Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wnętrza, Prodeco

IP: *.pl 23.11.01, 10:36
    Jeśli szukacie ciekawych i niebanalnych pomysłów na wnętrza, dobrej rady
    architekta piszcie:

eloise@2com.pl
    Prodeco
    Obserwuj wątek
      • Gość: kajka Re: co mozna zrobic z maszyny do szycia? IP: *.pl 23.11.01, 15:06
        Gość portalu: eloise napisał(a):

> Jeśli szukacie ciekawych i niebanalnych pomysłów na wnętrza, dobrej rady
        > architekta piszcie:
        >
        > eloise@2com.pl
        > Prodeco

Mam w domu stara maszyne do szycia , przedwojennego Singera. Drewniany blat jest
        uszkodzony a sama maszyna niesprawna. nie wiem czy wyrzucic ja na smietnik czy
        moze mozna jeszcze cos z niej zrobic?
        Poza tym kupilam mieszkanie 60 m2 i potrzebuje architekta wnetrz.
        • Gość: arch Re: co mozna zrobic z maszyny do szycia? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 23:26
          ja na przyklad mam na takich nogach plyte-gres 50x40cm, wyglada niezle, ale
          bardziej mi sie marzy wlasnie drewniany blat, a na nim suszone kwiaty w starej,
          ceramicznej donicy; widzialam tez blat zrobiony z mozaiki, czyli kawalkow
          plytek ceramicznych, albo szkla z wypelnieniem fuga, czy jakims innym
          materialem spoinujacym... tej starej maszyny tez nie wyzucaj, przeciez to antyk-
          cudo! moze i ten blat, ktory masz uda sie "zrekonstruowac?"; i jeszcze jedno:
          jestem projektantem, ale chyba nie jestes z Gdanska?...
      • Gość: eloise Re: Wnętrza, Prodeco IP: *.pl 23.11.01, 15:17
        Absolutnie nie wyrzucaj!!!!!
        To piekny stary przedmiot, z ktorego mozesz zrobic np.piekny stolik
        Radze wymontowac nogi maszyny, oczyscic je, jezeli farba odchodzi to pomalowac.
        Ramy przedwojennych Singerow to solidne, zeliwne odlewy.Mozesz je pomalowac
        metaliczna srebrzysta farba, a za blat wykorzystac tafle grubego szkla.

• Gość: lena Re: Wnętrza, Prodeco IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 11:42
        Gość portalu: eloise napisał(a):

> Jeśli szukacie ciekawych i niebanalnych pomysłów na wnętrza, dobrej rady
        > architekta piszcie:
        >
        Drogi architekcie. Jestem w trakcie generalnego remontu mojego domu zbudowanego w
        latach 80tych, wszystko było wtedy byle jakie, więc systematycznie robimy
        wszystko od nowa.Góra domu jest już prawie zrobiona(od podszewki, sciany, sufity,
        podłogi były tak krzywe, ze trzeba było tynkować, gładzć, podwieszać sufity,
        zakładać nowe podłogi.Góra domu jest nowoczesna, drewniane, bukowe panele
        podłogowe, gładkie nie tapetowane ściany, nowoczesne, proste meble, białe drzwi.
        Pokoj syna(studenta informatyki) pomalowaliśmy na waniliowo żółty kolor, do tego
        nowoczesne włoskie meble biurowe z jasnego buku z jasnoszarymi, metalowymi
        elementami, np.nogi łóżka, biurka(na całą jedną ścianę) czy żaluzjowych drzwiczek
        jedynej zamkniętej szafki (pomijająć szafę wnękową na ubrania, która ma tez drzwi
        z jasnego buku.Oświetlenie halogenowe w suficie. Do tego jasno szare dodatki
        (kolor sprzętu komp)- dywanik, przykrycie tapczanu, obszycie małego prostego
        fotelika. Ale tu mam wątpliwości.Całość kolorystyki wymyślił syn, ale ja uważam,
        że te ostatnie elementy powinny być w czerwieni, lub chabrowe.Co na to
        fachowiec?. Inny pokój (mój komputerowy), wyposażony jest w proste białe meble z
        Ikea (uwielbiam białe meble). Kolor ścian-Mango-Dulux, coś pomiędzy jasną
        brzoskwinią, a beżem. Proszę poradzić mi w jakim kolorze dywanik powinien tu się
        znależć. Zielony?, terrakota?, a może jeszcze inny?Nie ma w tym pokoju innch
        kolorów oprócz mango i białego.Tak więc oba te pokoje są pomalowane w róznych
        kolorach, nie chciała bym aby tych kolorów w moim domu było za dużo, więć chcę z
        jednym z nich zejść aż do dołu. Tzn. górny przedpokój, klatka schodowa. dolny
        przedpokój, salon i ew. kuchnia .Który z nich wybrać? Dół mam zrobiony bardziej w
        starym stylu. Schody, drzwi, podłoga w salonie-dąb. Podłoga w dolnym holu i
        kuchni-terrakota-jasny beż. Ościeżnice drzwi, poręcze, narożniki ścian w
        przedpokoju-dąb bejcowany na ciemno. Ale nad tym też się zastanawiam.za dużo
        pstrokacizny.Co zrobić, rozjaśnić te ciemne elementy, czy raczej zabejcować jasne
        drzwi na nieco ciemniejszy(jakiś orzech, czy machonio-podobny)?W salonie meble
        ciemne stylowe i kremowy skórzany wypoczynek, jasne kremowe dywany(też do
        wymiany, jaki kolor nowych dywanow bedzie najlepszy?).Kuchnia- drewniane szafki
        malowane na biało(robione kiedyś na zamowienie). Kuchnia tez cała do wymiany(moze
        nawet razem z terrakota, bo zle położona). Myslę o jasnej kuchni, może wanilia.
        Jakie wtedy kafle na ścianę i podłogę? Jakie blaty(ciemna zieleń?), no i jaki
        kolor ścian(jeden z tych dwóch, czy może inny?)?To tyle dół. Na górze mam jeszcze
        do zrobienia sypialnię.Oprócz mebli - wszystko. Meble, to belgijska, prosta
        sypialnia, do tego dokupione w Ikea trzy białe komody z szufladami(szer.80, wys
        145)Stoją one na jednej ścianie(jest jeszcze 0,5 metra wolnej przestrzeni)i
        powiem szczerze, ze nie wyglada to najlepiej-istna "szuflandia(szuflady zlewają
        sie ze sobą, razi tyle uchwytów naraz na jednej płaszczyżnie). Ale są bardzo
        praktyczne, więc nie chciałabym się ich pozbyć. Co zrobic, żeby wizualnie to
        poprawić? Czy jakoś je rozdzielić jakimiś mini sciankami, słupkami, itp? Czy
        zamontować nad nimi, lub nad którąś półki?Na jednej z nich stoi mały
        telewizor,ale można go ewentualnie podwiesić.W tej chwili na podłodze jest
        jasnoszara wykładzina, a na ścianach bardzo jasny, prawie nikły róż.Ale to
        wszystko do wymiany. Co zrobić na podłodze, czy też drewniane panele(Barkiet)i do
        tego jakieś dywaniki, czy raczej nową wykładzinę?Jakie kolory tu zastosować? Chcę
        by to pomieszczenie było piękne i orginalne. Z góry dziękuję za pomoc i
        wskazówki.
        • jochu Re: Wnętrza, Prodeco 15.01.02, 14:17
          Gość portalu: lena napisał(a):

> Drogi architekcie. Jestem w trakcie generalnego remontu mojego domu.......Całość kolorystyki
          wymyślił syn, ale ja uważam, że te ostatnie elementy powinny być w czerwieni, lub chabrowe.Co na to
          > fachowiec?.
          syn ma racje, to ON bedzie tam mieszkałl i ON ma sie czuc dobrze, jesli mu to tak pasuje to niech tak
          bedzie.

• Gość: lena Re: Wnętrza, Prodeco IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 16:00
            jochu napisał(a): .
            > syn ma racje, to ON bedzie tam mieszkałl i ON ma sie czuc dobrze, jesli mu to t
            > ak pasuje to niech tak
            > bedzie.
            >
            jochu!
            Oczywiście, ze w swoim pokoju syn decyduje o wszystkim i wszystko jest tak, jak
            on chciał. Ja natomiast chciałabym tylko wiedzieć, czy moje wizje co do łaczenia
            kolorów w pewnych przestrzeniach są prawidłowe . I tyle. Mam jeszcze wiele do
            zrobienia.
            Pozdrawiam Pana "Panie Czepialski" mimo wszystko
            • jochu Re: Wnętrza, Prodeco 15.01.02, 16:34
              Dziękuję za pozdrowienia, z uwaga przeczytaŁAM Pani list
              i akurat się do tego fragmentu przyczepiłam, bo uważam ze nie jest ważne
              (poza wnętrzami użyteczności publicznej) czy kolory są "dobrze połączone",
              to MY decydujemy w Naszych wnętrzach co się nam podoba.
              Zresztą nie ma takich reguł, są tylko pewne mody i tendencje,
              które zmieniają się, także wraz z nami(naszymi upodobaniami
              i przeżyciami). Nieprawda?
              • Gość: Lena Re: Wnętrza, Prodeco IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 20:16
                jochu napisał(a):

> Dziękuję za pozdrowienia, z uwaga przeczytaŁAM Pani list
                > i akurat się do tego fragmentu przyczepiłam, bo uważam ze nie jest ważne
                > (poza wnętrzami użyteczności publicznej) czy kolory są "dobrze połączone",
                > to MY decydujemy w Naszych wnętrzach co się nam podoba.
                > Zresztą nie ma takich reguł, są tylko pewne mody i tendencje,
                > które zmieniają się, także wraz z nami(naszymi upodobaniami
                > i przeżyciami). Nieprawda?

Droga PANI
                Przepraszam za tę pomyłkę płci. Co do reszty, zgadzam się z panią tylko w
                maleńkim zakresie. Owszem, istnieją trendy i mody jeśli chodzi o kolory, ale
                istnieje takze nauka traktująca o kolorach, sposobach ich łączenia, wzajemnego
                oddziaływania na siebie, kontrastu itd. Zresztą podstawy tej nauki każdy z nas
                poznał już w szkole podstawowej. Dla mnie akurat bardzo ważne jest czy kolory są
                dobrze połaczone. Oczywiście, jeśli jakiś fachowiec z tej branży zaproponuje mi
                połączenie ciemnego fioletu z brązem to nie skorzystam z jego porady, bo tu
                akurat zgadzam się z Panią, że to my decydujemy co zrobimy w naszym wnętrzu . Ja
                naprawdę nie chcę zeby ktoś za mnie decydował, chcę tylko skorzystać z porady
                fachowca, eksperta. Dlatego proszę nie odpowiadać na ten mój post. Czekam z
                niecierpliwością na głos "PRAWDZIWEGO DEKORATORA"
                • jochu Re: Wnętrza, Prodeco 16.01.02, 14:02
                  > Droga PANI
                  > Przepraszam za tę pomyłkę płci. Co do reszty, zgadzam się z panią tylko w
                  > maleńkim zakresie. Owszem, istnieją trendy i mody jeśli chodzi o kolory, ale
                  > istnieje takze nauka traktująca o kolorach, sposobach ich łączenia, wzajemnego
                  > oddziaływania na siebie, kontrastu itd. Zresztą podstawy tej nauki każdy z nas
                  > poznał już w szkole podstawowej.

To zdradzę Pani iż ja poznałam dogłębnie tę naukę na studiach wyższych.
                  I zapewniam Panią, iż podobnie jak nie ma recepty na dobry obraz tak samo
                  nie ma recepty na właściwą kolorystykę wnętrz. Barwy jak i formy łączymy
                  celem wywołania zamierzonego efektu. I to MY musimy odpowiedzieć
                  sobie na to pytanie (oczywiście możemy poradzić się fachowca jeśli to potrzebne).
                  Dlatego irytujące są dla mnie typu "jaki kolor mam wybrać"?
                  Niech się Pani zastanowi w jakim wnętrzu chce mieszkać,
                  czy ma być ekstrawaganckie, nowoczesne, spokojne, surowe,
                  wesołe, jakie wrażenie chce pani osiągnąć.
                  To (jeśli Pani ma na to ochotę) pomogę.
                  • Gość: Monika Re: Wnętrza, Prodeco IP: *.szewo.com 28.01.02, 10:33
                    > To zdradzę Pani iż ja poznałam dogłębnie tę naukę na studiach wyższych.
                    > I zapewniam Panią, iż podobnie jak nie ma recepty na dobry obraz tak samo
                    > nie ma recepty na właściwą kolorystykę wnętrz.> Dlatego irytujące są dla mnie
                    typu "jaki kolor mam wybrać"?

Jak na kogoś kto pracuje w usłudze, bo taki jest nasz zawód architekta, wydaje mi
                    się, że nie za bardzo potrafisz rozmawiać z ludzmi - tego chyba nie uczyli na
                    studiach wyższych
                • Gość: arch Re: Wnętrza, Prodeco IP: 195.116.221.* 16.01.02, 16:40
                  Lena, czy mozemy porozmawiac przez e`mail?
                  dyskutowanie o kolorach zawsze bedzie kontrowersyjne,
                  szczegolnie nie widzac wnetrza na wlasne oczy.. a ja
                  nie chce tu nikogo urazic! Jochu, sorry!
                  aranzacje@poczta.onet.pl
                  • jochu Re: Wnętrza, Prodeco 16.01.02, 17:01
                    eeeee szkoda z wolisz z "ukrycia", chetnie bym cos wtracila.
                    • Gość: arch Re: Wnętrza, Prodeco IP: 195.116.221.* 16.01.02, 17:09
                      domyslam sie...
                      • Gość: aa Re: Wnętrza, Prodeco IP: 195.136.252.* 18.01.02, 12:47
                        Czytając poprzednie linki nie wiem czy jesteś kobietą czy mężczyzną bo sie
                        zamotałam, w każdym razie prosze o radę.
                        Jestem tradycjonalistka ,nie lubie plastikowych mebli ,ze sklejki, ani
                        połyskującego metalowego barku.
                        Chcę urządzić pokój w stylu kolonialnym,kuchnie tradycyjnie-meble w stylu
                        wiejskim, rusycystykalnym,barek na biało pomalowany z drewnem.
                        ALE CHCIAŁABYM UMIEJĘTNIE POŁĄCZYĆ TE MOJE PREFERENCJE Z NOWOCZESNOŚCIĄ.
                        Może ciekawą glazurą lub terakotą w kuchni,nie wiem.
                        Boję się że gdy urządze salon i kuchnie w podobnym stylu -kolonialno-
                        tradycyjnym to nie bedzie to pasowało do korytarza który będzie miał szafy z
                        przesuwnymi drzwiami (brac z lustrami?)halogeny -który ma wyglad bardziej
                        nowoczesny.
                        co zrobić żeby sie nie gryzło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka