Gość: M IP: *.unregistered.formus.pl 13.11.01, 16:02 No właśnie może ktoś zna jakieś skuteczne sposoby. Spreje i trutki (Raid) sprawdzają się tylko na krótką metę a ja juz mam dosyć tych współlokatorów. POMOCY!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jola Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.01, 16:36 poszukaj w forum tematu " kto zna skuteczny sposob na robactwo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 20:20 kup gekona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.01, 21:46 Ja już miałam kupować gekona ale jeszcze przyszło mi do głowy zasięgnąć info w zoo i odpisali mi że gekon jest zwierzakiem wybitnie ciepłolubnym i biegając po mieszkaniu szybko by zginął :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 09:00 Z moich doświadczeń wiem że spraye, trutki itp. nie pomagają. Zadzwoń do firmy która zajmuje się dezynsekcją, przyjdą, wyleją jakieś paskudztwo nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt i na co najmniej 6 miesięcy masz spokój(dają gwarancję więc jak znajdziesz jakiegoś robala przed upływem 6 mies. przyjdą i powtórzą całą operacje jeszcze raz gratis). Biorą za to ok 100zł za mieszkanie ok 50 m2, 50 za kuchnię i łazienkę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 3.40.128.* 14.11.01, 16:49 Zmienić mieszkanie! Inaczej się nie da; próbuję juz 5 lat...ale na szczęście niedługo się wyprowadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 212.45.227.* 15.11.01, 10:28 Dokładnie tak!!! Najlepszy sposób to wyprowadzić się z blokowiska do normalnego mieszkania. Sam tak zrobiłem i działa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 22:47 Tylko Gekon!!!! Miałem takowego przez około 5 lat - przesympatyczne stworzonko niestety sąsiedzi zaczeli walczyć metodami konwencjonalnymi i otruli zwierzaczka Odpowiedz Link Zgłoś
gurus Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW 11.12.01, 19:08 Gość portalu: marek napisał(a): > Tylko Gekon!!!! > > Miałem takowego przez około 5 lat - przesympatyczne stworzonko > niestety sąsiedzi zaczeli walczyć metodami konwencjonalnymi i otruli zwierzaczk > napisz prosze cos więcej, czy on chodził swobodnie po mieszkaniu itd. bardzo interesuje nas opinia kogos kto mial tego zwierzaczka i ... karaluchy , pozdrawiamy j&a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 300M Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 192.168.6.* 08.12.01, 20:58 Sądzę że mógłbym robić doktorat na temat ukochanych paskudztw.Zyłem z tym SIEDEMNAŚCIE LAT i proszę uwierz mi: zjadłem na temacie zęby.Blok w którym były zsypy i 120 mieszkań.Przez te wszystkie lata przeżyłem kilkadziesiąt generalnych całobudynkowych oprysków.NA TO NIC NIE POMAGA !! Jesli ktoś twierdzi inaczej zwyczajnie kłamie.Nie ma możliwości pozbyć sie tego.Nic nie pomogą żadne konwencjonalne i inne metody. Jedyny skuteczny sposó to POLUBIĆ. Tak, tak nie śmiej się. Na to świństwo nie ma sposobu. Firmy chcą zarobić - leją spryciarze od "amerykańskich proszków" też zgarną swoje a efekt będzie trwał: trzy, sześć tygopdni po czym nawałnica wróci. Zarodki karaluchów po kilku latach ! hibernacji wewnątrz drzwiczek szafki kuchennej (otwory pozalewałem farba olejna) były w całkiem niezłym stanie. To paskudztwo jest zmorą domów z zsypami lub sklepami w których jest jakakolwiek żywność. Przeprowadziłem się do budynku bez zsypów, lokatorzy na szczęście nie ciągnęli ze sobą do domów i piwnic ukochanych starych gratów, w parterach nie ma sklepów z żywnością i od dziesięciu lat nie wiem co to są karaluchy, karaczany itp. robaczki. Przez rok, mieszkając na Stegnach dzieliłem lokal z mrówkami faraona, ale one są o niebo sympatyczniejsze i dają się stosunkowo łatwo wyprowadzić. Jedyne co mi pozostaje to współczucie i trwaj w nieustannej walce z przybytkiem. Nie wiem w jakich warunkach mieszkasz ale dobre połowiczne rezultaty daje wyprowadzenie zsypów poza budynek, całościowe odkażenie budynku ale warunkiem jest tu absolutne wywalenie z wszystkich piwnic dosłownie wszystkiego.To jest bardzo ważne a nie wiem czy nie najważniejsze. Na ten aspekt prawie nikt nie zwraca uwagi.Nie stety znam realia i wiem jak trudno skrzyknąć się nawet w najbardziej słusznej sprawie. Ja po chyba trzynastu czy czternastu latach nierównej walki miałem tak serdecznie dosyć że postaniwiłem żyć od nowa w innym miejscu. Na szczęście udało się czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.12.01, 09:22 Nie wiem dlaczego uważasz że ktoś kto mówi że opryski robione przez "specjalistów" pomagają, po prostu kłamie !!! Jak już pisałam wcześniej miałam robiony w domu taki oprysk i od roku nie widziałam tego paskudztwa. Być może w innych lokalach robale dalej grasują ale to już nie moja sprawa, ważne że nie przełażą do mnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jochu Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW 10.12.01, 09:46 nie wiem czy zauwazyłas, ze owe oprski byly robione 10 lat temu, wtedy to faktycznie byl chyba jedynie "Prusakolep". Gość portalu: goska napisał(a): > Nie wiem dlaczego uważasz że ktoś kto mówi że opryski robione > przez "specjalistów" pomagają, po prostu kłamie !!! Jak już pisałam wcześniej > miałam robiony w domu taki oprysk i od roku nie widziałam tego paskudztwa. Być > może w innych lokalach robale dalej grasują ale to już nie moja sprawa, ważne > że nie przełażą do mnie. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dialup.medianet.pl 11.12.01, 10:49 Gość portalu: goska napisał(a): > Nie wiem dlaczego uważasz że ktoś kto mówi że opryski robione > przez "specjalistów" pomagają, po prostu kłamie !!! Jak już pisałam wcześniej > miałam robiony w domu taki oprysk i od roku nie widziałam tego paskudztwa. Być > może w innych lokalach robale dalej grasują ale to już nie moja sprawa, ważne > że nie przełażą do mnie. > pozdrawiam Rozumiem, że pryskanie to było skuteczne. Jeżeli jesteś z W-wy to czy możesz napisać namiary na firmę, która Ci to wykonywała? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jochu Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW 11.12.01, 11:04 Z W-wy. Musze odnalesc telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dialup.medianet.pl 11.12.01, 11:08 jochu napisał(a): > Z W-wy. Musze odnalesc telefon. Super. Będę czekać. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHA Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 194.92.239.* 12.12.01, 15:11 FELIS tel: 663 63 40, W-wa, ul. Wloscianska 6B m. 38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dialup.medianet.pl 12.12.01, 15:39 Dzięki za tel. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.12.01, 11:49 poszukam telefonu i podam Ci, ale zaznaczam że u mnie w bloku nie ma zsypów a blok ma 9 lat może dlatego tak łatwo poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 217.67.196.* 11.12.01, 14:16 Dobre działanie ma taka płytka firmy GLOBOL, nie wiem dokładnie jak się nazywa. Jest naprawdę skuteczna. Te cholery zaczynają po niej znikać gdzieś. Czasem pojawiają się tylko ich zwłoki na podłodze. Niestety po 2-3 miesiącach jak płytka przestanie działać, znajomi wracają, także trzeba pamiętać, żeby regularnie wymieniać tą płytkę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHA Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 194.92.239.* 11.12.01, 15:46 Ja tez Ci jutro podam namiary na firme FELIS z Warszawy. Ich oprysk jest bardzo skuteczny. Facet obiecal, ze nie bede mial intruzow przez pol roku, i okazalo sie, ze mowil prawde. Sa niestety dosc drodzy, bo za niecale 30 metrow zaplacilem 130 PLN, ale przy nastepnej wizycie daja Ci upust. Drugi raz zaplacilem 110 PLN. Zaznaczam, ze w moim blokowisku jest zsyp oraz mnostwo lokatorow, ktorzy uwazaja, ze karaluchy to tez stworzenia boskie. Jak widzisz srodwiko jest im przyjazne, ale ja dzieki tej firmie nie mam robaczkow. Radze Ci tez zalozyc na okna moskitiere. Moze to byc na przyklad firanka z bardzo malymi oczkami. Ja u siebie umocowalem ja pluzkiewkami do framugi okna. Przy okazji pozbylem sie wszystkiego co lata w powietrzu, zwlaszcza latem. Niestety moskitiera nie sprawdza sie zbytnio, gdy chcesz uzywac drzwi balkonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.dsl.mindspring.com 12.12.01, 02:37 Czesc nigdy nie mialam tego problemu, ale kiedys bylam u znajomej i od niej dowiedzialam sie ze do zwalczania karaluchow ( nie jestem pewna czy nie chodzilo o prusaki) uzywala suchego kwasu bornego. Ten proszek rozsypywala w kilku miejscach za szafkami i twierdziala ze nie ma karaluchow i ze to pomaga. Nie wiem gdzie bys mogla kupic ten specyfik, ale popytaj w aptekach ( po pierwsze czy nie jest trujacy dla ludzi i zwierzat ) albo tez popytaj w sklepach gospodarstwa domowego. Ta znajoma - starsza pani w jakis sposob to zdobywala. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.01, 14:39 Kwas borny nie jest trujacy dla ludzi , mam wysypane w mieszkaniu chyba ze 2 kg ( za sciana mieszkaja Hindusi, ktorzy uwazaja ze karaluchy przynosza szczescie. podobno molda para dostaje u nich parke w prezencie slubnym). Jedyny sposob to uszczelnic wszystkie szpary silikonem i wysypac kwas borny. Wwzzedzie, za szafkami , pod lodowka kuchenka i zwlaszcza tam gdzie jest wilgotno, pod zlewem, umywalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 17.12.01, 14:18 Proszę powiedzcie mi czy w blokach przy Grzybowskiej róg Żelazna i róg Jana Pawła są karaluchy.Miałam tam kupić mieszkanie (podobno są tam też Awganczycy i Wietnamczycy)Błagam doradzcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHA Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 194.92.239.* 17.12.01, 15:43 Kolezanka, ktora zna ten region mowi, ze niestety sa. Sorry i pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 08:33 Dzięki, tylko co jest karaluchy czy Awgańczycy i Wietnamczycy (nie jestem antysemitą tylko trochę się boję )anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHA Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 194.92.239.* 18.12.01, 10:08 Karaluchy. Ja tez nic nie mam do obcych nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 300M Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 192.168.6.* 22.12.01, 21:35 Wiadomość o karaluchach na Grzybowskiej a konkretnie w blokach osiedla Za Żelazną Bramą jest tylko smutnym potwierdzeniem tego o czym pisałem wcześniej. Jeżeli tak łatwo byłoby się pozbyć tego swiństwa, jeżeli na rynku są takie dobre preparaty o jakich tu niektórzy pisali to dlaczego u diabła w tych budynkach od 35 LAT SĄ KARALUCHY ??? To co, mieszkający tam olewają temat i nic nie robią ? Taki wniosek możnaby wysnuć po przeczytaniu wielu postów. Otóz powtarzam to jeszcze raz do znudzenia: NIE MA MOŻLIWOŚCI POZBYĆ SIĘ KARALUCHÓW. Można je tylko na bardzo krótki czas wyprosić. Ot wszystko. Wrócą najpóźniej po trzech czterech tygodniach ! Na całym świecie wydaje się miliony dolarów na wdrożenie kolejnych modyfikowanych lepszych preparatów i na walkę z różnymi plagami. Niestety te paskudztwa bardzo szybko oswajają się z chemią. Gdyby było inaczej świat byłby wolny nie tylko od karaluchów. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr* Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.01, 22:34 Gość portalu: M napisał(a): > No właśnie może ktoś zna jakieś skuteczne sposoby. Spreje i trutki (Raid) > sprawdzają się tylko na krótką metę a ja juz mam dosyć tych współlokatorów. > POMOCY!!! Hej Pracuję w branży spozywczej i z tym paskudztwem miałem problem od lat. Opryski były skuteczne na krótka metę.Nawet próbowałem pryskać co kwartał. Nic. Teraz mam spokój.Nie ma ani jednego karalcha, prusaka itp. Nawet z mrówkami mam spokój. Podpisałem umowę z firmą IHD , która to zakładając żele definitywnie wytępiła robactwo.Polega to na tym ,że wykluwające się robaczki ciągną do tego żelu (zapach) i giną zanimdojdą do wieku rozmnazania. Walka trwała 9 miesięcy , co trochę się coś kluło ze starych miotów , aż w końcu skończyło się.NIE MA. W zakładzie branży spożywczej.NIE MA. Prowadzą aktualnie monitoring , tzn wymieniają co jakiś czas zele, to na te paskudy , które zostaną przywiezione z surowcem Na mrówki mają odpowiednią trutkę , którą to mrówki zanoszą do mrowiska i giną wszytkie , a przede wszystkim królowa. Jeżeli mieszkasz w blokowisku to będzie trudno , bo będą przyłazic z zewnątrz. Jeżeli jednak masz osobny domek to warto spróbować Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr* POZBYŁEM SIĘ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.01, 22:36 Chciałem tylko zaznaczyć swoją wypowiedź. Patrz poprzedni post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 22:01 Gość portalu: Piotr* napisał(a): > Jeżeli mieszkasz w blokowisku to będzie trudno , bo będą przyłazic z zewnątrz. Blokowiskom nic już nie pomoże - do wyburzenia z zawartością!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW 14.01.02, 10:03 Ja również mam sporo karaluszych przygód za sobą. Jak jeszcze byłam mała w naszym wieżowcu zamieszkały te robale. Mieszkałam tam jeszcze 20 lat i przez ten czas moi rodzice wypróbowali chyba wszystko, co było dostępne. Niestety wszystkie rzeczy typu płytki, kostki, prusakolepy, spraye itp. SĄ NIESKUTECZNE. Skutek jest doraźny. Niestety w wieżowcu nierealne jest przeprowadzenie globalnej dezynsekcji. Po wielu poszukiwaniach mama znalazła człowieka, który robi dezynsekcje w szpitalach i dorabia sobie po godzinach (z pewnością używa tego szpitalnego środka). W domu jest co prawda pobojowisko, po tym zabiegu, przed pryskaniem trzeba wynieść żywność, a potem dokładnie pomyć naczynia, przed użyciem. Pryskanie to delikatne słowo w tym wypadku, w mieszkaniu jest prawie powódź. Aha - i trzeba na 2 godziny opuścić mieszkanie. Spokój od robali jest na ok 2 lata. Kupiliśmy z mężem własne mieszkanko z odzysku w bardzo starym bloku. Co prawda niskim, bez zsypów, ale na dzień dobry również powitał nas karaluch. Robiliśmy generalny remont, to co zobaczyłam podczas zrywania tapet, szczególnie listew przypodłogowych, "przeszło moje najśmielsze oczekiwania" - wszystkie pokolenia karaluchów, prusaków, puste kokony itp. Remont ze względu na stan mieszkania był solidny (zmiana podłóg, tynków, terakota, glazura, nie wspomne już o sprzętach). I o dziwo nie ma "gości". Mieszkamy już 2 lata i nic się nie pojawiło. Może "zapach" chemii wykorzystywanej przy remoncie skutecznie je wystraszył. Odpowiedz Link Zgłoś
zizzi Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW 17.01.02, 13:47 Mimoza powiedz proszę w których blokach w W-wie były te karaluchy.A może jeszcze wiesz gdzie bywają.I jak nie kupić mieszkania z karaluchami.Będę Ci bardzo wdzięczna.Zizi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SC Re: Jak się pozbyć KARALUCHÓW IP: 10.1.3.* 17.01.02, 15:56 Ja też zauważyłem, że na czas remontu karaluchy się wyprowadzają. Jednak wprowadzają się po ok. 0,5 roku ponownie. Chyba nie lubią pyłu i kurzu. Zawsze można robić remont co 0,5 roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś