Gość: magda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:07 Witam co powiecie na temat tego projektu?? Jeżeli ktoś potrafiłby podać szacunkowy koszt budowy pod kucz, to bardzo proszę. www.dobry-dom.pl/projekt/101/1087/ dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 10324 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:40 www.dobry-dom.pl/projekt/101/1087/ Zlikwiduj balkonik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:12 ok też o tym myślałam, dwie okiennice bez balkonu, a coś więcej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:46 Około 400-420 tys zł w średnim standardzie wykończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:03 to troszke sporo doliczając działkę itp. to 5 stówek nie wystarczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:05 No to tak: Zlikwiduj garaż i część gospodarczą. Sympatyczna doklejka, nie narzucająca się, ale może być w 2 etapie budowana. Najlepiej widziałbym ją osobno z dachem 2 spadowym, ale kalenicą wzdłuż budynku. Garaż trochę za długi. Lepiej powiększyć pomieszczenie gospodarcze. Podcień tarasu ogrodowego za płytk, nic nie da. Deszcz będzie zacinał i drzwi tarasowe trzeba zamknąć. Wyprostuj ścianę powiększając salon. Garderoba 3,2 m2 -czy konieczna? Powstała między ścianami nośnymi, ale wewnętrzna ściana nośna ogranicza schody zabiegowe do przerobienia "ze spocznikiem". To warto przerobić. Łazienka + kotłownia - 6,8 m2. Kotłownia, wg rozporządzenia: dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10 Powinna mieć kubaturę przy kotłach gazowych (§ 172.2): - z otwartą komorą spalania 8 m3 - z zamkniętą komorą spalania 6,5 m3 ... i żadnych ścianek działowych. To tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:39 ciekawe jak sie dostać do pokoju 12,5m2 na parterze?? jakieś pomysły??, może przez garderobe, a może przez okno albo z garażu??? ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:50 Wejście jest tak tajne, że nawet architekt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:05 Zastanów się czy potrzebujesz tak duzego domu ? Ile masz osób w rodzinie ? Ile jesteś w stanie wydać na budowę ? Z domów typu "stodoła", tanich w budowie, całkiem ciekawy jest ten : www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&b=1 Dla rodziny 2+1 idealny. (pomijając to, ze parterówka była by wygodniejsza w codziennym zyciu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:17 W miarę rozsądny. Brak zaplecza na rupiecie ogrodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:42 Trzeba by jakas drewnianą szopkę z Castoramy za 2,5 tys zakupić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 14.01.07, 23:56 Niewiem bob czy dobrze pamiętam ale coś mi się wydaje,że wkleiłeś projekt swojego "domu"No z punktu widzenia pani architekt to na siano całkiem niezły!!! Postarałeś sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 00:36 Nie przesadzaj beti2751. Widziałem zdecydowanie gorsze, a jak pomalowane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 09:26 A Kajak pomalowane,mif?Każdy robi tak jak mu się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 13:26 Chodzi Ci o to mif,że mój dom jeszcze nie pomalowany?Nie martw się na wiosnę już będzie na nim kolor.I to bardzo ładny.Żółty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti2751 Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 09:30 > Gość portalu: bob napisał(a): > Z domów typu "stodoła", tanich w budowie, całkiem ciekawy jest ten : > www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&b=1 > Dla rodziny 2+1 idealny. (pomijając to, ze parterówka była by wygodniejsza w > codziennym zyciu) Ja nie napisałam,że dom mi się nie podoba.Odwołałam się jedynie do wypowiedzi boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_inter Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 15.01.07, 11:22 Gość portalu: beti2751 napisał(a): > Ja nie napisałam,że dom mi się nie podoba.Odwołałam się jedynie do wypowiedzi > boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego? A w którym momencie "bob" kogoś obraził ? Ja też mówię na projekty z takim dachem "stodoła" (zresztą na wielu forach budowlanych tak sie mówi - bez złośliwych konotacji), bo mi ją przypominają - i nie chodzi mi o obrażanie kogokolwiek, a po prostu o architekturę domu kojarzącą sie ze stodołą... A sam domek całkiem sensownie rozplanowany - moim zdaniem dobry projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:45 Z wyjątkiem starannie ukrytego wejścia do pokoju na parterze. Ale w tym cały fan, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 18:20 Gość portalu: beti2751 napisał(a): > Odwołałam się jedynie do wypowiedzi > boba.Jeżeli on kogoś obraża czemu ja nie mogę jego? beti2751 - po pierwsze nikogo nie obraziłem, po drugie : nie wklejałem nigdy projektu mojego domu, ani ten przez mnie zaproponowany tez nie jest mój (po prostu mi się podoba i chciałem pokazać jak może wyglądać dobrze rozplanowany budynek). Tak więc swoje niewybredne komentarze zachowaj proszę dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:14 dzięki wszystkim za porady ;-) nie wiem o co tyle szumu, ładny ten domek stodoła, a nawet bardzo lecz nie o to mi w tym wszystkim chodziło, bardziej chciałam dowiedzieć się i konkretnie tamten projekt. jeszcze raz dzięki pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:24 bardzo fajny ! ciekawe ile wynosiłby koszt budowy takiego pod klucz??? dajcie znać proszę!! choć wolałabym mieć choć jeden mały pokoik na parterze ;-( pomijając taki szczególik że na piątrze zamiast cholu jest kotłownia ;-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:27 Równie prosty w budowie dom ale z pokojem na dole : www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-19.12 Ten w wersji "pod klucz" uda się postawić za 290-320 tys zł (w zalezności od uzytych materiałów) Oba projekty, które pokazałem nadają sie na działkę z wjazdem od południa - jak masz wjazd od północy to raczej szukaj z salonem z tyłu domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:56 i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 00:59 Trochę za niskie pomieszczenia, przy powierzchni salonu + kuchnia + hol - pustak w górę. Schody. Jest miejsce na zrobienie spocznika. Zmieniłbym bieg schodów. Pierwszy stopień tam, gdzie zaznaczony jest schowek (mniej krępujące zejście do kuchni... w stroju niekompletnym) Balkon i (ewentualny) garaż do wywalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:20 do kolegi mifa.to jak to sie ma co piszesz kotłownia - 6,8 m2. Kotłownia, wg rozporządzenia: > dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4? OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10 > Powinna mieć kubaturę przy kotłach gazowych (§ 172.2): > - z otwartą komorą spalania 8 m3 > - z zamkniętą komorą spalania 6,5 m3 a w projekcie jest mniesza,wiec co sie robi daje w lape kontroli czy sa inne rozwiazania? bo spotkalam sie ze wlasnie mniejsze sa te kotlownie.i co to znaczy otwarta zamknieta komora spalania?piec na wegiel , to jaki to piec? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinię!! Symbol rojektu: DD 1032 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:25 > a w projekcie jest mniesza,wiec co sie robi daje w lape kontroli Ani łapę, ani w łapę. 1. Kontrola na to nie pujdzie, bo w razie nieszczęścia kładzie głowę 2. Ubezpieczyciel odstępuje od wypłaty odszkodowania. > rozwiazania? 1. Rezygnacja z projektu 2. Adaptacja projektu 3. Wybóe innego ogrzewania np. elektryczne > zamknieta komora spalania? To piec kondensacyjny np.: www.vaillant.pl/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10598&folder_default_netfolderID=10598 > piec na wegiel , to jaki to piec? Inne przepisy dotyczące kotłowni węglowych i na paliwa stałe: dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10 § 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. 2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. ------------------ itd. Odpowiedz Link Zgłoś