-
powiedzcie mi proszę czym różni się maka ziemniaczana od skrobi
ziemniaczanej.Kpiłam dzis skrobię bo nie było mąki, czy mogę ja używać tak
jak mąkę?
-
Pure na rzadko.
-
[pomocy... robie ciasto mleczna kanapka. i okazalo sie,ze wcielo mi ziemniaczana make... mam leciec do sklepu? czytam,ze do sernikow daja budyn zamiast
ale czy to sie upiecze ?
-
witam, właśnie zabrałam się do robienia babki ziemniaczanej (surowe ziemniaki + jajko + mąka + cebula i boczek) i uświadomiłam sobie, że zawsze wychodzi mi jakby trochę "zakalcowata".
Przeczytałam przeróżne wątki, bo o babkach już było pisane całkiem sporo lecz niestety nie spotkałam się z takim problemem.
Bardzo proszę o poradę - może robię jakiś błąd ?
-
jakieś 5 tyg temu kupowałam kg za niewiele ponad 3zl (w biedronce). Jestem pewna,że właśnie tyle zapłacilam.
wczoraj w biedronce mąki nie było-pani powiedziała,ze juz kilka tygodni ziemniaczanej nie dostali.
tata jechał akurat na zakupy to poprosiłam o zakup. Wrócił z mąka-ale...8zł za kg!
Jakim cudem ta mąka tak podrożała???W tak krótkim czasie?
-
Witam,
przypadkiem w tv widziałam przepis na marchewkowe gnocchi i strasznie się na
nie napaliłam ;) Ale mam problem, bo w przepisie jest kaszka ziemniaczana,
której nigdzie nie mogę znaleźć :(
Wie ktoś z Was może, gdzie w Wwie można ją kupić? Ewentualnie czym zastąpić?
Pozdrawiam,
m.
-
Mam od kilku dni automat do chleba, eksperymentuję wypieki chlebów i ciast.
Naszła mnie taka myśl (może szalona), a może by upiec babkę ziemniaczaną?
Używając oczywiście tylko programu pieczenie. Czy to całkiem szalona myśl?
Może ktoś ma w tej mierze jakieś doświadczenia?
Pytam o to , bo automat oczywiście pojedzie ze mną na wakacje na działkę,
gdzie nie mam piekarnika.
-
Czy ciasto do ryby w cieście może być zrobione tylko z mąki
zniemniaczanej? Zawsze mieszałam mąki, wiekszość stanowiła zwykła
pszenna, teraz mam w domu tylko ziemniaczaną, a do sklepu nie chce
mi się iść - mam też ochotę poeksperymentować.
Czy takie ciasto będzie mieć odpowiednią strukturę,tj. czy np. nie
będzie się odklejać od ryby podczas smażenia?
-
2 łyżki mąki to za dużo na taką ilość ziemniaków
-
bardzo smaczne i naprawde puszyste polecam
-
Czy można bez maki pszennej? Mam w domu alergika który nie może jej jeść.
-
upiekłam babke ziemniaczana i zrobiła sie czarna dlaczego oze ktos wie
-
Co zrobic aby pyzy ziemniaczane nie ciemniały???? Zrobiłam ostatni i
zrobiły sie czarne. prosze o rade.
-
zwrcam sie do was z prośbą :)
kiedyś jadłam takie pyszne kluski i pamiętam tylko, że robiło się je z
ugotowanych wczesniej i ugniecionych zmieniaków. te ziemniaki wkładalo się do
miski, 1/4 ich ilości wyjmowalo, w ich miejsce wsypywało mąkę ziemniaczaną i
te wyjęte ziemniaki sie znów dodawalo. potem chyba jeszcze cos sie dodawalo
(jajko?), wszystko mieszało i lepilo kuleczki, ktore gotowalo sie we wrzatku.
ja jadlam je z bulka tarta i maslem. pyyycha Smile
czy ktos z Was zna ten pr...
-
Jakoś wcześniej nie wpadłam na to by w domu zrobić czipsy, ziemniaków mamy dużo ale już sie trochę przyjadły frytki, ziemniaki gotowane i z piekarnika. Jakoś dziś wpadłam na pomysł czipsów, oczywiście mr. Google pomógł rozwiać wątpliwości :P W tej chwili mąż smaży we frytkownicy kolejną porcje, a dzieciaki podskakują wokół niego czekając na swoją porcje :) Muszę kiedyś spróbować zrobić w piekarniku, od razu z przyprawami :) Błago robot kuchenny kroi ziemniaki na bardzo cieniutkie plasterki :)
-
Doskonały przepis, wypróbowany. Jednak jeszcze lepiej smakuje kugiel jaśli
doda się do niego trochę mięsa, boczku wędzonego, pokrojonych różnych wedlin.
Zapewne już nie będzie to przepis kuchni żydowskiej.
-
Czy jest możliwe w warunkach domowych podać równocześnie 15 dużych placków z gulaszem? Jak to rozwiązać? Usmażyć placki wcześniej (czy nie posklejają się?), odgrzać w piekarniku, mikrofali. A może dać sobie spokój.
-
Poszukuje przepisu na kotlety ziemniaczane,jakies pyszne z gory dziekuje
-
Jak je przyrządzacie?
Jedliśmy kiedyś w Niemczech takie mega puszyste, chyba z dużą ilością jajek- były przedobre. Nie potrafię ich powtórzyć.
Dodaję do utartych ziemniaków surową cebulę, sól, pieprz, trochę mąki, jajko.
Czy coś można poprawić, żeby zyskały na smaku?
-
Mam problem, robiłam trzy razy coś z mąka ziemniaczaną, uzywaną jako
zagęszczacz, czyli np. budyń, kisiel i takie tam. Jeszcze nigdy, ale to nigdy
mi sie nie udał ów przepis. Zawsze robia mi sie kluchy. Whyyyyyy?