Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy obecnie VAT na segment = 7% ?

IP: *.uk.deuba.com 29.11.01, 10:27
    Chcę kupić segment od developera i część pieniędzy zapłacić w tym roku
    (przedwstępna umowa notarialna). Developer mówi, że obecnie VAT na budynek
    wynosi 7% (na działkę 0%). W Ustawie o VAT jest wykaz usług budowlanych, ale
    nie widzę tam budowy domów mieszkalnych, tylko inne. Czy ktoś kupował segment
    od developera ? Jaki płaciliście VAT ? (podstawa prawna)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kwasek Re: Czy obecnie VAT na segment = 7% ? IP: 10.0.100.* 29.11.01, 13:43
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Chcę kupić segment od developera i część pieniędzy zapłacić w tym roku
        > (przedwstępna umowa notarialna). Developer mówi, że obecnie VAT na budynek
        > wynosi 7% (na działkę 0%). W Ustawie o VAT jest wykaz usług budowlanych, ale
        > nie widzę tam budowy domów mieszkalnych, tylko inne. Czy ktoś kupował segment
        > od developera ? Jaki płaciliście VAT ? (podstawa prawna)

Chyba szukają frajera, uważaj na nich?
        • Gość: Pawel Re: Czy obecnie VAT na segment = 7% ? IP: *.crt.tpsa.pl 29.11.01, 14:08
          Gość portalu: Kwasek napisał(a):

> Chyba szukają frajera, uważaj na nich?

Oj chyba nie - nie mam podstawy prawnej, ale gdzies czytalem/slyszalem, ze 0% VAT jest na sprzedaz
          mieszkan w domach wielorodzinnych. W przypadku segmentow/dmow jednorodzinnych jest 7%.
          Ale tylko tak slyszalem.

Pawel

• Gość: Kwasek Re: Czy obecnie VAT na segment = 7% ? IP: 10.0.100.* 29.11.01, 15:05
            Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Gość portalu: Kwasek napisał(a):
            >
            > > Chyba szukają frajera, uważaj na nich?
            >
            > Oj chyba nie - nie mam podstawy prawnej, ale gdzies czytalem/slyszalem, ze 0% V
            > AT jest na sprzedaz
            > mieszkan w domach wielorodzinnych. W przypadku segmentow/dmow jednorodzinnych j
            > est 7%.
            > Ale tylko tak slyszalem.
            >
            > Pawel
            >

Podstawowa stawka VAT na sprzedaż mieszkań i domów to 0%, tu by rodziła się
            nierówność, a na to ten rząd jeszcze sobie nie pozwolił.
            • Gość: cleo Re: Czy obecnie VAT na segment = 7% ? IP: *.man.polbox.pl 29.11.01, 16:55
              niestety drogi Kwasku 0% jest tylko na lokale mieszkalne.
      • Gość: cleo Re: Czy obecnie VAT na segment = 7% ? IP: *.man.polbox.pl 29.11.01, 15:04
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Chcę kupić segment od developera i część pieniędzy zapłacić w tym roku
        > (przedwstępna umowa notarialna). Developer mówi, że obecnie VAT na budynek
        > wynosi 7% (na działkę 0%). W Ustawie o VAT jest wykaz usług budowlanych, ale
        > nie widzę tam budowy domów mieszkalnych, tylko inne. Czy ktoś kupował segment
        > od developera ? Jaki płaciliście VAT ? (podstawa prawna)

dev. ma rację - 7%. art. 51 ust. 1 p. 2) lit. c). segment to jest towar a nie
        usługa budowlana. a działka nie podlega vat a nie 0% co ma takie praktyczne
        znaczenie że trzeba od niej zapłacić 2% opłąty skarbowej (a dokładniej podatku od
        czynności cywilnoprawnych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka