Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

37 m2 dla dwóch osób wystarczy ?

IP: 193.24.196.* 03.01.07, 17:00
    Chcemy z mężem kupić mieszkanko 37 m2, 2 pokoje, w tym jeden z aneksem
    kuchennym. Ma być tylko dla nas dwojga.
    Będzie bardzo ciasno?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zdziwiony Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 03.01.07, 17:23
        Jak za ciasno, to pudziecie na spacer, ale takie miszkanie jest super, bo
        bedziecie sie kwalifikowac na opieke spoleczna. Jak byscie mieli wiekrze, to
        niestety: nie.
        • Gość: Alicja Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: 193.24.196.* 03.01.07, 17:27
          Może kiedyś opieka społeczna zajmie się takimi, którzy poprawnie pisać nie
          umieją.
          • Gość: zdziwiony Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 03.01.07, 18:54
            No, musi byc jakis powod, jak ktos "kupuje" takie male mieszkanie, za straszne
            pieniadze i dotego wlascicielem jest jakas spuldzielnia mieszkaniowa. Placacy
            tylko otrzymuje prawo przyniesienia swoich skarbow i polozenia na podlodze.
            • Gość: oki najważniejsza lokalizacja IP: *.chello.pl 24.01.07, 21:17
              a nie metraż
          • agliwinska Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 07.01.07, 18:18
            mieszkam z mezem na 37m2, sypialnia + pokoj z aneksem i w zupelnosci nam
            wystarczy. OCzywiscie przed umeblowaniem trzeba wszystko dobrze rozplanowac
            (polecam szafy tzn wnekowe). Dla 3 osob jest juz za ciasno.....
      • Gość: minka Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: 212.106.19.* 03.01.07, 17:26
        To zależy od rozkładu mieszkanka. Mieszkałam kiedyś w 40m z aneksem, 2 pokoje.
        Bardzo wygodne mieszkanko było, bez wrażenia ciasnoty. Spora łazienka, duże
        szafy, praktycznie bez zbędnej komunikacji. Bardzo miło wspominam :-)
        • Gość: Alicja Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: 193.24.196.* 03.01.07, 17:31
          To mieszkanko ma dobry rozkład, łazienka nawet mogłaby być mniejsza ( 5,50 ),
          największy mankament to wąski przedpokój, bez możliwości wbudowania szafy.
        • Gość: mruk Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.07, 17:34
          37 spokojnie wystarczy, patologie pojawiają się dopiero przy 14 m2 na głowę.
          Zresztą mieszkałem przez kilka lat na 30 m2 i spałem wtedy z Moją na 90cm łóżku.
          To były najszczęśliwsze chwile
      • kinga.77 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 03.01.07, 21:55
        Ja mam 42 m i też dwa pokoje z aneksem. Największą zaletą jest to, że są niskiem opłaty, a mamy sypialnię i pokój dzienny, czyli wszystko co niezbędne. Kiedyś mieszkaliśmy na 70m2 - 3 pokoje i było to mieszkanie niewykorzystane w całości i w dodatku bardzo drogie w utrzymaniu.
      • Gość: joanna_poz Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.icpnet.pl 04.01.07, 11:34
        Nasze pierwsze mieszkanie miało 37 metrów (po podłodze ciut więcej bo 42, bo
        mielismy skosy).
        Planowo była to kawalerka z aneksem kuchennym, my z kolei zlikwidowalismy
        korytarz, za to z pokoju powiększonego jego kosztem wykroilismy aneks sypialny.
        Dla dwóch dorosłych osób mieszkanie wystarczające.
        Kiedy pojawił się synek - dobrze że mieszkaliśmy tam w trójkę tylko pół roku:)
      • deser_t Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 04.01.07, 11:51
        E, jak człowiek musi to i w trójkę pomieszka :-)

Ważne, że własne :-)
      • ala.ked Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 04.01.07, 12:16
        My mieszkaliśmy na 34m2, przez rok nawet z córeczką. Było na prawde dobrze.
        Ważne że są dwa pokoje a nie jeden z kuchnią.
      • Gość: Klakson Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:11
        to tak jak w samochodzie.
        • gringo68 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 07:45
          Mieskzać można, chociaż przerażałaby mnie sprawa jak się pomieścić z dobytkiem
          osobistym. Piszę z punktu widzenia osoby która zawsze mieszkała w domku
          jednorodzinnym plus parę lat w kawalerce 32 m2 na studiach. Ostatnio byliśmy u
          dawno niewidzianych znajomych w Wawie którzy zmienili 34m2 na 46 m2. Przyznam
          się, że cięzko było my się obrócić, nie zahaczywszy o jakiś przedmiot...
          • Gość: jarek Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:10
            Myślę że na poczatek spokojnie wystarczy, problem może pojawić się wraz z
            dzieckiem. Mieszkałem z żoną na 40 m (przez ostatnie 3 lata z córeczką) i można
            było wytrzymać. Fakt że mieliśmy do tego garaż i 2 komórki w których można było
            upchnąć sporo gratów ale jeśli nie jestescie kleptomanami a mieszkanie ma
            sensowny rozkład to powinniście sobie poradzić.
      • Gość: kar_ma Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:38
        Ja mieszkam teraz z mężęm na 36m2, dwa pokoje z aneksem kuchennym. Bardzo sobie
        chwalimy. Tylko łazienka jest bardzo mała i musieliśmy kupić najwęższą pralkę
        jaka była dostępna na rynku. Przedpokój też wąski bez możliwości wstawienia
        szafy, ale planujemy zrobić pawlacz.
        • des4 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 11:27
          Owszem, na początek może być. Jak pojawią się dzieci zacznie się masakra. Poza
          tym nie ma gdzie składować dobytku, no chyba, że macie bardzo ascetyczne
          potrzeby, albo dodatkowy np. garaż lub piwnicę gzie trzymacie rowery, opony
          zimowe, narzędzia, ubrania, przetwory,stare szpargały...
      • catalina1 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 13:08
        Można. Sama mieszkałam w 35 m2. I to było najlpesze mieszkanie :) W przedpokoju
        też nie było miesjca na szafę - ale zawsze można postawić przecież szafy do
        sufitu i maksymalnie wykorzystać ich pojemność.
        • Gość: mruk Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.07, 14:05
          coś w tym jest, ludzie przeprowadzają się do coraz większych domów i mieszkań,
          tylko szczęścia ze sobą zabierają coraz mniej
          • babcia_kasi Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 17:39
            ość portalu: mruk napisał(a):

> coś w tym jest, ludzie przeprowadzają się do coraz większych domów i mieszkań,
            > tylko szczęścia ze sobą zabierają coraz mniej>>
            E tam...starzeją się i juz coraz mniej ich cieszy...
      • horpyna4 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 19:25
        To Wy chyba najlepiej wiecie, czy będzie ciasno. Bo nikt na tym forum nie zna
        stanu waszego posiadania, nie wie, czy macie na przykład dużą bibliotekę. Ale
        dla pocieszenia - za PRL-u mieszkanie dla dwóch osób, czyli tzw. M-2, miało ok.
        30 m2, czasem nawet mniej, a był to pokój z kuchnią. Albo ciemną, albo w
        amfiladzie. Wyobraźcie sobie przez chwilę, że mieszkacie w takim, albo
        mniejszym, to poczujecie się jak po sprzedaniu kozy. Znam mieszkanie poniżej
        20 m2, w którym mieszka dwoje ludzi. Jakoś żyją, ale trochę jak w przedziale
        kolejowym...
      • aimiejego Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 05.01.07, 19:43
        Bez problemu wystarczy. Najnowsza tendencja to kupowanie kameralnych,
        dwupokojowych apartamentów poniżej 30 m2 w cenie powyżej 10 tys. za metr. Kup, a
        będziecie mieć prestiżowe i modne lokum.
        • Gość: Klakson Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:03
          :))))))Dawno się tak nie uśmiałem:
          Apartament pow. 30 metrów kw.
          Ale jazda :))))
      • Gość: gosc Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.skorosze.net 06.01.07, 18:31
        Przy tak małej powierzchni dużo zależy od tego, czy jest sensowne pomieszczenie
        gospodarcze. Poprzednio mieszkaliśmy na 28m2 z piwnicą tak syfiastą, że w ogóle
        do niej nie schodziłam. Ilość sprzętów, które trzeba było przestawiać przy
        sprzątaniu była tak straszna, że tuż przed przeprowadzką w ogóle olałam sprzątanie.
        Teraz mieszkamy na 45,5 m2, ale mamy duże pomieszczenie gospodarcze, gdzie
        trzymamy różne przydatne graty ale na co dzień niekoniecznie potrzebne. Uważam,
        że jak dwóch osób jest ok. Gorzej z dzieckiem.

pozdrawiam
        Agnieszka
      • dwunastnica Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 07.01.07, 00:13
        Nawet przy 1 dziecku można przeżyć w takim mieszkaniu. Ale przy 2 dzieciach
        stanowczo nie !!! Też o tym pomyśl !!!
        • promocja_tys Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 07.01.07, 03:09
          zawsze można wygospodarowac trochę autonomii jeśli się ma łep na karku. Co za
          problem postawic lekką ściamnkę działową lub powiesic kotarkę?

Ja mieszkam na 23 m. z narzeczonym i kotem i jest bardzo OK.

Czego i Wam życzę

PR
          • Gość: Edytek niezalogowa Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: *.aster.pl 08.01.07, 11:31
            Mieszkamy w 40 m (2 pokoje z aneksem) z prawie 5 letnią corką. I ciasno zrobiło
            nam się niedawno kiedy dziecko zaczęło zapraszać koleżanki i ja muszę pić kawke
            w towarzystwie dzieciaków któe nie mają szansy pobawić się swowodnie. W 40 m
            pomieściliśmy się nie tylko my , ale też kolekcja ksiażek ok 2000 tytułów i
            prawie 600 płyt na przedpokoju stoi rower i hulajnoga córki i duży wózek dla
            lalek w sypialni mamy łóżko 140 na 200 cm a kuchnię w zabudowie na zamówienie
            zmieściła się też zmywarka.
            We 2 i z małym dzieckiem było nam wygodnie. Za 2 miesiace bedziemy mieć 2 razy
            wieksze i nie wiem jak to bedzie, bo ja mieszkałam na 38 m z rodzicami do
            matury. Potem w tycim pokoju w akdemiku.
            • des4 Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? 08.01.07, 12:01
              Gość portalu: Edytek niezalogowa napisał(a):
              W 40 m
              >
              pomieściliśmy się nie tylko my , ale też kolekcja ksiażek ok 2000 tytułów i
              > prawie 600 płyt

I mieliście jeszcze miejsce np. na ubrania...?

na przedpokoju stoi rower i hulajnoga córki i duży wózek

Idealny dowod na to, że mieszkanie jest za małe. Te sprzęty powinnymieć swoje
              miejsce w garażu, lub innym pomieszczeni gospodarczym. Tak to, się tylko o nie
              obijacie...

dla
              > lalek w sypialni mamy łóżko 140 na 200 cm

Kolejny dowód. Nam w 160x200 jest mocno za ciasno, gdy nawiedzi nas nasza 4,5-
              letnia pociecha, a nawiedza prawie co noc lub ranek. Kolejna pociecha w drodze,
              na sxzczeście kończymy już docelową sypialnię, bedzie 200x200...;)

a kuchnię w zabudowie na zamówienie
              > zmieściła się też zmywarka.

Kuchnię w zabudowie z reguły robi się na zamówienie....

> We 2 i z małym dzieckiem było nam wygodnie.

Kwesta potrzeb i przyzwyczajenia. Ja z żona wychowywaliśmy się w domach
              jednorodzinnych i w takim teraz mieszkamy, dlatego jak widzieliśmy znajomych
              gniotacych się z dziećmi w małych mieszkaniach bez kawałka ogrodu, z dziecinym
              oprządzeniem upchniętym gdzie się da, wózkiem w przedpokoju i pieluchami
              susącymi się w kuchni, mieliśmy dodatkową motywację do wykończenia własnego
              domu...

Za 2 miesiace bedziemy mieć 2 razy
              > wieksze

W pierwszym okresie możesz cierpieć na agorafobię...;)

i nie wiem jak to bedzie, bo ja mieszkałam na 38 m z rodzicami do
              > matury. Potem w tycim pokoju w akdemiku.

Przywyczaisz się, agorafobię się leczy...;)

Przyznam jednak, że małe mieszkanko wymusza dyscyplinę w gromadzeniu i
              układaniu dobytku...;)
              • Gość: Alicja Re: 37 m2 dla dwóch osób wystarczy ? IP: 193.24.196.* 08.01.07, 19:21
                Dzięki za wszystkie sugestie.
                Będziemy szukać innego rozwiązania, tym bardziej że aż tak bardzo nam się nie
                spieszy.
              • edytek1 Do des4 09.01.07, 00:45
                Na dupsko dziecku to się teraz zaklada pampersy i żadna pielucha nie musi się
                nigdzie suszyć...
                Mieszkanie się zrobiło za małe o czym napisałam wcześniej.Kiedy dziecko było
                małe było ok. Dziecko do roku nie przebuje az tyle przestrzeni łózko z wielu
                powodów i tak stać powinno w sypialni rodziców szafa na ubrania wózek w
                przedpokoju a zabawki do pudła... Pytasz gdzie zmiesciliśmy ubrania Odpowiadam
                w szafie. Nie gromadzimy niepotrzebych ciuszków po dziecku tylko oddajemy jak
                wyrośnie, swoich spodni sprzed 20 kg też nie trzymam. Zycie na małym metrazu
                wymaga dyscypliny a każdy cm rozsądku półki na ksiązki mamy wszędzie z
                wyjatkiem łazienki.
                Jeśli we 2 jest wam za ciasno na łóżku 160*200 to powinniście ciut się
                odchudzić, albo macie problemy łóżkowe i to łoże bardziej was dzieci niż łaczy.
                Jesli twoje dzieci muszą po wózek dla lalek i inne większe zabawki udać sie do
                garażu bądż schowka to wspołczuję dzieciństwa...
                • des4 Re: Do des4 09.01.07, 07:54
                  edytek1 napisała:

> Na dupsko dziecku to się teraz zaklada pampersy i żadna pielucha nie musi się
                  > nigdzie suszyć...

Cóż, do 2-3 miesięcy pampersy nie są zalecane a i potem niektóre dzieci mają
                  alergię...

> wózek w przedpokoju

No nie, miejsce wozka na pewno nie jest w przedpokoju...

a zabawki do pudła... Pytasz gdzie zmiesciliśmy ubrania Odpowiadam
                  > w szafie.

Chcesz mi powiedzieć, że w szafie zmieścisz komplet ubrań dla 3-osobowej
                  rrodziny??? Lącznie z zimowymi? A gdzie pościel, ręczniki, serwetki, obrusy
                  itp???

Nie gromadzimy niepotrzebych ciuszków po dziecku tylko oddajemy jak
                  > wyrośnie,

My nie oddawaliśmy, nigdy nie zakładaliśmy, że skończymy na jednym dziecku...;)

swoich spodni sprzed 20 kg też nie trzymam.

Kg czy lat? Jeśli kg to nic pewnego, moja zona karmiąc spadła do wagi poniżej
                  tej sprzed ciąży. Jeśli lat, to powinnaś wiedzieć, że niektóre stare ciuch
                  można ciekawie zmodernizować...

Zycie na małym metrazu
                  > wymaga dyscypliny a każdy cm rozsądku półki na ksiązki mamy wszędzie z
                  > wyjatkiem łazienki.

No właśnie, pólki na każdym centymetrze...

> Jeśli we 2 jest wam za ciasno na łóżku 160*200 to powinniście ciut się
                  > odchudzić, albo macie problemy łóżkowe i to łoże bardziej was dzieci niż
                  łaczy.

Zaraz po ślubie spaliśmy na 120 cm, z biegiem czasy namiętność pozostsaje ta
                  sama, ale chęć komfortu rośnie...;) Mająć sypialnię 28 m2 nie jestem
                  ograniczony miejscem i wąskie łózko byłoby głupotą...

>
                  > Jesli twoje dzieci muszą po wózek dla lalek i inne większe zabawki udać sie
                  do
                  > garażu bądż schowka to wspołczuję dzieciństwa...

Mam na razie jedno dziecko. Latem oddaliśmy do użytku jego pokój. Przyznam że
                  odetchnalem z ulgą, że nie muzę szukać zagubionych zabawek po calym domu...
                  • Gość: Edytek niezalogowa Re: Do des4 IP: *.aster.pl 09.01.07, 13:05
                    Masz inną naturę niż ja nie znoszę chomikowania trzymania cuchów sprzed x lat
                    i cudów których szkoda wyrzucić. Ręczniki pościel trzymam w łazience w stojacej
                    szafce.Zagacić można każde mieszkanie bez wzgledu na jego metraż. Po dziecku
                    ubrań też nie trzymam nie chciałabym mieć wszystkiego po starszej siostrze.
                    Czas kończyc dyskusję autorka wątku decyzję podjęła.
                    • Gość: mediator Re: Do des4 IP: *.crowley.pl 22.01.07, 09:39
                      Ludzie, uspokojcie sie. Teraz bedzie licytacja, czy lepiej trzymac reczniki w
                      lazience, kuchni czy pokoju. Kazdy trzyma tam, gdzie mu wygodnie i mieszka na
                      takiej powierzchni, na jaka go stac. Jeden w palacu prezydenckim, drugi w
                      kawalerce, a trzeci pod mostem. Odpier...cie sie od siebie, bo burdel,
                      bezguscie i niefunkcjonalnosc nie zaleza od metrazu.
                      • Gość: oki Re: Do des4 IP: *.hsd1.ct.comcast.net 22.01.07, 18:31
                        Kurcze, Mediator napisales?
                        <......mieszka na
                        <takiej powierzchni, na jaka go stac.

Czy ty nie wierz, ze nalezy ostroznie przy dzieciach i kobietach z takimi
                        pogladami? To jest ten caly szal, zeby sie pokazac. Jak niemam to sie
                        zapozycze, ale sie wystawie, powszechnie sie twierdzi. Kiedys miano palace, bo
                        jeszcze praliki automatycznej, elektoluksa nie wynaleziono i trzeba bylo miec
                        sluzbe, ktora musiala gdzies mieszkac. Dziesiaj sie mieszka tam gdzie komus
                        jest WYGODNIE. Co z tego, ze sie ma duzy dom, jak sie jest jego wiezniem?
                        Trzeba to pilnowac i placic kredyty.
                        • Gość: mediator Re: Do des4 IP: *.crowley.pl 24.01.07, 14:32
                          No ja wiem, ale juz czytac nie moge tyrad o tym, ze dom na 300 m jest lepszy
                          niz kawalerka na 30. No pewnie, ze jest lepszy. Ale nie kazdego na to stac, z
                          roznych przyczyn. Dowodzenie, ze ja mam lepiej niz reszta, a jak ktos nie ma
                          willi z basenem, to sie zalicza do plebsu, to szczyt buractwa. Kultury troche,
                          to nie boli. Ale jak widac, ktos musi wyleczyc kompleksy kosztem innych
                          forumowiczow.
                          • Gość: kacha Re: Do des4 IP: 193.227.131.* 25.01.07, 11:43
                            Brawo. Właściwy punkt widzenia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka