Dodaj do ulubionych

Puma sruma

10.01.26, 19:57
Jeżdżę od 2 dni fordem pumą 1.0 ecoboost 155 KM automat.
I moze sie komuś przyda krotka recenzja. 300 km zrobione z tego 150 autostrada, 50 miasto, 100 kręte lokalne drogi również po górach.
Zalety:
- osiagi jak na pojemnosc silnika :) nawet bez sporta dynamika jest całkiem ok
- praca skrzyni, dwusprzeglowka ale całkiem sprawna, duzo lepsze wrażenie niz dsg. Nie schodzi do absurdalnie niskich obrotów (trzyma zawsze min 1400-1500. Reaguje szybko (moze w tym pomaga mild hybrid). Nie gubi sie przy zwalnianiu/przyśpieszaniu jak vw/audi
- fotele i miejsce w środku, mozna usiąść wysoko, fotele nie męczą, dość intuicyjna obsługa wszystkiego, zajebista poleczka na telefon z wycięciem na kabel do ładowania:)
- szybkie i bezproblemowe łączenie z applecar play (pełna konfiguracja podczas jazdy - nie ma wymogu zatrzymywania do takich rzeczy)
- bardzo fajne zawieszenie, jak na male goowienko świetnie sie prowadzi po gorach i po zakretach.
- swietne światła ledowe
- normalny ręczny;)

Wady:
- tanie i skrzypiące wnętrze
- hałaśliwy uklad przeniesienia napędu (jakies stuki przy przyspieszaniu)
- bardzo nieprzyjemnie głośno warczący silnik w trybie sport
- lekko nadwrażliwe hamulce
- 7 l na 100 :)
- idiotyczne tania polka w bagażniku co odpada przy każdym ruchu

Ale ogólnie chyba mi się podoba :)
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Puma sruma 10.01.26, 22:17
      Dzięki za recenzję. A ile takie coś kosztuje?
      • trypel Re: Puma sruma 10.01.26, 22:35
        72 euro za 2 dni
    • vogon.jeltz Re: Puma sruma 11.01.26, 14:59
      Przede wszystkim to xuj nie Puma. Ford Puma wygląda tak, ja na załączonym obrazku ;-)

Mówisz, że dwusprzęgłówka lepsza niż w VW? Ale fordowskie Powershifty mają raczej kiepską opinię jeśli chodzi o trwałość i niezawodność (czego oczywiście nie zweryfikujesz).
      • trypel Re: Puma sruma 11.01.26, 15:40
        Oczywiście ze nie zwryfikuje. Auto mialo 20 tys wiec jak zegarek.
        Ale ponieważ dzisiaj sie przejechałem jeszcze przed oddaniem po winklach pod górę gdzie manuałem bym na 1 musiał to chyba jednak mild hybrid robil robotę. I tam gdzie nagle w dsg brakuje mocy zwolnienie przed zakrętem, prawie do zera, zakret 180 stopni, z trojki na jedynkę tam ford jechal na dwójce i to bez żadnego opóźnienia.
        Naprawde z perspektywy 2 dni jedno z fajniejszych małych aut ostatnio.
        • vogon.jeltz Re: Puma sruma 11.01.26, 18:49
          > I tam gdzie nagle w dsg brakuje mocy zwolnienie przed zakrętem, prawie do zera,
          > zakret 180 stopni, z trojki na jedynkę tam ford jechal na dwójce i to bez żadnego opóźnienia

No ale to raczej kwestia elektrycznego "dopalacza" niż skrzyni. Weź jakiegoś nowego eTSI następnym razem i porównaj.
          • trypel Re: Puma sruma 11.01.26, 19:45
            No wlasnie o tym pisze ze mild hybrid zalatwila problem mulenia skrzyni
            • tbernard Re: Puma sruma 11.01.26, 19:51
              trypel napisał:

> No wlasnie o tym pisze ze mild hybrid zalatwila problem mulenia skrzyni

No i jeszcze mild hybrid (MHEV) obniża paliwożerność.
              Co ciekawe gdyby usunąć to zbędne mild aby pozostało samo hybrid (HEV) to jeszcze bardziej paliwożerność byłaby obniżona.
      • qqbek Re: Puma sruma 11.01.26, 15:50
        vogon.jeltz napisał:

> Przede wszystkim to xuj nie Puma. Ford Puma wygląda tak, ja na załączonym obraz
        > ku ;-)

Mój brat wujeczny miał, ściągnął 5 czy 6-latka z końcówki produkcji osobiście ze Szwajcarii.
        Ten 1.7, poza tym, że awaryjny, to jeszcze nie chciał jechać (ale za to palił jak wściekły).
        Jeden z bardziej nieudanych silników Forda.
        Po Pumie, którą chyba z sentymentu przejeździł o wiele za długo kupił sobie Megane III (RS - to słabsze, 250-konne) i poza tym, że to w końcu jechało, to w mieście potrafiło mieć mniejsze spalanie niż 125-konna Puma 🤣

> Mówisz, że dwusprzęgłówka lepsza niż w VW? Ale fordowskie Powershifty mają racz
        > ej kiepską opinię jeśli chodzi o trwałość i niezawodność (czego oczywiście nie
        > zweryfikujesz).

Musiałbym się przejechać.
        Bo jedyne, co mnie w Golfie czasami wnerwiało to skrzynia.
        A co do Powershiftów, to sypały się jak ruskie rafinerie, ale tylko te pierwsze, do 2015 czy 2016 roku, kiedy je znacząco zmodyfikowano (pamiętam, że Kugę z dwulitrowym dieslem kiedyś rozważałem i właśnie przez opinię o Powershit zrezygnowałem).
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Puma sruma 11.01.26, 19:17
          1.7 w Pumie to był świetny silnik, elastyczny, może nie za mocny, ale to było tylko 125km. Doskonała, klikająca skrzynia biegów. Palił normalnie, ok.7l. Wadą było wnetrze i proste zawieszenie z fiesty. Przejeździłem chyba z 5 lat tym autem, mialem to auto od nowosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka