Gość: abcadlowy IP: *.saint-gobain.com 19.06.07, 10:12 No wlasnie slyszalem ze jedno z drugim nie za bardzo pasuje. Jak to pogodzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al9 są różne opinie IP: *.teleton.pl 19.06.07, 10:38 śledziłem je przez kilka tygodni. Wiekszość uważa, ze podłogówka najlepiej sie spisuje z wierzchnia warstwą ceramiczną. Panele w ogóle odpadają - ich jakość jest na ogół taka sobie. Warstwy kleju nie wytrzymają wyższej temperatury i w perspektywie kilku lat dojdzie do odkształceń - mimo zapewnień producentów... W grę wchodzi parkiet albo deski, ale też raczej wysokiej klasy - czytaj droższe... Moim zdaniem podłoga w salonie (bo w spypialniach trzeba miec grzejniki) powinna byc ceramiczna w 80-90%, a wastwę drewniana trzeba zrobic w przemyślanym miejscu, niedużą z najlepszych mozliwych materiałów. Ja użyłem bambusa. Nie można oszczędzać na klejach, listwach i na ekipie. Podłogówka jest na lata i ewentualne naprawy to kolosalne komplikacje... Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: są różne opinie 19.06.07, 12:35 1. jakie "wyższe" temperatury? 2. a dlaczego w sypialni muszą być grzejniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 odpowiadam IP: *.teleton.pl 19.06.07, 13:44 1.wyzsze niz w przypadku ogrzewania grzejnikami. Pod panelami w rurkach wodnych temp ok 40 stopni 2.podłogówka ma bezwłądność. chcesz szybko podgrzac albo schłodzić - grzejniki. Dlatego instalatorzy proponują w domach - dół podłogówka - góra, sypialnie - grzejniki. pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: odpowiadam 19.06.07, 14:01 1. woda w pokojach ma maksymalnie 28 stopni, jedynie w łazienkach może być ponad 30. 2. bez sensu. Jak chcesz schłodzić to sobie okno otwórz, a szybkość nagrzewania chyba nie jest aż tak ważna, żeby się pozbawiać ciepłej podłogi. Zapytaj tych fachowców o ile szybciej nagrzeją ci te grzejniki i ile ich trzeba zamontować. no i jak często masz takie akcje szybkiego grzania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 okna sam sobie otwieraj IP: *.teleton.pl 19.06.07, 17:27 woda w rurkach pod podłoga moze miec 37,40 stopni a regulacja otwieraniem okien - to u ciebie na wsi po co zadajesz pytania skoro znasz odpowiedzi? eot al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejnik Re: odpowiadam IP: *.pools.arcor-ip.net 20.06.07, 00:53 > 2.podłogówka ma bezwłądność. chcesz szybko podgrzac albo schłodzić - grzejniki. po co mialbym chciec "szybko schlodzic"? ogrzewanie wlaczam w sypialni i raczej chce zeby w nocy caly czas pracowalo bo na dworze jest coraz zimniej. w dzien w sypialni i tak nie siedze. wlaczam w porze kolacji i podloga jest ciepla, przyjemnia a temperatura roznomierna, kiedy ide spac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejnik nowy zabobon IP: *.pools.arcor-ip.net 20.06.07, 00:48 wczesniej bylo ze ogrzewanie podlogowe jets b. niezdrowe, powoduje alergie i zylaki i wogole 100 nieszczesc. teraz juz jest lekki postep, ogrzewanie podlogowe moze byc w salonie i lazience ale bron cie boze zeby bylo w sypialni. tam musza byc grzejniki! co za nonsens, mam podlogowke w calym domu i nie kumam po co mialbym robic grzejniki w niektorych pomieszczeniach? to chyba nowy zabobon. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka69 Re: ogrzewanie podlogowe i panele - jak to pogodz 19.06.07, 21:46 Aby zmienić temperaturę w pomieszczeniach z "podłogówką" o kilka stopni, muisz odczekać 3-4 godz.Grzejnikami regulujesz i w ciągu kilku minut masz taką temperaturę jaką potrzebujesz.Mój znajoy ma "podłogówkę" w sypialniach (również),twierdzi że jest nie do wytrzymania(tak gorąco) i zrobił błąd zakładając ją w takich pomieszczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
gimper Re: ogrzewanie podlogowe i panele - jak to pogodz 19.06.07, 23:11 Ogrzewanie podłogowe można bez problemu zrobić zarówno na kaflach jak i na innych rodzajach wykończenia podłogi Maga to być panele dobrze znana deka Barlinecka oraz twarde gatunki drewna głównie egzotyczne oraz wykładzina dywanowa ale jest jeden warunek wszystkie te wykładziny msza posiadać atest i odpowiednia grubość Jest jeszcze jeden bardzo istotny problem aby podłogówka mogła służyć długo i w sposób prawidłowy MUSI BYĆ PRAWIDŁOWO ZAPROJEKTOWANA Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: ogrzewanie podlogowe i panele - jak to pogodz 20.06.07, 11:10 ciekawe jak wyglada ta regulacja w kilka minut kaloryferami... a kolega ma racje-WłASCIWY PROJEKT! każde pomieszczenie na osobnym obwodzie i regulacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: ogrzewanie podlogowe i panele - jak to pogodz IP: *.teleton.pl 20.06.07, 11:23 ciekawe jak wygląda regulacja kaloryferami...? normalnie po 2 minutach masz gorący kaloryfer a po 10 ciepły pokój ---- powtórzę - sam mam podłogówkę. Ale WSZYSCY użytkownicy, instalatorzy i sprzedawcy zwracali uwagę na bezwładność systemu. W pokoju dziennym nie jest to dyżym utrudnieniem. Ale w pozostałych pomieszczeniach - dla mnie - tak. Moze innym to nie przeszkadza. Ok. Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: ogrzewanie podlogowe i panele - jak to pogodz 20.06.07, 13:10 było o ochłodzeniu kaloryferami. a tak naprawde to uważam ze nie ma co uogólniać. kwestia projektu i indywidualnych odczuć . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś