Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

żarówka e14

IP: *.crowley.pl 03.10.06, 09:06
    cze. Z jakimi żarówkami na gwincie e 14 spotlaliście się ?(ja 60 W).czy
    są "mocniejsze"? jezeli nie czy świetlówki na tym gwincie dadzą "więcej
    światła"? (spotkałem się z 12W)?.czy mrożona żarówka czy przeźroczysta do
    górnego żyrandola?
    Obserwuj wątek
      • reder_pl Re: żarówka e14 03.10.06, 18:40
        Posiliłem się katalogiem firmy OSRAM i chyba faktycznie najmocniejsza wersja
        żarówki z tym typem trzonka to 60W.
        Jeżeli chodzi o świetlówki zintegrowane to jest to faktycznie 12W i jeżeli
        chodzi oilość światła jaką uzyskamy to odpowiada ona właśnie żarówce 60W (należy
        jednak pamietać że zapłacimy za zużycie 5 razy mniej prądu przy takim samym
        czasie świecenia)
        Żarówka z mleczną bańką daje bardziej miękie światło i nie rzuca prążków od
        drucika wolframowego na płaszczyznach. Jeżeli źródło światła jest widoczne w
        oprawie lepiej zastosować bańkę mleczną. Jeżeli żyrandol ma klosz bańkę
        przeźroczystą
        Pozdrawiam
        www.reder.pl
        • Gość: re Re: żarówka e14 IP: *.crowley.pl 04.10.06, 09:06
          dzięki za pomoc.też szukałem w katalogach firm produkujących.osram produkuje
          żarówki Active z 60 W dostajemy 660lm strumień świetlny kolor Pastel blue i
          drugi rodzaj żarówek Super lux krypton z 60 W strumień 720 lm kolor white
          silicated .oprócz tego zwykłe żarówki matowe i przeźroczyste z 60 W strumień
          660lm. CZy ktoś może porównywał jasność tych żarówek?zależy mi na uzyskaniu jak
          największej "jasności". a może są jakieś "przejściówki" z trzonak E14 na E27?
          żebym mógł zastosować mocniejsze żarówki.Kupiliśmy żyrandol 3 punktowy śliczny
          pasujący do wnętrza. ale światła daje w dyżym pokoju tyle co "kot napłakał"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka