Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kupno domu.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:05
    Chcę kupić dom. Pierwszą ofertę jadę oglądać już za dwa dni. Tylko nie bardzo
    wiem o co pytać obecnego wlaściciela. Z tego co wiem to dom ma całkiem niezłą
    lokalizację, w okolicy są różnorodne punkty usługowe, tereny zielone. Facet
    zawyżył cenę, ale jest adnotacja "do negocjacji". Nie wiem tylko jak
    negocjować... Nie mam doświadczenia. Jakieś wskazówki?
    Obserwuj wątek
      • janu5 Re: Kupno domu. 11.04.06, 21:44
        To proste obejrzyj jak ci sie spodoba to się zastanów ile jesteś gotów za to dać
        i powiedz swoją cenę sprzedającemu. Składasz oferte kupna za tyle i tyle nie
        bacząc na cewnę podaną przez sprzedającego. Jak facet nie będzie miał innych
        lepszych ofert to przystanie na twoją .
        O co pytać ? Np z jakich materiąłów dom jest zbudowany, ściany instalacje.
        Sprawdź dach i stan piwnicy , czy nie ma wody. Zapytaj o kszty eksploatacji ile
        płaci za ogrzanie niech pokaże rachunki .
      • mamamonika Re: Kupno domu. 11.04.06, 21:53
        O dużo rzeczy :)
        - dom jak rozumiem zamieszkały... Czy odebrany? Jeśli nie - następne 100 pytań
        do... (zgodność z pozwoleniem, dziennik budowy, przyłącza - temat na cały post)
        - sprawy własnościowe - działka, dom, droga dojazdowa (Gminna, współwłasność,
        na buzię???).
        - Księgi wieczyste (czy są, czy nie ma obciążeń, służebności).
        - Media -Skąd woda, jak odprowadzane ścieki, czy są na wszystko papiery.
        - Plan zagospodarowania w gminie (czy za 3 lata nie będzie 100m dalej
        ekspresówki np)
        - jakość i stan techniczny budynku - tu najlepiej wziąść ze sobą fachowca, i to
        prawdziwego, a nie np teścia, co to zna się na budowaniu, medycynie i
        astronomii ;) Czy budynek jest ocieplony, jaka grubość, izolacja poddasza
        (jeśli użytkowe)
        - jakie ogrzewanie
        - sprawy czysto bytowe - czy nie ma sąsiada menela, co szambo za płót wylewa,
        czy sąsiad nie ma drobnego warsztaciku ślusarskiego, nie hoduje lisów itp

Temat-rzeka :)
      • kasztanowa15 Kupie bezpośredno uzywany segment w JÓzefosławiu 12.04.06, 13:20
        ktos ma namiary?
        dzieki z góry
        kasztanowa15@gazeta.pl
      • kalinazkalinowa Re: Kupno domu. 16.04.06, 08:51
        przeciągnij to trochę w czasie
        tzn zacznij głośno wyrażać swoje wątpliwości
        nie piej z zachwytu
        powiedz, że musisz się zastanowić itp.
      • yaa Re: Kupno domu. 20.04.06, 08:02
        Właśnie miałem założyć identyczny wątek. Tyle, że ja jadę oglądać dom, który od
        kilku lat nie jest zamieszkały. Cena atrakcyjna, miejsce (w miarę) tez, duża
        działka.
        Macie jeszcze jakieś rady o co pytać ??
        Pozdrawiam
        Yaa
        • hrabcio Re: Kupno domu. 06.06.06, 23:56
          yaa napisał:

> Właśnie miałem założyć identyczny wątek. Tyle, że ja jadę oglądać dom, który
          od
          >
          > kilku lat nie jest zamieszkały. Cena atrakcyjna, miejsce (w miarę) tez, duża
          > działka.
          > Macie jeszcze jakieś rady o co pytać ??
          > Pozdrawiam
          > Yaa

myślę , że jest zamieszkały- przez rodzinę ADAMSÓW tylko o tym nie wiesz
          pozdrawiam
        • andrzej.sawa Re: Kupno domu. 07.06.06, 08:31
          Weź kogoś,kto ma doświadczenie budowlane i przynajmniej wstępnie oceni stan
          techniczny budymku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka