Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Musze to wykrzyczec: dostałam pozwolenie na budowe

IP: *.at.ibm.com 11.12.01, 11:01
    Ludziska, nie moge sie powstrzymac! musze to napisac! Po 12 dniach (roboczych) otrzymalismy pozwolenie na
    budowe!!!!!!!!!!! Wiedzialam, ze panie w gminie Zabia Wola sa wspaniałe, ale nie myslalam, ze az tak!!! _Bez
    zadnych_ dodatkow do pensji wydaly pozwolenie!!!!! Sa super i dzieki im za to!!! jak ja sie ciesze....
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sylwia Re: dostałam pozwolenie na budowe - radość IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 13:13

Wyobrażam sobie Twoje zadowolenie, "załapałaś" się na ulgę
        budowlaną !! A jak długo trwał proces przygotowania wszelakich
        papierków, nim złożyłaś wniosek o pozwolenie ??
        Cieszymy się z Tobą !!
      • Gość: Czynowni Re: Musze to wykrzyczec: dostałam pozwolenie na budowe IP: *.camden.tds.net 11.12.01, 13:42

Ludziska. Rzecz nieslychana. W 12 dni roboczych pozwolenie na budowe.
        Moze to jakas pomylka. Jesli to prawda to proponuje oglosic gmine Zabia Wola
        Gmina Roku. Proponuje zmienic nazwe Gminy z Zabiej Woli na " Ludzka Dobra Wola "
        Ludzie co sie dzieje. Nieprawdopodone wydazenie w 12 dni pozwolenie W Brukseli
        napewno to zanotuja. Pozdr.
        • Gość: Sylwia Re: dostałam pozwolenie na budowe - to żart?? IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 14:50
          Gość portalu: Czynowni napisał(a):
          > Ludzie co sie dzieje. Nieprawdopodone wydazenie w 12 dni pozwolenie W Brukseli
          napewno to zanotuja. Pozdr. >

Sądzisz, że zażartowała sobie z nas ???

• Gość: Czynowni Re: dostałam pozwolenie na budowe - to żart?? IP: *.camden.tds.net 11.12.01, 19:06

Ja nie mysle ze to zart. Ludzie, preciez w normalnym kraju jest to
            normalne - czyli idzieny ku normalnosci, dzieki Paniom z Ludzkiej Woli

Czynownik
      • Gość: Wob Re: Musze to wykrzyczec: dostałam pozwolenie na budowe IP: *.zks.skoczow.pl 11.12.01, 14:13
        No to gratulacje i powodzenia przy budowie wymarzonego domu!
        Ja nie miałem tyle szczęścia - od ponad roku czekam na odrolnienie działki i
        cały czas urzędnicy mnie zwodzą. Miało być w listopadzie tego roku w
        listopadzie powiedzieli, że w grudniu i właśnie dzisiaj dowiedziałem się, że
        dopiero za jakieś 3 miesiące może. Koniec marzeń o uldze!
        • Gość: Karolina Gratulacje! IP: *.waw.cdp.pl 11.12.01, 14:26
          Ale jeśli chodzi o "załapanie" się na ulgę to chyba nie tak prędko. Potrzebny
          jest dziennik budowy i pierwszy wpis geodety (tak podobno wymagają niektóre
          US). Napiszcie jesli się mylę, jestem w podobnej sytuacji co AGA.
          • Gość: grzesiek Re: Gratulacje! IP: 212.244.182.* 11.12.01, 14:43
            Cześć !
            Po otrzymaniu pozwolenia, musi upłynąć jeszcze 14 dni + 3 (czas oczekiwania na
            korespondencję)na uprawomocnienie sie pozwolenia. Wtedy trzeba zrobic wpis do
            dzienika przez uprawnionego architekta, kóry zrobi tyczenie i wystawi Ci
            fakturę Vat za tą usługę jeszcze w tym roku. Ja mam dostać pozwolenie 14
            grudnia, a deyzja uprawomocni się dokładnie 31 grudnia...
            • Gość: Sylwia Re: do grzesia IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 14:57
              Gość portalu: grzesiek napisał(a):
              > Cześć !
              > Po otrzymaniu pozwolenia, musi upłynąć jeszcze 14 dni + 3 (czas oczekiwania na
              > korespondencję)na uprawomocnienie sie pozwolenia. Wtedy trzeba zrobic wpis do
              > dzienika przez uprawnionego architekta, kóry zrobi tyczenie i wystawi Ci
              > fakturę Vat za tą usługę jeszcze w tym roku. Ja mam dostać pozwolenie 14
              > grudnia, a deyzja uprawomocni się dokładnie 31 grudnia... >

No i co zrobisz, by "wpaść" w dużą ulgę ???
              O ile sobie z nas nie kpisz.
              Nie wystarczy kupić worek cementu bądź rolke papy ???

• Gość: grzesiek Re: do Sylwii IP: 212.244.182.* 12.12.01, 07:37
                Cześć !
                Mama umówionego architekta na wpis do dziennika 31 grudnia, chodzi oczywiście o
                wytyczenie, natomiast fizyczne tyczenie odbędzie sie na wiosenkę.
            • Gość: AGA to znowu ja- szczesciara! IP: *.at.ibm.com 11.12.01, 15:05
              dzieki za gratulacje, wiedzialam ze zrozumiecie moja radosc. I dla tych niedowiarkow: naprawde dostalam to
              pozwolenie, nie zartowala. A wracajac do decyzji i jej uprawomocnienia sie to nie dodalam, ze to ta pani ze
              starostwa zadzwonila do mnie (!) i powiedzialam ze je mam i jezeli chcialabym, zeby uprawomocnilo sie ono
              szybciej to powinnam przyjechac ze wszystkimi osobami ktore maja cos wspolnego z ta decyzja (dla mnie jest to
              narzeczony i sasiadka, przez ktorej dzialke bedziemy ciagneli prad) i po podpisaniu oswiadczen w obecnosci
              urzednika decyzja staje sie prawomocna - nie musze czekac 14 dni!!! Sama nie moge sie nadziwic, ze urzedniczki
              ida petentowi na reke, czy tak jak w tym przypadku podpowiadaja rozwiazanie! Kocham te Panie!!!!!

dziko-szczesliwa-AGA
              • Gość: Jola Re: do wszystkich marzycieli o szczęściu IP: 158.66.46.* 11.12.01, 17:41
                Gratulacje dla Agi, słowa uznania dla Pań z Gminy!
                A teraz wracamy z obłoków na ziemię.
                Decyzję odebrałam 29.10.br, warunkową?! Zgodnie z wymogami i w określonym
                czasie złożyłam informację o terminie rozpoczęcia budowy, zgłosiłam również
                kierownika budowy. I znowu zwrotki, i już mając tablicę i dziennik budowy
                poprosiłam geodetę o wytyczenie terenu i wpis do dziennika.
                Zgodnie z prawem budowlanym, to jest dopiero rozpoczęcie budowy. Nie wiem
                natomiast, co jest rozpoczęciem budowy dla US? Czy projekt, geodeta, stal,
                woda, prąd są wystarczające?
                Zbieranie całej dokumentacji, koniecznej do otrzymania decyzji, trwało od
                kwietnia do grudnia tj. siedem miesięcy.
                Jeszcze jedno, na przełomie listopada i grudnia kilka razy (3 słownie: trzy)
                ginęła w gminie moja teczka ze wszystkimi dokumentami. Po poważnych
                interwencjach, szczęśliwie znajdowała się.
                Dlatego uwierzyć trudno, że są jeszcze?, już? nieskorumpowane, życzliwe
                petentom Urzędy!?
                Pozddrawiam
                • Gość: Karolina załapać się na ulgę IP: *.waw.cdp.pl 12.12.01, 09:04
                  Podejrzewam, że wątpliwości "co stanowi rozpoczęcie budowy" wynikaja z faktu
                  różnej interpretacji przez różne US. Tak oczywiście nie powinno być, ale tak
                  się zdarza. Ktoś na forum proponował żeby upewnic się w konkretnym US jak oni
                  do tego podchodzą - co notabene tez nie daje gwarancji, bo jak przychodzi co do
                  czego to się wypierają, ze tak mówili. Sama nie wiem co robić. Pozdrawiam.
                  • Gość: raf Re: załapać się na ulgę IP: *.stacje.agora.pl 12.12.01, 18:30
                    Karolino,
                    zgodnie z Ordynacja Podatkowa mozesz zazadać na pismie od US interpretacji
                    interesujacych Ciebie przepisow.
                    • Gość: Karolina Re: załapać się na ulgę IP: *.waw.cdp.pl 13.12.01, 09:18
                      Wiem Raf, ale w moim przypadku muszę wziąć dzień wolny, jechać do mojego
                      rodzinnego miasta, stracić dzień na gadaniu z urzędnikami - szkoda mi czasu,
                      ale chyba nie mam wyjscia. Dzięki i pozdrawiam.
                      • Gość: raf Re: załapać się na ulgę IP: *.stacje.agora.pl 13.12.01, 10:29
                        Do grona przyjaznych urzedów chcialbym zaliczyc Starostwo w Wołominie. Pełen
                        profesjonalizm!! Pozwolenie na budowę w ciągu 10 dni!! (mimo małego błędu w
                        papierach, który musiałem w międzyczasie skorygować).
                        Pozdrawiam przyjaznych urzędników!!
                        I co najważniejsze nie dawałem nigdy nikomu żadnych łapówek.
                  • Gość: Wob Re: załapać się na ulgę IP: *.zks.skoczow.pl 14.12.01, 08:20
                    Karolino odsyłam do artykułu z Gazety Prawnej 167/2001 z dnia 13.12.2001 (str.
                    10 "Dotychczasowa i nowa ulga mieszkaniowa") - może coś uda Ci się jeszcze
                    załatwić. Ja pytałem w swoim US i pani od ulg budowlanych potwierdziała to co
                    jest napisane w tym artykule, więc mam nadzieję na "złapanie się" na ulgę!
                    • Gość: Karolina Dzięki za informacje Wob IP: 62.89.101.* 14.12.01, 18:06
                      Dzięki za informacje Wob, ale czy mozesz mi powiedzieć co tam nasmarowali.
                      Niestety nie mam tej gazety, a na ich stronie nie ma tego artykułu. Dzwoniłam
                      dzisiaj do swojego US, najpierw byłam zła, a potem mi się śmiac chciało.
                      Kompletnie niekompetentni, nie mają pojęcia o czym mówią (cytuję: "no... ma
                      pani ulgę wtedy gdy jest działka i te wszystkie papiery... do tego... yyyy... i
                      chyba jeszcze ... yyy .. jakiś zakup, no żeby mieć rachunek... chyba yyyyy..no
                      ja się na budowaniu nie znam...). To był prawie dosłowny cytat z wypowiedzi
                      kierownika.Tak więc będę wdzięczna za pomoc, bo nadal nic nie wiem na pewno.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Slawek Re: Dzięki za informacje Wob IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 17:54
                        Wg prawa, rozpoczęciem budowy sa prace przygotowawcze, jak wyciecie chechów z
                        działki, byleś miała na to fakturę VAT, wpis kierownika budowy i zeby bylo to
                        po uprawomocnieniu pozwolenia na budowę, co trwa 14 dni od odebrania decyzji, o
                        ile sąsiad-idiota nie wniesie sprzeciwu; jeśli sęsiedzi na piśmie zrzeką się
                        sprzeciwu, to uprawomacnia się od razu (KPA). Pzdr. sorry za literówki, ale
                        właśnie bawię się nowym notbookiem, pzdr
                        Sławek
                        • Gość: Karolina Re: Dzięki za informacje Wob IP: *.waw.cdp.pl 17.12.01, 10:17
                          Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam.
                      • Gość: Wob Re: Dzięki za informacje Wob IP: *.zks.skoczow.pl 18.12.01, 13:15
                        Witam Karolino!
                        Właściwie pisało (w ogromnym skrócie) tam tyle, że aby skorzystać z odchodzącej
                        ulgi trzeba dokonać odliczeń na podstawie faktury VAT jeszcze w tym roku a
                        następnie uzyskać w „jakimś sensownym czasie” pozwolenie na budową ponieważ
                        nigdzie w ustawie podatkowej nie pisze, że aby zacząć korzystać z ulgi musisz
                        mieć pozwolenie na budowę! Można zapytać co to jest sensowny czas? Zadzwoniłem
                        do mojego US (Cieszyn) a Pani (zresztą bardzo miła?!) na to: „..,że skoro mam
                        projekt architektoniczny oraz zgromadzone jakieś materiały i mam na to faktury
                        VAT to mogę, a właściwie muszę dokonać odliczenia w 2001 i uzyskać najpóźniej
                        do dnia 30.04.2002 pozwolenie na budowę czyli do czasu po którym możemy pana
                        wezwać na kontrolę!” – myślę, że to jest ten sensowny termin - a więc w monecie
                        kontroli mam prawomocne pozwolenie na budowę . Stwierdziła, że oni to
                        praktykują, respektują i jest to dla nich wystarczające.
                        Trochę to zagmatwałem, ale istotę chyba uchwyciłem – generalnie odliczenie w
                        2001 roku projektu i części materiałów poparte późniejszym pozwoleniem na
                        budowę jest wystarczającym wyrażeniem woli budowania domu jednorodzinnego!
                        Niezależnie od tego przed dokonaniem odliczenia jeszcze raz pojadę (mam
                        nadzieję razem z pozwoleniem na budowę) się upewnić do US czy aby na pewno mogę
                        tak zrobić aby zachować prawo do ulgi budowlanej.
                        Życzę powodzenia!
                        • Gość: Karolina Re: Dzięki za informacje Wob IP: *.waw.cdp.pl 18.12.01, 16:16
                          Dzięki jeszcze raz za info. Pozwolenie już mam, rachunek za projekt też
                          (ewentualnie moge kupić jeszcze worek cementu), ale wolę "dmuchać na zimne" i
                          mieć pierwszy wpis w dzienniku budowy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka