Gość: adam m. IP: 212.106.128.* 25.02.07, 15:14 witam. mam pytanie. czy jest przepis zabraniajacy wykupu mieszkania na preferencyjnych warunkach gdy posiada sie inne kupione na wolnym rynku..? i gdzie takie regulacje sa zapisane ...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
durmitor Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 27.02.07, 15:58 mam taki sam problem, a raczej pytanie czy i na jakiej podstawie mozna by uzyskac boniikate w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilu Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.miechow.com 28.02.07, 11:59 Jeśli jesteś właścicielem jakiejkolwiek nieruchomości, nie przysługuje ci prawo do lokalu komunalnego. Więcej w ustawie o najmie lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.centertel.pl 28.02.07, 13:35 Masz troche powierzchowne informacje, to jest regula od ktorej sa wyjatki, pytanie bylo jakie sa sciezki i furtki zeby kupic i skorzystac z bonifikaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam.m Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: 212.106.128.* 28.02.07, 20:02 nie chodzi mi o prawo do przyznanie mieszkania komunalnego tylo o wykup juz posiadanego ... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 28.02.07, 23:19 mieszkania komunalnego nie posiadasz, tylko WYNAJMUJESZ od gminy na preferencyjnych warunkach, bo nie masz środków na kupno własnego czy na wynajem na wolnym rynku. Jeśli masz własne mieszkanie - tracisz prawo do najmu mieszkania komunalnego. Starając się o preferencyjne warunki wykupu będziesz oświadczał, że nie posiadasz innego mieszkania. Podpiszesz ....poświadczysz nieprawdę. A to jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.centertel.pl 01.03.07, 11:24 To nie tak, jest wiele mozliwosci, miasta pozbywaja sie lokali komunalnych jak tylko moga, jako wlaasciciel mozesz np dokupic mieszkanie komunalne przylegle do Twojego itp itd pytanie jak uzyskac bonifikate.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:57 w jakim to miescie tak jest ze można kupić mieszkanie bez przetargu nie bedąc najemcą? chetnie bym skorzystała :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
durmitor Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 01.03.07, 13:03 W kazdym miescie w ktorym obowiazuje ustawa o gospodarce nieruchomosciami, nie wiem gdzie mieszkasz skoro o niej nie slyszalas:-)chba nie w Polsce;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:09 kiedy właśnie ta ustawa nie pozwala gminie sprzedać mieszkania bez przetargu komuś kto nie jest najemcą czy teraz rozumiesz problem i sens mojego pytania ? jeśli wiesz gdzie tak można kupić, to napisz, chętnie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
durmitor Re: do durmitora 01.03.07, 19:45 Hmm...jak rozumiem, Twoj problem to niechec przeczytania ustawy od poczatku do konca;-)...sluze wiec pomoca -przeczytaj art.37 ust.2 moze nie padniesz z wyczerpania;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:47 niestety pudło... z tresci tego art. znanego zresztą mi wczesniej wcale nie wynika, ze gmina sprzeda bez przetargu lokal mieszkalny każdemu kto wyrazi taką chęć nabycia. W przypadku lokali mieszkalnych uprawnionymi do takiego nabycia są głownie najemcy tych lokali oraz inne osoby posiadajace pierwszeństwo w nabyciu, wymienione w art. 34 Tak więc nie jest prawdą , ze kupić bez przetargu i na dodatek z bonifikata może każdy kto ma taka chęć , zapewne chetnych byłoby wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Durmitor Re: do durmitora IP: *.centertel.pl 02.03.07, 16:06 Przeciez to oczywiste ZE NIE KAZDY WLASCICIEL MOZE KUPIC MIESZKANIE KOMUNALNE ale jest to mozliwe w pewnych przypadkach, nie tak zreszta rzadkich.....ja mam taka sytuacje, ale wiem ze i tak mi nie uwierzysz, przyznam ze lzej rozmawia sie z urzednikami odpowiedzialnymi za te kwestie, koncze wiec dyskusje bo nie mam szans z Toba, chyba nic na swiecie nie jest w stanie Cie sklonic do zmiany pogladow;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:14 chyba rzeczywiście nie rozumiemy się i nie przekonałeś mnie niestety ale zyczę ci skutecznej transakcji bo to świetna sprawa taki zakup z bonifikatą napisz czy się naprawde udało , moze inni skorzystają z twoich doświadczeń pozdrawiam janka Odpowiedz Link Zgłoś
durmitor Re: do durmitora 03.03.07, 08:27 Napisalam tylko ze MAM MOZLIWOSC zakupu w trybie bezprzetargowym, sprawy takie ciagna sie jednak bardzo dlugo (moj znajomy czeka juz 13 lat!) co nie oznacza ze przysluguja mi jakies bonifikaty ;-( sprawa jest na bardzo wstepnym etapie i nie mam pojecia ile miasto sobie zazyczy za ten lokal,(mieszkam w najdrozszej czesci miasta) i moze sie okazac ze nie oplaca mi sie wykupywac albo po prostu ze mnie na niego nie stac, (biorac pod uwage ze ceny od roku urosly o 100% a od takiego czasu mniej wiecej sie staram), choc cena na pewno bedzie nizsza niz na wolnym rynku tak wiec czytam przepisy i szukam jakiejs furtki, to w skrocie wszystkie moje doswiadczenia;-) Odpowiedz Link Zgłoś