Gość: m&m IP: 213.17.180.* 28.01.03, 15:21 mam dylemat czy zdecydowac się na aneks kuchenny czy nie... może podzielicie się doswiaczeniami czy warto, czy jest funkcjonalny , jego plusu i minusy czekam na opinie i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sewilka Re: aneks kuchenny 28.01.03, 18:23 sama wprowadzilam sie do mieszkania, w ktorym mam tzw. aneks kuchenny mieszkam w nim krotko ale napewno wada jest to, ze nie za dobrze wygladaja rzeczy porozkladane na blacie jest pewien chaos i wrazenie balaganu natomiast zaleta aneksu - moim zdaniem - jest powiekszenie "pozorne" tzw. salonu a tak naprawe to do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: aneks kuchenny 29.01.03, 10:09 mieszkam w mieszkaniu dwupoziomowym, na dole salon z otwarta kuchnia, nie jest to typowy aneks kuchenny (czesc wydzielona z pokoju), ale pomieszczenie, ktore mozna byloby zamknac scianka i drzwiami, gdybysmy tego chcieli! ja nie widze minusow tego rozwiazania, kuchnie i tak mam zawsze wysprzatana, mimo, ze prowadzimy normalne zycie rodzinne z gotowaniem wlacznie, jezeli chodzi o zapachy, to tak czy owak w mieszkaniu zawsze te zapachy beda sie rozchodzic, niestety! nawet mimo zamknietych drzwi! podloga i meblami wydzielilismy czesc kuchenna i pokojowa; nad takim rozwiazaniem na pewno zastanowilabym sie budujac dom, ale w mieszkaniu jest to bardzo praktyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Virgin Re: aneks kuchenny IP: 4.2.* / *.gdynia.mm.pl 29.01.03, 23:53 Wada wg mnie jest tylko to ze czasami przeszkadza halas "czynnosci kuchennych" np przy ogladaniu telewizji. Poza tym ok. Tak jak ktos pisal wczesniej powieksza optycznie salon. Zanim sie zdecydowalem na aneks tez czytalem duzo porad w "madrych" gazetach i dzisiaj uwazam ze wiele znich nie pochodzi z praktyki. Np. Aneks jest tak samo dla tych co gotuja duzo jaki i tych co gotuja malo. Jezeli chodzi o zapachy to wyeliminowalem je prawie do zera poprzez zamontowanie wyciagu 2 silnikowego (chyba 580m3) + odprowadzenie do komina. naprawde nic prawie nie czuć. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: aneks kuchenny 30.01.03, 01:13 To jeszcze zależy ile masz pokoi. Nie polecałbym tego w przypadku dwupokojowego mieszkania, bo wówczas pozostanie nam tylko jeden odosobniony pokój i nici z intymności w takim mieszkaniu. Mówię oczywiście o przypadku gdy ma się rodzinę i dzieci. Taki salon z kuchnią staje się wtedy naszym normalnym pokojem. W przypadku większych mieszkań gdzie taki aneks miałby rzeczywiście być tylko salonem i każdy ma swój własny pokój jest to rozwiązanie godne przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: aneks kuchenny IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.01.03, 17:36 ja tez sie zastanawialam, czy robic kuchnie otwarta (optycznie troche wieksze pomieszczenie) czy nie. W koncu po wielu za i przeciw wybralam cos pomiedzy: kuchnia jest osobnym pomieszczeniem, ale nie ma w niej ani oscieznicy ani tym bardziej drzwi. Teraz ogromnie sie ciesze, ze nie zrobilam kuchni otwartej. Nie naleze do osob, ktore calymi dniami sprzataja a brak drzwi umozliwia mi swobodne przechodzienie do salonu. Teraz jest moda na otwarte kuchnie, potem bedzie na zamkniete :-) Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: aneks kuchenny 05.02.03, 10:35 I tu sie nie zgodzę - właśnie przy tak małym mieszkaniu jest to czasem wskazane - ja mam aneks kucheny - kupiłam mieszkanie jeden pokój z dużą kuchnia i wolałam zrobić z niej aneks kuchenny i sypialnię, czyli miec właśnie dwa pokoje z aneksem kuchennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: aneks kuchenny IP: *.acn.waw.pl 01.02.03, 15:51 Moim zdaniem o zależy od wielkoci mieszknia oraz indywisualnych preferencji. W dużym mieszknaiu mona mieć osobną kuchni w której można zjes coś przy stole oraz duży salon z wypoczynkiem itd. Ale wówczas pani domy nie przeszkadza innym w oglądniu telewizji stukaniem czy, właczjąc sprzety ale też jest oddzielona od rodziny. W małym mieszkniu jest to dobre rozwiaznie. optycznie powieksza się salon. Moj duży pokó ma np 14,5m i ze czułabym sie w dwóch klitach. Wolę mieć sypilnie i kuchnię z salonem razem 21m. Oczywiściw wówczas meble i sprzety kuchnne musza być bardziej eleganckie dobrne wypoczynkowego salonu no i nie umyte naczynia nie mogą stć w zleiwe itd. Nalesy więc rozważyć swój styl zycia, potrzeby rodziny itd. i mozliwosci a nie kierowac sie modą. Dobrze mieć taki rozkład mieszkania z\aby ew. można było wyburzuc ścianę lub ją dobudować jeśki okaże się że wariant przez nas wybrany zupełnie nie sprawdza sie w naszym przypadku. Pozreawiam i zycvzę trafnych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: aneks kuchenny IP: 213.216.82.* 04.02.03, 13:21 Mój aneks kuchenny nie powstał przy salonie a w ... przedpokoju. Było to jedyne rozwiązanie w moim mieszkanku. Wadą było wchodzenie do kuchni (wąski przedpokój, kuchnia na końcu), co też wymaga dyscypliny porządkowej, ale za to nasz pokój wielofunkcyjny pozbył się przynajmniej jednej funkcji :-) Zachęcam do myślenia niestandardowego - przecież aneks nie oznacza "fragment salonu". Pozdrawiam kama Odpowiedz Link Zgłoś
midoki Re: aneks kuchenny 04.02.03, 23:00 Gość portalu: m&m napisał(a): > mam dylemat czy zdecydowac się na aneks kuchenny czy nie... > może podzielicie się doswiaczeniami czy warto, czy jest funkcjonalny , jego > plusu i minusy > > czekam na opinie > i pozdrawiam > Też miałem ten dylemat, jak kupowałem mieszkanie. Bardzo chciałem mieć osobną kuchnię. Do dzisiaj dziękuję Bogu, że zdecydowałem się jednak na aneks. Dodam, że mój aneks nie jest specjalnie wyodrębniony z pokoju. Zalety aneksu sa następujące: 1) aneks jest częścią salonu i jest w nim swobodniej, niż w oddzielnej kuchni. Kuchnia, żeby nie była koszmarnie ciasna musi być jednak większa niz aneks, co od razy przekłada się na cenę. Mój aneks ma 5 m2, a mam tam wszystko - lodówkę 190 cm (fakt że we wnęce) kupę szafek (wiszące - 92 cm), zmywarkę, miejsca naprawdę nie brakuje. Kuchnię o takiej powierzchni trudno w ogóle sobie wyobrazić. 2) jak siedzisz w pokoju i chcesz sobie pójść do lodówki to nie musisz otwierać drzwi, wchodzić do przedpokoju, otwierać następnych drzwi, wchodzić do kuchni, a potem z powrotem, aż Ci się piwo z 4 kufli po drodze dokumentnie rozleje. Jak masz imprezę to możesz obsługiwać gości i jednocześnie zabawiac ich rozmową nie wychodząc do osobnego pomieszczenia, a jak robisz naprawdę duże przyjęcie z bufetem szwedzkim to zalety są wręcz oczywiste. 3) masz duże mozliwości bardzo atrakcyjnego urządzenia, jak np. masz trochę większe mieszkanie, to możesz oddzielić optycznie aneks i ustawić pomiędzy nim a salonem barek z podświetlanymi luksferami - wygląda naprawdę ekstra ! (jak tak nie mam, ale mój znajomy ma, nawiasem mówiąc miał osobna kuchnię, ale kazał sobie wywalić ścianę sic!). A zwykła kuchnia tak naprawdę zawsze wygląda jak kuchnia. No a teraz wady, jakieś muszą być: 1) jak gotujesz bigos to czuć w całym domu (bigos to czyć nawet w toalecie), mnie względy zapachowe skutecznie zniechęcają do przyrządzania mojego ulubionego łososia z rusztu. 2) jak potrzebujesz schronienia albo chwili intymności (a wszystkie pokoje są zajęte) to osobna kuchnia może taką intymność dać a aneks nie (np jak masz dzieci albo rodzinkę z wizytą). 3) kuchnia jest częscią pokoju, więc kuchnię musisz urządzić tak jak pokój, a jak popełnisz błąd, to całe pomieszczenie będzie wyglądać jak kuchnia ! Raczej odradzam więc błyszczące MDF-y. My mamy drewniane meble kuchenne, zabudowa inox/czarny, meble pokojowe też z drewna, płytki kuchenne matowe. Po prostu wystrój kuchni z wystrojem pokoju musi się zgadzać. Nie znaczy to zawsze jednorodności, bo nasi w/w znajomi mają kuchnię w stylu techno, tylko razem z tym barkiem i nowoczesnym w sumie urządzeniem pokoju to wszystko razem do siebie pasuje. Urządzić pokój z aneksem jest jednak trudniej, ale jak Ci się uda, to efekt może być piorunujący. Powodzenia. Midoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: aneks kuchenny IP: *.acn.pl 05.02.03, 09:50 Cieszę się, że jest ten wątek bo też się zastanawiam właśnie czy mieć osobną kuchnię i ciasny salon czy też połączyć to razem. I wychodzi mi że jednak połączę. Aneks kuchenny ma jeszcze jedną zaletę. Oboje z mężem pracujemy do wieczora i nie chciałabym aby wieczorem jedno siedziało w kuchni a drugie osobno w salonie. Aneks kuchenny pozwala na kontakt pani dom z rodziną w czasie przygotowywania posiłków. Dla mnie jest to bardzo ważne, życzę trafnej decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: aneks kuchenny 05.02.03, 21:29 Uważam, że aneks kuchenny to dobre rozwiązanie ze względów nazwijmy to społecznych (nie izolujemy osób, które chcą/muszą gotować). Jest jednak kilka niedogodności- mogą np. przeszkadzać ogłosy urządzeń (wyciąg, zmywarka), no i trzeba sprzątać. Jeśli jednak mogę coś doradzić, lepiej chyba wyraźnie oddzielić aneks barkiem lub ścianką, za którą można postawić szafki czy kuchenkę. U mnie aneks od salonu oddziela jedynie stół i odnoszę wrażenie, że kuchnia za bardzo wdziera mi się do salonu. To pewnie też kwestia bardzo małej wnęki, do której niewiele mi się zmieściło i meble kuchenne musiały zająć sporą część jednej ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: aneks kuchenny IP: 62.29.219.* 08.02.03, 11:03 Miałem zamkniętą osobną kuchnię, kilka lat temu wywaliłem ściankę "bo tak modnie". Uważam, że to chybiony pomysł w małym mieszkaniu. Obecnie docinam gipsówkę, z której buduję działówkę między kuchnią a pokojem, wstawię też drzwi i w końcu nie będę musiał ciągle sprzątac w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś