Gość: Adam IP: proxy / 217.8.186.* 20.01.03, 11:37 Musze założyć księgę wieczysta na mieszkanie spółdzielcze własnościowe , jaki jest koszt takiej operacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iiva Re: Koszt założenia księgi wieczystej? 21.01.03, 19:45 Od wniosku o założenie księgi wieczystej pobierany jest wpis stały- 40 zł. Do tego trzeba doliczyć koszty wpisu własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu, tzn. 1/5 wpisu stosunkowego. Wpis stosunkowy zależy od wartości prawa. Jeśli możesz podać jego wartość, to będę mogła wyliczyć dokładnie. Jeśli nie, to też daj znać, podam sposób liczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marecki26 Re: Koszt założenia księgi wieczystej? 06.02.03, 18:12 iiva, mnie tez to bardzo interesuje. Wartość mieszkania to 200.000 PLN. Jak mozesz, to podaj prosze tez sposob liczenia pozdr, marecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.03, 23:50 Cały wpis liczy się następująco (dla wartości powyżej 100.000 złotych, co bywa najczęściej): 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł. Za wpis prawa własności czy wpis ograniczonego prawa rzeczowego (np. wszelkie służebności) sąd pobiera 1/5 część wpisu stosunkowego, a za wpis np. hipoteki - 1/10 część, ale za wpis hipoteki zabezpieczającej spłate kredytu bankowego udzielonego na cele wymienione w rozporządzeniu o ulgowych stawkach: 1/20 część. Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: Koszt założenia księgi wieczystej? 07.02.03, 20:55 Bebiak mnie wyręczył(a) :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marecki26 Re: Koszt założenia księgi wieczystej? 10.02.03, 11:45 dzieki, czyli wpis prawa wlasnosci to spora kasa :-( pozdr, marecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: 194.181.152.* 10.02.03, 12:27 A możę trzeba się trochę wstrzymać (o ile to możliwe) z założeniem księgi wieczystej. Słyszałem, że przygotowywane są zmiany w ustawie, które uproszczą procedurę zakładania ksiąg i obniżą koszty z tym związane - będzie taniej i to znacząco! Ale kiedy, to sam nie wiem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.03, 18:55 Zmiany nie tyle, że są przygotowywane, ale zmiany już od dłuższego czasu obowiązują w sensie prawnym (Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych). Rzeczywiście koszt wpisu wówczas jest prawie symboliczny bo 1/3 najniższego wynagrodzenia w kraju. Jednak jak ogólnie wiadomo cała procedura przekształcenia prawa spółdzielczego w prawo odrębnej własności (bo o tym mówimy teraz) jest baaaardzo długotrwała (Spółdzielnie są absolutnie nieprzygotowane do jej przeprowadzenia, a i nie mają - powiedzmy to sobie szczerze - interesu w jej przeprowadzeniu). Z mocy takiej umowy jak wyżej napisałam uzyskujesz prawo odrębnej własności czyli nieruchomość, więc zyskujesz. Możesz oczywiście już teraz urządzić księgę dla służącego Ci własnościowego prawa do lokalu (płacąc 1/5 wpisu stosunkowego, o którym pisałam wcześniej, czyli sporo), ale pamiętaj, że urządzenie księgi nie zwiększa w takim przypadku "mocy" Twojego prawa w żaden sposób. Wskazane jest w zasadzie jedynie dla możliwości zabezpieczenia spłaty kredytu w postaci hipoteki [nawet służebności nie mógłbyś ustanowić, bo ta zgodnie z kodeksem cywilnym zastrzeżona jest tylko dla nieruchomości, a to co Ty będziesz miał to nadal prawo spółdzielcze, tyle, że z księgą]. Jeśli więc przypadek kredytu nie zachodzi, to mocno się zastanów czy ta księga (i ten kosztowny wpis) są Ci w ogóle teraz koniecznie potrzebne? Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 20:30 Dzięki za informacje ale ile zapłace za mieszkanie poniżej 100 tysiecy a dokładnie 90 tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.03, 20:58 1/5 wpisu stosunkowego, który w przedziale wartości od 50.000,-zł do 100.000,- zł liczy się tak: 3.600,-zł + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł. Dzięki za dzięki - zawsze miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: 217.17.46.* 11.02.03, 20:42 CZyli jeśli mieszkanie kosztowało mnie 90tysięcy to 3600+2400(tj 6% kwoty powyżej 50 tyś) = 6000 I koszt to jest 1/5 tych 6 tyśięcy? Dobrze rozumiem bo szczerze mówiąc sie w tym nie orietuje . Dziękuję za odpowiedź jeśli będzie ktoś z Was miał jeszcze na nią siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 00:20 Zupełnie dobrze myślisz: 1/5 część z 6.000,-zł czyli masz do zapłacenia .. no wg mnie 1.200,-złotych. Papatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 23:01 Super , super tylko 1200 zł !!! Jeszcze raz Ci b.dziękuję właśnie mi poprawiłaś nastrój , pomyślisz wariat ale to przy koszcie mieszkania i remontu itp. to niewiele zakładałem wiecej ale czy ta kwota jest taka sama w przypadku wpisu hipoteki zabezpieczającej spłate kredytu bankowego tylko mi niemów że to jest 1/20 kwoty 6000 zł bo jak tak to ide się napić szampana . Mam iśc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 23:20 Ale się cieszę, że Ty się cieszysz!!! Hipoteka? Zakładam, że kwota hipoteki mieści się w przedziale, gdzie sposób liczenia wpisu stosunkowego już nasz (bo pisałam - dla dwóch przedziałów). Jeśli udzielono Ci kredytu na zakup lokalu - to masz... 1/20 część wpisu stosunkowego (czy już się cieszysz?), a jeśli na cele budownictwa mieszkaniowego to nie masz opłaty za wpis hipoteki w ogóle. Tego ostatniego wariantu Ci oczywiście życzę mocnoooooo (choć 1/20 też można przeżyć). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 21:09 BArdzo Wielkie Dzięki , wzniosę toast za Twoje zdrowie małym piwkiem , szampana niestety w lodówce brak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 21:33 Ależ się cieszę!!!! Dlaczego tylko małe piwo, skoro tyle zaoszczędziłeś??? No dobrze - niech tak też będzie. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 07:55 bo za resztę wymienię grzejniki ;-). MAm jeszcze jedno pytanie czy jest różnica w kosztach w wypadku zakładania księgi wieczystej na własnościowe prawo do lakalu a na lokal "w pełni własny". Chodzi oto ,że jek juz wiesz musze zabezpieczyć kredyt hipoteką , w spółdzielni urzędnik o dziwo miły powiedział mi ,ze niema problemu z założeniem takiej "protezy" księgi wieczystej na spółdzielcze prawo własnościowe ale on radzi poeczekać ,bo za 3 miesiące spółdzielnia podejmie decyzję o wyodrębnianiu pełnej własności i wtedy zostanę właścicielem prłną gębą. W związku z tym moje pytanie brzmi jaka jest różnica w kosztach , w procedurach - jak i gdzie mam po koleji chodzić itp. Teraz to chyba przesadziłem z tym pytaniem mam wyrzuty że tak Cie wykożystuję i chyba jeste winiem piwko i to nie małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.03, 23:12 Witaj Adamie. Cóż to za twór "proteza" księgi wieczystej? To nie żadna proteza tylko księga wieczysta dla służącego Ci spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu. Czy poczekać na przekształcenie? Trzy miesiące to bardzo optymistyczny termin, więc może i się opłaca.. Wówczas za wpis do księgi, podobnie jak i taksę notarialną, zapłacisz w niskiej kwocie, bo każda z tych opłat to raptem 1/3 najniższego wynagrodzenia w kraju (które wynosi chyba ok. 800,-zł). Przekształcenie załatwiasz oczywiście wyłącznie poprzez spółdzielnię: to ona zbiera stosy dokumentów (o których wie) i przygotowuje to wszystko dla notariusza. Tylko mnie jakoś tak nie bardzo chce sie wierzyć, aby zdołała to zrobić w ciągu trzech miesięcy (no, chyba, że jakaś ambitna i już dawno rozpoczęła proces przygotowawczy, który jest generalnie dość długotrwały, ale i ustawa obowiązuje już parę ładnych miesięcy). Zerknij sobie jeszcze tu na forum DOM do wątku niejakiej Pat pt. "Hipoteka na spółdzielczy lokal" (coś takiego). Podobną sytuację jej wyjaśniałam. I jeszcze chciałabym nadmienić, żebyś nie czuł się źle, bo ja: po 1-sze - nie muszę pisać (jeśli bym nie chciała), po 2- gie lubię swoją pracę i swój zawód (więcej: pasjonuję się tym), więc chętnie, nawet w czasie wolnym tj. w domu coś skrobnę, jeśli wiem, po 3-cie - należę do osób, którym frajdę sprawia możliwość pomocy komuś, nawet w formie takiej informacji. ZROZUMIAŁE???? Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: 217.17.46.* 17.02.03, 07:36 Zrozumiałem w takim razie po prostu dziękuję bardzo. p.s. Za trzy m-ce ma byc dopiero uchwała zarządu spółdzielni w tej sprawie zaś z Twojej odpowiedzi wynika ,że wszystkie formalności moga zająć sporo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszS Koszt indywidualnej K.W. to ok.530 zł. IP: *.tele2.pl 01.03.03, 12:56 1. Kosztowny wpis do księgi o krórej np. pisze p.Bebiak i in. , liczony od wartości mieszkania NIC NIE DAJE spółdzielcy prócz wydatków. W takiej księdze jako właściciel mieszkania jest nadal wpisana spółdzielnia mieszkaniowa! Dlatego spółdzielnie nie robią w zakłądaniu takiej księgi specjalnych trudności, jeśli frajer sam sobie tego życzy. Nie zawracajcie sobie głowy tą kosztowną bzdurą! 2. Istotne dla faktycznego właściciela mieszkania (czyli spółdzielcy) jest natomiast założenie odrębnej księgi wieczystej PO WYODRĘBNIENIU pojedynczego lokalu i notarialnym PRZENIESIENIU własności na dotychczsowego posiadacza "własnościowego" prawa do tego lokalu. W ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych koszt tych obu czynności (aktu notarialnego przeniesienia własności i założenia indywidualnej ks.wiecz.na jego podstawie) określono na 2/3 urzędowej minimalnej płacy miesięcznej - czyli ok. 530 ZŁOTYCH!!!! Ten przepis nadal obowiązuje mimo wysiłków lobby spółdzielczego i każdy właściciel powinien starać się go od spółdzielni wyegzekwować. Rzecz w tym że zarządy spółdzielni sabotują te przepisy jak mogą strasząc chętnych kolosalnymi kosztami i imputuyjąc im "rozwalanie spółdzielni". Więcej w innych wątkach na ten temat. Prawo o spółdzielniach patrz www.sejm.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 15:43 A jaki jest koszt założenia księgi wieczystej dla mieszkania posiadającego już KW, z tym ze biorę kredyt hipoteczny, i jak wygląda po kolei procedura, czy najpierw zakładam KW na siebie, - ile to kosztuje, a potem przepisuję KW na bank- tzn. robię cesję? Czy równocześnie jest to załatwiane? I jak długo trwa ustanowienie księgi? Przepraszam za mętne sformułowanie zapytania... Miszkanie które chcę kupić (z rynku wtórnego) kosztuje 60tys PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 19:21 Najpierw podpisujesz umowę sprzedaży na Twoją rzecz tego prawa (w formie aktu notarialnego), płacąc taksę notarialną (zakładam, że znasz) + 22% VAT-u od taksy + podatek od czynności cywilnoprawnej 2% + opłatę sądową za wpis Ciebie do księgi wieczystej (gdzieś wyżej pisałam już sposób liczenia w przedziale: 50.000 - 100.000). Obowiązkiem notariusza przy już urządzonej księdze jest zamieszczenie w akcie Twojego wniosku o wpis Ciebie do Działu II tej księgi oraz pobranie w imieniu sądu opłaty (j.w.). Jeśli masz przypadek jednopodmiotowości (tj. Ty i tylko Ty kupujesz lokal oraz Tobie i tylko Tobie udzielono kredytu) to w zwykłej formie pisemnej jako następny składasz wniosek o wpis do Działu IV tejże księgi hipoteki na rzecz banku (dołączając sądowi oświadczenie banku o udzieleniu kredytu). Opłata sądowa za wpis hipoteki do księgi wieczystej o ile hipoteka ma zabepieczać spłatę kredytu udzielonego na nabycie lokalu wynosi w przedziale 50.000 - 100.000: 1/20 część wpisu stosunkowego, a ten liczy się jak wskazałam wyżej [a może powtórzę: 3.600 + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł]. Do tego podatek: przy hipotece zwykłej 0,1% od wysokości hipoteki, przy kaucyjnej 19,-zł. Jeśli nie masz tożsamości co do obu tych podmiotów, o których wyżej (bo np. masz współkredytobiorcę) to masz obowiązek ustanowić hipotekę w formie aktu notarialnego (a nie zwykłym wnioskiem). Wtedy te opłaty pobierze notariusz + taksę notarialną + VAT od taksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Anno, jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 19:31 Jeszcze raz przeczytałam Twój post i chyba muszę Ci jeszcze coś wyjaśnić (bo do końca nie jestem pewna czy Ty to rozmiesz - przepraszam). Są to dwie kwestie: 1. Księga wieczysta prowadzona jest dla LOKALU a nie dla osoby, więc jeśli ona już istnieje to nie urządzasz żadnej nowej a jedynie (co można wysnuć z mojego poprzedniego postu) zmienia się wpis w Dziale II (tam gdzie jest miejsce na właściciela czy osobę, której prawo spółdzielcze do tego lokalu służy). 2. Nie dokonujesz żadnej cesji na rzecz banku - Ty ustanawiasz hipotekę na rzecz konkretnego banku zabezpieczającą spłatę kredytu, która wpisywana jest do Działu IV tejże księgi wieczystej (bo tam miejsce na wpis hipotek). Cesja to zupełnie co innego i tu nie ma mowy o żadnej cesji (cesję to mogłaś podpisywać w banku np. co do polisy ubezpieczeniowej). Czy ja już wszystko wyjaśniłam? Chyba tak. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Bebiak, czy dobrze zrozumialam?? 14.02.03, 09:58 Jesli (na nowe mieszkanie) wzielam kredyt z druga osoba i wlasnosc tez jest nie wlasnoscia a wspolwlasnoscia, to wniosek o wpis hipoteki musze sporzadzic w formie aktu notarialnego? Mam jeszcze jedna watpliwosc, moze znasz odpowiedz na to pytanie? wczoraj podpisalismy akt, dzis do sadu pojdzie wniosek o zalozenie KW dla naszej wyodrebnionej nieruchomosci. Za tydzien moge zlozyc wniosek o wpis hipoteki. Ale ja zastanawiam sie nad zmiana banku - chce wziac kredyt refinansowy i splacici ten 1 kredyt. Co mam zrobic w takiej sytuacji?? Czy zakladac wniosek o wpis hipoteki na dotychczasowy bank (wiadomo, ze to troche trwa) czy wstrzymac sie do chwili wziecia drugiegio kredytu i wpisac dopiero ten drugi bank? (udzielenie kredytu tez trwa, a ja chcialabym "pogodnic" moj wniosek o zalozenie KW wnioskiem o wpis hipoteki, ktory jak wiadomo jest traktowany priorytetowo). Jakie koszty sa zwiazane w koncu z wpisem hipoteki - raz slusze, ze 1/20, raz ze nie ma zadnych oplat. Czy ew. przy zmianie wierzyciela (banku) ponosze jakies oplaty i jakie? Jakie przepisy maja tu zastosowanie? bede wdzieczna za pomoc, bo nie wiem, co mam teraz robic - zalatwiac kredyt, czy wpisac hipoteke, a potem kredyt i zmieniac wpis w KW. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Bebiak, czy dobrze zrozumialam?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 21:35 Jeżeli mieszkanie kupują TE SAME OSOBY, którym został udzielony kredyt to jest to przypadek, kiedy wniosek o wpis hipoteki można składać pisemnie (bez oświadczenia w formie aktu notarialnego). Nie ma znaczenia czy jest to jedna osoba czy dwie nabywające na współwasność - byleby to były dokładnie te same osoby. Opłaty sądowe (co chyba już pisałam) wynoszą 1/20 część wpisu stosunkowego przy hipotece zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na NABYCIE lokalu czy budynku mieszkalnego. Nie ma opłaty sądowej wtedy gdy kredyt został udzielony na cele BUDOWNICTWA MIESZKANIOWEGO. Kwestię tę reguluje szczególne rozporządzenie ministra sprawiedliwości (chyba tego, ale napewno rozporządzenie), z tym, że nie podam Ci w tej chwili gdzie je znaleźć (nie mam go w domu po prostu). Ono mówi o tych właśnie ulgowych stawkach za wpis niektórych hipotek (hipoteka standardowa np. na rzecz osoby fizycznej to zawsze 1/10 część wpisu stosunkowego). Zmiana wierzyciela? Tu nie jestem pewna jak sąd zechce sie ustosunkować do opłat za wpis takiej zmiany - nie chcę wprowadzać Cię w błąd, więc chyba lepiej zapytać w sądzie. Moze być to jedynie 30,-zł (jako zmiana) ale równie dobrze sama potrafiłabym obronić poglądu, że to nowa hipoteka podlegająca wpisowi więc znów to samo (trochę szkoda moim zdaniem pieniędzy). Zapytaj w wydziale ksiąg wieczystych - przecież to oni będą od Ciebie pobierać ewentualną opłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Bebiak, czy dobrze zrozumialam?? 17.02.03, 15:40 > Jeżeli mieszkanie kupują TE SAME OSOBY, którym został udzielony kredyt to jest > to przypadek, kiedy wniosek o wpis hipoteki można składać pisemnie (bez > oświadczenia w formie aktu notarialnego). dzieki za wyjasnienia moj przypadek to budownictwo mieszkaniowe. znajde sobie to rozporzadzenie, o ktorym piszesz. dzieki za namiary. Zmiana wierzyciela? Tu nie jestem pewna sprawdze sobie to, dzieki wielkie za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Bebiak, czy dobrze zrozumialam?? IP: *.cst.tpsa.pl 17.02.03, 16:06 A jak postąpić w wypadku,gdy kredyt na nowe mieszkanie jest tylko na mnie (wziąłem go jako kawaler )-a w akcie notarialnym jako właściciele jestem ja z żoną--a chcę ustanowić wpis do hipoteki na rzecz banku? Bank chce dołączyć żonę do kredytu,ale ona lada chwila idzie na urlop macieżyński a później wychowawczy i nie będzie miała przez jakiś czas żadnych dochodów.(znając banki,będą wtedy żądać dodatkowego zabezpieczenia). Czy mogę złożyć wniosek do sądu o wpis do hipoteki?(czy musi być zgoda żony jako współwłaściciela?) Czy jedyny sposób to oświadczenie w formie aktu notarialnego?Jakie to są koszty? Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Rafała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.03, 20:05 Musisz rozważyć pewne kwestie i pewne rzeczy przyjąć do wiadomości. 1. To nie jest tak, że żona idąc na urlop nie będzie miała dochodów - od dnia zawarcia związku małżeńskiego Twoje dochody są również dochodami Twojej żony i odwrotnie; 2. Niestety (dla Ciebie tutaj) Ty jako Ty a Ty jako osoba wchodząca w ten podmiot prawa jakim jest małżeństwo - to dwie różne osoby w sensie prawnym (dwa różne podmioty prawa: tu Ty, a tu: małżeństwo). 3. Nieruchomość wejdzie do majątku wspólnego (tak zrozumiałam) więc hipoteka zabezpieczała będzie w Twoim przypadku kredyt udzielony innej osobie (bo Tobie i tylko Tobie); 4. Wydaje się, że najrozsądniej "dołączyć" żonę jako współkredytobiorcę - prawo daje pierwszeństwo wspólności ustawowej, więc nie powinnien bank czynić problemów, aczkolwiek banki bywają dziwne; 5. Jeśli oświadczenie o ustanowieniu hipoteki w formie aktu to czeka Cię opłata sądowa, taksa notarialne + VAT oraz podatek od czynności cywilnoprawnych (jeśli zwykłym wnioskiem to oszczędzasz na taksie + VAT); 6. Chętnie policzę Ci opłaty, ale musisz mi podać dwie rzeczy: wysokość hipoteki (nie kredytu!!!), rodzaj hipoteki ( kaucyjna, czy zwykła dla wierzytelności głównej a kaucyjna dla odsetek), oraz cel, na jaki został udzielony kredyt. 7. Wróciłam dopiero do domu po ponad 12-tu godzinach pracy i mam trochę dość komputerka na dziś. Napisz mi to o czym w pkt. 6 - a ja Ci odpowiem w ramach możliwości (myślę, że jutro, choć jak w miarę szybko to zrobisz to może i dziś - jeszcze chwilkę musze pobyć na forum). Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Do Bebiak IP: *.cst.tpsa.pl 18.02.03, 08:39 Dziękuję za odpowiedź. Bank rzeczywiście nie robi problemu aby dołączyć żonę do kredytu ( chodziło mi tylko o to co wybrać-czy dołączyć żonę do kredytu i bank może zażądać wtedy dodatkowego zabezpieczenia bo żona nie będzie miała swoich dochodów-a moje mogą nie wystarczyć "na 2 osoby" (choć na razie jeszcze pracuje...-----lub podpisać oświadczenie w formie aktu notarialnego,że żona zgadza się na obciążenie hipoteki-bo chyba można to tak zrobić?,a kredyt pozostaje tylko na mnie.) W moim przypadku oświadczenie o ustanowieniu hipoteki wystarczy złożyć zwykłym wnioskiem. Wysokość hipoteki 154 tys.zł. cel-na budownictwo mieszkaniowe - "kredyt jest hipoteczny" ( wiem,że w tym przypadku jest zwolnienie z części opłat ) a hipoteka ?- chyba zwykła ale tego nie jestem pewien a bank tego nie podał ani nie ma tego w mojej umowie. Dzięki i pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Rafała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 23:11 Hipoteka 154.000 i kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego - czy tak? Musisz wyjaśnić z bankiem rodzaj hipoteki (musisz wiedzieć co masz ustanawiać ) a o tym w praktyce decyduje bank, choć powinien bank wspólnie z Tobą - jesteście razem stronami umowy kredytowej i to wasze warunki, a nie tylko banku, ale szanse małe - bank z reguły narzuca swoje zdanie). Może być to obecnie: 1). hipoteka kaucyjna do pewnej kwoty (przewyższającej wysokość kredytu, a ja nie wiem czy ta kwota która podałeś to kredyt czy hipoteka?) 2). hipoteka zwykła (zabezpieczająca spłatę kredytu - w wysokości kredytu) + hipoteka kaucyjna do wysokości wskazanej przez bank (zabezpieczająca odsetki i inne koszty banku) Istotne dla Ciebie jest to, że jeśli kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego to jesteś zwolniony z opłat sądowych (zajrzyj do par. 2 Rozp. Min. Spraw. z 1998 roku, Dz. U. nr 87) Podatek od czynności cywilnoprawnej: przy hipotece kaucyjnej - 19,-zł a przy zwyklej 0,1%. Podkreślam raz jeszcze: wszystkie ewentualne opłat liczone są od wysokości hipoteki a nie wysokości kredytu. Taksa notarialna przy takim celu: 1.100 + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł i płacisz z tego 1/4 część (plus VAT). Dla ustanowienia hipoteki potrzebujesz i tak oświadczenia banku i w nim również powinno być napisane, jaka hipoteka, w jakiej wysokości i na co został udzielony kredyt. Czy wszystko napisałam co powinnam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Do Rafała IP: *.cst.tpsa.pl 19.02.03, 08:40 Tak napisałaś chyba wszystko. Wielkie dzięki. To co podałem 154 tys.to wysokość hipoteki--kredyt był w wysokośći 96 tys. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukas Do Bebiak IP: 217.8.161.* 19.02.03, 09:09 Cześć, czytam od początku wątki na forum i tak jak wiedziałam coś na początku, to czym dalej wszystko mi się pomieszało. Dlatego też, proszę o pomoc. Najlepiej będzie jak opiszę mój przypadek i jak szczęście mi dopisze, to odpowiesz mi na zapytanie (a ja wszystko zrozumiem). Więc do dzieła. Kupuje mieszkanie od developera w spółdzielni, tzn. podpisałam umowę i z dev. i spół. (developer buduje na terenie spółdzielni, w momencie wybudowania budynek przejmnie spółdzielnia, jestem już członkiem spół.). Mieszkanie jest w trakcie budowy (więc jest to chyba cel budownictwa mieszkaniowego???). Na zakup mieszkania wzięłam kredyt budowlano - hipoteczny w wysokości 100 000 zł (wartość mieszkania to 163 000 zł). Hipoteka będzie ustanowiona na wartość 117 450 zł (100 000 zł hip. zwykła, 17 450 zł hipoteka kaucyjna). Moje pytanie - jakie opłaty mnie czekają i gdzie i w jakiej kolejności. Błagam o pomoc. PS. Będę jedynym właścicielem mieszkania, kredyt biorę sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Jukas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 19:14 Cześć. Najpierw co zrozumiałe podpiszesz akt notarialny u notariusza i on pobierze od Ciebie normalnie opłaty należne od nabycia lokalu. Tym zajmuje się notariusz, jak również i tym, żeby w akcie znalazł się wniosek do Sadu wieczystoksięgowego o wydzielenie Twojego lokalu z budynku i urządzenie dla niego nowej księgi wieczystej. To wszystko to sprawa notariusza i o to nie musisz się martwić. Notariusz również złoży Twój akt w sądzie i na tym rola notarisuza się kończy. Sama będziesz wnosiła o wpis hipoteki (bo w Twoim przypadku możesz zwykłym wnioskiem). I tu procedura wygląda tak: za jakieś 10 dni od aktu powinnaś zadzwonić do tego notariusza i poprosić o numer wniosku, pod którym Twój akt został zarejestrowany w Sądzie (zapytaj przy akcie czy takie wnioski z sądu dostaje - bo może mu na tym nie zależy i nie zdobywa: różnie bywa, i jesli tak to taki numer będziesz musiała sama ustalić w sądzie). Wtedy przygotujesz sobie wniosek: Przedkładając w załączeniu Oświadczenie Banku ..... z dnia ............, w ślad za wnioskiem dz kw ........ (tu wpiszesz ten numer który poda Ci telefonicznie notariusz) wnoszę o wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej, która zostanie urządzona zgodnie z tym wnioskiem dla mojej nieruchomości stanowiącej lokal numer... w ... przy ulicy .... - dwóch hipotek na rzecz Banku....: 1). zwykłej w kwocie 100.000,zł tytułem zabezpieczenia spłaty udzielonego mi przez ten Bank na cele budownictwa mieszkaniowego kredytu w kwocie 100.000,zł, oprocentowanego w/g zmiennej stopy procentowej wynoszącej w dniu .... ...% w stosunku rocznym; 2). kaucyjnej do kwoty 17.450,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty odsetek i innych kosztów banku związanych z udzieleniem mi kredytu, o którym mowa wyżej. ------------------------------ Powinnaś go napisać w 2 egzemplarzach; do jednego podpinasz pismo banku i to zostawiasz w sądzie, a na drugim sąd winien przystawić Ci prezentatę o przyjęciu tego wniosku (pamiętaj, że w sądzie czasem coś ginie i wtedy nie masz dowodu złożenia). Opłaty sąd powinien od Ciebie pobrać przy przyjmowaniu wniosku, ale przy kredycie na cele budownictwa mieszkaniowego z mocy par. 2 szczególnego Rozporządzenia z 1998 roku - jesteś z tych opłat zwolniona. Sama ponadto płacisz podatek od hipoteki (to już w Urządzie Skarbowym wypełniając stosowny druk, który tam Ci dadzą). Od hipoteki kaucyjnej - 19,-zł, a od zwykłej w Twoim przypadku 100,-zł (0,1% od wysokości hipoteki). Czy wszystko napisałam, czy o czymś zapomniałam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukas Re: Od Jukas do Bebiak IP: 217.8.161.* 20.02.03, 08:55 oj, wielkie dzięki Bebiak! Już prawie wiem co i jak. Jeszcze mam kilka pytań dotyczących samych płatności. Rozumiem, że w sądzie jedynie zapłacę podatek od hipoteki, razem 119 zł (bo z innych opłat będę zwolniona). A co z opłatami u notariusza? Czy jeżeli dobrze pamiętam do będzie kwota((6600 + (63000*5%))/5= 1950 zł + 40 zł za wniosek, czyli 1990 zł??? pozdr. i z góry dzięki za podpowiedź. jukas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Jukas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 21:26 Cześć i dzięki za dzięki wielkie! Jukas, podatek to Ty płacisz w Urzędzie Skarbowym a nie w sądzie. W sądzie płaci się opłatę sądową (o ile jest). A opłaty u notariusza? Hmmm, trzeba by się tu zastanowić. Piszesz, że jesteś członkiem Spółdzielni. Musiałabyś w Spółdzielni zapytać w jakim trybie będziesz nabywać ten lokal. Po ostatnim wyroku Trybunału o przywróceniu instytucji spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu - może być tak, że nabędziesz ten lokal na takich właśnie zasadach (wtedy nie idziesz wogóle do notariusza), bo to Spółdzielnia wydaje przydział lokalu na warunkach własnościowych. Możesz nabyć ten lokal w oparciu o przekształcenie w odrębną nieruchomość (o ile wcześniej uzyskasz przydział, że własnościowe prawo Ci służy). Wtedy opłaty masz bardzo niewielkie, bo obie: i notarialna i sądowa to raptem 1/3 najniższego wynagrodzenia w kraju. A jeśli Spódzielnia by Ci sprzedawała ustanawiając odrębną własność? No to notarialna od wartości: 1.100 + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł puls 22% VAT-u. Wywiedz się w Spółdzielni, bo to swoją drogą ciekawe, co Spółdzielnia zamierza zrobić. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do Jukas IP: 217.8.161.* 21.02.03, 08:16 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jak się dowiem czegoś w spółdzielni, dam znać. A tak poza tym, to super, że jeszcze są tak miłe osoby, służące radą i pomocą tak bezinteresownie. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Jeszcze raz do Bebiaka IP: 158.66.113.* 21.02.03, 16:22 Skorzystalam (pewnie nie ja jedna:)) z zamieszczonego przez Ciebie w tym watku wzoru wniosku o wpis hipoteki. Dwie sprawy sa dla mnie nie do konca jasne, i chcialabym prosic o ich sprecyzowanie: 1. Jesli kredyt mam euro, to, jak rozumiem, kwote hipoteki rowniez wpisuje w euro?? 2. Oprocentowanie wpisuje na dzien...? podpisania umowy kredytowej, czy dzien skladania wniosku o wpis hipoteki? z pozdoriweniami (i milego weekendu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Niny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.03, 23:14 Z oświadczenia banku, które musisz otrzymać dla ustanowienia hipoteki będzie wynikało w jakiej walucie jest hipoteka i w takiej ją ustanawiasz. Dla pobrania opłat sądowych (gdybyś takie miała) piszesz w lewym górnym rogu wniosku (tak pod swoimi danymi i adresem) wartość przedmiotu. No i jeśli w euro to po średnim kursie z dnia składania wniosku. Tylko dla tych celów. A oprocentowanie? Też z pisma banku: najczęściej jest to oprocentowanie z dnia zawarcia umowy kredytowej, ale również może być na konkretny dzień np. podpisania jakiegoś aneksu (to bank wskazuje). Pozdrówka i również wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do JUKAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 22:38 Jeśli jeszcze tu zaglądasz to strasznie się cieszę! Znalazłam przepis szczególny dotyczący taksy notarialnej w tym trzecim przypadku, o którym Ci wspominałam w poście z 20.02,. czyli kiedy spółdzielnia by Ci sprzedawała ten lokal ustanawiając jego odrębną własność. Wówczas wynagrodzenie notariusza to POŁOWA taksy czyli: 550,-zł + 0,25% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł + oczywiście VAT. Przepraszam, że Ci błędnie wskazałam tę opłatę - nie było moim celem wprowadzenie Cię w błąd:(((. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszS Koszt indywidualnej K.W. to ok.530 zł!!! IP: *.tele2.pl 01.03.03, 12:59 1. Kosztowny wpis do księgi o krórej np. pisze p.Bebiak i in. , liczony od wartości mieszkania NIC NIE DAJE spółdzielcy prócz wydatków. W takiej księdze jako właściciel mieszkania jest nadal wpisana spółdzielnia mieszkaniowa! Dlatego spółdzielnie nie robią w zakłądaniu takiej księgi specjalnych trudności, jeśli frajer sam sobie tego życzy. Nie zawracajcie sobie głowy tą kosztowną bzdurą! 2. Istotne dla faktycznego właściciela mieszkania (czyli spółdzielcy) jest natomiast założenie odrębnej księgi wieczystej PO WYODRĘBNIENIU pojedynczego lokalu i notarialnym PRZENIESIENIU własności na dotychczsowego posiadacza "własnościowego" prawa do tego lokalu. W ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych koszt tych obu czynności (aktu notarialnego przeniesienia własności i założenia indywidualnej ks.wiecz.na jego podstawie) określono na 2/3 urzędowej minimalnej płacy miesięcznej - czyli ok. 530 ZŁOTYCH!!!! Ten przepis nadal obowiązuje mimo wysiłków lobby spółdzielczego i każdy właściciel powinien starać się go od spółdzielni wyegzekwować. Rzecz w tym że zarządy spółdzielni sabotują te przepisy jak mogą strasząc chętnych kolosalnymi kosztami i imputuyjąc im "rozwalanie spółdzielni". Więcej w innych wątkach na ten temat. Prawo o spółdzielniach - szukaj www.sejm.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt indywidualnej K.W. to ok.530 zł!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.03, 13:07 No przecież cały czas o tym rozmawialiśmy właśnie!!! Niemniej są sytuacje kiedy musisz założyć księgę dla spółdzielczego prawa - w takim kontekscie o tym rozmawialiśmy. Kredyt, kredyt nas do tego zmusza i wyższe koszty ubezpieczenia do czasu ustanowienia hipoteki. A jak ustanowisz hipotekę bez księgi? Czy wiesz, jak spółdzielnie "sprawnie" przygotowują się do przekształceń? Czy wiesz, że te przekształcenia nie leżą w interesie spółdzielni i dlatego wcale się do nich tak bardzo nie garną? Osobiście , choć ustawa umożliwiająca przekształcenia w pełną własność obowiązuje już długi czas, to nie słyszałam, aby ktoś się przekształcił. Cały czas tylko słyszę, że spółdzielnie się przygotowują i nad tym pracują, a ludzie chodzą jak błędne owce od kancelarii do kancelarii i pytają, pytają, pytają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Koszt założenia księgi wieczystej? DO BEBIAK!! IP: 213.134.140.* 21.03.03, 15:27 Wybacz, ze i ja chciałabym skorzystac z twojej znajomości przepisów. Kupuję teraz mieszkanie na rynku wtórnym. Dokładnie spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z wyodrębnioną księgą wieczystą. Chciałabym zapytać jak teraz przekształcic to ograniczone prawo rzeczowe w pełną własnosc. I oczywiście za ile? Będę wdzięczna za pomoc Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? DO BEBIAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 22:32 Cześć! Najpierw oczywiście podpiszesz umowę nabycia tego prawa (forma aktu notarialnego) i zapłacisz taksę notarialną + Vat + podatek od czynności cywilnoprawnej + opłatę sądową za wpis do księgi wieczystej (notariusz tę ostatnią musi również pobrać, skoro jak piszesz księga została założona). Potem złożysz wniosek do Spóldzielni o przyjecie Cię w poczet członków (płacąc stosowną opłatę - za diabła nie wiem ile bo jest to regulowane wewnętrznie w ramach danej spółdzielni). Po przyjęciu Cię w poczet członków jesteś osobą, której przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do tego lokalu. To wszystko co napisałam jest w miarę proste i w sumie nie trwa długo. Następnie możesz do spółdzielni składać wniosek o przekształcenie Twojego prawa w trybie Ustawy, która miłościwie nam panuje już długi czas, ale w praktyce to nie wygląda dobrze. Spółdzielnie są bardzo słabo przygotowane do tych przekształceń, wiąże się to z całą stosowną procedurą, o której oczywiście spółdzielnie wiedzą, ale ja twierdzę, że tak zupełnie się nie śpieszą, bo nie mają w tym żadnego interesu. Napewno bez porozumienia ze spółdzielnią sama tego nie załatwisz - to spółdzielnia musi zgromadzić stosy dokumentów i dostarczyć je do notariusza (dobrze, jeśli ma uregulowany stan prawny gruntu, bo jak nie to współczuję w sensie czasowym tym, którzy by się chcieli przekształcać). Samo przekształcenie w rozumieniu opłat nie jest bardzo kosztowne, bo szczególne przepisy stanowią, iż wynagrodzenie notariusza za taki akt to 1/3 najniższego wynagrodzenia w kraju (obecnie chyba to najniższe to ok. 800,-zł) + Vat oraz dokładnie taka sama opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej. Dojdzie jeszcze jakiś wniosek za 150,-zł + VAT i wypisy (7,32,-zł z VAT-em za jedną stronę). Ja zresztą twierdzę (choć diabli wiedzą, jaka wykształci sie praktyka, a tej jeszcze nie ma), że jak jest już prowadzona księga wieczysta to tej opłaty sądowej być nie powinno, bo i niby za co, skoro Ty już figurujesz w tej księdze? Owszem, należy sprostować status prawny w Dziale I księgi ze spółdzielczego prawa na nieruchomość, ale to w mojej opinii mieści się w kwocie stałej opłaty sądowej tj. 30,-zł. Jak coś niejasno napisałam to się upomnij. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Koszt założenia księgi wieczystej? DO BEBIAK! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 10:07 Bardzo bardzo Ci dziekuje. Bałam sie ze cała ta procedura jest o niebo kosztowniejsza. Z tego co wiem spółdzielnia ma juz (poniekąd) uregulowaną sprawę gruntów, a mianowicie jest złożony wniosek w sądzie o wpisanie do księgi wieczystej spółdzielni jako użytkownika wieczystego gruntu należącego do Gminy. Tylko ostatnio wszyscy się mnie pytają czemu mi tak zależy na tej zmianie. Ale jakoś bycie posiadaczem ułomnego prawa własności mnie nie do konca satysfakcjonuje. A przy własności hipotecznej chyba mogłabym wypisac sie ze spółdzielni. Bebiak, na prawde jestem Ci wdzięczna za szybką odpowiedź. Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Koszt założenia księgi wieczystej? DO BEBIAK! IP: *.localdomain / 10.0.0.* 27.03.03, 07:03 Jeśli można również chciałem uzyskać informację o KW (w moim przypadku na nieruchomość).Nabyłem spadek przedmiotem ktorego są dwie nieruchomości, jedna w miejscu mojego zamieszkania nazwijmy ją X, druga dość znacznie oddalona Y. Nalezy nadmienić że są to gospodarstwa rolne (w przypadku jednego z nich trwa proces przekwalifikowania ziemi z rolnej na budowlaną)a ja formalnie jestem współwłaścicielem terenów.W miejscowym oddziale ksiag wieczystych został złozony wniosek (po opłaceniu podatku należnego od spadku z Urzędu Skarbowego)i aktualny wypis z rejstru gruntów jednej z nieruchomości tyle,że z braku (wówczas)uregulowanego podatku US, wniosek został odrzucony. Jakie warunki trzeba spełnić(jakie dokumenty są potrzebne) i jakich formalności należy dokonać w celu zmiany (aktualizacji) na nowych właścicieli w rejestrze gruntów drugiej nieruchomości-gdyż w dokumentach nadal figuruje spadkodawca)??? W przypadku nieruchomości X, nie ja dokonywałem tych formalosci i nie mam doświadczenia i potrzebnej wiedzy. Także aby sprawę i sytację uprościć: został ustalony i opłacony podatek od obydwu nieruchomości w US.Jedyne wątpliwości wzbudza brak podanej wartości przy jednej z nieruchomości - Y(niedopatrzenie?), jednak oszacowana wartość dotyczy ogólnej wartości majątku. Chcąc teraz uregulować sprawy zwiąane z obydwowa nieruchomościami (wpisy do księg wieczystych (X i Y), a także wpis do rejestru gruntów (Y)jakie formalności mnie czekają i w jakich urzędach mam właściwe sprawy załatwiać? Na jakie (w przybliżeniu) koszty (jako współwłaściciel) muszę być przygotowny w zwiazku z wpisem do ksiag wieczystych? czy muszę się wobec tego (przekwalifikowanie ziemi tym samym znaczny wzrost wartości) śpieszyć z wpisem do KW w przypadku nieruchomości Y? Może Ktoś spotkał się z podobną problematyką albo posiada informację na ten temat. Z góry dziękuje za pomoc. Piotr R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Koszt założenia księgi wieczystej? Do Piotra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.03, 22:32 Cześć, spróbuję Ci coś wyjaśnić w ramach Twoich spraw. O ile dobrze zrozumiałam dla obu nieruchomości prowadzone są księgi wieczyste i w obu jeszcze nadal figuruje spadkodawca. Czy tak? Spadkobiercy wymienieni w Postanowieniu sądu winni złożyć pisemny wniosek do właściwego sądu wieczystoksięgowego o wpisanie ich w Dziale II konkretnej księgi wieczystej jako właścicieli, załączając do tego wniosku postanowienie (prawomocne oczywiście) i Zezwolenie US. Taki wniosek powinien brzmieć np. tak: Imię nazwisko itp Dnia... zam..... Dot. KW nr ...... Wartość przedmiotu: ...... [wrócę do tego] Wniosek Składając w załączeniu prawomocne Postanowienie Sądu .. w .. Wydział.. z dnia .., Sygn. akt... oraz Zezwolenie US w .. z dnia.., znak:......., wnosimy o wpisanie w Dziale II księgi wieczystej jako współwłaścicieli nieruchomości tamże opisanej: 1. Piotra Marka Kowalskiego, syna Jerzego i Barbary, w ... części; 2. Doroty Agaty Stępień, córki Piotra i Zofii, w ... części; (itd. zgodnie z Postanowieniem Sądu) --------------------------------------------- Wniosek taki powinien być złożony w dwóch egzemplarzach (czasem w sądach dokumenty giną, niestety). Pod jeden, ten dla sądu podpinasz te dwa dokumenty, a na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę, że przyjął. Z taką wartością w takich sprawach to jest zupełnie nie do końca jasna sprawa. Teoretycznie powinieneś wskazać wartość rynkową nieruchomości, ale praktycznie to jest tak, że taki wniosek składasz urzędnikowi w sązie i on od tej wartości nalicza Ci opłatę za wpis, którą placisz np. na miejscu w kasiesądu. Zawsze się zastanawiam, skąd taki urzędnik moze mieć pojęcie o wartościach wszystkich nieruchomości? Przecież to niemożliwie. US nie ma obowiązku pisać w zezwoleniu wartości - to sprawa US czy wpisze czy nie. To tak tytułem rozważań co do ewentualnej zmiany przeznaczenia terenu, która to sprawa przecież nie ma żdnego związku z wpisem do księgi wieczystej. Najistotniejsze w tym wszystkim było dla Ciebie było załatwienie procedury podatkowej przed przekształceniem i to już załatwiłeś. Ja bym w takim wniosku wskazała taką średnią wartość nieruchomości z danego terenu. Opłata za wpis prawa własności ze spadku wynosi 1/10 część wpisu stosunkowego, który liczy się tak (w zależności od wartości): - do 10.000,zł: 1,6% - od 10.000 do 50.000: 800 + 7% od nadwyżki powyżej 10.000,-zł; - od 50.000 do 100.000,-zł: 3.600 + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł; - powyżej 100.000,-zł; 6.600 + 5% od nadwyżki powyzej 100.000,-zł Tyle sąd. Dla zmiany właściciela w Geodezji winno wystarczyć jedynie postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku. Składasz pewnie podanie z takim postanowieniem, ale tu nie jestem pewna czy jest płatne czy nie, niestety nei wiem. Napisz mi jeszcze jedną rzecz (w kwestii wniosku do sądu - bo tu często się zdarzają pomyłki w tych wnioskach ze spadku): kto jest obecnie wpisany do ksiegi wieczystej: jedna osoba czy małżeństwo np. czy jakaś współwłasności jeden ze współwłaściciel i zmarł. To jest kwestia prawidłowego wskazania udziałów dla sądu wieczystoksięgowego. Najprościej jest oczywiście wtedy gdy jest wpisana jako właściciel jedna osoba, bo wtedy udziały spadkobierców są takie jak w postanowieniu spadkowym. Ale gdy tych osób w księdze jest więcej niż jedna to liczy się już cokolwiek inaczej, bo pamiętaj, że postanowienie spadkowe odnosi się do spadku jako całości, a wnosząc do księgi odnosisz sie do tego co miał spadkodawca w ramach danej nieruchomości. Czy ja to jasno napisałam? Jak nie to się upomnij. Czy ja o niczym nie zapomniałam? Jak zapomniałam to też się upomnij. Pozdrówka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszS Dobre rady pani Bebiak na "protezę" księgi wiecz. IP: *.tele2.pl 28.03.03, 10:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszS Dobre rady Pani Bebiak dla naiwnych IP: *.tele2.pl 28.03.03, 11:16 Słusznie ktoś księgę wieczystą na prawo do mieszkania (zamiast na jego własność!) nazwał tu protezą, w dodatku kosztowną. Nie dajcie się ogłupiać wiecznym działaczom spółdzielczym i ich prawnikom! Jest tak: 1. Kosztowny wpis do księgi o której np. pisze p.Bebiak i in. , liczony od wartości mieszkania NIC NIE DAJE spółdzielcy prócz wydatków. W takiej księdze jako właściciel mieszkania jest nadal wpisana spółdzielnia mieszkaniowa! Dlatego spółdzielnie nie robią w zakładaniu takiej księgi specjalnych trudności,jeśli frajer sam sobie takiej głupoty życzy. Nie zawracajcie sobie głowy tą kosztowną bzdurą! 2. Istotne dla faktycznego właściciela mieszkania (czyli spółdzielcy) jest natomiast założenie odrębnej księgi wieczystej PO WYODRĘBNIENIU pojedynczego lokalu i notarialnym PRZENIESIENIU własności na dotychczsowego posiadacza "własnościowego" prawa do tego lokalu. W ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych koszt tych obu czynności (aktu notarialnego przeniesienia własności i założenia indywidualnej ks.wiecz.na jego podstawie) określono na 2/3 urzędowej minimalnej płacy miesięcznej - czyli ok. 530 ZŁOTYCH!!!! Za tę cenę spółdzielca własnościowy otrzymuje taką księgę wieczystą jak ten co wykupił mieszkanie od "kwaterunku"! ZŁÓŻ Z INNYMI ZAINTERESOWANYMI WNIOSKI O PRZENIESIENIE WŁASNOŚCI ZE SPÓŁDZIELNI NA WAS I ZMUŚCIE ZARZĄD DO UCHWAŁY OKREŚLAJĄCEJ WASZE INDYWIDUALNE UDZIAŁY W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ. To jest podstawa do wyegzekwowania od spółdzielni prawem określonego obowiązku PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI TWOJEGO PRZECIEŻ MIESZKANIA NA CIEBIE! - ZA 530 ZŁOTYCH... a nie za parę tysięcy niby-księgi gdzie jako właściciel mieszkania będzie nadal wpisana SPÓŁDZIELNIA. Masz dość rozumu żeby samemu wyczytać to wszystko w "Prawie o spółdzielniach mieszkaniowych" - aktualny tekst m.in. w www.sejm.gov.pl Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Janusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:52 Witam Cię i postaram się wytłumaczyć pewne kwestie. Nikogo nie namawiam na zakładanie księgi wieczystej dla spółdzielczego prawa do lokalu - do tej pory, gdybyś przeczytał nasze (w tym i moje) posty omawialiśmy w kontekście ustanawiania hipoteki zakładanie księgi wieczystej. Do Ciebie w tej sprawie też już raz pisałam post (podkreslając w jakim kontekście omawiamy ten tamat: wyłącznie dla ustanowienia hipoteki - przypomnij to sobie). Cały czas podkreślałam, że nadal jest to spółdzielcze prawo do lokalu (czyli nadal prawo na rzeczy cudzej), tyle, że z ksiegą. I cały czas mówiliśmy o tym, że jeśli bank wymaga ustanowienia hipoteki, bo nabywcy lokalu spółdzielczego udzielił kredytu, to nabywca taki (czyli kredytobiorca) nie ma wyboru i musi tę księgę założyć płacąc te wyższe koszty (chyba, że spółdzielnia się szybko zabierze do przekształceń). Koszty podawałam wielokrotnie, podawałam również koszty przy przekształceniu spółdzielczego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności (tu są te niskie koszty właśnie - może niezupełnie 530,-zł jak wspominasz, bo w sumie zbierze się więcej, ale i tak niewiele w porównaniu z zakładaniem księgi dla spółdzielczego prawa do lokalu). Szkoda, że aż tyle masz mi do zarzucenia nazywając to co piszę "radami dla naiwnych". Troszkę przykro, ale tak też się zdarza. PS. Jeśli możesz to znajdź mój post, w którym bez związku z ustanowieniem hipoteki namawiam (jak twierdzisz) kogokolwiek do założenia księgi wieczystej dla spółdzielczego prawa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam do Janusza IP: 217.17.46.* 31.03.03, 08:49 Kolego "zejć" proszę z Pani Bebiak ! Nikogo do nieczego nie namawia a jedynie żetelnie odpowiada na zadane pytania . TAk się składa ,że czasem nie można czekać na wyodrębnienie pałnej własności lokalu a trzeba zabezpieczyć kredyt mieszkaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bee26 Re: DO BEBIAK 07.05.03, 10:31 Pomagasz wielu ludzikom, więc mam nadzieję, że i moje pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi. Czytałam wszystkie poprzednie posty, ale nie daje rady wykalkulować tego dla mojego przypadku i wszystko już mi sie pomieszzało. Chciałabym poznać wszelkie dodatkowe koszta (księga, notariusz, hipoteka) związane z kupnem mieszkania od developera. Podam troszke szczegolow, ale ponieważ sie na tym nie znam mam nadzieje ze beda wystarczajace: Mieszkanie kosztuje ok 140 tys, kredyt hipoteczny jest na 50tys. Pozdrawiam i z góry dziękuję za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Bee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 19:58 A uzupełnisz jeszcze swój post o kilka kwot i informacji? Potrzebne mi to jest dla wyliczenia Ci opłat. 1. Dla obliczenia opłat od umowy sprzedaży potrzebna mi jeszcze wartość ułamka w gruncie (podaje ją develoepr). 2. Dla kosztów związanych z ustanowieniem hipoteki potrzebne mi są takie informacje: - czy osoby, które kupują mieszkanie i osoby, którym udzielono kredytu są to dokładnie te same osoby (nie ma np. współkredytobiorców, którzy nie nabywają lokalu)? - na co został kredyt udzielony: na nabycie lokalu czy na budowę lokalu (różnica w opłatach); - jakiej hipoteki żąda bank; jednej - kaucyjnej (jaka kwota) czy też zwykłej dla wierzytelności głównej (w jakiej kwocie) i równoległej kaucyjnej dla zabezpieczenia odsetek i innych kosztów banku (kwota). Jeśli mi to wszystko podasz obliczę Ci dokładnie Twoje opłaty, a jeśli nie to mogę tylko podać zasady. Pozdrowionka serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
bee26 Re: Do Bee 08.05.03, 14:11 Gość portalu: Bebiak napisał(a): > A uzupełnisz jeszcze swój post o kilka kwot i informacji? Potrzebne mi to jest dla wyliczenia Ci opłat. oczywiście > 1. Dla obliczenia opłat od umowy sprzedaży potrzebna mi jeszcze wartość ułamka > w gruncie (podaje ją develoepr). Niestety developer nie chce jeszcze podać dokładnych wartosci, ponieważ uważa, że bedzie to określone po ostatecznym obmiarze i wartośc gruntu podana jest w tej chwili w cenie (wiem to troche nienormalne, ale nie w tym rzecz) przyjmijmy jakąś standardowa wartosc. > 2. Dla kosztów związanych z ustanowieniem hipoteki potrzebne mi są takie > informacje: > - czy osoby, które kupują mieszkanie i osoby, którym udzielono kredytu są to > dokładnie te same osoby (nie ma np. współkredytobiorców, którzy nie nabywają > lokalu)? jestem ja i tylko ja :) > - na co został kredyt udzielony: na nabycie lokalu czy na budowę lokalu > (różnica w opłatach); na budowę > - jakiej hipoteki żąda bank; jednej - kaucyjnej (jaka kwota) czy też zwykłej > dla wierzytelności głównej (w jakiej kwocie) i równoległej kaucyjnej dla > zabezpieczenia odsetek i innych kosztów banku (kwota). zwykłej 50.000 kaucyjnej 14.000 > Jeśli mi to wszystko podasz obliczę Ci dokładnie Twoje opłaty, a jeśli nie to > mogę tylko podać zasady. Pozdrowionka serdeczne Jestem Ci niezmiernie wdzięczna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bee26 Re: BEE - poprawka 08.05.03, 14:13 zwykła to 50000 a odsetkowa (kaucyjna) to 14.000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Bee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.03, 21:29 Cześć. Moja odpowiedź dla Ciebie będzie bardzo zbliżona do mojego postu skierowanego do bodajże Jukas, stąd zapewne pewne rzeczy powtórzą się, ale wiem, że chcesz mieć dokładny opis Twojej sytuacji i to wszystko tu napiszę. Najpierw podpiszesz akt notarialny u notariusza i on pobierze od Ciebie normalnie opłaty należne od nabycia lokalu od developera. W Twoim przypadku od ceny 140.000,-zł będą to: - taksa notarialna 1.500,-zł + VAT 22% tj. 330,-zł - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi wieczystej 1.720,-zł - opłata za wniosek do sądu (stała) 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł - opłata sądowa za druk księgi wieczystej (stała) 40,-zł - opłata za wypisy: za jedną stronę 7,32,-zł już z VAT-em, ale pamiętaj, że te umowy są dosyć długie, a wypisów potrzeba kilka (Ty, developer, sąd, geodezja, urząd skarbowy), więc powinnaś być przygotowana na kwotę ok. 400,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnej - tu nie podam kwoty bo wartość ułamka w gruncie jest nam nie znana, ale będzie to 2% od tej wartości (nie od wartości całego lokalu). Tyle zapłacisz za umowę nabycia przez Ciebie tego lokalu od developera. W tej umowie znajdzie się wniosek do Sądu wieczystoksięgowego o wydzielenie Twojego lokalu z budynku i urządzenie dla niego nowej księgi wieczystej. To sprawa notariusza i o to nie musisz się martwić. Notariusz również złoży Twój akt w sądzie i na tym rola notarisuza się kończy. Sama będziesz wnosiła o wpis hipoteki (bo w Twoim przypadku możesz zwykłym wnioskiem). I tu procedura wygląda tak: za jakieś 10 dni od aktu powinnaś zadzwonić do tego notariusza i poprosić o numer wniosku, pod którym Twój akt został zarejestrowany w Sądzie (zapytaj przy akcie czy takie wnioski z sądu dostaje - bo może mu na tym nie zależy i nie zdobywa: różnie bywa, i jeśli tak to taki numer będziesz musiała sama ustalić w sądzie). Wtedy przygotujesz sobie wniosek: ------------ Bee Kowalska Do Sądu Rejonowego w ..... zam. ......... Wydział Ksiąg Wieczystych dot. dz kw .....(tu wpiszesz ten numer który poda Ci telefonicznie notariusz) wartość przedmiotu: 50.000,-zł i 14.000,-zł Przedkładając w załączeniu Oświadczenie Banku ..... z dnia ............, w ślad za wnioskiem dz kw ........ (tu wpiszesz znów ten numer który poda Ci telefonicznie notariusz) wnoszę o wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej, która zostanie urządzona zgodnie z tym wnioskiem dla mojej nieruchomości stanowiącej lokal numer... w ... przy ulicy .... - dwóch hipotek na rzecz Banku....: 1). zwykłej w kwocie 50.000,zł tytułem zabezpieczenia spłaty udzielonego mi przez ten Bank na cele budownictwa mieszkaniowego kredytu w kwocie 50.000,zł, oprocentowanego w/g zmiennej stopy procentowej wynoszącej w dniu .... ...% w stosunku rocznym, którego termin spłaty ustalony został na dzień .............; 2). kaucyjnej do kwoty 14.000,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty odsetek i innych kosztów banku związanych z udzieleniem mi kredytu, o którym mowa wyżej. ------------------------------ Powinnaś ten wniosek napisać w 2 egzemplarzach; do jednego załączasz pismo banku i to zostawiasz w sądzie, a na drugim sąd winien przystawić Ci prezentatę o przyjęciu tego wniosku (pamiętaj, że w sądzie czasem coś ginie i wtedy nie masz dowodu złożenia). Opłaty sąd powinien od Ciebie pobrać przy przyjmowaniu wniosku, ale przy kredycie na cele budownictwa mieszkaniowego z mocy par. 2 szczególnego Rozporządzenia z 1998 roku - jesteś z tych opłat zwolniona. Sama ponadto płacisz podatek od hipoteki (to już w Urządzie Skarbowym wypełniając stosowny druk, który tam Ci dadzą). Ten podatek w Twoim przypadku to od hipoteki zwykłej kwota 50,-zł (bo 0,1%) oraz od hipoteki kaucyjnej 19,-zł (stała kwota). Acha, oprocentowanie oraz termin spłaty wpiszesz sobie do wniosku z oświadczenia banku (tam również powinien bank napisać, że jest to kredyt na budowę lokalu/na budownictwo mieszkaniowe). Chyba wszystko Ci napisałam, co jest Ci potrzebne. Jak coś pominęłam to się upomnij. Pozdrowionka cieplutkie i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bee26 Re: Od Bee 09.05.03, 10:52 Bebiak jestem Ci naprawde bardzo wdzięczna, Twoja pomoc i rozjasnienie całej tej skomplikowanej sprawy jest nieoceniona!!!! Pomagasz wielu ludziom zrozumieć i odnalezc sie w tego typu sytuacjach!!. Jeszcze raz wielkie dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś