-
Mam bakłażana, cukinię i pieczarki. Chciałabym zrobić zapiekankę bezmięsną, ale prawdę mówiac myślałam, że to prostsze. We wszystkich przepisach jest mowa o podgotowywaniu, podsmażaniu itd.
Czy rzeczywiście obsmażanie bakłażana i cukinii jest konieczne?
Aha, chciałam też zrezygnować z pomidorów - jemy ich tak dużo, że raz chciałam inaczej, chciałam tylko warzywa polać śmietaną z żółtkami i posypać serem. Da się tak, czy pomidory w takiej zapiekance są niezbędne?
Dziękuję za pomoc :)
-
Witam:)
Robię pierwszy raz lazanię z bakłażanem i szpinakiem. Poszperałam w necie i na forum i generalnie znalazłam takie 3 przepisy ale jakos nie jestem pewna, który jest dobry. Ma być na święta;) jako danie bezmięsne:) Jeśli ktos ma chwile, jakiś sprawdzony przepis albo czuje się ekspertem ;) albo chce coś doradzić, będę wdzięczna:)
p.s. nie może być za dużo cebuli:)
ew. mam pytanie jaki ser najlepiej: cheddar, parmezan?
www.seromaniacy.pl/przepisy/serowe-przepisy/przepis,lasania-z-...
-
poszukuję przepisu na bakłażany które jadłam na Krymie. Kupowałam je na targu w Gurcufie. Były chyba smażone na oleju z dodatkiem ostrej papryki albo czosnku nie mam pojęcia czego. i takie jakby lekko zamarynowane - smakowały nieziemsko a do wódeczki to już w ogóle bajka. Może ktoś wie jak je zrobić?
-
czy macie jakies pomysły na dania z bakłażana?
-
czyli takich
Wielkości dużego malinowego pomidora. Myślałam o wrzuceniu ich do tajskiego curry, ale szkoda mi tych śliczności. Czymś nadziać i zapiec? Do tego to musi być coś w miarę niskokalorycznego (a przynajmniej zawierać mało tłuszczy zwierzęcych). Czy one różnią się jakoś smakiem od tych tradycyjnych?
-
ja dodałam oliwki i kaparki. wyszło wyśmienicie. smacznego!
-
Jak opiec nad płomieniem gdy ma się kuchnię elektryczną?;)
Jak inaczej zdjac skórkę? Nad świeczką? :D
-
Czy to w ogóle jest możliwe?? Bakłażan co prawda był porządnie upieczony i
zmiksowany z oliwą i czosnkiem. Zajadamy się ta pastą, ale przyrządzenie jej
chwilę zajmuje, więc zastanawiam sie czy można zrobić sobie ilość przemysłową
i zamknąć ten wspaniały smak w słoiczkach...
-
witam i prosze o pomoc i porade. pytanie może trywialne, naprawde
lubie bakłażany, ale ... co zrobic, żeby ich skórka była bardziej
miekka?? tzn po wyjeciu pysznej potrawy z piekarnika smak jest ok,
ale skóry nie da sie zjęśc, jest twarda i gorzkawa. a w każdym
przepisie twardo piszą, że piecze sie je ze skórą. jest na to jakiś
sposób? macie jakis sprawdzone sposoby? bardzo proszę o rade.
pozdrawiam
-
Zaczynam swoją przygodę z bakłażanem ;)
Proszę o przepis na farsz, poza tym mile widziane są wszelkie rady dotyczące przyrządzania tego warzywa.
Dziękuję :)
-
Na oliwie extra virgine się nie smaży
-
Witajcie,
prosze Was o pomysł na bakłażana:) kupiłam to cudo, ponadto mam w domu
pomidory, czosnek, cebulę, oliwki, ser typu feta. Co byście zrobili z tego
zestawu? Jutro nie kupię nigdzie już świeżego mięsa niestety :( Myslałam moze
o zrobieniu jakiegoś sosu do makaronu?? ale jestem początkującą gotującą i
wierzę, ze Wy będziecie mieli lepsze pomysły:)
-
Chciałam wczoraj zrobić po raz pierwszy pastę z bakłażana. W
przepisie miałam: upiec połówki 20 minut w temp. 220 stopni i
wydrążyć. Tylko mój bakłażan po upieczeniu (piekarnik elektryczny
więc temp i czas były na pewno dobre) jest dalej dość włóknisty i
gumowaty. Czy taka jest konstencja na pastę? "wydrążyć" się tego ne
da, można najwyżej obrać ze skórki. Czy ktoś mi może podpowiedzieć,
jaką konsystencję powinien mieć bakłażan do zrobienia pasty???
-
Kupiłam bakłażana chce go zamrozic zeby miec potem na leczo ale powiedzcie mi
co sie z niego je? jak mam sie za niego zabrac??
-
Jak w temacie
-
Witajcie.
Zrobiłam piersi z kurczaka pieczone i chciałam z cukinią, a że
miałam też bakłażana to wszytsko do naczynia żaroodpornego,
oczywiście mięsko przyprawione, warzywka też posypane ziołami i ok.
upiekło sie, ale było takie sobie, znaczy strasznie mdłe. Ja wiem,
że cukinia i bakłażan to takie właśnie warzywa, bez wyrazu ale jak
to doprawić? Macie jakieś dobre przepisy na właśnie takie połaczenie?
Z góry dziekuję.
-
Bakłażany przed smażeniem solić czy nie ? Obierać ze skóry czy nie ?
google znalazło mi coś takiego a jakie są wasze doświadczenia?
www.palcelizac.pl/przepis/451/baklazany_z_mozzarella_i_parmezanem/
Kanga
-----
Nie trzeba solic jesli sa mlode (jasne nasiona po przekrojeniu)
obżarciuch
----------
ale bakłazany lepiej nasolic na pol godziny az wypuszcza sok, umyc, odsaczyc w
paieprowym reczniku i usmazyc na zloto na oleju lub oliwie, na patelni
opanierowane NAJPIERW w mąke a późn...
-
Chciałam zrobić caponatę, ale nie udało mi się dostać orzeszków piniowych.
Macie może przepis na jakieś danie z bakłażanów, cukinii i ew. jakichś łatwo
dostępnych produktów (pomidory?). Najchętniej coś pachnącego ziołami :)
Z góry dziękuję!
-
czy bakłażana się wekuje??? cukinie słyszałam, widziałam i jadłam:)
moje pytanie brzmi: czy zna ktoś jakieś sprawdzone przepisy na weki
bakłażanowe i cukiniowe???
-
wiem, ze zdziwi Was to pytanie, pewnie zuchwa Wam opadnie do samej ziemi, ale
naprawde nie wiem kiedy jest sezon na bakłażany:( i czy jest szansa na kupno
bakłażanów teraz?