vampi_r 12.05.03, 18:41 Podobno jedna warstwa kryje wszystko. Tylko cholerka strasznie drogi ten Dulux. Nie wiem, czy warto? Może lepiej Dekoral? Chyba 3 razy tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sisters Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 13.05.03, 09:20 Ja malowałam i Duluxem i Dekoralem, ale nie tymi jednowarstwowymi. Obie farby są bardzo wydajne, Dulux miał trochę lepszy wybór kolorów z mieszalnika(jak dla mnie). Ja jestem zadowolona z farb obu firm. Może tylko jedna uwaga do Dekorala. Pomalowałam na kolor łososiowy sypialnię i w ciągu trzech miesięcy kolor bardzo zjaśniał. Nie jest to kwestia przyzwyczajenia, bo nawet znajomi, którzy przychodzą zauważyli tę zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 217.8.161.* 13.05.03, 09:39 ja tez malowałam Duluxem i Dekoralem i te nie jednowarstwowymi i też mi Dekoral zjaśniał a Dulux nie. Moim zdaniem Dulux też lepiej kryje i rzeczywiscie wiekszy wybór kolorów. Mój majster tylko rozcieńczył Duluxa i malował dwukrotnie bo stwiedziłże przy tej konsystemcji to po wartwa będzie tak gruba że przed następnum malowaniem trzeba by szybko skrobać ściany z farby i to tym bardziej dotyczy jednowarstwowej. Tak więc zostało mi sporo farby podan zaleceniea a kolor wyszedł w porządku z tym że ja chciałam bardzo jasne kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
paria Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 13.05.03, 10:57 Malowałam Duluxem (półmat). Bardzo polecam! Po malowaniu udało mi się przez przypadek zalać ścianę mieszaniną tłuszczu z ziółkami. Wyglądało koszmarnie. Wzięłam ściereczkę, wodę i zmyłam wszystko. Warto było wydać trochę kasy, bo dzięki temu nie musiałam malować od nowa kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza2 Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.k.mcnet.pl 13.05.03, 15:49 Dulux - jest bardzo wydajny, tylko trzeba uwazac z liczeniem metrow. Na pokoj w sklepie mi powiedzieli, ze potrzebuje 7,5l, a majster mi powiedzial zeby kupic 5 i sie zobaczy. Oczywiscie starczylo i jeszcze na dnie zostalo, a kryje dobrze, ale po dwukrotnym pomalowaniu. Ja wybralam kolor z Kolorow Swiata, sa tansze niz z mieszalnika, no i warto kupowac duze pojemniki. Za 5 zl mozna sobie kupic probke i zobaczyc na zywo jaki bedzie efkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 62.233.197.* 14.05.03, 12:36 Gość portalu: Iza2 napisał(a): > kryje dobrze, ale po dwukrotnym pomalowaniu. > Ja wybralam kolor z Kolorow Swiata, sa tansze niz z > mieszalnika, no i warto kupowac duze pojemniki. No właśnie, Kolory Świata to farby dwuwarstwowe. Są też jednowarstwowe Dulux Once - jedna warstwa kryje rewelacyjnie. Malowałem w sumie 4 pomieszczenia, 2 farbami z serii Kolorami Świata a 2 - Once. Z czystym sumieniem polecam oba rodzaje farb, ale bardziej ten drugi, bo naprawdę wystarczy raz pomalować. Kolorami Świata trzeba jednak dwa razy. Zresztą skoro cena ma znaczenie, Once - choć droższa - w sumie wypada sporo taniej (bo jedna warstwa). No i możesz zaoszczędzić na ekipie. Przy równych ścianach i tej farbie naprawdę trudno coś spaprać. Aha, są jeszcze specjalne farby Duluxa do łazieniek i kuchni - ale tych nie używałem. Pozdrawiam, obi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.ofi.pl 14.05.03, 11:19 Ja malowałem Duluxem łazienkę (zielone płyty gips-karton) i stwierdzam że daje on strasznie cienką powłokę. Sciany były malowane 3 razy a i tak widać nawet najmniejsze nierówności ścian. Dekoral daje dużo grubszą warstwę a przez to lepiej kryje gorszej jakości podłoże (a wiadomo że z jakością tynków u nas nie jest najlepiej, chyba że ktoś ma kasę i robi gładź gipsową po całości). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 213.158.197.* 14.05.03, 14:08 Nie licz na to, że jedna warstwa Dulux Once kryje. Nie stosuj wynalazków - kup normalną farbę 2-krotnego malowania. Będzie taniej i z lepszym efektem. Janek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 62.233.197.* 14.05.03, 14:39 Janku, nie zgodzę się z Tobą. Piszę to ze swojego gabinetu własnoręcznie i _jednokrotnie_ pomalowanego farbą Dulux Once (kolor "piasek z wyspy Bali":)) Zaręczam Ci, że wyszło idealnie. Pozdrawiam, obi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 213.158.197.* 15.05.03, 11:29 Faktycznie, po nałożeniu ogromnych ilości farby na ścianę, udaje się osiągnac całkiem dobry wynik. ale jest to pacianie - farba jest bardzo gęsta i trzeba ją nakładać w ogromnych ilościach. zaden profesjonalny malarz chyba nie poleci chyba takiej farby? Lepsze są dwie cienkowarstwowe powłoki, niz jedna bardzo gruba. Malując dwukrotnie, nie-fachowiec jest w stanie za drugim razem skorygowac jakieś niedociagniecia. Nigdy juz się nie nabiorę na ten chwyt reklamowy. Janek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekD Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 20:55 Janek, co znaczy "nakładanie" i "pacianie" i o jakich grubych warstwach mówisz? Ściana ma być gładka, malujemy ściany wałkkiem z krótkim włosem (welurowym?) wtedy warstwa farby jest cienka i jednorodna. Żaden profesjonalny malarz nie pochwali tej farby, bo Duluxem ludzie sami malują i nie potrzebują fachowców - trzeba to rozumieć. NIe znam się na farbach, nie wiem jaka jest jakość innych - powiem że całe mieszkanie pomalowałem Duluxem sam nie mając o tym pojęcia, o przepraszam: żona kolory wybrała. Reszta była dziecinnie prosta. NIe ma mieszania, rozcieńczania, chlapania, kapania i paciania :)) Bardzo dobą inwestycją jest zakup testera :) na ścianie mogłem się przekonać że wybrane kolory były za ciemne, zmieniliśmy na ton jaśniejsze i jest ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 12:02 Gorąco polecam Duluxa. Malowałam własnoręcznie salon i kuchnię - uważam , że lepszej farby nie ma - jako takie doświadczenie w malowaniu mam. Wcale nie nakłada sie grubej warstwy - maluje się wałkiem, nie pędzlem i wychodzi idealnie. Kupiłam w obydwu przypadkach z mieszalnika półmat - holenderskie złoto i Dublin Bay (ciemny zieleń) - odcień dokładnie taki jaki chciałam i co najważniejsze dla mnie: świetnie się zmywa szmatką. Bez problemu usunęłam w pokoju odbity na ścianie tyłek mojego psa a kuchni kulinarne popisy mojego męża. Jeszcze raz polecam Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 18.05.03, 15:35 Całe swoje mieszkanie wymalowałem przed kilku laty Dekoralem. Nie jestem fachowcem, raczej naturszczykiem ale wyszło tak, że nawet Żona pochwaliła. Kilka dni temu Żona, Szczęście moje jedyne, uchwaliła malowanie sypialni. Dulux : bo najpiękniejsze kolory, bo łatwy, bo dobry. Jako mąż dobrze ułożony poszedłem z moim Skarbem najukochańszym do sklepu i ku naszej Wspólnej radości zakupiliśmy DULUX. Dokonałem konsultacji ze sprzedawcą, ustaliliśmy, że podkład z poprzedniej farby (dekoral) należy zmyć i jazda. Po poprzednich doświadczeniach malarskich z ochotą zabrałem się do przygotowywania ścian, sufitu, gipsowania szpar, śladów po kołkach, haczykach. Nadeszła wielka chwila.... Nabrałem powietrza w płuca, farby na wałek i .... poszło !!!!! Zawody z losem się rozpoczęły. Starannie (pod okiem Szczęścia mego) i delikatnie nakładałem farbę, ruch za ruchem, płynnie i śmiało. Po wymalowaniu połowy sufitu zszedłem z wyżyn drabiny i spojrzałem i zakląłem i zapłakałem. Piękne płaty świeżej farby odłaziły z sufitu. Bosko zjeżony siłą woli wzniosłem się ze szachelką w górę. Po zeskrobaniu efektów trudu mego raz jeszcze umyłem ścianę, zeskrobałem i ... umyłem ślady łez i potu. Z drżeniem ręki, arytmią serca, ściśnietymi pośladkami i zagryzionymi do krwi ustami raz jeszcze zacząłem dzieło..... Brak mi słów by opisać stan mego umysłu po godzinie. Chyba straciłem przytomność po ujrzeniu efektu. Wziąłem telefon i wezwałem malarza. Krótkie oględziny i opinia : Dulux jest bardzo gęsty i mocny. Położony nawet na zmyty i szlifowany Dekoral będzie rozrywał pozostałą warstwę i ... odłaził. Za nieduże pieniądze malarz dokończy dzieła, a ja w, uwolnione z pieniędzy kieszenie, schowałem swą dumę i klikam sobie radośnie. Może to jest dobra farba ale nie dla mnie. Opisane wydarzenie dotyczy farby jednowarstwowej. Po prostu proces przygotowania ścian do malowania jest zbyt wyczerpujący dla mnie. Następne sciany wymaluję sam, bez pudła ale Dekoralem. Pozdrawiam Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.srvsquid2.gln / localhost 19.05.03, 16:46 Łączę się z Tobą w głębokim smutku i rozpaczy. A tak serio: dwukrotnie miałam ten sam problem z "niezawodną" farbą Dulux. Przy stosowaniu farby Dulux ścianę należy zagruntować tylko i wyłącznie preparatem firmy Dulux. Nioficjalnie pracownicy sklepów przyznali mi się, że z tym problemem przychodzi wielu klientów. Dopiero na Infolinii Duluxu (graniczy z cudem tam się dodzwonić) powiedziano mi, że produkty innych firmy "gryzą się" z Duluxem. Koniec końcem, ściany zostały pokryte DEKORALEM, i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 01:29 Myśmy ponad 3 lata temu pomalowali duże mieszkanie farbami Dulux Once. Ale uwaga: nigdzie nie kładziono takiej farby bezpośrednio na starą - w tym wypadku był to Decoral, który jakoś zżókł i zszarzał po kilku latach. W części pomieszczeń stare popękane tynki zostały skute i położone nowe, a w części zastosowano specyfiki złuszczające stare warstwy farb (ale nie oryginalne Duluksa, tylko ogólnodostępne, polskie i dużo, dużo tańsze). Ogólnie mówiąc Dulux Once absolutnie polecam. Także mogą go polecić nasi znajomi, którzy widząc efekt w naszym mieszkaniu wybrali te farby (ale też nie próbowali nimi malować bezpośrednio na warstwach starych farb). Faktycznie maluje się raz, choć obok gniazdek, nad przewodami ciągniętymi w ścianie, przy futrynach i przy podłodze trzeba było małym pędzelkiem dołożyć miejscowo drugą warstwę. A czemu polecam? Po pierwsze są prawie niezniszczalne. Nasze zdolne dzieci musiały na prawdę ciężko pracować przez długi czas, aby tak zasmarować ściany w swoim pokoju ołówkami, kredą, świecówkami, pisakami, szminką, a nawet raz wykradzionym ze śmieci kartridżem z resztką tuszu do atramentówki, aby wreszcie przy kolejnym myciu wylazły rysy gołego tynku. Rysy zamalowałam taką próbką za parę zł (dalej brudzą - ale niech se mają - to ich pokój). Po 3 latach nasze ściany wygladają jak nowe - kolory nie zblakły i nie zszarzały - nawet w kuchni i łazience. Po drugie są po prostu ładne. Cała paleta barw jest harmonijnie skomponowana. Użyliśmy w mieszkaniu 7 różnych gotowych kolorów - bez bieli, bo sufity malowaliśmy farbą w odcieniu kości słoniowej, co wygląda bardziej naturalnie we wnętrzach z pastelowymi ścianami. I to matowe wykończenie - wygląda bardzo dyskretnie i pozwala nam na podziwianie kilku sztuk starannie wybranych mebli (bo na więcej nie było nas stać) w odpowiednim otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 21.05.03, 08:34 A może powiecie, gdzie tego Duluxa można najtaniej kupić (w Warszawie)? Pozdr. malujących, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 03:47 Ostatnio kupiłam kilka kubełków dla mojej mamy, którą nieszczęśliwie spotkało zalanie mieszkania z powodu amatorskiej wymiany grzejników przez sąsiadów (na szczęście mieszkanie było dobrze ubezpieczone). W Castoramie na rogu Al. Jerozolimskich i Popularnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa K Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.p.lodz.pl 21.05.03, 09:22 Polecam Duluxa,zmywalne mat i półmat(kuchnia ,łazienka).Lepiej kryją niż Dekoral i naprawde dają sie zmywać w przeciwienstwie do Dekorala, ktory zmywa sie razem z plamą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 20:31 Wiekszość mieszkania malowałem DULUXEM jednowarstwowym - pokrył wszystko, natomiast w jednym pokoju chciałem zaoszczędzić - wziąłem DEKORAL. Ta druga farba wymagała 2-krotnego malowania, przez co straciłem dużo czasu, a oszczędność wyniosła raptem ze dwie dychy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmanika Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 13:52 Malowałam Duluxem, malowałam Beckersem. Beckers is the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 09.06.03, 16:55 No, a ja właśnie w weekend pomalowałem jednak Duluxem. Jednowarstwowym z mieszalnika. I jestem zachwycony. Jeszcze nic mi nie odpadło. Kolor można dobrac praktycznie jaki się chce. Idealnie kryje. Wydajnośc znakomita. Producent podaje,że 8 m2 z 1 litra. Mnie wyszło około 14 m2 z litra. Farba gęsta, więc nie chlapie. Ale mam jedno ale. Jedna warstwa to jednak za mało. To znaczy jak wszystko wyschło i spojrzałem na ściany anfas, to wygląda ładnie. Jednak jak spojrzałem z boku pod światło, to widać było delikatne smugi po wałku. Jako, że na 45 m2 ścian kupiłem 5 l farby (jak w przepisie wydajności), a po pomalowaniu raz zostały mi jeszcze 2 litry, to starczyło mi na drugą warstwę. Drugi raz można malować cieniej. Ogólnoie, jak pisałem, jestem zachwycony. Bo udało mi sie dobrać kolor, taki jak sobie wymarzyłem. No i po drugim malowaniu uzyskałem wspaniały efekt jednolitej, jednorodnej ściany o jedwabistym połysku. Za 5 l farby z mieszalnika zapłaciłem około 140 zł. Nie jest to mało, bo chyba 3 razy drożej, niż zwykła farba. Ale nie żałuję. Warto. Gorąco polecam Duluxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 09.06.03, 21:59 Proszę, podaj dokładnie jakie farby stosowałeś.Bo przecież są różniste.Mat i pół mat, once, kolory świata i jeszcze inne.Masz je wypróbowane to proszę podziel się konkretami.Co do kolorów również.Ta robota jeszcze przede mną.Będę bardzo wdzięczna za poradę. pozdrawiam i cieszę się, że jesteś zadowolony bomi Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 10.06.03, 10:05 Gość portalu: bomi napisał(a): > Proszę, podaj dokładnie jakie farby stosowałeś.Bo przecież są różniste.Mat i > pół mat, once, kolory świata i jeszcze inne.Masz je wypróbowane to proszę > podziel się konkretami.Co do kolorów również.Ta robota jeszcze przede mną.Będę > bardzo wdzięczna za poradę. > pozdrawiam i cieszę się, że jesteś zadowolony > bomi Kupiłem dulux jedwabny mat. Standardowo dulux sprzedaje tylko kilka barw (z serii Once i kolory świata). Jeśli chcesz kupić twój wybrany kolor, to musisz mieszać. Masz całą paletę do wyboru. Podchodzisz do takiego stojaka, na którym znajdują się paski z kolorami i ich wersjami odcieni. Jak już wybierzesz twój wymarzony kolor i odcień, to pan wtedy bierze puszkę białej farby, otwiera, podstawia pod dozownik pigmentu i wpisuje w komputerze kolor, jaki wybrałaś. Potem przez 2-3 minuty puszka jest wstrząsana w mieszalniku. Zapłacisz za taką farbę trochę więcej, niż za standard, ale co znaczy te 20-30 zł w ogólnej cenie remontu. A kolor dostajesz, jaki chcesz. Można kupować za 10 zł próbki farby o pojemności 250 ml. Bo wiadomo, że na pasku kolor inaczej wygląda wizualnie, niż na ścianie. Dobrze jest kupic taką próbkę i pomalowac najpierw kawałek ściany, zwłaszcza jeśli chcesz dobrac odcień pod coś konkretnego (pod okładzinę, pod meble itp). Uwaga: zapewne takiego zakupu dokonasz w każdym markecie budowlanym. Ale warszawiakom polecam sklep firmowy przy hurtowni na ulicy Jana Olbrachta (200 m za budynkiem Kolmexu). Jest sporo taniej, niż w marketach. Sklep czynny od 8:00 do 18:00, a w sobory 8:00-13:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: 212.244.196.* 10.06.03, 12:02 Cześć, faktycznie Dulux jest drogi, ale za to bardzo wydajny, niestety, żeby dobrze pokryć powierzchnię trzeba malować dwa razy (szczególnie farba kolorowa), ale za to efekt jest wspaniały i niewielkie zabrudzenia można usunąć bez obawy, że pojawia się odbarwienia. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 11.06.03, 00:13 Dzieki wieellkie! Jak i gdzie kupić to już wiem.Że drogo też.Jak się robi kolor również.Ale proszę o radę.Wyczytałam w tym właśnie wątku, że położenie Duluxa na powiedzmy Dekoral czy inną Śnieżkę lub Jedynkę daje katastrofalne efekty.Dulux podobno się "warzy" i odłazi płatami.I tego się obawiam.U mnie sytuacja wygląda następująco. Mam ściany kartonowo-gipsowe.Pomalowane raz (może dla lepszego krycia - dwa)o ile dobrze pamiętam Dekoralem.Problem stanowi jeden pokój, gdzie przed laty położona została gładż gipsem szpachlowym.Ściana jest jak lodowisko.Ale już kilkakrotnie pszeszła malowanie, więc farbki na niej sporko.Jak na razie nic nie odłazi, nic się nie łuszczy.Ale widać miejscami pajęczynę. Fachurka doradził mi zrobić próbę taśmą malarską.Przykleiłam i po chwili energicznie ją zerwałam.Nic się do niej nie przykleiło, więc podobno mimo pajęczynki farba trzyma się dobrze i nie ma potrzeby skrobać. (A TEGO CHCIAŁABYM UNIKNĄĆ).Tylko czy Dulux się nie zwarzy. Mam nadzieję, że na pozostałych ścianach k-g nic złego się nie stanie, ale ten jeden pokój??? Może macie jakieś doświadczenia w podobnych przypadkach. I jeszcze jedno? Jak poradziliście sobie z kolorami.Ja do tej pory miałam wszystko na biało.Ale postanowiłam tym razem, że będzie kolorowo.Lubię ciepłe, słoneczne kolory.Nie chcę też dopuścić aby zapanowało "jajeczko", czyli sufit robi za białko a reszta to żółtko. Acha, jak będą kolorki to muszę kupić mniejsze pojemniki. Jak liczyć potrzebną ilość farby??? Przynudzam prawda? Ale zawsze lubię się poradzić mądrzejszych i bardziej doświadczonych. Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpiwie na odzew, "malarz" już puka do drzwi. bomi Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 11.06.03, 11:21 Wcale nie przynudzasz. Czy Dulux "warzy" się z Decoralem? W tym wątku parę osób coś takiego pisało i trochę mnie to przymuliło. Ja też przez developera miałem ściany pomalowane białym Decoralem. I po przeczytaniu takich wiadomosci trochę byłem niespokojny. Jednak nie ma żadnych przesłanek, by cos takiego stwierdzić. Nawet w przepisie malarskim Duluxa jest napiosane, że można malowac na stare powłoki, jeśli te tylko trzymają się dobrze podłoża. Spytałem się jeszcze w sklepie, gdzie kupowałem farbę, o tą kwestię. Pan sprzedawca zrobił wielkie oczy. No i kupiłem Duluxa i pomalowałem i jak do tej pory farba sie trzyma (już 4 dzień). Być może opisywane przypadki odpadania Duluxa miały inne powody. Może malowano na źle trzymająca się stara farbę, może cos innego. Nie wiem. Taki efekt (odpadania płatami nowej farby) będzie tylko w jednym znanym mi przypadku - malowania emulsją na farbe klejową. Pajęczynka na ścianie, to nic strasznego. jeśli pomieszczenie nie było dawno malowane, to jest to nawet normalne. Ważne by stara powłoka trzymała się tynku, a w twoim przypadku własnie sie trzyma. Nowa powłoka pokryje wszelkie pajęczynki i ściana powinna wyjść gładka jak pupka niemowlaka. Co do kolorków - masz do wyboru całą paletę żółcieni. Ja np. wybrałem Lablador Sands c6 (najjaśniejszy odcień), czyli praktycznie kolor piasku i jestem zachwycony efektem. Ale to rzecz gustu. Jak policzyć ile trzeba kupić farby? Mierzysz długość ścian, sumujesz i mnożysz przez wysokość pomieszczenia. Wychodza ci metry kwadratowe. Przepisowa wydajność Duluxa na jedna warstwę to 8 m2 na litr. Mnie wyszło 13 m2 na litr, ale zapewne będzie konieczność malowania dwa razy (mimo wszystko), by uzyskac rzeczywiście ładną ścianę bez smug. Tak więc liczenie, że wychodzi 8 m2 na litr daje ilość farby na dwie warstwy. Jak zabraknie, to zawsze można litr dokupić, nie ma problemu. Farba z mieszalnika sprzedawana jest w puszkach 1 litr, 2.5 litra i 5 litrów. Polecam ci kupienie próbek. Bo paski z kolorami nie daja wizualności jak to wygląda na ścianie. Ja trafiłem w TEN kolor za 3 razem. Ale uwaga: jeśli kupisz próbke i stwierdzisz, że to TO, wtedy po kupieniu już większej ilości farby wlej tą z próbki do reszty i wymieszaj. Niestety, ale kolor z próbki jest taki sam, ale nieco różni sie odcieniem, (inne proporcje) co dopiero zobaczysz jak pomalujesz ściane obok siebie farbą z próbki i z większej puszki. Traktuj więc próbkę jako próbke, a nie rezerwę. Jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 11.06.03, 23:21 Witam Cię cieplutko wampirku.Jesteś WIELKI!!! I cierpliwy.Serdeczne dzieki za wszystkie rady, z których niewątpliwie skwapliwie skorzystam.Widzisz ja muszę być dobrze przygotowana do każdej "roboty" ponieważ robię w domu za inspektora nadzoru.Natomiast robotnik (czytaj mąż) prac wszelakich (żeby smieszniej było, mgr inż. dwóch fakultetów) nawet bladego pojęcia o niczym nie zdradza. Najpierw jest dyskusja osiągajaca różne stadia, później kłótnia a na koniec epitet pod moim adresem "głupia kobieta lub baba" wymyśliła.A jak już zrobi pod moje dyktando i wespół ze mną, to się chwali, że b. ładnie to zrobił. To tyle tytułem wstępu i tłumaczenia za moją dociekliwość. Drogi WAMPIRKU! Idę za Twoją cenną radę i moje dniazdko będę malować DULUXEM. Decyzja stanowczo podjeta i nieodwołalna.Trawią mnie jeszcze te kolorki, a raczej ich harmonia.Moja koleżanka zaprosiła architekta czy innego artystę i dobrał jej cudownie gamę.Ale to był drogi gips a mieszkanko maleńkie.Teraz gdy malowała już swój nowy domek, kolorki dobierała sama.I cóż efekt już nie ten, chociaż całkiem niezły.Ja popróbuję sama z tymi kolorkami może coś wykombinuję. Myślę, że po tej szpitalnej bieli i tak przez jakiś czas będę pastelami zachwycona. I jeszcze pytanie.Malowane było 4 lata temu. Jak uważasz zmyć ściany mydłem malarkim, czy może potraktować je jakimś inigruntem.Ze wstydem się przyznaję, że obydwoje palimy papierochy w niewyobrażalnych ilościach.Ściany to czują. I na koniec, czym malowałeś? Domyślam się, że jakims wałkiem. I czy dolewałeś coś do farby bo podobno b. gęsta i niektórzy tak robią.A przed malowaniem, czy trzeba pochodzić na siłownię bo słyszłam, że trza mieć niezłą krzepę. pozdrawiam serdecznie bomi Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 12.06.03, 17:59 Gość portalu: bomi napisał(a): > jest dyskusja osiągajaca różne stadia, później kłótnia a na koniec epitet pod > moim adresem "głupia kobieta lub baba" wymyśliła. Oj to fakt - jak już baba coś wymyśli.... ;)) > Drogi WAMPIRKU! Idę za Twoją cenną radę i moje dniazdko będę malować DULUXEM. > Decyzja stanowczo podjeta i nieodwołalna.Trawią mnie jeszcze te kolorki, a > raczej ich harmonia. Jako kobieta masz wyrobione poczucie piękna i estety. Idź za swoja intuicją, tylo koniecznie najpierw kup próbki kolorów. Przejzyj kolorki "słoneczne" (tfu, jak ja nie cierpię słoneczka), weź kilka papierków z kolorkami i wybierze ze 3 te "naj". Potem kup próbki tych kolorków i pomaluj kawałek ściany. Zapłacisz ze 30 zł, ale byc może zaoszczędzisz 140. Potem jak kupisz większą ilośc farby tej "naj", to wszystkie pozostałości po próbkach wlej do całej farby i wymieszaj. Ja do sypialni dobrałem kolorki w ten sposób, że jedna ściana (frontowa) pomalowana jest kolorkiem ciemniejszym, a pozostałe tym samym kolorem, ale jaśniejszym odcieniem. Efekt jest powalający. Ale wszystko to rzecz gustu oczywiście. > I jeszcze pytanie.Malowane było 4 lata temu. Jak uważasz zmyć ściany mydłem > malarkim, czy może potraktować je jakimś inigruntem.Ze wstydem się przyznaję, > że obydwoje palimy papierochy w niewyobrażalnych ilościach.Ściany to czują. Można ściany zmyć wodą z mydłem szarym. Można myś pędzlem ławkowcem lub normalną szmatą. Z pędzla niestety chlapie. Zależy, czy ściany sa bardzo zabrudzone. Jeśli malowane było 4 lata temu, to moim zdaniem wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. Gruntować też można. W zasadzie gruntuje się ściany jeśli ich tekstura jest słaba i pyląca. Taki unigrunt wzmacnia słabe podłoże i np pylący tynk staje się mniej pylący. Jeśli poprzednia warstwa jest emulsyjna i dobrze się trzyma, to gruntować chyba nie ma potrzeby (ale też nie zaszkodzi). Wybór nalezy do Was, ale ja bym sobie darował gruntowanie. > I na koniec, czym malowałeś? Domyślam się, że jakims wałkiem. I czy dolewałeś > coś do farby bo podobno b. gęsta i niektórzy tak robią.A przed malowaniem, czy > trzeba pochodzić na siłownię bo słyszłam, że trza mieć niezłą krzepę. > pozdrawiam serdecznie > bomi Malowałem wałkiem z krótkim włosem (taki wałek jak do lakierowania podłóg). Ale zakamarki trzeba robic pędzelkiem, takim np. jak do malowania olejnymi, bo np. rogów wałkiem nie pomalujesz. Do tego zaopatrz się w taki pojemnik na wlewanie farby, by maczać wałek i zbierać z niego nadmiar farby - można kupić w komlecie z wałkiem. Do farby nic nie dolewałem. ale jeśli juz to dolewa się wodę. Dulux jest farbą gęstą, ale taka powinna być. Wałkiem z krótkim włosem doskonale się rozprowadza. Jeśli juz dolewac wody, to tylko trochę (dosłownie kapkę) jak zaczyna byc widać dno w puszce. Na dnie często zostaje najgęstsze. Krzepy nie trzeba mieć specjalnej. Ja jestem informatykiem i spędzam całe dnie na siedząco, więc krzepy też nie mam Herculesa. No i powodzenia. Jakby coś nie wychodziło, to służę zawsze radą. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? 12.06.03, 18:10 Aha - zaopatrz się w papierową taśmę malarską. Bo jak sufit masz na biało, a ściany na kolorowo, to musisz robic równe łączenie tych barw. Po pomalowaniu sufitu (i po wyschnięciu), na łączeniu sufitu ze ścianą przyklej równiusieńko taką tasmę do sufitu. Bez tego posmarujesz też sufit kolorkiem. Uwaga: taśmę przyklej tuz przed malowaniem, łączenie sufitu i ściany pomaluj pędzelkiem, szybko usuń tasmę (koniecznie nim farba wyschnie) i dalej maluj wałkiem. W ten sposób uzyskasz idealnie równe łączenie białego sufitu i kolorowej ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanika Pytanie do specjalisty Vampirka;) IP: router:* / 10.1.100.* 12.06.03, 21:53 Po przeczytaniu obfitej korespondencji mam wrażenie, że jesteś wyrocznią w temacie malowania i farb... Proszę więc o RADĘ: w przedpokoju mam taki "zacierkowy" tynk (jakieś takie kamyczki, czy cóś). I to jest pomalowane na bardzo, bardzo ciemny kolor zielony ( miał oczywiście wyjść jaśniejszy, ale zapomniałam wziąć poprawkę na brak światła dziennego w przedpokoju... nie licząc otwartych drzwi wejściowych:). Czy to można pomalować Duluxem w kolorze... piasku? Pozdrawiam. P.S. Bardzo lubię remonty, serio, serio!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Pytanie do specjalisty Vampirka;) 13.06.03, 09:47 Gość portalu: hanika napisał(a): > Po przeczytaniu obfitej korespondencji mam wrażenie, że jesteś wyrocznią w > temacie malowania i farb... Ależ bez przesady. Ja jestem tylko informatykiem. Malowanie, to na prawdę prosta operacja, zwłaszcza jeśli ma się do dyspozycji takie farby jak Dulux. > Proszę więc o RADĘ: w przedpokoju mam > taki "zacierkowy" tynk (jakieś takie kamyczki, czy cóś). I to jest pomalowane > na bardzo, bardzo ciemny kolor zielony ( miał oczywiście wyjść jaśniejszy, ale > zapomniałam wziąć poprawkę na brak światła dziennego w przedpokoju... nie > licząc otwartych drzwi wejściowych:). Czy to można pomalować Duluxem w > kolorze... piasku? Pozdrawiam. P.S. Bardzo lubię remonty, serio, serio!!! Można. Dulux powinien to pokryć. Ja miałem na ścianach czarne slady po młotku gumowym (no bo sam też kładłem parkiet i nieraz młotek zamiast w deszczółke walnął mi w ścianę), które nie chciały się zmyć. I właśnie posmarowałem Duluxem Lablador Sands C6 i nawet jedna warstwa to pokryła. Tak więc myślę, że kolor zielony też pokryje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walter Tylko Benjamin Moore IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.06.03, 00:02 Nie wiem czy ta farba jest dostępna w Polsce, ale jest to jedna z najlepszych farb, jakie można kupić w Kanadzie. Dulux się nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Tylko Benjamin Moore 13.06.03, 09:48 No, my zawsze jestesmy w tyle. Ja nie słyszałem nigdy o tej farbie, ale może gdzieś mozna ją w Polsce kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian. 16.06.03, 10:46 Tak czytam swoje posty i chyba w pewnym miejscu źle się wyraziłem. Farba z mieszalnika nie jest farbą "jednowarstwową". Jeśli taką farbę duluxa kupujecie, to nastawcie sie na dwie warstwy. Chociaż jeśli macie gładkie białe ściany i wybieracie jasny kolor, to jedna warstwa powinna wystarczyć. Ale jeśli ściany są chropowate lub smarujecie jasne na ciemne, to 2 warstwy jak nic. To tak by wszystko było jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Farba Dulux do ścian. IP: 62.233.185.* 17.06.03, 23:54 Bardzo,bardzo przepraszam za dlugie milczenie.Ale to nie moja wina tylko dostawcy netu.Musiałam człowieka postawić do pionu i łącze zadziałało. A co do malowania, to stało się. Dziś właśnie zakupiłam kolorowe farbki duluxa, trochę once, trochę kolorów świata, trochę z mieszalnika.Wszystkich jestem pewna i cieszę się z kolorków.Mam natomiast obawy co do once "magia mango", czy nie bedzie za ciemny.Lubię ciepłe jasne kolory.A na to mango to trochę z konieczności padło, bo mam morelowy wypoczynkowy i chciałam utrzymać jedną tonację. A co się stanie jak stwierdzę, że za ciemny i doleję białego duluxa??? i sama sobie wymieszam!!!! Wałki duuuży i mały też zakupione, taśma malarska za radą WAMPIRKA również i od jutra wielka bitwa ze scianami. Pozdrówka,szczególnie dla Wampirka i wszystkich fanów duluxa.Odezwę się jak poszło. bomi Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Farba Dulux do ścian. 18.06.03, 11:57 Nie zapomnij o folii do przykrycia podłogi. Bo dulux nie chlapie, ale jest takie prawo, że jak nie przykryjesz, to ci chlapnie. A jeśli chlapnie, to zaraz wycieraj, bo jak wyschnie, to juz tylko trzeba skrobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 14:36 malowalem, droga ale na poczatku zapowiada sie przyjemne malowanie. po kolejnej puszcze okazuje sie ze sa inne odcienie, trudno poprawka. zostalo mi z pol opakowania drobne poprawki i co sie okazuje farba sie rozwarstwia w puszcze, a miejsca pokryte akrylem pekaja. fajna sprawa jeda sciane malowalem juz 6 razy za kazdym razem reklamowalem farbe i dostawalem nowa puszke duzo zabawy. producent widocznie dlatego ma wysoka cene poniewaz wie jakiej jakosci sa jego farby. co do jednej warstwy ty nawet jednowarstwowa nie kryje tak jak w reklamie. chyba ze nie podchodzis blizej niz metr do sciany albo masz slaby wzrok to mozna uznac za jednowarstwowe krycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrywi Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 10:33 nie czytalam poprzednich watkow, ale wymalowalam niedawno cale mieszkanko duluxem i wyglada super. zaznacze ze jedna sciana jest na czerwono. farba swietnie kryje, tym bardziej ze nie mam gladzi gipsowej tylko zwykly beton. ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc :) Re: Farba Dulux do ścian - ktoś malował? IP: *.7bulls.com 18.09.03, 14:27 no ja malowalem Duluxem polmatem, seria kolorow Vibrant kolor African Adventure 3 lub 4. No i farba gesta i bardzo wydajna, calkiem odporna, ale kiepsko kryje, szczegolnie ze jest to ciemny kolor i spod neigo przebijal zagruntowany gips, lekko przybrudzony metalowa szpachla(czy jak jej tam). Skonczylo sie na 3-4 krotnym ! malowaniu aby nie przebijalo, ale o dziwo niewiele bylo dokupowane. a i podobny problem byl z calkiem jasnym kolorem DheliBazar 4, tez 3 razy zeby nie przebijalo. Podobny problem maila znajoma ktora malowala stara chyba ciemno-zielona sciane i jej po 2krotnym malowaniu gdzieniegdzie przebija zielen, tez spod African Adventure 3/4. a dulux once - to jak powiedzili jacys malarze, jak chce sie pomalowac podobny kolor, czyli odswierzyc - to sie do tego nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś