Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

z czego budować żeby nie ocieplać???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:03
    Witajcie, mam dylemat
    Chcę postawić dom ze ścianami jednowarstwowymi, tylko pytnie, który materiał
    będzie najlepszy?

Ytong, cegła?

Poprostu nie chcę ocieplać domu styropianem, ani niczym innym.

Podpowiedźcie cosik:)
    Obserwuj wątek
      • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 18.05.07, 19:23
        Poszukaj np. w google trochę wiedzy.
        Popatrz na inne wątki.
        Ściana ze zwykłej cegły o odpowiedniej izolacyjności miałaby ponad 1m grubości.
        • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:36
          z cegły by spełnić normy(U<0,5W/m*K) trzeba ok.1,6m grubości
          a uwzględniając mostki cieplne ok.1,8-2,0m grubości
          pustak "MAX" ok. 0,9m grubości, a biorąc poprawkę na mostki ok.1,0-1,1m

YTONG PP2/0,4 36,5cm grubości U=0,29W/m*K
          co odpowiada cegle 2,75metra grubości
          albo pustakowi "MAX" o grubości 1,50m
          • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:39
            oczywiście gdzieś mi wcięło ²
            powinno być W/m²*K

jest jeszcze porotherm(zaawansowany pustak, wystarczy już 38cm grubości ściany):
            www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/List05&c=Page&cid=1119356883967&sl=wb_pl_home_pl
            • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 19.05.07, 02:14
              Tylko jest "drobny" problem.Przy ścianach 1W musi być bardzo dobre wykonawstwo,a
              przykładów partolenia jest na forach budowlanych sporo.
              • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 07:30
                dokładnie
                ale nie chciało mi się wczoraj pisać o tym...

ściany 2W są znacznie lepsze - izolacja redukuje znacznie mostki cieplne

coś mi się obiło o uszy, że UE zaleca budować ściany o U<0,1W/m²*K, a dachy
                U<0,08W/m²*K, przewidując znaczny wzrost kosztów nośników energii w najbliższych
                latach
                trudno mi to sobie wyobrazić bo odpowiadało by to warstwie ~40cm na ścianach i
                ~50cm tradycyjnego materiału izolacyjnego(0,04W/m*K) a przy takiej konstrukcji
                trzeba już uwzględniać i redukować straty ciepła na fundamentach(kto dziś zwraca
                na to uwagę?)
                dawanie tak dużo izolacji na ściany/dach nie ma sensu jeśli fundamenty nie będą
                murowane z w miarę "ciepłego" materiału i dobrze ocieplone...
                no i standardem musiała by być wentylacja mechaniczna, koniecznie z odzyskiem ciepła
                także okna powinny być inne (drewniane albo/i z 3 szybami)

czeka nas więc rewolucja w budownictwie która spowoduje że zwykłe domy ze
                scianami 2/3W staną się przeżytkiem, a ściany 1W znikną z nowych budynków

no cóż, większość liczy jednak tylko koszty budowy nie interesując sie kosztami
                utrzymania budynków dziś i w przyszłości
                • Gość: Mary ja bym tak we wszystko co mówi ..ujnia nie wierzył IP: 217.153.205.* 22.05.07, 10:29
                  Już chyba dwie zimy pod rząd były takie, jakby ich nie było. Z jednej
                  strony ..ujnia pyskuje o ociepleniu klimatu, a z drugiej każe budować
                  cieplejsze domy. Kto tu kogo robi w ..uja?
                  • Gość: x Re: ja bym tak we wszystko co mówi ..ujnia nie wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:44
                    Unia chce walczyć z emisja CO2
                    kary dla domowych wytwórców CO2 są kwestią 2-3 lat
                    zobacz jakie limity dostaliśmy własnie od unii na emisję...

• Gość: Mary Re: ja bym tak we wszystko co mówi ..ujnia nie wi IP: 217.153.205.* 22.05.07, 11:11
                      No o tym piszę. Skoro bedzie cieplej, to nie będę grzał, a jak nie będę grzał
                      to nie bedę wytwarzał CO2. A po za tym ciekawe jak mnie ..ujnia bedzie
                      kontrolować? Prędzej odbedzie się referendum za wystąpieniem z tego sowchozu
                      niż ludzie się zgodzą na montowanie jakichś przyrzadów na kominach i węszenie
                      po kątach za piecem węglowym przez urzedasów.
                      • Gość: x Re: ja bym tak we wszystko co mówi ..ujnia nie wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:25
                        > A po za tym ciekawe jak mnie ..ujnia bedzie
                        > kontrolować?

To akurat najprostsze, ciężko będzie Ci ukryć kominek i kocioł węglowy.
                        Policzą ci ilość m2 domu, zajrzą do certyfikatu energooszczedności(taki kolejny
                        papierek obowiązkowy wkrótce) i wyliczą ci ile węgla i drewna mniej więcej
                        spalasz i naliczą karę.
                        Powiesz że nie używałeś kotła i kominka? No problem - pobiorą próbki z komina
                        albo przyjadą w zimie.

Wiesz że w takim BRD co roku kontroluje się rury sciekowe w domkach
                        jednorodzinnych? Raz do roku przychodzi gnojek, zdejmuje plombę i sprawdza czy
                        sie tłuszcz osadził na rurach ściekowych, jesli tak to płacisz dużą idącą w
                        tysiace euro karę. Prawidłowo talerz przed włożeniem do zmywarki wyciera się do
                        sucha ręcznikiem kuchennym papierowym, a użyte ręczniki trafiaja do specjalnego
                        pojemnika na smieci.
                        Na grilla musisz mieć zgodę sąsiadów.
                        Trawę z ogródka, liście z drzew, gałązki krzewów itp musisz kompostować -
                        spalanie to kilka tysiecy euro kary.
                        Witaj unio...
                        • Gość: Mary Polak potrafi IP: 217.153.205.* 22.05.07, 11:59
                          Tłuszcz??? A co za problem wlać detergentu? Sasiad mi naskarzy, że griluje? No
                          to bedize sobie musiał wymienić szyby w domu i opony w samochodzie oraz umyć
                          drzwi wejsciowe z gnojówki...
                          • Gość: x Re: Polak potrafi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:47
                            dokładnie Polak potrafi...widze to za każdym razem kiedy jestem w lesie
                            te góry śmieci...
                            podobnie pływajac rzekami, widać co Polak potrafi wyrzucić...
                            tacy Szewdzi to nawet papieru toaletowego nie wyrzucają tylko po użyciu trafia
                            do pojemników i idzie do recyklingu, a lasów im nie brakuje...

muszę Cie zmartwić, detergent nie pomoże, nie jesteś pierwszy który na taki
                            pomysł wpadł, co gorsze potafią wykryć nawet że używasz dużo detergentów i także
                            wlepić karę...

może sie to wydawać nieprawdopodobne ale UE ma hopla na punkcie ekologii
                            dzisiejsze problemy z Rospudą, kolejką na Kasprowy to pikuś przy tym co nas czeka...
                            już przepisy właża do domów, np. zakaz produkcji i sprzedaży żarówek w UE -
                            żadna energooszczędna nie wytrzyma długo w toalecie/łazience(częste włączanie,
                            krótkie okresy świecenia)
                            potem zabiorą się za nasze samochody, sprzęt AGD, meble...
                            w niektórych krajach budując dom musisz już mieć plany jak po okresie
                            użytkowania zostanie on utylizowany i użyć ileś tam procent gruzu do budowy
                            domu(albo kara) - dom traktowany jest jak pralka albo komputer

sąsiadowi nie trzeba wybijać szyb
                            pewnego dnia przecież sam będzie chciał zrobić grilla i wtedy ty możesz go
                            podkablować, a wszystko wskazuje że okazji do podkablowania będzie coraz więcej
                            dzięki szalejacym ekologom
                            w waszym interesie będzie żyć z sobą w zgodzie...

• Gość: Mary przezylismy Stalina, przezyjemy Brukselę IP: 217.153.205.* 22.05.07, 13:08
                              Któregoś dnia ludzie pójdą po rozum do głowy... i po siekiery do drewutni i
                              wyślą ekologów i komisarzy tam gdzie ich miejsce. Jest różnica między
                              wyrzucaniem smieci w lesie a uzywaniem zwykłej zarówki czy grilowaniem we
                              własnym ogródku. na wszelki wypadek jednak zrobiłem mały zapasik normalnych
                              żarówek o róznej mocy. Myślę, że mi starczy na jakieś 10-15 lat. To tania
                              inwestycja, bo żarówczeki są taniutkie, niektóre nawet po mniej niż 1 zł.
      • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 18.05.07, 19:23
        A dlaczego - konkretnie - nie chcesz izolować.
        • Gość: treemagnolia Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:57
          nie mam rzeczowego argumentu:) nasłuchałam się o nieoddychających ścianach.
          Grzybie, znikającym styropianie pod tynkiem. Nie wiem ile to prawdy...
          Poza tym w projekcie mam ytong, tynk ciepłochronny czy jakoś tak... (wybaczcie
          blondynce:)

Jeśli będę zmuszona ocieplić muszę dodać po obu stronach budynku przynajmniej
          10 cm styropianu, a to sprawi, że te 20 cm będzie za dużo jak na dom na mojej
          działce: 18 m szerokości... ( nie ma dużo projektów na tak wąskie działki,
          które by mi odpowiadały ). A przy odbiorze domu mojej siostry pan chodził i
          mierzył metrem odległości od granic działki, o 3 cm się przyczepił, karę chciał
          nakładać :)

Jednowarstwowa ściana mieści się idealnie, dlatego tak sobie myślę, z czego...
          Chyba zostawię ten ytong, czytałam na forach opinie, ludzie nie ocieplają i
          mieszkają...

Dzięki za rady:)
          • Gość: mif Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:14
            > Chyba zostawię ten ytong, czytałam na forach opinie, ludzie nie ocieplają i
            > mieszkają...

... i wyrzucają pieniądze :(
          • trypel Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 19.05.07, 11:34
            Gość portalu: treemagnolia napisał(a):
            (wybaczcie
            > blondynce:)
            >
            > Jeśli będę zmuszona ocieplić muszę dodać po obu stronach budynku przynajmniej
            > 10 cm styropianu, a to sprawi, że te 20 cm będzie za dużo jak na dom na mojej
            > działce: 18 m szerokości...

Wiem ze tłumaczysz sie blondynizmem :) ale zauważ że sciana z ociepleniem może
            byc cieńsza od tej bez - własnie z uwagi na ocieplenie :)
            A bajki o oddychaniu scian to dzieciom do poduszki...
          • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 19.05.07, 11:39
            Ale warto przed budową myśleć,a nie potem pluć sobie w brodę.
          • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:32
            Gość portalu: treemagnolia napisał(a):

> nie mam rzeczowego argumentu:) nasłuchałam się o nieoddychających ścianach.
            > Grzybie, znikającym styropianie pod tynkiem. Nie wiem ile to prawdy...
            > Poza tym w projekcie mam ytong, tynk ciepłochronny czy jakoś tak... (wybaczcie
            > blondynce:)

Grzyb to wynik braku lub złej wentylacji a nie oddychania ścian.
            Styropian faktycznie znika, ale po >30 latach. Wtedy zdejmuje się poprzednią warstwę ocieplenia i zakłada nową - nie jest to jakoś bardzo kosztowne, obecnie takie coś kosztowałoby ok.130zł/m2 + materiały ok.70zł/m2, czyli 200zł/m2 (przeciętny dom to ok.130-150m2 ścian ocieplonych więc to około 25-30tys.zł, mniej niż 1000zł/rok trzeba na to odłożyć).

> Jeśli będę zmuszona ocieplić muszę dodać po obu stronach budynku przynajmniej
            > 10 cm styropianu, a to sprawi, że te 20 cm będzie za dużo jak na dom na mojej
            > działce: 18 m szerokości..
            > Jednowarstwowa ściana mieści się idealnie, dlatego tak sobie myślę, z czego...
            > Chyba zostawię ten ytong,

Ytong bez ocieplenia to ściany 36,5cm i U=0,29/0,25 lub ściany 40cm i U=0,26/0,23
            Ytong 24cm + 10cm izolacji to 34cm i U=0,25 (niby tyle samo ale mniejsze mostki cieplne), odpowiednikiem ściany 40cm to Ytong 30cm i 10cm izolacji i U=0,19(a więc znacznie lepiej niż jednowarstwowa).

Na wąskie działki najlepiej projekt indywidualny a nie z katalogu, jest niewiele droższy (katalog + adaptacja to 5-10tys.zł, indywidualny to 15-20 tys.zł, 10 tys. więcej przy cenie całego domu to prawie nic a ma się dom dokładnie taki jaki się chce)
          • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:56
            > działce: 18 m szerokości... ( nie ma dużo projektów na tak wąskie działki,

mając wąską działkę warto pomysleć o akustyce
            (wąska działka często oznacza blisko sąsiadów)
            dźwięk tłumi masa ściany
            normy zalecają ścianę o masie >400kg/m2
            Ytong najbardziej "gęsty" to 700kg/m3 oznacza to ścianę o grubości około 58cm

w przypadku wąskiej działki warto pomysleć wcześniej i zdecydować się na:
            - ścianę dwuwarstwową z cegły pełnej (ceramika albo silikat) by uzyskać
            odpowiednią masę wystarczy 22-25cm grubości i ocieplić ją - minimum by spełnić
            normy to 12cm, co daje grubość muru 36-39cm z tynkiem
            - ścianę trzywarstwową, dowolną ścianę nośną (20-24cm), ocieplenie(10-15cm) i
            szczelina wentylacyjna(2-3cm) i trzecia warstwa cegła klinkierowa(~12cm), co
            daje grubość muru 45-65cm

No i pamiętać o oknach mających dobre charakterystyki tłumienia dźwięków bo
            najlepszy mur nie pomoże przy kiepskich oknach
            • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:59
              > - ścianę trzywarstwową, dowolną ścianę nośną (20-24cm), ocieplenie(10-15cm) i
              > szczelina wentylacyjna(2-3cm) i trzecia warstwa cegła klinkierowa(~12cm), co
              > daje grubość muru 45-65cm

błąd, powinno być oczywiście 45-55cm
              • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 20.05.07, 15:33
                A dlaczego szczelina?
                • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:10
                  andrzej.sawa napisał:

> A dlaczego szczelina?

dla "zdrowia" ściany potrzebna jest możliwość odprowadzenia wilgoci
                  • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 20.05.07, 17:22
                    A skąd ta wilgoć?Przez ścianę nie przechodzi,a tę wewnętrzną odprowadza soę
                    przez wentylację.
                    • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 18:41
                      andrzej.sawa napisał:

> A skąd ta wilgoć?Przez ścianę nie przechodzi,a tę wewnętrzną odprowadza soę
                      > przez wentylację.

Jeśli będzie szczelina to rzeczywiście od ściany zewnętrznej wystawionej na
                      warunki atmosferyczne wilgoć nie przejdzie dalej - jak szczeliny nie będzie to
                      wilgoć będzie wnikała w głąb przegrody i wejdzie w izolację, tą najczęściej jest
                      wełna która traci własności izolacyjne jak jest wilgotna.
                      Styropian niby nie musiałby mieć szczeliny ale materiały z których są ściany
                      dość dobrze wchłaniają wilgoć także z wnętrza domu i stosunkowo powoli(znacznie
                      wolniej niż ja wchłaniają) oddają tę wilgoć.
                      Więc z wnętrza domu wilgoć też wchodzi w ścianę.
                      Co gorsze, styropian słabo przepuszcza wilgoć(w porównaniu do wełny) więc ściana
                      stykajaca sie z nim będzie wysychała najwolniej to dlatego zalecana jest wełna w 3W.
                      Ogólnie styropian jest super ale...nie należy nim ocieplać ścian z materiałów
                      dobrze wchłaniajacych wilgoć*) (część ceramiki i każdy gazobeton(silka, ytong to
                      też gazobeton)) oraz tych którym wilgoć szkodzi (silikaty), chyba że zapewni sie
                      ścianom oddychanie.

Patrząc z drugiej, zewnętrznej strony na ścianę 2W okazuje się, że znacznie
                      lepszy jest...styropian więc nie trzeba się do niego zrażać (wyjątkiem jest
                      połączenie gazobetonu i styropianu, najgorsze z możliwych).

*)jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi co zalecają na izolację ściany producenci
                      silikatów i gazobetonu
                      • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 20.05.07, 18:50
                        Na 3W zwykle daje się styropian,który nie przepuszcza wilgoci.
                        • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:57
                          andrzej.sawa napisał:

> Na 3W zwykle daje się styropian,który nie przepuszcza wilgoci.

bo ludzie niestety są krótkowzroczni i kierują się głównie ceną
                          • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 20.05.07, 19:59
                            A poza tym ściany nie oddychają,najwyżej ok.1% wody przechodzi przez ścianę.
                            • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:18
                              > A poza tym ściany nie oddychają,najwyżej ok.1% wody przechodzi przez ścianę.

ściany nie służą do odprowadzenia wilgoci z budynku, od tego jest wentylacja
                              a ten 1% przechodzący przez ścianę to wystarczająca ilość by po latach mieć
                              mokrą ścianę na styku mur/styropian, w przypadku gazobetonu i styropianu
                              gwarancja 100%
                              to że tak ktoś ma i to od lat nic nie znaczy, ile jest osób które widziały co
                              się dzieje pod styropianem po 15,20,25 latach??
                              • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 20.05.07, 22:01
                                Gdyby następowała stopniowa akumulacja,to można sobie wyobrażać,ale wilgotność
                                będzie z zewnątrz zależna od pory roku i wilgotności powietrza,wewnątrz od
                                wentylacji.
                                Po prostu ustali się pewien profil wilgotności.
                      • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:10
                        prostuję zanim ktoś zauważy:

> dobrze wchłaniajacych wilgoć*) (część ceramiki i każdy gazobeton(silka, ytong t
                        > o
                        > też gazobeton)) oraz tych którym wilgoć szkodzi (silikaty), chyba że zapewni si

oczywiście ytong to gazobeton, a silka to silikat :)
                        • gringo68 Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 21.05.07, 08:31
                          U mnie ocieplenie jest w środku - między 2 warstwami dziurawki. I nie rozumiem
                          dlaczego panna robi z tego ocieplenia taki wielki problem? To jakiś obciach dla
                          niej? Wolna wola, niech nie ociepla, jak ma kasę na grzanie to może mieszkać
                          nawet i w ścianach z dykty...
                          • Gość: treemagnolia Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:55
                            Dzięki Kochani, panna (:)) sobie poczytała i teraz ma do myślenia

• andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 21.05.07, 19:03
                            Głupota nie zna granic.
                            • Gość: klm Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 20:57
                              andrzej.sawa napisał:
                              > Głupota nie zna granic.

No właśnie.

Bzdury jakie powypisywaliście wyżej świadczą o tym najlepiej.
                              O podstawach tzw. fizyki budowli pojęcie macie marne ( żadne ).
                              Co to jest punkt rosy, skraplanie, co to jest wentylowana pustka powietrzna i
                              do czego służy, jaki jest opór dyfuzjny styropianu, ...itd.,itd.
                              Szkoda pisać. Głupota nie zna granic.
                              • andrzej.sawa Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? 22.05.07, 11:05
                                Niestety sporo racji,ale jednak staraj się po kawałku poszczególne zagadnienia.
                                • Gość: klm Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:44
                                  andrzej.sawa napisał:
                                  > Niestety sporo racji,ale jednak staraj się po kawałku poszczególne
                                  zagadnienia.

Daj spokój, nie chce mi się.
                                  W szkole jest taki przedmiot pt. "Fizyka budowli".
                                  • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:06
                                    i na co ta cała fizyka budowli jak potem przychodzi inwestor i domaga się
                                    najtańszego domu?
                                    nie chce słyszeć o fizyce tylko domaga się spełnienia norm jak najtańszym kosztem?

a wkrótce przepisy dotyczące utylizacji domów oraz kary za wytwarzanie CO2
                                    sprawią że najtańsze domy będą w technologii szkieletowej oraz z wyrobów
                                    piaskowo-wapiennych (wyroby piaskowo-wapienne można łatwo zmielić i wypalić
                                    ponownie, do tego wypala sie je tylko w 100stopniach, a ceramikę w
                                    800-1000stopniach są mniej energochłonne)
                                    trudno tylko powiedzieć czym będą izolowane gdyż styropian i wełna nadają się do
                                    recyklingu w 100%, pewnie bądą oba stosowane jednocześnie
                                    • Gość: x Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:11
                                      dodam jeszcze, że najbardziej ekologiczną ścianą jest ściana 3W
                                      (odpada problem oddzielenia tynku od izolacji)
                                      dom w technologii 3W z materiałów piaskowo-wapiennych rozbiera się i w
                                      większości można przetworzyć na nowy pełnowartościowy produkt
                                      zapewne będą premie za stosowanie tej właśnie technologii...
      • Gość: kamil Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.07, 09:58
        Wszystko fajnie w teorii. Znajomy trzy lata temu wybudował w ytongu i to jakimś
        grubszym 40 czy 45 cm. No i niby ok izolacyjność wysoka, rachunki niby niskie.
        Ale niektóre pomieszczenia okazały się zimne, gdzieś tam wieje. No i po 3 latach
        bycia dumnym z braku dodatkowego ocieplenia i błyszczenia na forach, będzie
        kładł wełenkę ;) (oczywiście jeśli ją dostanie).
        Także ostrożnie z reklamami.
        • Gość: gość Re: z czego budować żeby nie ocieplać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:50
          > Wszystko fajnie w teorii. Znajomy trzy lata temu wybudował w ytongu i to jakimś
          > grubszym 40 czy 45 cm. No i niby ok izolacyjność wysoka, rachunki niby niskie.
          > Ale niektóre pomieszczenia okazały się zimne, gdzieś tam wieje. No i po 3 latac
          > h
          > bycia dumnym z braku dodatkowego ocieplenia i błyszczenia na forach, będzie
          > kładł wełenkę ;) (oczywiście jeśli ją dostanie).
          > Także ostrożnie z reklamami.

A znajomy ma otynkowany budynek?
          A jeśli tak to tynk gruby czy cieniutki?
          Bo Ytong to murowanie/klejenie tylko na spoinę poziomą, szczelność pionowych
          szpar ma zapewnić kształt bloczków.
          Niestety to co w teorii jest rewelacyjne w praktyce jest do d..., metoda nie
          uwzględnia że murujący mają gdzieś szczelność budynku(dotyczy to wszystkich
          metod bez spoin pionowych).
          Pionowymi szparami do budynku wchodzi więc powietrze - wychładza to
          pomieszczenia, tworzy mostki cieplne...
          Pomaga otynkowanie grubszym tynkiem a nie takim cieniutkim jaki zachwala
          producent systemu albo właśnie ocieplenie.
      • al9 ściana jak ta lala i krwawa unia 22.05.07, 14:10
        buduj z porothermu i daj 6 cm wełny zamiast steropianu...
        a egzotyczne przepisy w Niemczech?
        nie są unijne, tylko lokalne! zapytaj Włocha czy Hiszpana czy kompostuje
        gałązki i bada tłuszcz w rurze kanalizacyjnej!
        Trochę opamiętania! Unia to nie same debilne przepisy!
        al
        • Gość: treemagnolia Re: ściana jak ta lala i krwawa unia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 19:40
          będzie jak w projekcie. Ytong i tynk ciepłochronny ( chyba ten grubszy ).
          Poza tym dom będą budować grupa budowlana ytong, więc mam nadzieję że będą
          wiedzieli co czynią:)

Pozdrawiam, dzięki za opinie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka