Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstępna

IP: srv1:* / 10.0.62.* 12.04.03, 15:13
    Witam!
    Szukam mieszkania na rynku wtórnym, już chyba nawet znalezłem. Moje pytanie
    to: jak sporządzić umowę przedwstępną, co musi zawierać. Czy to ma być umowa
    notarialna? Zupełnie nie mam o tym pojęcia, a w starych wątkach nie udało mi
    się nic znaleźć na ten temat. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Jeszcze jedno czy to prawda, że przy kupnie mieszkania o wartości większej
    niż 50tys zł należy zapłacić jeszcze jakiś podatek (od wzbogacenia czy jakiś
    inny)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.03, 15:39
        Cześć! Możesz zawrzeć umowę przedwstępną zarówno pisemną jak i w formie aktu
        notarialnego. Obie są ważne, z tym, że ta w formie aktu notarialnego ma ten
        dodatkowy skutek, że gdyby kontrahent chciał Ci się wycofać a Ty bardzo jednak
        to i tylko to mieszkanie chciałbyś nabyć to możesz żądać wykonania tej umowy
        przez sąd (wówczas sąd zastępuje oświadczenie drugiej strony). Umowa
        przedwstępna pisemna nie ma tego skutku i w takiej sytuacji zostało by Ci
        jedynie roszczenie o zwrot podwójnego zadatku (a nie o przeniesienie
        własności). Co powinno się znaleźć w takiej umowie zaraz wynotuję - teraz
        napiszę jeszcze tylko (bo mi to umknie), że bez względu na cenę lokalu płaci
        się zawsze (u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży) podatek od czynności
        cywilnoprawnej 2%. Jakiegoś dodatkowego podatku (jak piszesz "od wzbogacenia"
        nie ma). Jest ten jeden i nie ma znaczenia jaka jest cena - zawsze jest to 2%.
        A w umowie przedwstępnej powinien się znaleźć;
        - opis przedmiotu,
        - cena i sposób jej płatności (w rozumieniu kiedy ile);
        - termin do kiedy umowa przyrzeczona (czyli sprzedaż) zostanie zawarta [na
        skutek ostatniej nowelizacji kodeksu cywilnego brak terminu już nie skutkuje
        nieważnoscią umowy na szczęście, niemniej z prawnego punktu widzenia jest
        znacznie prościej dochodzić wykonania umowy jeśli ten termin jest określony];
        - termin wydania lokalu nabywcy (wydania tzn. oddania mu w wyłączne posiadanie);
        - jeśli jest coś płacone przy umowie przedwstępnej to powinno być określone co
        to jest: zadatek czy zaliczka. Tu jest różnica w skutkach: zaliczka jest
        świadczeniem na poczet ceny i jeśli nie dochodzi do zawarcia umowy sprzedaży
        ZAWSZE podlega zwrotowi; zadatek zaś pełni fukncję niejako "odszkodowawczą" i
        przy nie dojściu do zawarcia umowy sprzedaży należy zbadać z przyczyn której
        strony do niej nie doszło: jak ze strony nabywcy to traci on wpłacony zadatek,
        jak ze strony sprzedającego - to zwraca podwójny. Jeszcze jedno (to ważne):
        żeby zadatek mógł taką funkcję pełnić nie może przekroczyć 20% ceny (tak się
        wiele lat temu przyjęło, tak stosują to sądy, choć z żadnego przepisu to nie
        wynika).
        Ja przy lokalach mieszkalnych i budynkach mieszkalnych doradzałabym jeszcze
        wśród warunków umowy przedwstępnej wpisać postanowienie, że do umowy sprzedaży
        przedający ma przedłożyć zaświadczenie właściwego urzędu stwiedzające, że w
        lokalu NIKT nie jest zameldowany a nie wykonanie tegoż uznane zostane za
        uchylenie się od zawarcia umowy przez sprzedającego. To niezwykle ważne:
        wymeldować osobę trzecią jest w naszym kraju szalenie trudno (nawet z pozycji
        właściciela) stąd na to zwracam Twą uwagę.
        Pozdrowionka
        • Gość: Jarek Re: Umowa przedwstępna IP: srv1:* / 10.0.62.* 12.04.03, 18:29
          Dziękuję, Bebiak.
          A czy może gdzieś znajdę wzór takiej umowy? Nie mam żadnego doświadczenia w
          sporządzaniu takich umów.
          • Gość: MONK Re: Umowa przedwstępna IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 00:43
            goraco radze sporzadzic u notariusza wlasnie ze wzgledu na wspomniana
            mozliwosc domagania sie wykonania umowy. nie wiem czy kolega to napisal
            (czytalem dosc pobieznie). koniecznie data zawarcia i wykonania umowy.
          • Gość: Bebiak Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 20:43
            Oj, zupełnie nie mam pojęcia, gdzie taki wzór można znaleźć. Myślę, że w
            agencjach pośrednictwa napewno (ale czy dadzą?) - z tym, iż moim zdaniem to te
            druki w agencjach są tak sobie skonstruowane (dla mnie rzecz przedziwna: jeden
            druk umowy a pasujący do tak wielu sytuacji, gdzie strony różne przecież
            warunki ustalają). Można się w/g mnie nimi posiłkować, tworząc swoją własną
            umowę. Gdzie jeszcze można znaleźć - nie wiem, doprawdy nie wiem. Pozdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka