kaja976 28.09.07, 11:03 Witam stoję przed wyborem co wybrać mieszkanie w wawie czy segment 30 km od stolicy. Może coś doradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al9 Re: mieszkanie czy segment? 28.09.07, 12:08 segment to inna jakość ale mieszkanie poza miastem to tez duże wady... Trudno wybierać za Ciebie. Nie wiemy ile i jakich masz aut, ile i w jakim wieku masz dzieci, czy kochasz rozrywki miasta czy cisze i spokój.. sama musisz sobie odpowiedziec na to pytanie... Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: mieszkanie czy segment? IP: *.chello.pl 28.09.07, 12:39 Zależy też czy pracujesz i w jakich godzinach, czy dzieci będą w szkole i gdzie, a może nie masz dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja976 Re: mieszkanie czy segment? 28.09.07, 14:45 Już odpowiadam mam dwójkę dzieci starsza za dwa lata skończy liceum i pewnie będzie musiała dojeżdzać do stolicy jak zostaniemy w obecnym miejscu zamieszkania, przed młodszą jeszcze kilka lat nauki. Ja pracę będe miec w wawie, mąż dojeżdża do wawy. Samochód jeden ale dojazd(1h) do wawy pks`em jest dobry.Jeżeli chodzi o jakieś większe zakupy lub teatr czy kino to oczywiście wiąże się z dojazdem do wawy a to jest jednak wyprawa a ja już chyba mam dosyć tych dojazdów.Kurcze nie chce popełnić błędu. Ale z drugiej strony mieszkanie w bloku a segment z odrobiną zieleni to jest spora różnica Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: mieszkanie czy segment? 28.09.07, 15:34 Od roku mieszkam w domu z ogródkiem 200m2. Na tym ogródku byłam może z 30 razy. Teść raz na dwa tygodnie skosi trawę, posadził jakieś krzaki. A wcześniej tyle sobie obiecywałam po domu z ogrodem... Ja co prawda nie mam dylematu dom na wsi, czy mieszkanie w mieście. Mam dom w mieście, ale gdybym miała wybór tak jak w Twoim przypadku, napewno wybrałabym mieszkanie w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: mieszkanie czy segment? IP: *.chello.pl 28.09.07, 18:18 Ja się lada dzień przeprowadzam z bloku do domu za miastem (Trójmiasto). Tyle że do granic miasta mam kilka km. Do pracy miałam 8km, teraz będzie 18km. Trzeba było kupic drugi samochód. Dzieci mam mniejsze, będą wożone 10 km do szkoły. Pracuję około 5 godzin dziennie, czasami muszę jeszcze drugi raz w ciągu dnia pojechac do pracy ale to raz na 5-6 tygodni. Myślę że warto wynieśc się z bloku jeśli nie jest to za daleko od miasta i jeśli jest dobry dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: mieszkanie czy segment? 01.10.07, 11:56 moim zdaniem 30 km to porażka (rozumiem, że od granic wawy, nie od centrum?) segment/dom to jeszcze ujdzie w okolicy piaseczna i w tym podobnej odległości od miasta, gdzie jeździ w miarę normalna komunikacja. Perspektywa dojeżdżania do pracy lub szkoły pekaesem - chybabym się powiesiła... taki domek to jest dobra rzecz, jak nie musisz codziennie do pracy jeździć, bo np. pracujesz w domu, a druga osoba ma np. nieregulowany czas pracy, i może sobie pojechać np. na 7 rano albo na 11, kiedy to w stolicy naszej kochanej jeszcze trochę się jedzie a nie stoi. A i tak wciąż pozostaje kwestia dzieci - moja nastoletnia córka chyba by się mnie wyrzekła, gdybym ją nagle wmanewrowała w mieszkanie półtorej godziny drogi od znanej szkoły, przyjaciół, atrakcji. jeżeli nie jesteście w stanie dołożyć trochę kasy i kupić coś na obrzeżach, to moim zdaniem zostańcie w mieszkaniu. kaja976 napisała: > Już odpowiadam mam dwójkę dzieci starsza za dwa lata skończy liceum > i pewnie będzie musiała dojeżdzać do stolicy jak zostaniemy w > obecnym miejscu zamieszkania, przed młodszą jeszcze kilka lat nauki. > Ja pracę będe miec w wawie, mąż dojeżdża do wawy. Samochód jeden > ale dojazd(1h) do wawy pks`em jest dobry.Jeżeli chodzi o jakieś > większe zakupy lub teatr czy kino to oczywiście wiąże się z dojazdem > do wawy a to jest jednak wyprawa a ja już chyba mam dosyć tych > dojazdów.Kurcze nie chce popełnić błędu. Ale z drugiej strony > mieszkanie w bloku a segment z odrobiną zieleni to jest spora > różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: mieszkanie czy segment? IP: *.eranet.pl 28.09.07, 21:09 Cóż, ja zdecydowanie sugerowałabym mieszkanie w wawie. Tego ogródka w segmencie, będziesz mieć tyle co kot napłakał (podejrzewam, ze pewnie nie więcej niż 200-300 m i to razem z domem). To za mało, żeby odpocząć, oddzielić się od sąsiadów. 1h jazdy autobusem to zły dojazd. Nawet jeśli dowozi Cię ten autobus pod samą pracę i nie musisz przesiadać się w miejską komunikację to i tak masz min. 2 godziny dziennie wyjęte z życiorysu. Wierz mi nawet nie będzie Ci się chciało patrzeć na tę zieleń na paru metrach ogródka. Co piszę z własnego doświadczenia. Kolejna sprawa to dzieci. Im też wyjmiesz 2h dziennie, dodatkowo bardzo utrudnisz życie towarzyskie. Odwiedziny u znajomych z klasy to będzie cała wyprawa, do nich pewnie też nikt chętnie nie będzie przyjeżdżał. Dzieciaki w tym wieku potrzebują towarzystwa rówieśników, może być tak że będą bardzo samotne i te parę krzaczków na malutkiej działeczce nie wystarczy, żeby to zrekompensować. Generalnie myślę, ze o wiele wygodniej jest wbrew pozorom zostać w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: mieszkanie czy segment? IP: *.aster.pl 29.09.07, 17:19 Każdy z przedmówców ma rację. Nie chce się powtarzac więc dodam tylko, że bardzo często w segmencie jest kilka kondygnacji i ciagle trzeba biegac po schodach; czasami mieszkanie w bloku jest wygodniejsze chocby z tego powodu. Przez krótki okres dowoziłam dziecko do szkoły (tylko kilka miesięcy), ale to koszmar. Nikomu tego nie polecam. W domu możesz jeszcze zamieszkac. Przeciez mieszkanie nie musi byc na całe zycie - zmieniaja się po trzeby rodziny - zmienia sie i lokalizacja. Z własnego podwórka: córka kończy liceum i dopiero teraz wyprowadzamy się na obrzeża miasta. Mamy dwa samochody, komunikacja miejska też dociera na miejsce. A i tak mam obawy o odległośc od miejskiej infrastrukrury. Jeżeli nie kupisz mieszkania w bloku z wielkiej płyty to nie zamykasz sobie drogi do własnego domu. Na razie jestes za młoda;) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: mieszkanie czy segment? 02.10.07, 14:20 Zdecydowanie segment, nawet z 200-metrowym ogródkiem, ale koniecznie w najbliższym sąsiedztwie Warszawy,z dobrą komunikacją (najlepiej miejską) w małym miasteczku, który dysponuje potrzebną infrastrukturą, jak sklepy, przychodnia, przedszkola, szkoły. W takim układzie dzieci nie muszą dojeżdżać do Wawy, bo wszystko jest na miejscu. Mi do Sródmieścia dojazd zajmuje ok. godziny, ale zawsze trzeba skądś dojechać, więc to może tylko z pól godziny więcej, niż z mieszkania. Poza tym segment daje większy metraż i jest tańszy w codziennym utrzymaniu. A jeśli chodzi o rodzinę, rozrywki, atrakcje Wawy, to i tak praktycznie korzysta się z nich w weekendy, więc nie ma czego żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: mieszkanie czy segment? 30.10.07, 18:28 Wolałabym mieszkanie w mieście. Dojazdy to koszmar, życie pod miastem toograniczenie dla dzieci, no i segment to nie dom z ogrodem:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: mieszkanie czy segment? IP: *.ptim.net.pl 30.10.07, 22:08 to kup mieszkanie w miescie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: mieszkanie czy segment? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 09:30 Segment to iluzja domu 200m2 to nie ogród. nie zrobisz grilla, nie wywiesisz dyskretnie prania, nie wyjdziesz w pizamie z filizanką kawy w niedzielny poranek bo będziesz stale na widelcu sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: mieszkanie czy segment? 05.11.07, 13:17 My zdecydowaliśmy się na mieszkanie w centrum, bo 1,5 godzinne dojazdy w jedną stronę u nas nie wchodzą w grę. Ale to wszystko sprawa indywidualna. Dla nas - małe dzieci, mało czasu- mieszkanie poza W-wą nie wchodziło w grę, bo w miescie mamy wszędzie blisko, co zwłaszcza przy dzieciach jest istotnym czynnikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś