Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

utrzymanie domu

IP: *.chello.pl 27.12.06, 20:38
    Za 65m2 mieszkanie przy 4 osobach płacimy 570 zł czynszu.
    Ile kosztuje utrzymanie 130m2 domu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: wierka Re: utrzymanie domu IP: *.chello.pl 28.12.06, 12:34
        Nikt mi nie odpowie?
        • des4 Re: utrzymanie domu 28.12.06, 13:05
          Nie wiem jak jest przy 130 m2, ale w przy moich 270 m2 i prawie 4-osobowej
          rodzinie ;) średni miesięczny koszt wszystkich mediów, plus śmieci i podatki od
          domu/działki to niecałe 500 zł. Do tego dochodzą oczywiście telefon, satelita,
          monitoring, radiowy internet.

Latem opłaty za prąd i gaz są oczywiście znacznie mniejsze - co dwa miesiące
          płacę 100-150 zł gaz i 150-200 prąd, zimą trzeba przygotować się na wyższe
          wydatki - 700-800 zł za gaz i ok 250 za prąd.

Wodę póki co mam zryczałtowaną, więc latem nie muszę oszczędzać na podlewaniu
          trawnika i wymianie wody w baseniku (sporym) dla dziecka...
          • Gość: ewka Re: utrzymanie domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:51
            dom 110 m , rodzina 5-osobowa. Co miesiąc gaz 90 zł , prąd 220 zł, wod z kanal.
            70 zł. W zimie niecała tona wegla około 400 zł. za JEDEN miesiąc. Doliczamy
            jeszcze śmieci, podatek od domu i działki. Bilety miesieczne dzieci do szkół śr
            , benzyna na dojazd do pracy. Wszystkie remonty typu wymiana okien ,
            pomalowanie dachu itp na koszt własny
            • Gość: me Re: utrzymanie domu IP: *.crowley.pl 30.12.06, 12:55
              Właśnie podsumowałem koszty eksploatacji. Dom 145 m2, 2 osoby, koszty rocznie:
              Gaz: 2500
              Prąd: 1500
              Woda+szambo: 1200
              Podatek: 250
              Śmieci: 60
              Razem: 5510, miesięcznie 460
              Do tego telefon, internet, monitoring.
              • aniask_mama Re: utrzymanie domu 30.12.06, 17:28
                a czym ogrzewasz dom???
                • Gość: me Re: utrzymanie domu IP: *.crowley.pl 30.12.06, 17:45
                  Gazem ziemnym.
                  Może jeszcze dodam że 145 m2 pow. użytkowej, 160 m2 po podłogach, ściany Ytong
                  36 cm, poddasze ocieplone 25 cm wełny, podłoga na gruncie 10 cm styropianu, okna
                  U=1,1. Temperatura w dzień 22, w nocy 20.
                  • Gość: AniaSK Re: utrzymanie domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 11:34
                    a cena gazu - zużycie roczne - podałeś z ogrzewaniem??
                    • Gość: me Re: utrzymanie domu IP: *.crowley.pl 01.01.07, 09:36
                      Jasne, podałem całoroczny rachunek za gaz.
      • Gość: Ludwiczek Re: utrzymanie domu IP: *.chello.pl 28.12.06, 21:37
        Witaj
        Nie jest to pytanie, na ktore latwo odpowiedziec. Placac czynsz oplacasz:
        -tak zwana opłata eksploatacyjna
        -zaliczki na wode
        -fundusz remontowy
        -centralne ogrzewanie
        -wywoz smieci
        -ewentualnie winda
        Ktos kto ma dom moze ci powiedziec ile placi za centralne ogrzewanie, wode i
        wywoz smieci. Oplaty eksploatacyjnej nie placi ale sam sprzata, odsnieza, sam
        placi za oswietlenie na zewnatrz domu, sam dba o otoczenie domu, sam rozlicza
        sie za wode, gaz itp. Ty placisz za to wszystko w oplacie eksploatacynej.Za
        ciebie robia to pracownicy spoldzielni + gospodarz domu, a przynajmniej powinni
        to robic.
        Mieszkaniec domu nie placi funduszu remontowego ale sam pokrywa koszty
        wszystkich remontow, tych drobnych i tych powaznych, sam szuka ekip remontowych
        itp.
        Takze trudno powiedziec ile tak na prawde kosztuje utrzymanie domu i czy jest
        tansze od utzymania mieszkania. Na pewno mieszkaniec domu ma wiecej pracy z
        utrzymaniem swojego lokum, ale czy wiecej to go kosztuje tego nie wiem.
        Pozdrawiam
        • Gość: halo Re: utrzymanie domu IP: *.aster.pl 28.12.06, 23:05
          nie mam domu ale za 100m2 mieszkania i 4 osoby (co bez znaczenia) płacę 620
          zł/miesiąc, mieszkanie hipoteczne....
      • kinna5 Re: utrzymanie domu 30.12.06, 14:12
        120 m mieszkanie w bloku zarządzanym przez wspólnotę-co robi różnicę-płacę 570
        zł. czynszu.
      • uj213 Re: utrzymanie domu 30.12.06, 17:55
        Mam dom o pow.170m2 średnio co miesiąc wydaję ok. 1000 zł na utrzymanie domu
        (gaz, prąd,woda, wywóz smieci, opłata kanalizacyjna,opał,tel.,podatek od
        nieruchom.ubezpieczenie,internet,antena, tv,środki czystości) nie wliczam w to
        remontów. Wiem , że tyle płacę bo sobie zliczam wydatki (zawsze wydaje mi sie,
        że tym razem zgubiłam pieniądze i dlatego zliczam bo nie dowierzam)Jest to duzy
        koszt ale nie lubie mieszkac w bloku, chociaz dowiedziałam sie o tym dopiero
        jak mam dom . Wolę zaoszczędzić na czymś innym
      • rispetto Re: utrzymanie domu 02.01.07, 11:20
        dom 175m2 - średnio 450 zł miesięcznie za gaz, wodę, prąd, podatek, szambo,
        wywóz śmieci.
      • joanna_poz Re: utrzymanie domu 02.01.07, 12:54
        W 2005 wyszło mi cos. ok. 6000 zł za rok (czyli średnio 500 zł miesięcznie -
        zimą więcej, latem mniej).
        W tym jest: gaz, prad, woda, kanalizacja, wywóz śmieci.
        Dom 130 metrów, 3 osoby.

• Gość: zbyszek Re: utrzymanie domu IP: *.umcs.lublin.pl 05.01.07, 15:34
        Miesięczne koszty utrzymania domu (115 m2 pow. uzytkowej plus garaż w bryle
        domu) - ogrzewnie: kominek z płaszczem wodnym + piec na gaz płynny z butli,
        prad, woda + ścieki, śmieci, podatek od nieruchomości, tv satelitarna, internet
        = 700 zł. Wiosną i latem bedzie ok. 500 zł. miesięcznie. Podobne miałem koszty w
        mieszkaniu 60 m2 w bloku.
      • osika4 Re: utrzymanie domu 23.01.07, 12:40
        Zajmuję 1 poziom domu czyli parter 100m2 - 2 osoby.
        Koszty dotyczące całego budynku dzielimy na pół.
        Moje opłaty: prąd, gaz, woda zimna,węgiel do c.o,
        podatek od nieruchomości, wywóz śmieci - 460,00
        telefon, internet, telewizor - 150,00
        Razem: - 610,00
      • Gość: uncja Re: utrzymanie domu IP: *.de.ibm.com 23.01.07, 14:06
        w zeszłym roku koszty rachunków domowych bez remontów wyniosły ok. 1000 zł
        miesięcznie (dom ponad 200 metrów)

w utrzymanie domu wg mnie należałoby wliczyć również remonty - bo w czynszu
        płaci się fundusz remontowy.

utrzymanie domu to nie tylko prąd i gaz, ale również masa wydatków których w
        mieszkaniu nie ma, typu: nawóz do trawnika, preparat na mrówki, wymiana
        pękniętej dachówki, osprzęt ogrodniczy itp.

wywóz śmieci jest znacznie droższy niż w blokach, ochrona kosztuje 122 zł, a w
        naszej okolicy jeśli ktoś chce mieć więcej programów w TV - jest skazany na
        cyfrę+, jeśli internet - to nietania neostrada itd. Koszty ubezpieczenia domu -
        to 2-3 tysiące rocznie.
        • Gość: majka Re: utrzymanie domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 21:24
          Mamy (cztery osoby) dom 230m2 (ponad 300m2 z garażem, sauną, pralnią, kotłownią
          i dodatkowym sporym pokojem nad garażem). Grzejemy gazem propan (niestety!!!),
          ale mamy kominek z płaszczem wodnym (choć przecież drewno też jest drogie).
          Roczny koszt gazu to jakieś 6000 zł (ogrzewanie, ciepła woda, gotowanie). Prąd
          ok. 180 zł./msc., ochrona 80 zł./msc., śmieci z ekologią 15 zł./msc., woda -
          tak naprawde to jeszcze nie wiem jak to kształtuje się miesięcznie, internet
          drogą radiową 35 zł./msc., cyfra+ 60 zł. Dom ma 1,5 roku więc nie dotyczą nas
          na razie remonty. Wcześniej mieszkaliśmy w mieszkaniu 120m2 gdzie zimowy czynsz
          wynosił 430 zł. - to stosunkowo niedużo, ale mimo to dom jest niezastąpiony.
          Tak naprawdę to różnica w kosztach utrzymania między mieszkaniem a domem polega
          na tym, że w domu mamy nad tym całkowitą kontrolę. Irytowało mnie, gdy w
          pierwszym naszym mieszkaniu musieliśmy płacić za tzw. utrzymanie biura
          spółdzielni.
          • Gość: jacek Re: utrzymanie domu IP: *.getinsa.pl 24.01.07, 09:41
            cyfra+ 60zł to chyba piracka?
            • Gość: tola Re: utrzymanie domu IP: *.mofnet.gov.pl 24.01.07, 10:23
              Dlaczego piracka??? Ja płacę za cyfrę abonament 47 zł plus wynajem dekodera 10
              zł, razem 57!!!! I nie jest to jakiś pakiet z 5 programami...
      • Gość: oto_ja Re: utrzymanie domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 10:54
        Mieszkam w mieszkaniu 60 m w 3 osoby w malyl miasteczku i miesieczne oplaty
        (oszczedzajac)to: czynsz( w tym wywóz śmieci, woda, kanalizacja, fundusz
        remontowy z ktorego korzysta tylko biuro SM.)530zl/miesiąc+ prad 45zł/miesiac.
        Dodatkowo kablowka 53zl
        Nie mamy żadnej ochrony, windy,a blok jest w oplakanym stanie.Czesc scian jest
        zbudowana z desek przez ktore wieje.
        Moje mieszkanie jest na ostatnim pietrze wiec jak dach zaczyna przeciekac to
        poza plama na podlodze mam jeszcze odszkodowanie i milon petycji o naprawe
        dachu.
      • Gość: kajaba Re: utrzymanie domu IP: *.u.mcnet.pl 24.01.07, 12:20
        Dom 210 m2 pod Warszawą - koszty miesięczne:

ogrzewanie (gaz) - zimą 400 PLN (ostatnio 250 PLN, bo było ciepło);
        energia elektryczna - 180 PLN (latem 130 PLN);
        woda - 100 PLN (latem 150 PLN z podlewaniem ogrodu);
        wywóz smieci - 36 PLN (w wiosce stoja ogolnodostepne kontenery do segregowania
        smieci, wiec wiekszosc tam wrzucamy)
        monitoring - 61 PLN
        satelita - 29 PLN (apkiet podstawowy, mamy własny talerz i dekoder);
        telefon stacjonarny (radiowka) - 40 PLN (internet mamy na iplusie)
        Razem wychodzi: 850 PLN miesiecznie (na 2 osoby dorosłe plus dziecko 8 lat plus
        2 koty :)
      • Gość: asik Re: utrzymanie domu IP: *.eranet.pl 24.01.07, 19:57
        Dom 200m, 4 osobowa rodzina. Dom ogrzewamy gazem (ciekłym-ze zbiornika).
        Gotowanie też "gazowe". Za gaz teraz w sezonie grzewczym płacimy ok 200/mc (w
        nocy dogrzewamy kominkiem, woda podgrzewana jest przez solary jakkowiek teraz
        nie ma to większego znaczenia, do tego mniej więcej 100 zł prąd, wywóz szamba 50
        zł mies, smieci 80 zł. Remontów nie przeprowadzamy bezustannie, odśnieżanie
        obawiam się, ze przetrenujemy jutro ale snieg tez nie pada wiecznie.
        Acha do tego dochodzi jeszcze drewno do kominka.
        • Gość: asik Re: utrzymanie domu IP: *.eranet.pl 24.01.07, 20:02
          A i zapomniałam o ochronie-100 zł/mies. Telewizji szczesliwie nie posiadam,
          internet Blue Connect na firmę.
      • tomekgorka3 Re: utrzymanie domu 16.12.15, 19:18
        Płacimy za mieszkanie łącznie z rachunkami 5 000. W mieszkaniu 4 osoby. Internet 90zł, rachunki 800% + ostatnio dobraliśmy kablówkę z inei (swoją drogą polecam przejrzeć ofertę inea.pl, jesteśmy bardzo zadowoleni, więc jeśli ktoś szuka.. :)
        • ponurra_kurra Re: utrzymanie domu 11.01.16, 23:00
          I znowu zawoalowana reklama, no ludzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka