Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

meldunek!!

25.05.06, 03:41
    Wytam!
    Mam pewne pytanie, ale nie wiem dokladnie na ktory Forum powinnam szukac
    odpowiedzy.
    Od 12 lat mieszkam zagranice i postanowilam wrocic do Polski na stale.
    Otoz, pamietam ze zanim wyjechalam obowiaziwaly meldunki.Ja obecnie nie mam
    stalego meldunku w Polsce. Czy to wciaz obowiazuje?
    Byla bym wdziecna na jaka kolwiek odpowiedz lub wskazanie mi gdzie moge
    znalesc informacje.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: troll Re: meldunek!! IP: *.halleracaffe.broadband.pl 25.05.06, 11:57
        Meldunki obowiązują. Czasowy chyba powyżej 72 godzin przebywania w jakimś
        miejscu, stały nie jest wymagany, ale jego brak komplikuje nieco rozmowy z
        bankami itp. Mało kto przestrzega obowiązku meldunku czasowego, ale jak nie masz
        stałego, lepiej się zameldować np. w wynajętym mieszkaniu czy hotelu, bo inaczej
        w razie jakiegokolwiek spotkania z policją dostaniesz mandat. Jeśli masz tytuł
        prawny do lokalu (np. umowę najmu), meldujesz się czasowo na jej podstawie, nie
        wymaga to żadnej zgody czy wiedzy właściciela (chociaż wielu wynajmujących tego
        nie wie i usiłuje "zabraniać" meldunku w obawie przed zagnieżdżeniem się
        niepłacącego lokatora - takie zakazy są oczywiście bezprawne i możesz je olać:
        obowiązek meldunkowy spoczywa na Tobie, nie na wynajmującym). Jak kupisz własne
        mieszkanie, meldujesz się na stałe i tyle.
        • makowiec3 Re: meldunek!! 26.05.06, 02:18
          Dziekuje bardzo za odpowiedz.
          Pozdrowka:)
          • Gość: troll Re: meldunek i NIP-3 IP: *.halleracaffe.broadband.pl 26.05.06, 10:55
            Aha, i jeszcze jedno - jak juz się zameldujesz, zapytaj w urzędzie, gdzie jest
            urząd skarbowy "właściwy dla miejsca zamieszkania" i od razu złóż tam formularz
            NIP-3, czyli "przenieś się" do tego US. Dotyczy to również meldunków czasowych -
            US "właściwy dla m.z." nie zależy od stałego meldunku, a od faktycznego miejsca
            pobytu, a skarbówka potrafi to egzekwować b. nieprzyjemnymi karami - mi tak
            przetrzepali skórę (kieszeń właściwie) w czasie studiów.
            • Gość: makowiec3 Re: meldunek i NIP-3 IP: *.dyn.optonline.net 26.05.06, 12:39
              No, no...widac ze wciaz panuje biurokracja:( Bardzo dziekuje za odpowiedz!
              pozdrawiam!
            • zajac77 Re: meldunek i NIP-3 27.05.06, 17:28
              mi niedawno doradca w open.pl powiedział, że Banków nie interesuje gdzie i czy
              jestem zameldowany. aż mi się nie chciało wierzyć ale podobno nie patrzą na to.

Pozdrawiam,
              zajac77
              • Gość: AniaSK Re: meldunek i NIP-3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 19:40
                Oj, patrzą, patrzą i to dokładnie, coś o tym wiem...
        • Gość: antek jaki mandat???????????? IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 18:12
          chlopie nie gadaj bzdur i nie strasz czlowieka
          tak bylo 20 lat temu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka