Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta?

IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.06, 23:26
    Mam kochani do Was takie pytanko:
    Jesli czytam w katalogu projektow takie zdanie:
    "Calkowity koszt budowy 245 000 zl"
    lub takie:
    "Cena pod klucz.. 240 000zl"
    to moge liczyc, ze uda sie zamknac w takiej kwocie? Nie liczac ceny dzialki.
    Jakie koszta jeszcze dojda, jesli chce sie budowac dom?

Czy moge tez zlecic paru bezrobotnym budowlancom zbudowanie stanu surowego
    tanim kosztem, a reszte zlecic firmie budowlanej, ktora bierze wiecej?
    Bede ogromnie wdzieczna za wszelkie rady. Jestem kompletnym laikiem, a marze
    o wlasnym domku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ewka Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:35
        Jestem na etapie wykanczania domu ( i siebie). Generalna zasada- zawsze
        wychodzi drożej.
        • Gość: mrowka Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 21:50
          Ewa, jesli juz wykanczanie domu, to najgorsze za Toba. Wiec trzymaj sie
          dzielnie! A wyszlo o wiele wiecej niz kalkulowalas? O ile jesli mozna spytac?
      • wiktorka99 Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? 04.12.06, 15:43
        Wszystko zalezy gdzie sie budujesz, z jakich materiałów tanszych, drozszych ?
        ile dostaniesz (wywalczysz) rabatów, czy wszystko beda robic firmy czy troszke
        rzeczy zrobicie sami.
        Wycena projektu przez biuro to cena srednia tzeba doliczyc jakies 30 %
        oczywiscie bez mebli.
        czyli jak napisane 245 tys to zaokraglij do 300 tys
        generalnie to budujacy dom zakładaja ze 1 m2 ma kosztowac ok 2 tys
        • Gość: al9 3 razy takie IP: *.teleton.pl 04.12.06, 16:41
          za 250 czy 300 tys można zbudować budę dla psa...
          Moze rok, dwa lata temu, a to i tak w takim sobie standardzie.
          Ceny materiałów bodowalnych rosna, a robocizny......
          3 pokojowe mieszkanie w starym budownictwie w miastach sredniej wielkosci
          kosztuje 300 tys, ile zatem ma kosztowac dom?
          A działka?
          al
          • Gość: luckyLuke Re: 3 razy takie IP: *.chello.pl 04.12.06, 20:41
            Dzialke mozna kupic w okolicy wiekszego miasta za 100zl/m^2, i to juz powinna
            byc w miare rozsadna dzialka, budowa domu do stanu 'bialy montaz' to wg. mojej
            siostry, ktora juz buduje to ok. 2300zl/m^2...ale cisza i lezenie w hamaku we
            wlasnym ogrodzie w lecie jest warte o wiele wiecej niz 500tys zlotych :)

Ja obecnie mieszkania bym juz nie kupil, zycie nie jest warte mieszkania w
            klitce w halasliwym bloku, szczegolnie, ze ceny sa porownywalne z budowa domu za
            miastem.
            • Gość: Sas Re: do luckyLucke IP: *.net81.citysat.com.pl 04.12.06, 21:52
              Wszystko fajnie hamak , cisza itp, ale jak przebiega zycie w domu poza
              miastem/ mam dom w mieście . Jedno dziecko na 8 drugie na 10 . O 16 na
              angielski o 18 na muzykę itd. Koszt najmniej 1000zł miesięcznie na benzyne +,
              utrzymanie i amortyzacja dwuch samochodów ,/ zona do pracy ja do pracy/ . Nie
              wyobrażam sobie mieszkać w domku za miastem .Sas
              • Gość: mif Re: do luckyLucke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:54
                Kalkuluj:
                - dziecko na muzykę, czy muzyka do dziecka (dom, to nie blok. Domownicy zniosą
                fałszowanie :)
                • Gość: Sas Re: do mif IP: *.net81.citysat.com.pl 05.12.06, 10:40
                  Choćbys niewiem jak kalkulował to Jestes w ciagu roku 20tys do tyłu. Przykład
                  z muzyka nie trafiony/ nauka w ognisku muzycznym 1zł , nauka w domu z dojazdem
                  nauczyciela 2zł/ nie mówiac juz o szkole ,kółkach zainteresowań, pracy ,zakupów
                  itd. . No ale kazdy robi to co lubi . Sas
                  • Gość: mrowka no dzieki... IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 21:49
                    Zalamaliscie mnie lekko.. Nie dosc, ze liczylam na dosc konkretne wypowiedzi,
                    typu ile geodeta (musi byc?), ile za doprowadzanie pradu, czy to doprowadzenie
                    pradu liczy sie w koszt budowy domu czy jak?

A jeszcze mam pytanko. Jesli buduje dom na wsi, gdzie nie ma doplywu gazu, a
                    mozna jedynie ogrzewac dom piecem do centralnego lub z butli gazowej, to
                    czekaja mnie dodatkowe koszta niz napisane w planie?
                    Jesli w projekcie jest "ogrzewanie na gaz ziemny" - co to oznacza?
                    A jesli jest "ogrzewanie na gaz", to juz znaczy to cos innego?
                    Ehh.. skomplikowane to wszystko..
      • Gość: mif Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 23:10
        Mróweczko. Kosztorysy w gotowcach, to lipa. W nich podana jest cena i to jest
        jedyna pozycja konkretna.
        Do projektu trzeba doliczyć:
        Adaptację projektu domu
        Projekt zagospodarowania działki
        Projekty przyłączy mediów
        Opłaty związane z pozwoleniem na budowę
        Opłaty związane z przyłączeniem mediów (budowa, a koszty wynikają z projektów)
        Opłata energetyczna, w zależności od przyznanych kV
        Kierownik budowy
        itd.

Nie lepiej mieć jednego architekta (projekt indywidualny, branżowe), a potem
        będzie kierownikiem budowy?
        • Gość: mrowka Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.06, 14:14
          Mif, wielkie dzieki za troche konkretow. A moze moglbys mi ujac w koszta, ile
          srednio za wymienione przez Ciebie uslugi?
          A taki architekt to rozumiem, ze czuwalby wowczas nad budowa? Szukac go w
          firmach projektowych, architektonicznych? No a geodeta? Slyszalam, ze to
          geodeta czuwa nad przebiegiem budowy, i ze koszt jego uslugi to kilka tys. zl.
          Ehh.. latem 2007 planuje juz kupic dzialke.
          I mam chaos, nie wiem od czego zaczac wogole!

A czy mozna wybudowac stan surowy, i w razie jak mi braknie gotowki, zostawic
          to na pare miesiecy, a potem dokanczac? Jak myslicie?
      • zahadoom Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? 06.12.06, 09:10
        ja jedynie moge podzielić się z Tobą swoimi doświadczeniami i refleksjami.

Kupiliśmy dzialkę pod Wroclawiem (100 zl/m2). Na szczescie tuz przed boom-em
        więc pewnie juz zarobiliśmy/zaoszczedziliśmy sporo.

Na razie mamy:
        1. Zakup działki 120 000 pln + ok. 5000 pln (notariusze itp.)
        2. Mapa d.c. projektowych 600 pln.

Teraz czeka nas:
        3. Wybór projektu (KATALOGOWEGO!): 0k.2000 pln (pewnie jakies zmiany beda
        (zatem drugie tyle)
        4. ...
        ..
        dalej nie licze, bo bez kredytu nie ruszę dalej. Ale zakladam ze w 300 000 pln
        sie zmieszczę jeśli idzie o stan zamkniety do wprowadzki (dom ok. 140 m2)

...
        • Gość: al9 nie zmieścisz się... IP: *.teleton.pl 06.12.06, 17:26
          w 300 tys? 140m2? Żarty sobie robisz. chyba ze chcesz mieszkac bez podłóg,
          kuchni, łazienek, bram garazowych podjazdów itp. itd...
          I z góry odpieram posty typu: ja za dom 200m2 zapłaciłam 200 tys itd..
          nawet jesli to prawda (a nieprawda), to i tak dziś CENY wyłącznie rosną!!! I
          beda rosły cały czas. Przez kilka lat.
          Jak się zmieścisz w 500 tys to i tak będziesz szczęśliwcem! Zapamiętaj moje
          słowa!
          Pozdr
          papa
          Artur Leszczyński
          • Gość: ewka Re: nie zmieścisz się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 20:57
            Mój dom -128m 2 -wieliczka(okolice krakowa)- zamierzamy świeta spedzic w nowym
            domy - koszt to okołom 200 tys . duzo zrobilismy sami, system gospodarczy ale
            też wielu fachowcom musielismy zapłacic. Oczywiście nie ma w naszym domu sauny,
            basenu
            , jest dachówka angabowana, parkiet itp. czyli normalnie. Jeśli bedziesz budował
            dom , włozysz w to duzo siły i pracy to wcale nie bedzie to tak drogo jak
            niektórzy straszą.
            • Gość: kartoffel Re: nie zmieścisz się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:10
              Zawsze jest coś o czym zapomnisz :) Najgorsza jest wykończeniówka, albo rzeczy
              na które namyślasz się w ostatniej chwili, jak to było w moim przypadku z
              siłownikiem do bramy.
      • Gość: irenawa@gazeta.pl Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: 217.153.180.* 07.12.06, 18:12
        napisz na ten adres a dowiesz sie ja placilem i za co do chwili obecnej
        • Gość: mrowka To mnie przeraziliscie... IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.06, 14:09
          Czyli tych kosztow jest cala masa... Ehh :(
          • Gość: beti27 Re: To mnie przeraziliscie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 21:53
            nie przerazaj sie. Ja zaczynajac budowe domu miałam dzialke ktorą dostałam od
            rodziców i tylko 50 tys. w kieszeni.Po trzech latach budowy systemem
            gospodarczym zamieszkaliśmy na parterze ale za to naszego wspolnie zbudowanego
            domu.Wszystko zalezy od tego jaki projekt wybierzesz.Najlepiej wpierw kup
            działke a potem znajdz dobrego architekta,ktory narysuje Ci
            projekt,dostosowując go do terenu działki.Zaoszczedzisz kase,która bedziesz
            musiała wydac na zmiane detali w gotowym projekcie.Narysowanie projektu jest
            drozsze od gotowego o jakies 500 zł.To nic w porównaniu do kasy jaka sie daje
            za przeróbki.pozdrawiam!
            • Gość: krk do beti IP: *.76.classcom.pl 29.12.06, 16:46
              a skad jestes?bo takiego taniego architekta jescze nie spotkałam-ja z krakowa-
              jeśli ty tez z tych okolic to daj mi namiar na tego architekta
              • Gość: beti27 Re: do;krk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:05
                Witam.Mieszkam pod Krakowem.Architekt jest z Myślenic.Niewiem czy moge na forum
                podac konkretne dane.Jezeli tylko się zgodzi postaram sie zamieścic.Polecam!
                projekt solidnie wykonany.Pozdrawiam.
                • Gość: matt.j Re: do;krk IP: *.net.autocom.pl 03.01.07, 19:18
                  A możesz podesłać na maila namiary na architekta. Właśnie jestem na etapie
                  zakupu działki pod Krakowem i przy zamiarze wybudowania domu.
                  matt.j@gazeta.pl
                  • Gość: beti27 Re: do matt.j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 21:18
                    Na maila?czemu nie.Zrobię to jutro,bo musze poszperać w
                    papierach.Pozdrawiam.Jeśli można wiedzieć,gdzie kupujesz działke?
                    • Gość: Andrzej Re: do matt.j IP: *.chello.pl 03.01.07, 22:37
                      Solidna ekipa remontowo wykonczeniowa z Warszawy.
                      Szeroki zakres usług, profesjonalizm, przystępne ceny i rozsądne terminy.

Roman 0-500-836353

a co do zatrudniania bezrobotnych do budowy domu, hmmm ja bym nie ryzykował :)
                • Gość: krk Re: do;krk IP: *.76.classcom.pl 04.01.07, 21:07
                  czekam w takim razie na informacje :)prześlij mi na maila daviza@gazeta.pl
                • Gość: BiLe Re: do;krk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:48
                  Beti27 - mieszkasz może na południu krakowa (w stronę myślenic) ?
                  Przymierzam się do zakupu tam działki i miałbym parę pytań do jakiejś osoby
                  która własnie w tamtych regionach mieszka ...
                  • Gość: beti27 do;matt.j;krk; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:44
                    Witam!sorry,ze nie wczoraj,ale miałam problem z siecią.podaje ten namiar na
                    architekta,na forum,bo wyraził na to zgodę.Mgr.inż.arch.Leszek
                    Stefańczyk.nr.tel.(012)2711691.Projekty,adaptacje,nadzór.Wszelkie sprawy
                    związane z budową.Odpowiadając na pytanie;BiLe;tak mieszkam na południu
                    Krakowa.Jeżeli moja wiedza na to pozwoli odp.na wszelkie Twoje
                    pytania.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
                    • Gość: BiLe Re: do;matt.j;krk; IP: *.ists.pl 05.01.07, 18:07
                      Zasadnicze pytanie - jak wygląda sprawa codziennych dojazdów zakopianką ?
                      Jeżdze tamtędy weekndeowo raczej i na odcinku myslenice - krakow nie ma
                      problemow, nie wiem jednak jak sprawa przedstawia sie w dzien powszedni kiedy
                      jak domniemuje gro ludzi mieszkajacych na poludniu od krakowa jedzie do niego
                      rano i wyjezdza po poludniu ?
                      • Gość: beti27 Re;do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:44
                        Niejedna droga do Rzymu prowadzi...Co do trasy niemasz się co
                        martwić.Bezproblemowo,przynajmniej dla mnie.Wiadomo,zdarzy się wypadek,czy
                        dostawczy zablokuje trasę,ale to są rzadkie przypadki,zdarzające się na
                        wszystkich drogach nie tylko na zakopiance.
                        • Gość: krk Re: Re;do BiLe IP: *.76.classcom.pl 05.01.07, 23:32
                          dzięki za info :)-a kiedy skończyłaś budować swój domek?planuję domek do 150 m2
                          max i chcę zrobić tylko do stanu surowego zamkniętego a potem powoli wykańczać
                          (mam gdzie mieszkać do tej pory:)),projekt prosty,funkcjonalny z dachem
                          dwuspadowym,na działce mam wszystkie media -jeśli masz podobny to powiedz w
                          dużym przybliżeniu oczywiście jakie to koszta (wiadomo że mozesz miec inne
                          ogrzewanie,tańsze lub droższe okna itd.)
                          • Gość: mif Re: Re;do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:09
                            > max i chcę zrobić tylko do stanu surowego zamkniętego a potem powoli wykańczać

Weź kredyt i wykończ. Z wynajmu starego mieszkania pokryjesz odsetki i może
                            część raty kapitałowej. (o ile jest taka możliwość)
                            • Gość: krk Re: Re;do BiLe IP: *.76.classcom.pl 07.01.07, 11:08
                              Bardzo bym tak chciała,ale jest to niemożliwe,gdyż mieszkniu pozostanie mój
                              teść-nie może się z nami wyprowadzić ...niestety...Mozemy z nim mieszkac ile
                              chcemy, ale o wynajmie nie mam mowy..wezmiemy kredyt taki zeby nas bylo stac na
                              jego miesieczne spłacanie wiec pewnie starczy do stanu zamkniętego .pozdrawiam
                              • Gość: mif Re: Re;do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:08
                                Bierz kredyt na budową i całość wykończenia. Łatwiej "zdobyć" pieniądze na
                                spłacanie kredytu , niż na wykończenie z równoczesną spłatą rat.
                                Szukaj architekta z uprawnieniami do prowadzenia budowy (projekt inwestycji
                                (skorygowany o możliwości finansowe), nadzór autorski, kierownik budowy). Takie
                                ustawienie daje pewność, że większych wpadek nie powinno być i z ewentualnymi
                                zmianami nie będzie większych problemów.
                                Powodzenia :)
                                • Gość: krk Re: Re;do BiLe IP: *.76.classcom.pl 07.01.07, 13:01
                                  Też nad tym myślałam :) dużo zależy od tego jakie pieniążki bank w konsekwencji
                                  przyzna....Wtedy będziemy myśleć..Ale ta propozycja tez bedzie brana pod
                                  uwagę,bo jednak jak juz ma sie pieniazki na dom to faktycznie na rate zawsze
                                  się znajadą a mozemy odmówić sobie innych przyjemnosci :)
                              • Gość: beti27 Re: do;krk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:29
                                Jestem pewna,że Wam się uda.Życzę powodzenia!
                          • Gość: beti27 Re: do;krk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:15
                            Mój dom jest bardzo podobny do projektu malachit z firmy archeton.Jest to dom
                            jednorodzinny,dwukondygnacyjny z użytkowym poddaszem.Wymiary-
                            11.4x8.4.Wybudowany systemem gospodarczym.Bryła prosta,dach dwuspadowy.Z tym,że
                            ja mam podpiwniczone 2/3 budynku,ze względu na duży spadek terenu działki.W
                            piwnicach mam garaż,pom.gosp.,kotłownię i miejsce na opał.Stolarka
                            drewniana,centralne ogrzewanie na węgiel,dachówka ceramiczna,balustrady
                            kute,dodatki klinkierowe,elewacja styropianowa,dojazd z kostki.Wymieniłam chyba
                            najbardziej istotne rzeczy.Niewiem co jeszcze napisać?Mam jeszcze nie
                            wyporządzoną górę,i niemam ogrodzenia.To co do tej pory zrobiłam kosztowało
                            mnie około 250tys.(w przybliżeniu).Wejdź na www.archeton.pl tam jest ten
                            malachit to pooglądaj.
                            • Gość: krk Re: do;krk IP: *.76.classcom.pl 07.01.07, 11:27
                              Wielkie dzięki-dużo mi pomogłaś,jedyny problem u mnie to jest taki,że nie wiem
                              jak go będę budować.Oboje z mężem jesteśmy strasznie zapracowani,coprawda
                              rodzice nam pomogą ale sami domku chyba nie damy rady wybudować-chyba to będzie
                              taki mieszany system pod wodzą architekta.W każdym razie najwazniejsze decyzje
                              przed nami.Mamy gdzie mieszkac,wiec tak bardzo się nie martwimy-zrobimy tyle
                              ile starczy pieniazkow a wykanczanie powolutku..Dodoam że domek bedzie w
                              okolicach Wegrzc Wielkich.Pozadrawiam
                    • Gość: matt.j Re: do;matt.j;krk; IP: *.net.autocom.pl 06.01.07, 20:37
                      Wielkie dzięki Beti za namiary.
                      Szukam działki po przeciwnej stronie Krakowa, od pn lub pn-zach.
                      • Gość: beti27 Re: do;matt.j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 20:47
                        Niema za co dziękowac.W tamtych stronach raczej Ci nie pomogę.
                        • Gość: BiLe Re: do;matt.j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:41
                          Dzieki za info odnośnie zakopianki - zrobilem eksperyment i przejechalem się
                          tam godzinach porannych (tam i z powrotem). Jest ok. Utwierdzilem sie aby tam
                          szukac dzialki :)
                          • Gość: beti27 Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:53
                            Wszystko co pisze na tym forum,pochodzi z moich doświadczeń.Jeżeli czegoś
                            niewiem lub na czymś się nie znam,poprostu nie zabieram głosu.Chyba więc warto
                            mi wierzyć? Czy już wiesz w jakiej miejscowości chcesz kupić teren?bo ogólnie
                            rzecz biorąc to zakopianka jest dosyć długa.Pozdrawiam.
                          • Gość: beti27 Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:58
                            A jeśli chodzi o działke,to ja bym nie kupowała przy samej drodze,chyba że
                            chcesz mieć tam jakąś działalność.Słuchać tłukących się samochodów przez 24h na
                            dobę...nie dla mnie.
                            • Gość: BiLe Re: do BiLe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:32
                              No kilka działek już przez to odpadło własnie na południu. Nie w bezpośrednim
                              sąsiedztwie, ale w pewnej odległosci słychać było jednostajny szum i tłuczenie
                              się samochodów. Działek szukałem na początku w mogilanach, konarach, włosani
                              ale jako że teren jest tam straszliwie przetrzebiony już to przesuneliśmy się
                              bardziej na południe w stronę myślenic (głogoczów, krzyszkowice, zawada itd).
                              • Gość: beti27 Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:48
                                Głogoczów to raczej odradzam,podobno bardzo mokry teren.Szkoda że się wcześniej
                                nie zgadaliśmy.Siostra sprzedała dwie działki,w Olszowicach,w ładnym miejscu.A
                                czemu nie chcesz w Rzeszotarach ew.Swiątnikach Górnych?
                                • Gość: BiLe Re: do BiLe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:53
                                  Szukałem w swiatnikach, oglądalem tam kilka dzialek - niestetyz zazwyczaj byly
                                  to przyslowiowe straszliwe "grapy" z kiepskim dojazdem, za ciezkie pieniądze.
                                  Przesunąłem się z poszukiwaniem na południe gdyż tamten teren wydaje sie byc
                                  jeszcze nie tak przetrzebiony jak rejon mogilan/swiątnik/rzeszotar
                                  • Gość: mif Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:40
                                    Skręć na Skawinę :)
                                  • Gość: beti27 Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:06
                                    Czyżby Ci sie już pytania wyczerpały?
                                    • Gość: krk Re: do BiLe IP: *.76.classcom.pl 15.01.07, 11:01
                                      Witam ponownie :) Beti jestem już umówiona z Panem Leszkiem na wstępna
                                      rozmowę.powiedz mi jeszcze czy ten pan prowadził twoja budowę od początku do
                                      końca-bo pisałas że miałaś projekt indywidualny? Czy masz dla mnie jakieś rady
                                      na tą rozmowę?Jeśli zgodzisz się to chciałabym napisać klka pytań do Ciebie na
                                      maila-mój to daviza@gazeta.pl
                                      • Gość: beti27 Re: do BiLe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:15
                                        ok.napisze do Ciebie jutro.pozdrawiam.
      • mamamonika Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? 05.01.07, 12:49
        Najpierw policz kasę, później szukaj działki, a na końcu projektu ;-)
        Szacunki z biur projektowych są lekko śmieszne, często drobniutkim drukiem
        dodają później, że są to ceny netto z I kwartału 2005 ;-)
        Tak do końca się nie załamuj - mały domek (sam domek - jakieś 100-110 m2
        powierzchni użytkowej) postawisz za około 300 000, ale w podstawowym
        standardzie. Działka, jej uzbrojenie (czyli doprowadzenie mediów), ewentualny
        dojazd to osobna grupa kosztów. Mogą być niezbyt duże, mogą być ogromne i
        blokować budowę (podstawa to możliwość podłączenia prądu). Skup się właśnie na
        działce - jeśli mieszkasz w okolicy większego miasta, ustrzelenie sensownej
        komunikacyjnie działki uzbrojonej lub do uzbrojenia w sensownych finansowo i
        kosztowo granicach to sztuka
        I jeszcze jedno - broń Boże nie szukaj przesadnych oszczędności na ekipie,
        chyba że chcesz pijaków i złodziei, którzy sądzą, że każdy jest budowlańcem...
        Żadnych obszczymurków. To murowane kłopoty
        I jeszcze jedno - mieszkam już w swoim domu, budowę wspominam bardzo
        sympatycznie i jakbym miała dzisiaj zacząć następną - dlaczego nie ;-) To gwoli
        zachęty do poważnego rozważenia tematu ;-)
      • Gość: tomek Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? IP: *.autocom.pl 06.01.07, 12:08
        Dużo pieniędzy nalezy przeznaczyć na wykpończenie stolarki.
        Warto zajrzeć na <a>www.zsliptak.pl</a>
      • mynia_pynia Re: Budujac dom.. Jakie dodatkowe koszta? 06.01.07, 15:40
        Jak już będziesz mieć projekt "gotowca" to możesz na Internecie poszukać osób
        które budują ten dom.
        Ja niestety nie znalazłam dokładnie mojego projektu, ale praktycznie taki sam
        (ta sama pracownia, ta sama powierzchnia, ten sam układ ścian konstrukcyjnych i
        pomieszczeń) garaż i wejście jest z innej strony.
        Poprosiłam dziewczynę żeby mi coś napisała a temat kosztów i zmian i okazało
        się, że mamy podobne zmiany w projekcie, czyli konstrukcji dachu, inne
        fundamenty, ja dodatkowo mam inny rodzaj stropu.

Za projekt płaciłam 1700zł, a za adaptacje + zmiany konstrukcyjne + geolog
        wyjdzie mi 5 tyś. Czyli koszt projektu gotowca w moim przypadku to prawie 7 tys.

Dom tej dziewczyny w tym momencie jest na wykończeniu, ma już rozłożone kable,
        rozłożoną instalacje grzewczą wraz z kotłem, kominek, tynki wewnętrzne, wylane
        posadzki oraz zakupione część materiałów na wykończenie, czyli np gres, mają
        też szambo.
        Powiedziała mi ile ją to kosztowało, ucieszyłam się, bo choć suma spora (2.5
        raza większa niż w kosztorysie wziętym ze strony biura projektowego) to
        dokładnie o takiej kwocie myślałam. W dodatku budowała ona z materiałów z
        wyższej półki (też myślę o takich), oprócz bardzo drogiego dachu - bo jej mąż
        się uparł, że chce taki, a ja będę robić ze zwykłej dachówki ceramicznej.
        No i ja zrezygnowałam z kominka więc też drugiego komina nie będzie, czyli
        jakieś 20 tyś mniej (koszt komina + obudowa kominkowa z wykończeniem).

Internet to niewyczerpane źródko kontaktów więc szukaj ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka