Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wykup mieszkania przy posiadaniu innego

IP: 212.106.128.* 25.02.07, 15:14
    witam. mam pytanie. czy jest przepis zabraniajacy wykupu mieszkania na
    preferencyjnych warunkach gdy posiada sie inne kupione na wolnym rynku..? i
    gdzie takie regulacje sa zapisane ...?
    Obserwuj wątek
      • durmitor Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 27.02.07, 15:58
        mam taki sam problem, a raczej pytanie czy i na jakiej podstawie mozna by
        uzyskac boniikate w takim przypadku?
      • Gość: lilu Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.miechow.com 28.02.07, 11:59
        Jeśli jesteś właścicielem jakiejkolwiek nieruchomości, nie przysługuje ci prawo
        do lokalu komunalnego. Więcej w ustawie o najmie lokali.
        • Gość: Myszka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.centertel.pl 28.02.07, 13:35
          Masz troche powierzchowne informacje, to jest regula od ktorej sa wyjatki,
          pytanie bylo jakie sa sciezki i furtki zeby kupic i skorzystac z bonifikaty...
        • Gość: adam.m Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: 212.106.128.* 28.02.07, 20:02
          nie chodzi mi o prawo do przyznanie mieszkania komunalnego tylo o wykup juz
          posiadanego ...
          • a000000 Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 28.02.07, 23:19
            mieszkania komunalnego nie posiadasz, tylko WYNAJMUJESZ od gminy na
            preferencyjnych warunkach, bo nie masz środków na kupno własnego czy na wynajem
            na wolnym rynku.
            Jeśli masz własne mieszkanie - tracisz prawo do najmu mieszkania komunalnego.

Starając się o preferencyjne warunki wykupu będziesz oświadczał, że nie
            posiadasz innego mieszkania. Podpiszesz ....poświadczysz nieprawdę. A to jest
            karalne.
            • Gość: Myszka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.centertel.pl 01.03.07, 11:24
              To nie tak, jest wiele mozliwosci, miasta pozbywaja sie lokali komunalnych jak
              tylko moga, jako wlaasciciel mozesz np dokupic mieszkanie komunalne przylegle
              do Twojego itp itd pytanie jak uzyskac bonifikate....
              • Gość: janka Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:57
                w jakim to miescie tak jest ze można kupić mieszkanie bez przetargu nie bedąc
                najemcą?
                chetnie bym skorzystała :-)))
                • durmitor Re: wykup mieszkania przy posiadaniu innego 01.03.07, 13:03
                  W kazdym miescie w ktorym obowiazuje ustawa o gospodarce nieruchomosciami, nie
                  wiem gdzie mieszkasz skoro o niej nie slyszalas:-)chba nie w Polsce;-)
                  • Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:09
                    kiedy właśnie ta ustawa nie pozwala gminie sprzedać mieszkania bez przetargu
                    komuś kto nie jest najemcą
                    czy teraz rozumiesz problem i sens mojego pytania ?
                    jeśli wiesz gdzie tak można kupić, to napisz, chętnie skorzystam
                    • durmitor Re: do durmitora 01.03.07, 19:45
                      Hmm...jak rozumiem, Twoj problem to niechec przeczytania ustawy od poczatku do
                      konca;-)...sluze wiec pomoca -przeczytaj art.37 ust.2 moze nie padniesz z
                      wyczerpania;-)
                      • Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:47
                        niestety pudło...
                        z tresci tego art. znanego zresztą mi wczesniej wcale nie wynika, ze gmina
                        sprzeda bez przetargu lokal mieszkalny każdemu kto wyrazi taką chęć nabycia.
                        W przypadku lokali mieszkalnych uprawnionymi do takiego nabycia są głownie
                        najemcy tych lokali oraz inne osoby posiadajace pierwszeństwo w nabyciu,
                        wymienione w art. 34
                        Tak więc nie jest prawdą , ze kupić bez przetargu i na dodatek z bonifikata
                        może każdy kto ma taka chęć , zapewne chetnych byłoby wielu.
                        • Gość: Durmitor Re: do durmitora IP: *.centertel.pl 02.03.07, 16:06
                          Przeciez to oczywiste ZE NIE KAZDY WLASCICIEL MOZE KUPIC MIESZKANIE KOMUNALNE
                          ale jest to mozliwe w pewnych przypadkach, nie tak zreszta rzadkich.....ja mam
                          taka sytuacje, ale wiem ze i tak mi nie uwierzysz, przyznam ze lzej rozmawia
                          sie z urzednikami odpowiedzialnymi za te kwestie, koncze wiec dyskusje bo nie
                          mam szans z Toba, chyba nic na swiecie nie jest w stanie Cie sklonic do zmiany
                          pogladow;-)
                          • Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:11
                          • Gość: janka Re: do durmitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:14
                            chyba rzeczywiście nie rozumiemy się
                            i nie przekonałeś mnie niestety
                            ale zyczę ci skutecznej transakcji bo to świetna sprawa taki zakup z bonifikatą
                            napisz czy się naprawde udało , moze inni skorzystają z twoich doświadczeń
                            pozdrawiam
                            janka
                            • durmitor Re: do durmitora 03.03.07, 08:27
                              Napisalam tylko ze MAM MOZLIWOSC zakupu w trybie bezprzetargowym, sprawy takie
                              ciagna sie jednak bardzo dlugo (moj znajomy czeka juz 13 lat!) co nie oznacza
                              ze przysluguja mi jakies bonifikaty ;-( sprawa jest na bardzo wstepnym etapie i
                              nie mam pojecia ile miasto sobie zazyczy za ten lokal,(mieszkam w najdrozszej
                              czesci miasta) i moze sie okazac ze nie oplaca mi sie wykupywac albo po prostu
                              ze mnie na niego nie stac, (biorac pod uwage ze ceny od roku urosly o 100% a od
                              takiego czasu mniej wiecej sie staram), choc cena na pewno bedzie nizsza niz na
                              wolnym rynku tak wiec czytam przepisy i szukam jakiejs furtki, to w skrocie
                              wszystkie moje doswiadczenia;-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka