Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Własność Hipoteczna

IP: 212.69.77.* 17.07.03, 10:57
    Witam,
    Przymierzam się do kupna mieszkania na rynku wtórnym i często widzę w
    gazetach ogłoszenia "własność hipoteczna" czy "hipoteka" przy innych cechach
    sprzedawanego mieszkania. Jaki wpływ dla mnie, kupującego, ma taki zapis? Czy
    oznacza to, że muszę spłacić hipotekę kupując mieszkanie? Czy spłaci ją
    sprzedający z pięniędzy, które ode mnie dostanie? A jeśli będę chciała wziąć
    kredyt na hipotekę tego właśnie mieszkania (już z jedną hipoteką), to czy
    bank udzieli mi takiego kredytu?
    Proszę o wyrozumiałość - rynek mieszkaniowy i zakup mieszkania to dla mnie
    nowość ;)
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Re: Własność Hipoteczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 11:36
        Słuchaj, a może chodzi po prostu o to, że kupisz od kogoś, kto jest wpisany
        jako właściciel w księdze wieczystej. Czyli nie kupujesz spóldzielczego na
        przykład.
        • Gość: Bebiak Re: Własność Hipoteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 21:47
          W/g mnie właśnie o to chodzi. Tzw. mieszkanie hipoteczne to nieruchomość czyli
          od razu wiesz czego dotyczy oferta. Pozdrowionka:)
        • Gość: babiaczek Wł. Hipoteczna - wykupione z kwaterunku albo spółd IP: *.tele2.pl 22.07.03, 10:51
          albo jeden z nielicznych szczęśliwców w spółdzielni, któremu udało się założyć
          indywidualną księgę wieczystą na własne mieszkanie i jest tam wpisany on jako
          właściciel - a nie spółdzielnia do której należy.
          Dla mieszkań wykupionych od "kwaterunku" zakładana jest natychmiast i niejako
          automatycznie księga wieczysta na to mieszkanie. Spółdzielnie (choćbyś kupiła
          mieszkanie "własnościowe" na wolnym rynku za ciężkie pieniądze) dadzą Ci figę z
          makiem a nie prawdziwy akt własności jakim jest księga wieczysta z Tobą jako
          właścicielem.

Gość portalu: ja napisał(a):

> Słuchaj, a może chodzi po prostu o to, że kupisz od kogoś, kto jest wpisany
          > jako właściciel w księdze wieczystej. Czyli nie kupujesz spóldzielczego na
          > przykład.
      • olejna Re: Własność Hipoteczna 18.07.03, 09:57
        Gość portalu: eSKa77 napisał(a):

> Witam,
        > Przymierzam się do kupna mieszkania na rynku wtórnym i często widzę w
        > gazetach ogłoszenia "własność hipoteczna" czy "hipoteka" przy innych cechach
        > sprzedawanego mieszkania. Jaki wpływ dla mnie, kupującego, ma taki zapis? Czy
        > oznacza to, że muszę spłacić hipotekę kupując mieszkanie? Czy spłaci ją
        > sprzedający z pięniędzy, które ode mnie dostanie? A jeśli będę chciała wziąć
        > kredyt na hipotekę tego właśnie mieszkania (już z jedną hipoteką), to czy
        > bank udzieli mi takiego kredytu?

Napisanie w ogłoszeniu "hipoteka" oznacza po prostu tylko i wyłącznie, że jest
        to mieszkanie hipoteczne a nie, że ma obciążoną hipotekę. Po prostu
        zapis "hipoteka" zajmuje w ogłoszeniu mniej miejsca a płaci się za linijkę
        tekstu, która ma określoną ilość znaków.
      • Gość: eSKa77 Re: Własność Hipoteczna IP: 212.69.77.* 18.07.03, 11:25
        Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam,
        eSKa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka