crusader1973 11.07.03, 16:24 Czy ktoś z Was podpisywał umowę wstępną w formie aktu notarialnego? - czy jest to jakieś zabezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olejna Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? 11.07.03, 17:07 podpisując umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego można dochodzić jej wykonania przed sądem, czyli mówiąc po ludzku: jeżeli z takiej umowy wycofuje sie twój kontrahent (obojętnie która strona, kupujący lub sprzedający) to masz możliwość zwrócenia się do sądu z roszczeniem o wykonanie umowy i wtedy orzeczenie sądu zastępuje akt notarialny. Niestety, podpisując umowę przedwstępną w formie aktu płacisz (rozumiem, że ty kupujesz) podwójnie taksę notarialną (za um. przedwst. i akt not. sprzedaży) ale jest to najlepsze zabezpieczenie jakie możesz mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pegaz_ Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? IP: 126.16.27.* 11.07.03, 17:22 > Niestety, podpisując umowę > przedwstępną w formie aktu płacisz (rozumiem, że ty kupujesz) podwójnie taksę > notarialną (za um. przedwst. i akt not. sprzedaży) ale jest to najlepsze > zabezpieczenie jakie możesz mieć. Niestety 2x płacisz tylko za wypisy i wnisoki do sądu. Taksa za umowę przedwstępną ___powinna___ zostać naliczona w wysokości 50%. I podobnie przy akcie "ostatecznym" - kolejne 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? 11.07.03, 17:33 Gość portalu: pegaz_ napisał(a): > Niestety 2x płacisz tylko za wypisy i wnisoki do sądu. > Taksa za umowę przedwstępną ___powinna___ zostać naliczona w wysokości 50%. I > podobnie przy akcie "ostatecznym" - kolejne 50%. Za wniosek do sądu płacisz tylko wtedy gdy kupujesz nieruchomość i chcesz złożyć wniosek do sądu aby wpisał w księdze wieczysej, że została podpisana um. przedwstępna sprzedaży; wypisów jest mało bo to przedwstępna; a taksa powinna zostać naliczona zgodnie z rozporządzeniem a notariusz może, ale nie musi, pobrać niższą taksę - wszystko zależy od notariusza; w Warszawie najczęsciej jest 2 * 100% lub 100% przy przedstępnej i 50% przy końcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pegaz_ Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? IP: 126.16.27.* 11.07.03, 17:39 > Za wniosek do sądu płacisz tylko wtedy gdy kupujesz nieruchomość i chcesz > złożyć wniosek do sądu aby wpisał w księdze wieczysej, że została podpisana um. > > przedwstępna sprzedaży; A nie idzie wtedy wniosek o wpisanie roszczeń (jakieś 30PLN)? > wypisów jest mało bo to przedwstępna; a taksa powinna > zostać naliczona zgodnie z rozporządzeniem a notariusz może, ale nie musi, > pobrać niższą taksę - wszystko zależy od notariusza; w Warszawie najczęsciej > jest 2 * 100% lub 100% przy przedstępnej i 50% przy końcowej. Nic o tym nie napisali (powiedziałbym nawet, że w rozporządzeniu jest napisane, że powinni się do tej zasady stosować): www.irbis.home.pl/centrum/taksa_not.htm********** § 7. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego: 1. umowę zobowiązującą, zawartą pod warunkiem lub zastrzeżeniem terminu, 2. umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy zobowiązującej, ...... maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzianej w§3. ********** No chyba, że notariusz leci w wała, i mówi, że stosuje: § 17.1. Jeżeli dokonanie czynności notarialnej wymaga wyjątkowo dużego nakładu pracy i czasu, notariusz może ustalić wynagrodzenie wyższe, lecz nie przekraczające dwukrotnej wysokości maksymalnej stawki wynagrodzenia, przewidzianej za daną czynność. *************** Ja bym się wykłucał, a jak nie to zmienił notariusza. Sam podpisywałem taką umoe w Wa-wie i nie było problemów. pegaz_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robin Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? IP: *.pkobp.pl 14.07.03, 14:46 Pegaz ma rację. W Wawie większość bierze połowy taksy przy wstępnej i dalszą połowę przy ostatecznej. Ja tak podpisywałem i nie było problemu. Trochę drożej jest po odpisy i pis do księgo ok. chyba 100-200 PLN nie liczyłem dokładnie. Przy zakupie mieszkania to wydatek żaden a pozwala spokojnie spać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 22:53 Nie bardzo chcę się wdawać w szczegóły co do rozważań prawnych na temat umów zobowiązujących i przedwstępnych, bo już raz rozpoczęłam taką dyskusję i doszło do bardzo nieprzyjemnej sytuacji, której chciałabym uniknąć, ale przywoływany przez [chyba] Pegaza art. 7 rozp. w spr. taksy not. dotyczy umów zobowiązujących. Tymczasem obok takich umów funkcjonują (i to znacznie częściej niż zobowiązujące) umowy przedwstępne sprzedaży, a dla tych niestety (niestety - z punktu widzenia klienta) taksa co do zasady wynosi 100% i przy umowie przyrzeczonej (czyli sprzedaży) następne 100%. Z moich obserwacji wynika, że bynajmniej w Warszawie przy umowach przedwstępnych płaci się 100% a przy przyrzeczonych (czyli sprzedaży) notariusze bez większych problemów obniżają taksę do 50% (o ile obie umowy są zawierane w tej samem kancelarii). A umowa, do której stosuje się 50% + 50% czyli przywoływany art. 7 to np. umowa zobowiązująca (tzw. developerska) zawarta w trybie art. 9 Ustawy o własności lokali czy np. umowa warunkowa sprzedaży z prawem pierwokupu gruntu zatrzeżonym dla Miasta i potem (jako druga) przeniesienie własności. Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wektor Re: UMOWA WSTĘPNA NOTARIALNIE? IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 18:11 www2.gazeta.pl/dom/1,22116,1573964.html polecam do przeczytania. jest to artykul na ten temat ktory mowi jak do tego zagadnienia podchodzi Krajowa Rada Notarialna. Odpowiedz Link Zgłoś