Gość: red IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:27 Witam Prosze o porade. Jak odnowic wikline - wiklinowy kosz - stracil swoje kolory i trzeszczy Red Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: Wiklina IP: *.toya.net.pl 29.04.07, 12:37 Nie napisałaś czy kosz był czymś malowany, surową wiklinę możesz umyć w roztworze mydła, wody i amoniaku (na 10 litrów wody 10 łyżeczek amoniaku, wyszorować szczotką - źródło Irena Gumowska "Dom bez tajemnic"), jeśli efekt będzie zadowlający możesz zabezpieczyć powierzchnię lakierem, lakierobejcą, albo całkiem odmienić wygląd kosza i pomalować farbą akrylową bądź olejną na dowolny kolor. Wiklina to wdzięczne tworzywo i jak każde drewno można ją malować odmieniając zupełnie charakter wyrobu. Odnawiałam już wiklinowy koszyk, nie używałam co prawda amoniaku tylko wody i mydła, później pozwoliłam mu wyschnąć na "wolnym powietrzu" i malowałam farbą olejną - farba nie może być gęsta bo wtedy trudno dotrzeć do wszystkich zakamarków. Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy i ładnego efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkia Re: Wiklina 24.02.15, 01:31 Zapraszam do zapoznania się z nowymi koszami z wikliny . Odpowiedz Link Zgłoś