Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszę o opinię!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:07
    Witam co powiecie na temat tego projektu?? Jeżeli ktoś potrafiłby podać
    szacunkowy koszt budowy pod kucz, to bardzo proszę.
    www.dobry-dom.pl/projekt/101/1087/
    dzięki i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 10324 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:40
        www.dobry-dom.pl/projekt/101/1087/
        Zlikwiduj balkonik.
        • Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:12
          ok też o tym myślałam, dwie okiennice bez balkonu, a coś więcej??
          • Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:46
            Około 400-420 tys zł w średnim standardzie wykończenia.
            • Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:03
              to troszke sporo doliczając działkę itp. to 5 stówek nie wystarczy????
              • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:05
                No to tak:
                Zlikwiduj garaż i część gospodarczą. Sympatyczna doklejka, nie narzucająca się,
                ale może być w 2 etapie budowana. Najlepiej widziałbym ją osobno z dachem 2
                spadowym, ale kalenicą wzdłuż budynku. Garaż trochę za długi. Lepiej powiększyć
                pomieszczenie gospodarcze.
                Podcień tarasu ogrodowego za płytk, nic nie da. Deszcz będzie zacinał i drzwi
                tarasowe trzeba zamknąć. Wyprostuj ścianę powiększając salon.
                Garderoba 3,2 m2 -czy konieczna? Powstała między ścianami nośnymi, ale
                wewnętrzna ściana nośna ogranicza schody zabiegowe do przerobienia "ze
                spocznikiem". To warto przerobić.
                Łazienka + kotłownia - 6,8 m2. Kotłownia, wg rozporządzenia:
                dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10
                Powinna mieć kubaturę przy kotłach gazowych (§ 172.2):
                - z otwartą komorą spalania 8 m3
                - z zamkniętą komorą spalania 6,5 m3
                ... i żadnych ścianek działowych.

To tak w skrócie.
                • Gość: rs Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:39
                  ciekawe jak sie dostać do pokoju 12,5m2 na parterze?? jakieś pomysły??, może
                  przez garderobe, a może przez okno albo z garażu??? ;-(
                  • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:50
                    Wejście jest tak tajne, że nawet architekt nie wie.
                    • Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:05
                      Zastanów się czy potrzebujesz tak duzego domu ?
                      Ile masz osób w rodzinie ?
                      Ile jesteś w stanie wydać na budowę ?

Z domów typu "stodoła", tanich w budowie, całkiem ciekawy jest ten :
                      www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&b=1
                      Dla rodziny 2+1 idealny. (pomijając to, ze parterówka była by wygodniejsza w
                      codziennym zyciu)

• Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:17
                        W miarę rozsądny. Brak zaplecza na rupiecie ogrodowe.
                        • Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:42
                          Trzeba by jakas drewnianą szopkę z Castoramy za 2,5 tys zakupić ;)
                          • beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 14.01.07, 23:56
                            Niewiem bob czy dobrze pamiętam ale coś mi się wydaje,że wkleiłeś projekt
                            swojego "domu"No z punktu widzenia pani architekt to na siano całkiem niezły!!!
                            Postarałeś sie!!!
                            • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 00:36
                              Nie przesadzaj beti2751. Widziałem zdecydowanie gorsze, a jak pomalowane :))
                              • Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 09:26
                                A Kajak pomalowane,mif?Każdy robi tak jak mu się podoba.
                              • Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 13:26
                                Chodzi Ci o to mif,że mój dom jeszcze nie pomalowany?Nie martw się na wiosnę
                                już będzie na nim kolor.I to bardzo ładny.Żółty...
                      • Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 09:30
                        > Gość portalu: bob napisał(a):

> Z domów typu "stodoła", tanich w budowie, całkiem ciekawy jest ten :
                        > www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&b=1
                        > Dla rodziny 2+1 idealny. (pomijając to, ze parterówka była by wygodniejsza w
                        > codziennym zyciu)
                        Ja nie napisałam,że dom mi się nie podoba.Odwołałam się jedynie do wypowiedzi
                        boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego?
                        • marta_inter Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 15.01.07, 11:22
                          Gość portalu: beti2751 napisał(a):
                          > Ja nie napisałam,że dom mi się nie podoba.Odwołałam się jedynie do wypowiedzi
                          > boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego?

A w którym momencie "bob" kogoś obraził ?
                          Ja też mówię na projekty z takim dachem "stodoła" (zresztą na wielu forach
                          budowlanych tak sie mówi - bez złośliwych konotacji), bo mi ją przypominają - i
                          nie chodzi mi o obrażanie kogokolwiek, a po prostu o architekturę domu
                          kojarzącą sie ze stodołą...
                          A sam domek całkiem sensownie rozplanowany - moim zdaniem dobry projekt.
                          • Gość: aśka Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:45
                            Z wyjątkiem starannie ukrytego wejścia do pokoju na parterze. Ale w tym cały
                            fan, nie?
                        • Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 18:20
                          Gość portalu: beti2751 napisał(a):
                          > Odwołałam się jedynie do wypowiedzi
                          > boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego?

beti2751 - po pierwsze nikogo nie obraziłem,
                          po drugie : nie wklejałem nigdy projektu mojego domu, ani ten przez mnie
                          zaproponowany tez nie jest mój (po prostu mi się podoba i chciałem pokazać jak
                          może wyglądać dobrze rozplanowany budynek).
                          Tak więc swoje niewybredne komentarze zachowaj proszę dla siebie.
                          • Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:14
                            dzięki wszystkim za porady ;-) nie wiem o co tyle szumu, ładny ten domek
                            stodoła, a nawet bardzo lecz nie o to mi w tym wszystkim chodziło, bardziej
                            chciałam dowiedzieć się i konkretnie tamten projekt. jeszcze raz dzięki
                            pozdrawiam !!!
                            • Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:24
                              bardzo fajny ! ciekawe ile wynosiłby koszt budowy takiego pod klucz??? dajcie
                              znać proszę!! choć wolałabym mieć choć jeden mały pokoik na parterze ;-(
                              pomijając taki szczególik że na piątrze zamiast cholu jest kotłownia ;-)
                              pozdrawiam.
                              • Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:27
                                Równie prosty w budowie dom ale z pokojem na dole :
                                www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-19.12
                                Ten w wersji "pod klucz" uda się postawić za 290-320 tys zł (w zalezności od
                                uzytych materiałów)

Oba projekty, które pokazałem nadają sie na działkę z wjazdem od południa - jak
                                masz wjazd od północy to raczej szukaj z salonem z tyłu domu.
                                • Gość: i Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:56
                                  i
                                  • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 00:59
                                    Trochę za niskie pomieszczenia, przy powierzchni salonu + kuchnia + hol -
                                    pustak w górę.
                                    Schody. Jest miejsce na zrobienie spocznika. Zmieniłbym bieg schodów. Pierwszy
                                    stopień tam, gdzie zaznaczony jest schowek (mniej krępujące zejście do
                                    kuchni... w stroju niekompletnym)
                                    Balkon i (ewentualny) garaż do wywalenia.
                • Gość: asia Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:20
                  do kolegi mifa.to jak to sie ma co piszesz
                  kotłownia - 6,8 m2.
                  Kotłownia, wg rozporządzenia:
                  > dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?
                  OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10
                  > Powinna mieć kubaturę przy kotłach gazowych (§ 172.2):
                  > - z otwartą komorą spalania 8 m3
                  > - z zamkniętą komorą spalania 6,5 m3
                  a w projekcie jest mniesza,wiec co sie robi daje w lape kontroli czy sa inne
                  rozwiazania?
                  bo spotkalam sie ze wlasnie mniejsze sa te kotlownie.i co to znaczy otwarta
                  zamknieta komora spalania?piec na wegiel , to jaki to piec?
                  pzdr.
                  • Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:25
                    > a w projekcie jest mniesza,wiec co sie robi daje w lape kontroli

Ani łapę, ani w łapę.
                    1. Kontrola na to nie pujdzie, bo w razie nieszczęścia kładzie głowę
                    2. Ubezpieczyciel odstępuje od wypłaty odszkodowania.

> rozwiazania?

1. Rezygnacja z projektu
                    2. Adaptacja projektu
                    3. Wybóe innego ogrzewania np. elektryczne

> zamknieta komora spalania?

To piec kondensacyjny np.:
                    www.vaillant.pl/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10598&folder_default_netfolderID=10598

> piec na wegiel , to jaki to piec?

Inne przepisy dotyczące kotłowni węglowych i na paliwa stałe:
                    dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10

§ 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe
                    oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom
                    rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej
                    kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.
                    2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być
                    instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w
                    piwnicy, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w
                    których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych.
                    Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w
                    pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł.
                    ------------------
                    itd.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka