Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakość paneli z supermarketów

IP: 217.8.161.* 13.11.01, 11:44
    Czy są tkiej samej jakości jak te kupowane w innych miejscach i kosztujące 2
    razy tyle?
    Obserwuj wątek
      • Gość: dana Re: Jakość paneli z supermarketów IP: 192.168.1.* 16.11.01, 09:09
        raczej nie :( sa do kitu i nie nalazy kierowac sie ich cena niska.... potem to tylko klopot z nimi
        lepeij dac wiecej
        • Gość: Piotr Re: Jakość paneli z supermarketów IP: 194.205.246.* 16.11.01, 09:37
          Też tak czytałem, ale ani jeszcze nie kupowałem, ani nie pracuję u producenta
          lub w supermarkecie, więc nie wiem na pewno.
          • Gość: OLA Re: Jakość paneli z supermarketów IP: *.esta.com.pl 16.11.01, 10:58
            W supermarketach są panele w różnej cenie. Tak samo, jak gdzie indziej.
            Wiadomo, jak panele są po 12 lub 15 zł za metr kwadratowy, to coś z nimi nie
            tak. Może się zdarzyć, że są krzywe, odbarwiają się, są różnej szerokości (jak
            to później ułożyć). Wiadomo, im cen niższa tym i parametry gorsze. Ale i w
            supermarkecie można znaleźć zupełnie przyzwoite, zwłaszcza do mieszkania- cena
            w okolicach 36 zł. za metr kwadratowy. Kupiłam właśnie takie, z firmy Classen
            (model Allegro). Mam je już dwa lata i jestem z nich całkiem zadowolona. Nic
            się z nimi nie dzieje.
      • Gość: Kasia Re: Jakość paneli z supermarketów IP: *.*.*.* 16.11.01, 15:33
        Wlasnie niedawno stalam sie wlascicielka przepieknych debowych paneli
        podlogowych Barlinka (a raczej deski barlineckiej), ktora kupilam o srednio 50
        zl taniej na 1m2 (!!!) w Leroy Merlin. Jak udalo mi sie dowiedziec,
        supermarkety maja zawsze nizsza cene dzieki czesto "brutalnym" negocjacjom z
        producentami, dzieki czemu cena jest niemalze fabryczna. U mniejszych
        posrednikow jest to niemozliwe. Jednak warto najpierw jak najwiecej dowiedziec
        sie o wybranej podlodze - a najbardziej wyczerpujacych odpowiedzi bez watpienia
        udziela nam fachowcy z mniejszych, wyspecjalizowanych sklepow. Jednak
        generalnie: im cena panela nizsza, to znaczy, ze ma bardzo krotka gwarancje
        (max 3 lata)i praktycznie nie nadaje sie do cyklinowania w przyszlosci, jest
        najpewniej laminowany, no i tym wieksza pewnosc, ze gdy niechcacy upadnie Ci
        nan talerz lub cokolwiek ciezszego, bedziesz miec dziure na wylot. Nie
        wspominajac juz o tym "przemilym" odglosie stukania, nawet jesli chodzi sie w
        miekkich kapciach...;-)
        • Gość: zuza Re: Jakość paneli z supermarketów IP: 62.148.88.* 19.11.01, 12:35
          Czyli są takie panele, ktore nie sa glosne?
          O ile dobrze zrozumialam to nie powinny byc laminowane.
          A jakie powinny być?

PS. Jestem pod wrazeniem Waszej wiedzy. Dla mnie nie ma zadnej roznicy w
          panelach, a niedlugo będę je kupować (glownie ze względu na cenę i trwałość).
          Na co zwracać uwagę?
          • Gość: Kasia Re: Jakość paneli z supermarketów IP: *.*.*.* 19.11.01, 13:59
            Panele generalnie sa laminowane i drewniane. Ja jestem zwolenniczka drewnianych
            (wiec i ta wypowiedz bedzie bardziej na ich temat), choc oczywiscie sa
            zdecydowanie drozsze. Ale w koncu maja przeciez sluzyc na lata, wiec chyba
            warto zainwestowac. Laminowane sa duzo ciensze - sa oklejone materialem
            imitujacym drewno (i tu uwaga: czesto sie zdarza, ze po ulozeniu kurz na nich
            nie osiada, co sprawia, ze gdy sie patrzy na taka nie oslonieta dywanem podloge
            w sloneczny dzien, wydaje sie, jakby kurz wisial w powietrzu...). Drewniane
            panele maja pod spodem warstwe naturalnego drewna (najczesciej iglastego),
            potem jeszcze jedna warstwe drewna i na wierzchu ciensza warstwe forniru. Masz
            wiec piekna nature pod stopami, na ktora masz wieloletnia gwarancje i jeszcze,
            gdyby sie zdarzyly jakies przykrosci typu rozbrykana kolezanka w szpilkach
            kilka razy pod rzad, mozliwosc scyklinowania zniszczonej warstwy. Zeby panele
            nie "dudnily", na sam spod, jako podklad, najlepiej ulozyc korek. Barlinek i
            Stolarka Wolomin produkuja najladniejsze panele drewniane. Warto tez zwrocic
            uwage na ilosc warstw lakieru na panelu - tanszy panel (zazwyczaj
            seria "Majster") ma ich mniej, jst wiec nieco mniej trwaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka