandt (ten pakowany od gory) jest najlepszy ale niestety
          nalezal do grupy moulinexu, ktora padla. Nie wiedomo wiec co bedzie dalej, co z
          serwisem i czesciami (a moze sa i tak niepotrzebne :). Informacje mam od faceta
          prowadzacego sklep AGD a dane o danej rzeczy ocenia na podstawie zwrotow i i
          roznych zgloszen gwarancyjnych i pogwarancyjnych. Jako najgorsza pralke podal
          Whirlpoola.
          • Gość: KK Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 217.153.64.* 12.10.01, 14:34
            Potwierdzam Brandta. Tez mam. Dobra pralka. Tania. Cicho chodzi.
          • Gość: Beata Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 217.153.64.* 12.10.01, 14:56
            Gość portalu: Goska napisał(a):

> Jako najgorsza pralke podal Whirlpoola.

Nieprawda. Ja mam Whirpoola od 3 lat i jestem z niej bardzo zadowolona. jest
            cicha, oszczedna. Kosztowala ok 1500zl. Polecam.

• Gość: Goska Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.01, 15:21
              zakladam, ze negujesz opinie pana z AGD, a nie to, ze pan z AGD ma takie
              zdanie :))
      • Gość: Czarna Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 217.99.1.* 12.10.01, 22:04
        Dzieki za wszystkie opinie! Z ARDO na pewno zrezygnuje i sklaniam sie ku
        jakiemus modelowi Electroluxa!
        A co jeszcze sadzicie o zakupach w sklepach typu EURO-ADG-RTV albo Media Markt?
        Wlasnie tam mam zamiar szukac pralki...
        Pozdrawiam
        Czarna
        • Gość: toms Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.pl 13.10.01, 09:31
          to opowiem ci taka fajna historyjke jak to w Euro Rtv-Agd zastanawialem sie nad
          pralkosuszarka i gosc goraco polecal Elektroluxa i zachwalal przekonywal a ze
          droga jest to musialem sie zastanowic ale spytalem sie jak jest z dosatwa wiec
          dowiedzialem sie ze nastepnego dnia mi przywożą do pokoju
          to sobie mysle ze super dzis place jutro mam i zero problemu :-)
          pojzdzilem troche popatrzylem zastanowilem sie i podjalem decyzje wrocilem do
          tego Euro i znowu facet (nawiasem mowiac bardzo sympatyczny) mnie namawia a ja
          mowie ze juz sie zdecydowalem i biore !!! A on mi mówi że świetnie tylko jest
          taki problem ze tej pralko suszarki nie maja na magazynie!!! wiec sie pytam
          kiedy bedzie a on mi odpowiada ze nie wiadomo moze jutor a moze za miesiac bo
          to od nich nie zalezy!!!
          dobre co!
          ale to nie tylko dotyczy tej pralko suszarki bo wybralem sie tam na wieksze
          zakupy i tak samo nie bylo i lodowki i kuchenki ktore sobie upatrzylem i to mi
          sie najbardziej podoba ! wszystko stoi na wystawie tylko w magazynie na całą
          Warszawe nie mają ani jednej sztuki!!!
          wiec spokojnie pojechalem sobie do Media Mark przy krakowskiej i od reki
          kupilem i nie bylo problemu!
          Ale Media tez nie jest takie super bo moj dobry kolega zamowil u nich lodowke z
          dostawa do domu i miala przyjsc za dwa dni a przyszla za dwa tygodnie i dwa
          dni !!!!
          wiec podstawowe zasady :
          1) jak cos sie podoba to spytac sie od razu czy jest w magazynie i ile tego
          jest !
          2) najlepiej miec wlasny transport bo jak jest ze sklepu to trzeba czekac przez
          4-5 h w domu az przyjada bo maja takie przedzialy czasowe
          I na koniec pozytywnie ze w koncu udalo mi sie kupic wszystko to co chcialem
          potrwalo to nie jeden ale trzy dni i nie w jednym a kilku sklepach kupujac
          prosto z ekspozycji (pralki nie kupowac z ekspozycji!!!) bo oczywiscie w
          magazynie niczego nie mają!
          Najbardziej podoba mi sie to ze sie tak zachwalają i reklamuja ze sa najwieksi
          i tacy super i jeden sklep lepszy od drugiego a jak przyszedlem z kasą zeby
          wydac u nich ponad 7000zł to sie okazalo ze ne moge im dac tych pieniedzy bo
          niczego nie maja w magazynie !!!! Skąd my to znamy.........
          • Gość: Czarna Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 16:01
            Faktycznie i jak ja ogladalam jakis model pralki w EURO-rtv-agd to gdy
            zapytalam sie, czy jest dostepny bezposrednio z magazynu, to pracownik tegoz
            sklepu stwierdzil, iz nie moze dokladnie przewidziec kiedy dany model sie
            pojawi. Dzieki za przestroge toms!
          • Gość: misia Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 213.134.130.* 14.10.01, 10:24
            Toms! Pamiętam Cię z innych wątków z czasów, kiedy nie mogłeś się zdecydować co
            do wyboru developera i banku kredytującego. Jednak teraz widzę, że kupujesz
            masowo AGD, zatem cieszę się, że już wybrałeś (prawdopodobnie) i nie będziesz
            więcej marudził ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: toms Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.pl 14.10.01, 17:19
              widze ze niezle dalem sie we znaki :-))
              a co do marudzenia to chyba nie przestalem bo jest teraz taki wątek moze malo
              popularny na temat pewnej spoldzielni ..... :-)
      • Gość: Czarba Jaka firme wybrac? - KUPILAM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 23:04
        No i w koncu kupilam, pralke. Jak na poczatku pisalam, rozwazalam zakup
        Elektroluxa lub Ardo, jednak po Waszych uwagach dotyczacych chociazby
        elektroniczncyh programatorow (dzieki XXL), ostatecznie zdecydowalam się na
        Boscha Maxx (Conti - jak ci sie sprawuje twoj Bosch?). Wybor nie byl prostu,
        lecz szale przewazyla calkiem przypadkowo napotkana promocja (upust 10% + bon
        rabatowy 150zl). Sprawdzilam wczesniej stany magazynowe [tutaj uklon w strone
        tomsa :-)] i byla calkiem nowa w magazynie!
        Co prawda fizycznie jeszcze jej nie mam, przywioza mi ja w poniedzialek - oby
        bez zadnych nieprzewidzianych niespodzianek! Mam oczywiscie nadzieje, ze bedzie
        to dobry zakup.
        Dziekuje za wszystkie rady i uwagi, bardzo mi pomogly w podjeciu decyzji.

Bywajcie!
        Czarna
        • conti Re: Jaka firme wybrac? - KUPILAM 16.10.01, 10:50
          Gratuluję wyboru!
          Mój Bosch chodzi świetnie. Piorę często, dużo i wszystko! w pralce: różne
          rzeczy od jedwabnej bielizny do koców i polarów. Bez żadnych zastrzeżeń. Mam
          wersję na 800 obr. , mi to wystarcza. Rzeczy na drugi dzień są suche i nie
          pogniecione. To bardzo porządna pralka. Mam nadzieję, że będziesz tak
          zadowolona jak ja.
          Pozdrawiam
          • Gość: Czarna Re: Jaka firme wybrac? - KUPILAM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 20:26
            Moje pierwsze wrazenia sa jak najbardziej pozytywne. Ja tez mam model z
            regulowana predkoscia prania 600/800 i rzeczywiscie pranie jest fajnie
            odwirowane, a zagniecen tak bardzo nie widac. Zobacze jak bedzie pozniej, bo do
            tej pory zrobilam raptem 2 duze prania w nowej zabawce :-)

Pozdrowionka
      • Gość: Karolina Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 62.89.101.* 16.10.01, 08:37
        Na pewno będziesz zadowolona, mój brat ma Bocha i jest zachwycony. A tak na
        marginesie, fajne to forum, tyle ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć:-)
        pozdrowionka.
        • Gość: Czarna Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 20:29
          Ja tez mam nadzieje, ze Bosch bedzie sie sprawowal jak nalezy! Az milo
          popatrzec jak wirowa zasuwa :-)
      • Gość: zizi a czy warto kupic Whirlpool'a - 600 obr. za ok. 1000 PLN? IP: *.sap-ag.de 16.10.01, 10:06
        Jakies uwagi? Czy pralka - 600 obrotow da rade tak wywirowac, aby pranko potem
        wyschlo w ciagu 8-10 h? Jakies uwagi na temat whirlpool'a?

Pozdrawiam!
        • Gość: Karolina Re: a czy warto kupic Whirlpool'a - 600 obr. za ok. 1000 PLN? IP: 62.89.101.* 17.10.01, 08:47
          Moja mama ma Whirpoola 800 obr. - 4 lata, zero usterek, chodzi jak burza.
          Podobno teraz cześciej zdarzają się usterki, nie wiem, czym to jest
          spowodowane. Ja mam lodówkę i mikrofalówkę Whirpoola od 3 lat i też nic im nie
          dolega. Jestem zadowolona, ale może lepiej popytać w serwisach, czy mają dużo
          napraw. Jeśli chodzi o wirówkę, to lepiej kupić 800, zawsze mozna ustawić na
          mniejsze wirowanie. Pozdrawiam
          • sara35 Re: a czy warto kupic Whirlpool'a - 600 obr. za ok. 1000 PLN? 08.02.02, 10:44
            Cześć
            Widzę że macie niezłe pojęcie o praniu dlatego będę wdzięczna za pewną radę
            odnośnie pralki.Marzy mi się taka pralka z której wyjme pranie i nie będę
            musiała wieszać prania.Nie, nie myslcie że jestem aż tak wygodnicka chodzi mi
            głównie o gatki i skarpetki - mam trzech facetów-2-synów i mąż,córka i ja)
            razem pięć osób.Sami widzicie że w ciągu tygodnia ,(bo piorę co tydzien)zbiera
            się 105 sztuk w/w rzeczy .Wieszani tego zajmuje mi sporo czasu .Proszę o
            radę.Dzięki.
      • Gość: Marzena Re: Jaka firme wybrac? - PRALKA IP: 217.8.161.* 08.02.02, 15:52
        A co myślicie o pralce Candy. Można kupić w Media Markt za 1649 z regulowanymi
        obtrami orzy wirowaniu od 400 -1000. Dodadtkowe funkcje: extra sdzybkie pranie.
        wywabianie plam, pranie bez zagnieceń. Szer 40cm. Co o tym myślicie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka