Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 13:25
    Większość z Was zapewne wyśmieje pomysł budowy tak małego domu, ale w moim
    przypadku taki byłby najtańszy w budowie. O ile jestem w stanie policzyć
    koszt raty kredytowej, o tyle nie wiem, jakie koszty są utrzymania takiego
    domu. Gaz (jak zimą, jak latem), prąd, woda, śmieci, jakieś podatki
    gruntowe... Może coś pominąłem? Miasto średniej wielkosci na zachodzie
    Polski, z dala od naszych największych miast. Oczywiscie wszystko zależy od
    techniki budowania, więc niech będzie to na przykładzie domu w ekonomicznej
    technice pustak+styropian.
    Żona mnie przekonuje, że całosciowe koszty utrzymania mieszkania w bloku z
    wielkiej płyty (czynsz+raty kredytowe+media) mogą być takie same lub nawet
    niższe. A ja mam wątpliwości. Będę wdzięczny za Wasze informacje.
    Obserwuj wątek
      • des4 Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? 03.04.07, 13:59
        Nie mam zielonego pojęcia. Nie spotkałem się jeszcze z tak małym metrażem
        domu...
      • Gość: isztar Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:17
        Mam domek 90m2, ale mieszkam w nim od 2 miesięcy, więc o kosztach niewiele mogę
        powiedzieć. Dużo opłat jest ustalanych przez daną gminę, także cena za wywóz
        śmieci jest różna. My akurat wodę mamy z naszej Spółki więc jest tania, mamy
        szambo, gazu nie mamy, ogrzewamy kominkiem z płaszczem wodnym i alternatywnie
        kotłem elektrycznym, jedyne wysokie opłaty w naszym przypadku to właśnie prąd:)
        • Gość: beata Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.chello.pl 05.04.07, 12:02
          My budujemy dom co prawda większy, około 130m2 ale liczę że będę płacić za jego
          utrzymanie nie więcej niż 650 zł miesięcznie. Tyle nas wynosi czynsz plus prąd
          w mieszkaniu 66m2 w bloku.
        • Gość: Sas Re: do isztar IP: *.net81.citysat.com.pl 05.04.07, 12:51
          Mamy dom - bez gazu , z szambem. Tobie to chyba dopłacaja Żebyś mieszkał w
          takim czyms w XXI wieku. Sas
          • Gość: maja Re: do isztar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:06
            a co to za głupia uwaga? z tym szambem? wieksośc ludzi je ma
            • Gość: Sas Re: do maja IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 19:36
              A to ciekawe? Sas
            • Gość: isztar Re: do isztar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.07, 14:08
              hm... nie mam gazu bo taki był nasz wybór, wszystko mamy na prąd!
              Nie mam oczyszczalni ścieków tylko szambo, bo większość sąsiadów ma studnie z
              wodą pitną i oczyszczalni po prostu nie można zrobić, bo nie można zachować
              odpowiednich odległości od studni z każdej strony, to tyle...
              • Gość: Sas Re: do isztar IP: *.net81.citysat.com.pl 08.04.07, 22:06
                Mój kumpel sam sobie wybudował przydomową oczyszczalnię / biologiczną / i
                cztstą wode z kanalizacji odprowadza do strumyka.Sas
                • Gość: isztar Re: do isztar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 09:50
                  Ty chyba nie rozumiesz, nie mogę mieć oczyszczalni bo nie dostanę na nią
                  pozwolenia, to co mam zrobić nielegalnie??? Przy nielegalnie zrobionej
                  oczyszczalni to i tak za kilka lat, gdy będą robić u nas kanalizację muszę się
                  do niej podłączyć.
                  • Gość: Sas Re: do isztar IP: *.net81.citysat.com.pl 09.04.07, 11:50
                    Kiedyś tam dawno również mieszkałem w domu z szambem . Wiem ,że wywóż szamba
                    był drogi/ teraz zapewne jest jeszcze droższy/. Pisząc ,że nie mozesz dostac
                    pozwolenia na budowe przydomowej ekologicznej oczyszczlni/ wydaje mi sie ,że
                    wystarczy zgłoszenie/ - albo nie chcesz wydać paru złotych , albo nie chce Ci
                    sie załatwić paru papierków albo poprostu jest Ci z tym dobrze.Kiedyś wybudują
                    kanalizację - ''czekaj tatka latka''. Sas
                    • Gość: isztar Re: do isztar IP: 62.87.184.* 11.04.07, 17:28
                      Aby mieć oczyszczalnię trzeba spełnić pewne wymagania, przecież oczyszczone
                      ścieki trzeba gdzieś odprowadzać! Jeśli nie ma rowu, strumyka itp. zostaje
                      głównie drenaż bądź studnia chłonna. Obiekty te mają być oddalone 30m od studni
                      z wodą pitną a obok nas wszyscy sąsiedzi mają studnie.
          • Gość: Grodek Re: do isztar IP: *.chello.pl 07.04.07, 19:38
            Ale wszem i wobec można opowiadać, że ma się dom. Fakt, że zyje się jak chłop
            pańszczyźniany w XIX wieku najczęściej jest wstydliwie przemilczany. A,
            zapomniałem o jeszcze jednym: czas dojazdu do pracy w mieście na pewno nie
            przekracza 20 minut...
            • Gość: Sas Re: do Grodek IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 20:08
              A czasem -to nawet DOJŚCIA. sAS
      • os997 Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? 11.04.07, 15:12
        Moim zdaniem utrzymanie takiego domu jest niewielkie. Mieszkanie w bloku trzeba
        płacić czynsz co miesiąc średnio 300zł, a w domu podatek roczny to w
        granicach160zł. zachęcam do mieszkania w domu. proponuję ogrzewanie kominkowe
        naprawde korzystne mój dom ma 200mkw i super ciepło jest. nie można państwa
        wyśmiać każdy ma taki dom na jaki go stać. Jestem za domem naprawdę polecam nie
        ma to jak wyjść do ogródka.
        Pozdrawiam w imieniu redakcji:-)
        • Gość: Sas Re: do os997 IP: *.net81.citysat.com.pl 11.04.07, 17:59
          Jezeli uwazasz ,że koszty utrzymania domu to koszty rocznego podatku a na
          ogrzanie 200m wystarczy kominek - to znaczy,że nigdy ze swoim domem nie miałeś
          nic wspólnego i nie zabardzo wiesz o czym piszesz . Sas
        • Gość: thesopranos Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.07, 20:37
          bardzo zabawne :)))

160 pln rocznie??? nawet taniej - jak uda Ci sie nie placic tych 160 zl to przez
          cale zycie za darmo mieszkasz!!! raz wybudujesz i do konca zycia za darmo sobie
          elegancko egzystujesz :) bo przeciez w domu nic nigdy sie nie psuje a jak sie
          zepsuje to przychodzi wrozka i naprawia za darmo oczywiscie :) a jak cos
          odpadnie to niech tak lezy az niewidzialne robaki zjedza... drewno do kominka za
          darmo rozdaja na kazdym rogu
          • Gość: thesopranos Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.07, 20:41
            a tak na powaznie to koszt utrzymania takiego domu zalezy od kilku rzeczy ale
            srednio tyle co mieszkania podobnej wielkosci. ale to wszystko zalezy od tego
            jaki domek wybudujesz.

najwieksza niespodzianka moze sie pojawic w sroga zime gdzie za samo dogrzewanie
            np pradem (gdy masz kominek jako glowne ogrzewanie) wyjdzie Ci nawet 500 pln
            miesiecznie extra
      • Gość: Beata Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.eranet.pl 11.04.07, 20:55
        Witam
        Ja mam dom dwukrotnie większy ale może przyda Ci info o kosztach jego utrzymania.
        Dom jest ogrzewany gazem (ciekły) i kominkiem z płaszczem wodnym, do tego solary
        (niech mi nikt nie mówi, ze w naszych warunkach klimatycznych etc. bo tak mówią
        ci, co koło solarów nawet nie przechodzili). Gotowanie: też gaz. Dodatkowo
        szambo (wiem zgroza w XXI wieku, no ale jakoś tak się złozyło, ze w moim całkiem
        sporym mieście w lokalizacji 10 min od centrum piechotką kanalizacja będzie
        doprowadzona dopiero w tym roku. Widać w Urzędzie Miasta nie czytali postów na
        tym forum).
        No więc za gaz teraz w zimie płacilismy ok 300 zł/mies (najwyższy rachunek 350
        zł), a ogrzewanie chodzi na maksa bo w domu są małe dzieci. Tyle, ze w nocy
        dogrzewaliśmy kominkiem, koszt drewna wynosił w zimie ok. 100-150 zł/miesiąc.
        Teraz rachunki za gaz są znacznie niższe a kominek tylko sporadycznie. Co dalej:
        szambo wywóz raz na trzy miesiące 100 zł, prąd ok. 100 zł. No i standartowo
        telefon, i internet etc. Za telewizję nie płacę...bo jej dzięki Bogu nie mam.Są
        jeszcze podatki ale o ile dobrze pamiętam to było coś koło 250 zł/rok. A no i
        wywóz śmieci-70zł/miesiąc.
        Nie wiem czy coś pominęłam. A, no i nie brałam pod uwagę kosztów ewentualnych
        remontów, bo jakoś nie było potrzeby i kosztów utrzymania działki; typu sadzenie
        roślinek, koszenie i co tam jeszcze.
        • Gość: Sas Re: do Beata IP: *.net81.citysat.com.pl 12.04.07, 09:28
          Jezeli za 160m dom płacisz w zimowych miesiącach za gaz/płynny/- najdroższe
          paliwo- 300zł i ogrzewanie chodzi na maxa i w domu jest bardzo ciepło -to
          gratuluję DOBREGO SAMOPOCZUCIA.Sas
          • Gość: Beata Re: do Sasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:06
            Mam bardzo dobre sampoczucie i bardzo się cieszę, ze mam nowy, energooszczędny
            dom i jest mi w nim ciepło i fajnie. Być moze Gaspol oszalał albo bez wiedzy
            Sasa i jego zgody ma takie a nie inne ceny gazu? No, zgroza!
            I co mi sugerujesz? Że kłamię, czy ja i moja rodzina mamy zaburzenia
            termoregulacji? To ja Tobie gratuluję głupkowatego poczucia wszechwiedzy i
            totalnego zarozumialstwa. Nie pozjadałałeś wszystkich rozumów wbrew temu co
            chcesz tu pokazywać. a co ci średnio wychodzi bo potrrfisz pisać tylko posty
            typu jak powyzej, zero konkretów tylko burackie komentarze. Szczerze mówiąc
            patrząc na twoje posty uważam, ze jesteś zwykłym durniem na dodatek kiepsko
            wychowanym.
            BTW jesli nie masz kompletnie nic do powiedzenia to sobie daruj, bo na ogół
            ludzie się tu chcą wymienić informacjami a nie czytać idiotyczne odzywki!
            • Gość: Sas Re: do Beata IP: *.net81.citysat.com.pl 12.04.07, 22:08
              Osobiście z Gaspolem nie mam nic wspólnego - BO TO NAJDROŻSZA ENERGIA.
              Oczywiście że kłamiesz , ale moze nie , stosujesz poprostu tzw. ''zimny
              wychów''Reszta twojego postu to kalumnie do których nie będę się odnosił.
              Poczytaj post niżej - facio normalnie używając gazu za 100m dom płaci 450 a ty
              za dwa razy większy 300. Osobiście to ciebie mi nie żal .Jeżeli lubisz ekstermę
              to twoja sprawa.Ponoc dzieci wychowywane w CHŁODZIE są zdrowsze. Z twojej
              wierszówki wynika ,że najpierw piszesz a dopiero potem myślisz.To forum nie
              jest licytacją - kto mniej zapłacił. Jeżeli nie pasują ci moje burackie
              komentarze to proponuje ich nie czytać .Czytaj tylko posty tych , którzy płacą
              wiecej i wtedy będziesz naprawdę szczęśliwa.Sas
              • Gość: iśka Re: do Beata IP: 62.29.165.* 13.04.07, 12:59
                Mam dom o pow 140m2 i ogrzewanie gazowe (grzejemy propanem, butla jest
                zakopana w ziemi)Tankujemy raz do roku. W ubiegłym roku dotankowaliśmy 01
                sirpnia gazu za 3000zł. Do dnia dzisiejszego zużyliśmy 40% paliwa. Łatwo
                obliczyć, jaki jest miesięczny koszt. Gazu używamy do ogrzewania, gotowania i
                grzania wody. Mam kominek i palę w nim codziennie, bo lubię. Zdaję sobie
                sprawę, że zmniejsza on zużycie gazu. Temperatura w domu ustawiona jest na 20C
                w dzień i 18C w nocy.Komienk podnosi temperaturę w domu do ok 21,5C. W tym
                sezonie zużyliśmy ok 3m przestrzennych drewna.
                • Gość: Sas Re: do iśka IP: *.net81.citysat.com.pl 13.04.07, 16:32
                  Kumpel ma sklep .Sklep ten ogrzewn piecykiem na propan-bytan.Jezeli
                  tamperatura wacha sie w granicach minus pare -zero to do ogrzania 30m2 lokalu
                  zużywa 3-4 butle na miesiac . Butla kosztuje teraz chyba 35zł. Łatwo obliczyć.A
                  jeszcze- nie porównujmy kwot ,ktore wydaje sie na ogrzanie domu z punktu
                  widzenia tego roku. BO W TYM ROKU SEZONU GRZEWCZEGO NIE BYŁO. Sas
              • Gość: axa Re: do Beata IP: 217.97.182.* 13.04.07, 14:01
                Tak tylko żeby nikogo nie urazić dorzucę, że nikt nie musi tutaj kłamać.
                Poprostu ogrzewania drodzy panowie nie da sie przeliczyć na metraż.
                O tym powinniście chyba wiedzieć jako byli czy przyszli inwestorzy...
                Na zużycie wpływa:
                - metraż - to jasne ale wespół z:
                - usytułowaniem na działce - naprawdę ma to duże znaczenie choć niedowiarki nie
                wierzą bo to nienamacalne... (kierunki świata, wiatry itp)
                - no i bryłą - bardziej lub mniej zwartą
                - rozkładem pomieszczeń we wnętrzu
                - otworowaniem w przegrodach zewnętrznych
                - technologią budowy domu i (lub) można docieplic 6cm - albo 56 ;), albo nie
                docieplic wcale...
                - oraz jakością wykonania (właściwej izolacji bez mostków termicznych)

No i na koniec oczywiście z umiejętnościami odpowiedniej dobowej regulacji
                użytkownika.
                Takie zurzycie jest możliwe i nie krytykowałabym go bez dodatkowych danych co
                do powyższego. Najwyraźniej wszystko funkcjonuje należycie.
                pozdrawiam
                axa
                • Gość: axa Re: do Beata IP: 217.97.182.* 13.04.07, 14:04
                  a! sama sobie zwrócę uwagę na ortografie oczywiście - zużycie ;)
        • Gość: x Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:09
          > szambo wywóz raz na trzy miesiące 100 zł

wywóz 1m3 to średnio ok.10zł
          100zł to 10-15m³
          jeśli tylko tyle wyprodukowala rodzina w 3 miesiace(90dni) to gratuluję
          bo mi wychodzi produkcja 110-170 litrów dziennie

- mieszkam w bloku, w mieszkaniu są 2 osoby, wody specjalnie nie oszczędzny ale
          i bez szaleństw tylko prysznic, pranie dość rzadkie, gotujemy stosunkowo niewiele
          i zużywamy 280 litrów dziennie
          - mieszkając z rodzicami i rodzeństwem zużywaliśmy dziennie na 4 osoby 400
          litrów wody
          - znajomy ma działkę letniskową, woda używana tylko na prysznic, bez prania,
          b.mało gotowania przy 4 osobach musi wypompowywać ~8m3 z szmba co ok.30 dni(270
          litrów na dzień produkuje)

PS.1
          Lindley(ten co filtry warszawskie stworzył) przyjął ponad 100 lat temu że jeden
          korzystający zużywa 400 litrów na dobę, dzięki temu(średnia dziś w W-wie to 200
          litrów na człowieka na dzień) wodociągi w W-wie dziś maja problem z jakośćią
          wody bo woda w rurach płynie wolniej niż planował Lindley(w rurach osadzają się
          zanieszczyszczenia, przy planowanej prędkości przepływu by tego nie było i
          rozwijają się bakterie i jakość wody spada)

PS.2
          powszechnie wiadomo że właściciele szamba robią w nim specjalnie dziury by
          mniej placić za wywóz, efektem jest skażenie wód gruntowych
      • marghot Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? 12.04.07, 11:34
        Mamy dom 100m wtechnologii amerykańskiej (szkielet stalowy). Gaz kosztuje nas w
        najzimniejsyzm m-cu ok. 450zł (ogrzewanie, ciepła woda, kuchenka z płyta
        gazową); pozostałe 2-3 m-ce zimowe to ok. 300zł, latem zużycie gazu zalezne
        jest od zuzycia ciepłej wody ;) koszt ok. 170zl m-c. Prąd (oświetlenie oraz
        piekarnik, siłowniki w bramie) to ok. 170-200zł co 2 m-ce.
        Pamiętaj o kosztach związanych z zagospodarowaniem ogrodu, postawieniem
        ogrodzenia etc.
      • Gość: ja Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:29
        Oto moje wyliczenia(przymierzam się do budowy domu ok.110m2 użytkowych, parterowy).
        Dom ma być dobrze zaizolowany(dach ok.30-35cm, ściany 25-30cm, podłoga
        ok.20-25cm), wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, bez GWC, z kolektorem
        słonecznym.
        Działka nie skanalizowana, bez gazu :(

* energia potrzebna do ogrzania domu(kotłownia na węgiel z "akumulatorem
        ciepła") ok.10MWh/rok (ok.800zł)
        * energia potrzebana do ogrzania c.w.u. ok.8MWh/rok w tym:
        -2MWh/rok uzyskane z kolektora słonecznego - 0zł
        -3MWh/rok uzyskane zimą (kocioł węglowy dwufunkcyjny) - 250zł
        -3MWh/rok ogrzewanie energią elektryczną - 1200zł
        * energia potrzena do zasilania wentylatorów i pomp ok.1MWh/rok - 400zł
        * pozostałe używanie energi elektrycznej 2-2,5MWh/rok - 800-1000zł
        * wywóz śmieci ok. 500zł/rok
        * wywóz szamba (ok.100-120m3/rok, pod W-wą więc drogo) - 1000-1200zł
        * podatek katastralny(ten co wejdzie za kilk-kilkanaście lat) ok.0,5% wartości
        całej nieruchomości(czyli liczony od ok.500-600tys.zł bo z ziemią) -
        ok.2500-3000zł/rok
        * koszty remontów domu(liczę ok. 0,33% wartości budynku rocznie, czyli od sumy
        300-350tys.zł) - 1000-1200zł/rok
        * zwiększone koszty dojazdu do pracy - ok.800-1000litrów paliwa rocznie -
        3000-4000zł/rok

Razem 11,5-13,8 tys.zł/rok + koszty utrzymania ogrodu.
        Średnio ~13 tys.zł/rok czyli ~1100zł/m-c

Koszt takich samych opłat od mieszkania 100m2 w W-wie to ~8,5tys.zł/rok czyli
        ~700zł/m-c
        Więc dom jest droższy ale za te dodatkowe wydane pieniądze jest cisza, zieleń
        pod domem i w weekend można wypocząć(tak się nie ma ogromnego trawnika)

Koszt domu 110m2 dobrze ocieplonego(j.w.) to ok.350tys.zł, z działką i jej
        zagospodarowaniem razem ok.500-550tys.zł(przypominam działka bez kanalizacji i
        gazu, taka z gazem i kanalizacją kosztuje 150-200zł/m2 czyli koszt wzrośnie o
        około 100-150 tys. zł do 600-700 tys.zł).
        Koszt 100m2 w Warszawie to ok.600-700 tys.zł

Aha, ogrzewanie węglem jest 3-4x tańsze niż olejem opałowym lub gazem ciekłym i
        prawie 2x tańsze niż gazem ziemnym.
        • Gość: ja Re: Ile kosztuje utrzymanie 80-90mkw DOMU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:52
          jak ktoś chce policzyć dla "swojego domu" koszty samego ogrzewania to orientacyjnie:
          - dom budowany wg. norm (czyli 6-10cm izolacji pod podłogą, 12cm na ścianach i
          15-18cm na stropie) potrzebuje energi do ogrzania rocznie ok.120-150kWh/m2 na
          rok(dużo zależy do bryły budynku i czy minimalizowało się mostki cieplne)
          - dom energooszczedny (podłoga ok.20cm, ściany/strop izolacja ok.30cm,
          zaizolowane mostki cieplne) potrzebuje energi do ogrzania ok.70kWh/m2 na rok
          - wentylacja grawitacyjna to koszt 6-8MWh/rok energi potrzebnej do ogrzania
          chłodnego powietrza(niezależnie od wielkości domu bo to powietrze jest potrzebne
          ludziom do oddychania, w kuchni i łazience do odprowadzenia wilgoci więc nie ma
          znaczenia czy dom 100m2 czy 250m2 ilość powietrza potrzebnego do wentylacji jest
          mniej wiecej taka sama czyli ok.180-240m3 na godzinę czyli 6-8 nawiewników)
          - wentylacja mechaniczna pozwala odzyskać ok.70% ciepła potrzbnego do ogrzania
          powietrza

koszty energii kształtują się następująco(za 1MWh energii):
          - energia elektrczna ok.370-390zł(ja przyjmuję do obliczeń ok. 400zł)
          - gaz ciekły ok. 320 zł
          - olej opałowy ok.250zł
          - gaz ziemny ok.150zł
          - węgiel ok.80zł
          - brykiety/groszek ok.100zł
          - drewno ok.50zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka