Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wynagrodzenie agencji

IP: 217.8.186.* 28.03.03, 15:08
    Czy ktos moglby mi udzielic rzetelnej informacji dot. wysokosci prowizji
    jaka placi kazda ze stron transakcji kupna - sprzedazy nieruchomosci? Jezeli
    mieszkanie kosztuje np. 200 000 pln, a prowizja np. 2,9% to kazda ze stron
    płaci po 5800zł?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mirek Re: wynagrodzenie agencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 16:13
        Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi czy oczekujesz potwierdzenia, że 2,9% od
        200000 to 5800. Jeżeli tak to piątka z plusem policzyłaś(eś) dobrze. Jeżeli
        chcesz usłyszeć ze to w większości przypadków złodziejstwo to także usłyszałaś
        (eś). Ale żyjemy w wolnym kraju i nikt Ci nie każe złodziejom płacić.

pzdr
        mirek
      • Gość: D I R Re: wynagrodzenie agencji IP: *.gd.pl 31.03.03, 11:49
        W rzeczywistości wszystko pokrywa kupujący, ponieważ sprzedający tak i tak to
        sobie wliczył w cenę sprzedaży. w naszym kraju zawsze wszystko musi byc inaczej.
        w cywilizowanych krajach sprzedający płaci 5 - 10% i tyle.

Chciałbym, żebyś tego nie rozpatrywał tego z perspektywy, że pośrednik bieże
        duże pieniądze za nic. Powinieneś zapytać pośrednika co dla ciebie zrobi za te
        @.9%. Faktycznie w przypadku kiedy pośrednik ma podpisne umowy posrednictwa z
        dwiema sprawami zachodzi pytanie kogo tak naprawdę reprezentuje? W Polsce rynek
        nieruchomości jest młody i jeszcze kulawy, ale jeżeli trafisz na dobrego
        pośrednika, to ta prowizja jest namiastką tego co powinieneś zapłacić. Zapewne
        dostaniesz nieruchomość faktycznie wolną od wad i za dobrze wynegocjowana cenę.
        • Gość: Mirek Re: wynagrodzenie agencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 15:53
          To co napisałeś to jest bardzo mądre tylko w większości przypadków ma się ni
          jak do polskiej rzeczywistości. Każdy z nas ma raczej rzadką okazję do kontaktu
          z pośrednikami od nieruchomości (w końcu jak często kupuje się lub sprzedaje
          nieruchomość). Moje doświadczenia są w tym tenacie jak najgorsze właśnie
          szukałem jakiś czas temu pośrednika i chciałem mu nawet zapłacić więcej ale
          stawiałem warunek aby reprezentował tylko mnie negocjował, wszystko sprawdził
          itd. Niestety nie udało mi się takiego znaleźć raczej traktowano mnie jak
          wariata. Ostatecznie kupiłem nieruchomość sam i nie chodziło bynajmniej o
          mieszkanie za 60 000zł tylko na dom na który przeznaczyłem kwotę 500 000zł.
          Dziwny jest ten świat agencji nieruchomości.

pzdr
          mirek
          • Gość: $$$ Re: wynagrodzenie agencji IP: 217.8.186.* 31.03.03, 16:31
            Dzieki bardzo za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka