Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

serdeczna prośba

12.01.07, 21:45
    witam,
    powoli przymierzam się do zbudowania własnego domu.Niestety nie mam pojęcia o
    formalnościach jakie musze spełnić by takowy dom zbudować.Dowiedziałem się
    dziś że budowa przyłącza energetycznego to koszt kilku tysięcy PLN ale trzeba
    czekać od 6 do 12 miesięcy.Dlatego mam prośbę do kogoś życzliwego kto
    napisałby co muszę zrobić by zbudować dom.Będę dopiero kupował działkę więc
    generalnie jestem jeszcze z wszystkim w głębokim lesie - wiem tyle że mam
    zdolność kredytową by taki dom wybudować :).
    Z góry dziękuje za poświęcony czas

pozdrawiam

Klaudiusz
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: serdeczna prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 22:19
        > dziś że budowa przyłącza energetycznego to koszt kilku tysięcy PLN ale trzeba

W jednym miejscu kilka / naście tys, w innym kilkaset.. Zależy od odległości
        od słupa, na czyjej działce słup stoi i na czyjej mają stanąć kolejne,
        doprowadzające kable do Twojej działki.
        Podobnie jest z innymi mediami. Przed kupnem działki zapisz jej nr geodezyjny,
        nr ksiąg wieczystych. W UGminy sprawdź plan przestrzenny (czy możesz się tam
        budować), ewentualnie wystąp o warunki zabudowy (każdy może). W Sądzie sprawdź
        wpisy aktualne w Księdze Wieczystej i potem podejmij decyzję. Na warunkach
        zabudowy będzie napisane co dalej.
        Jeżeli chcesz budować się na wsi, wybieraj działkę wśród istniejących, starych
        zabudowań. Będziesz wiedział, jakich będziesz mić sąsiadów, a dom wtopi się w
        okolicę i nawet alarmu noe będziesz potrzebował :)
        Inaczej jest w WEDJ (wiejskich enklawach domków jednorodzinnych).
        • Gość: beti27 Re: serdeczna prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 22:33
          Do wypowiedzi mif-a chciałam dodać,żebyś (przy pomiarze kupowanej działki)
          poprosił geodetę o zrobienie mapki sytuacyjno-wysokościowej w skali 1:500.Tego
          nie unikniesz a jedno przy drugim będzie szybciej.
      • Gość: etna Re: serdeczna prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 23:50
        I zaprenumeruj muratora. Po to, żebyś nie dawał robić się w konia przez
        budowlańców i po to, żebyś umiał określić szczegółowo swoje potrzeby. Budując
        dom będziesz musiał podejmowac bardzo wiele decyzji, czasem w ciągu minut.
        Dobrze byc przygotowanym merytorycznie (chyba, że chcesz budowac pięć razy
        drozej).
        • Gość: mif Re: serdeczna prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 23:54
          W muratorze podają treści wg schematu: i tak dobrze i tak dobrze. :)
          Większość artykułów jest sponsorowana, a więc nie obiektywna.
          Chcesz się czegoś nauczyć, czytaj książki, rozmawiaj z ludźmi, którzy budują,
          budowali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka