Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ocena projektu

IP: *.chello.pl 11.03.07, 21:57
    Witam,
    W tym roku przymierzamy się do budowy domu. Projekt musiał być szczególny,
    ponieważ nasz działka jest długa, ale wąska..proszę o opinię czy Wam się
    podoba i co ewentualnie byście w nim zmienili.Pozdrawiam

projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=393&IdKolekcji=24
    Obserwuj wątek
      • mary_elx stodoła 12.03.07, 01:42
        Pokoiczki na górze po niespełna 10 m zapewne ze skosami nie nadają się do
        mieszkania. Gdyby je połączyć, to byłoby OK. Ciekawe jak oni chcą w łazience
        4,4 m ze skosami ustawić wannę, kabinę, sracz i podmywacz i 2 umywalki???????

Dół: kuchnia 7 m bez osobnego wejścia. Wszystkie smrody prosto na kiszkowaty
        salun. Kuchnia w domu 145 m jest wręcz symboliczna - jak w kawalerce, a nie w
        domu.

Wygląd całości to kwestia gustu, ale mnie przypomina stodołę.
        • Gość: Hanah Re: stodoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 10:09
          Dziękuje za opinie. Pewnie niektórzy mogą sobie pozwolić na stawinie 300- 400
          metrowego domu-nas na to nie stać, ze względu na ograniczenia wielkości działki
          jak i pieniędzy.
          • Gość: Mary Re: stodoła IP: 217.153.205.* 12.03.07, 10:32
            Ale po co zaraz 300 metrów? Ten dom wcale nie jest "tani". Jego postawienie
            będzie kosztowało ze 350 tys i to bez wykończenia. Mówicie, że nie mcie
            pieniędzy,ale garaż na dwa smochody wam jest koniecznie potrzebny... Dzieci
            chcecie trzymać w kojcach 3x3 metry z sufitem tuż nad głową - proszę bardzo.
            Kuchnia będzie miała wymiary 2,6 na 2,6 metra. Nie da się tam postawić żadnego
            stołu i nawet ze śniadaniem będziecie musieli zapirdzielać do "salonu", który
            zamieni się w chlew. Jak wzdłuż jednej sciany zrobisz sobie blat kuchenny o
            długości 1,5 m, to obok zmieści się jeszcze tylko kuchenka. Jezlei na drugiej
            ścianie postawisz lodówkę, to do tej kuchni nie wejdzie już razem z tobą druga
            osoba. Brak pomieszczenia gospodarczego/spiżarni przy kuchni to błąd. Wszystko
            będziesz musiała trzymac po szafkach, których specjalnie dużo sie tam nie
            zmieści.
            • Gość: Hanah Re: stodoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 15:41
              Skąd wiesz że tak duży garaż jest nam ptrzebny na trzymanie 2 samochodów? A nie
              pomyślałaś że przyczyna może być inna? I dziękuje za nazwanie "salonu" po
              śniadaniu chlwewm-u Ciebie zapewne jest zdecydowanie czyściej-pewnie masz nawet
              służbę która po Tobie sprząta.Gratuluje!
              • Gość: Mary eskalujesz agresję IP: 217.153.205.* 12.03.07, 15:57
                Ja się wypowiedziałem niepochlebnie tylko o projekcie domu, a nie o tobie.
                Wyraziłem swoją opinię, o którą prosiłaś. Jeżeli taki projekt ci się podoba, to
                sobie zbuduj i żyj w nim długo i szczęśliwie, ale nie zawracaj dupy na forum i
                nie obrażaj się o negatywne oceny.

Tak, u mnie jest czysto. Tak, mam panią do sprzątania. To nie jest ani
                kosztowne ani specjalnie lusksowe. Godzina mojej pracy kosztuje kilkakrotnie
                więcej niż godzina pracy pani do sprzątania, więc nic dziwnego, że zamiast
                samemu latać ze ścierką i odkurzaczem wolę sobie poleżeć albo popracować.

NIe wiem na co ci jest potrzebny garaż - nie pisałaś o tym, więc uznałem, że
                będziesz go używać zgodnie z przeznaczeniem. Zdziwiłem się, że wolisz większe
                wygody zapewnić samochodom niż dzieciom w 9 metyrowy klitkach i sobie w 7-
                metrowej kuchni. Bo jak mniemam nie będziesz miała służby i sama będzies się
                tam gnietła ze swoim małżonkiem ewentualnie i churmą potomstwa.

A tak wogóle to pocałuj mnie w dupę.
                • Gość: Hanah Re: eskalujesz agresję IP: *.chello.pl 12.03.07, 18:27
                  Na przyjemności trzeba sobie zasłużyć.
      • Gość: axa Re: Ocena projektu IP: 217.97.182.* 12.03.07, 12:28
        Na pierwszy rzut oka nie wyglada źle - zaznaczam ze to nie fachowa porada tylko
        wrażeniowa ocena - bo nie mogę sobie teraz pozwolic na przestudiowanie krok po
        kroku.
        W każdym razie funkcjonalnie całkiem dobrze rozplanowane.
        Wcale nie łatwo jest upchać 6 pokoi na 150 metrach zachowując przestrzeń.
        Architekt sprytnie powiększył salon o jadalnię - i choć jak wszystko to
        dyskusyjne normalnie odpadłoby 15mkw na samą jadalnię...
        Osobiście zrezygnowałabym z sypialni i łazienki na parterze - powiększajac
        salon - chyba że będą wam niezbędne te pięć pokoi. Z doświadczenia - więcej
        czasu spedza sie w salonie i jadalni czyli części dziennej - w pokojach sie
        śpi. Pokój na dole moze być przydatny jeśli ktoś z rodziny ma pracę w trybie
        domowym.
        Pozatym jest pralnia, garderoba (przy tylu pokojach troche mało ale da sie
        przeżyc). Wyglada ok. Łazienka moze nie największa ale dobrze rozwiazana.
        Z zewnatrz - przeciętnie w dobrym tego słowa znaczeniu (podoba mi się zadaszony
        i osłoniety przed wiatrem taras na pięterku)
        pozdrawiam.
      • Gość: Miss Re: Ocena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:19
        garaż w bryle domu to pomyłka
        skoro masz długą i wąską działkę to bez problemu możesz wybudowac wolnostojący -
        z byle czego,pustaków betonowych czy innego najtanszego badziewia, pokryc papą -
        to i tak za duzo jak na dom dla samochodu.
        garaż w bryle to wywalanie kasy w błoto i maskaryczne rachunki za ogrzewanie

• Gość: Hanah Re: Ocena projektu IP: *.chello.pl 12.03.07, 22:18
          Dziękuje za sugestie:-)
      • jop Re: Ocena projektu 13.03.07, 09:55
        Stodółka. I w dodatku niefunkcjonalna. Mała, niewygodna kuchnia, klity na
        poddszu, niewygodne schody, rozkład parteru zdominowany przez garaż (garaż na 2
        samochody w domu o powierzchni 145m?!). Kiepsko rozwiązana strefa wejściowa.
      • Gość: Hanah Ocena projektu 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:25
        A co myślicie o tym projekcie?

projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=265&IdKolekcji=24
        • Gość: mif Re: Ocena projektu 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:09
          Buduj chałupę dla samochodu. Rodzina na drugi plan :(
          I niech się połamią na schodach, a co...

Razem 71,5 m²
          8. garaż 15,8 m²

13. sypialnia 15,6 m² 10,8 m²
          14. sypialnia 20,0 m² 13,8 m²
          15. sypialnia 14,4 m² 9,9 m²
          16. łazienka 3,7 m² 1,7 m²
        • Gość: a Re: Ocena projektu 2 IP: *.eranet.pl 19.03.07, 21:10
          wiesz co, obydwa te projekty są jakby z lekka nieudane. Powierzchnia domu
          wydawałaby się nie taka mała a pan/pani architekt projektuje malutenkie pokoje i
          to pod skosami, no nazywanie czegos co ma 1,7 m łazienką to jakis żarcik-tam
          ledwo sedes wejdzie Zresztą ta 4.3 m (ta druga na górze) to tez maleństwo. Masz
          tylko 5 m pomieszczenia gospodarczego, więc tak jak w bloku malutka łazienka a w
          niej pewnie pranie. Kuchnia 7,4m? Litosci. toz to nie mieszkanie w bloku. Chyba
          szkoda zachodu. Zresztą te projekty Muratora bardzo czesto sa na zasadzie:
          pomieszczenia jak w mieszkanku w bloku, tyle ze to dom.Myślę, ze jak jeszcze
          poszperasz zanjdziesz fajne domy o podobnym metrażu ale ze śladem uzywania
          rozumu przy projektowaniu. zyczę powodzenia!
      • forget-me-not1 Re: Ocena projektu 19.03.07, 19:43
        Po pierwsze, sama musisz zastanowic się nad tym, co koniecznie chcesz miec w
        domu. Ile pokoi, jaka kuchnie itp., a potem poszukać najbardziej odpowiedniego
        projektu. Jest teraz tyle stron internetowych z projekami ze wstępnymi
        kosztorysami, że na pewno coś znajdziesz na swoja kieszeń.
        Po drugie, najważniejsze, żeby Tobie się podobał , a nie innym, bo oni nie będą
        w nim mieszkać.Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka