Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

OSZUŚCI INDRA

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 21:13
    OSZUŚCI BUDUJĄ „INDRA I WILLA NOWA” Józefosław – Piaseczno.
    Mam nadzieję, że ktoś w porę przeczyta tą informację. Od jakiegoś czasu
    śledzę rynek mieszkaniowy w W-wie, bo zamierzam kupić trzy pokoje, czyli
    powiększyć swoje obecne mieszkanie o góra 10 m. Po wielu poszukiwaniach
    znalazłam wydawałoby się bardzo atrakcyjna ofertę właśnie firm INDRA I WILLA
    NOWA w Józefosławiu. Cena jest dosyć wygórowana, ale w zamian miałam otrzymać
    mieszkanie na nowym, niskim atrakcyjnym osiedlu z basenem , fitnessem w
    bardzo zielonej okolicy a dodatkowo jeszcze pod klucz. Pogodziłam się już z
    codziennym dojazdem do centrum, bo takie warunki są tego warte.
    Miałam plany dwóch mieszkań o powierzchni 58 m i trochę zdziwiło mnie to, że
    na żadnym nie ma napisanej powierzchni pomieszczeń tylko wymiary ścian.
    Podliczyłam wszystko i oniemiałam. Powierzchnia użytkowa mieszkania wyniosła
    43 m!!!. Zadzwoniłam zaraz do INDRY, bo myślałam, że to pomyłka. Okazało się,
    że uwaga:
    58 m to jest powierzchnia całkowita, czyli brutto z obrysem ścian
    zewnętrznych a 43 metry powierzchnia netto!!
    Uważam, że jest to przestępstwo. Dodam , że w takiej sytuacji metr mieszkania
    wynosi ponad 5 tys. zł, czyli tyle ile nowy ładny apartament przy parku w
    centrum W-wy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Vodnik Re: OSZUŚCI INDRA IP: *.neostrada.pl / 10.0.40.* 23.07.03, 15:27
        > codziennym dojazdem do centrum, bo takie warunki są tego warte.
        > Miałam plany dwóch mieszkań o powierzchni 58 m i trochę zdziwiło mnie to, że
        > na żadnym nie ma napisanej powierzchni pomieszczeń tylko wymiary ścian.
        > Podliczyłam wszystko i oniemiałam. Powierzchnia użytkowa mieszkania wyniosła
        > 43 m!!!. Zadzwoniłam zaraz do INDRY, bo myślałam, że to pomyłka. Okazało się,
        > że uwaga:
        > 58 m to jest powierzchnia całkowita, czyli brutto z obrysem ścian
        > zewnętrznych a 43 metry powierzchnia netto!!
        > Uważam, że jest to przestępstwo. Dodam , że w takiej sytuacji metr mieszkania
        > wynosi ponad 5 tys. zł, czyli tyle ile nowy ładny apartament przy parku w
        > centrum W-wy.

radzę umieśćić tego posta na formum Developerzy, może pomóc kilku osobom w
        wyborze, albo raczej w rezygnacji z wyboru.
        Chociaż z drugiej strony wymieniony przez Ciebie metraż początkowy jest do
        realizacji wystarczy tlko, że będziesz miała jeden pokój, z aneksem kuchennym,
        aneksem łazienkowym, aneksem holowym i aneksem kibelkowym. zero ścian
        działowych i wszystko w jednym pomieszczeniu! Myślę, że to miała na myśli
        INDRA :-)
        pozdro
        vodnik

• Gość: hck Re: OSZUŚCI INDRA IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 22:17
          Dodam jeszcze, ze w ten metraz prawdopodobnie wchodzil jeszcze balkon.
          tez ogladalem to mieszkanie osiedle indry na ogrodowej, ale troche dalej niz to
          pierwsze i bylo strasznie male, dopiero jak zaczalem pytac o konkrety to
          wyszlo, ze to po prostu wszystko.
          Nie powiem, ladne bylo, ale za te pieniadze....
        • Gość: Anka INDRA III Pomozcie - nie wiem czy kupić IP: 217.8.178.* 25.09.03, 17:57
          Zastanawiam sie nad zakupem mieszkania w Indra III. Czy ktoś może mi powiedzieć
          jak w dniu dzisiejszym wygląda sprawa uczciwości tego developera? A jak
          wyglądaja opłaty? Czysz? Elektryczność?
          • Gość: mmmm Re: INDRA III Pomozcie - nie wiem czy kupić IP: *.energis.pl 03.10.03, 13:26
            ja tez sie zastanawiam. Doszlas do jakis wnioskow? Troche mnie zaniepokoili
            forumowicze, bo w zasadzie bylam zdecydowana przystapic do konkretniejszy
            rozmow. Sprawdzal ktos ich wole do negocjacji umowy? A moze ktos ma
            doswiadczenie z rezygnacja ze standardowych wykonczen i wyposazenia? Odliczaja
            rozsadna kase czy raczej niechetnie? Czy ktos ma pjecie nt ich sytuacji
            finansowej?

dzieki za info
      • vievioora Re: OSZUŚCI INDRA 05.08.03, 13:36
        Przykro mi to słyszec, bo własnie kupilam mieszkanie w indrze, jednak cena za
        metr jest o wiele nizsza niz 5tys. Dodatkowo w tej cenie miesci sie wykonanie
        pod klucz i wszelkie zmiany w mieszkaniu, ktore chcialam uzyskac (burzenie
        scianek, wyzsze niz w standardzie wyposazenie kuchni i sprzetu kuchennego).
        Proponuje zamiast szybko rzucac hasla pod tytulem oszusci najpierw dobrze
        przypatrzec sie ofercie i wszystko bedzie jasne.

do umowy mam wpisana zarowno powierzchnie calkowita mieszkania, jak i uzytkowa.

pozdr, vievioora
        • Gość: Anita Indra - szukam mieszkańców IP: 217.8.178.* 25.09.03, 16:34
          Witam. Ja właśnie zbieram się do zakupu mieszkania w Indrze i chciałabym się
          skontaktować z jakimiś mieszkańcami. Czy ktos mógłby mi odpowiedzieć na kilka
          pytań?
          • Gość: gaga Re: Indra - szukam mieszkańców IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.09.03, 18:52
            A co Cię interesuje?
            • Gość: Anita Re: Indra - szukam mieszkańców IP: 217.8.178.* 26.09.03, 16:02
              Chciałabym się po pierwsze zorientować czy bez obaw można zainwestować tam
              pieniądze (czy nie ma problemów z własnościa gruntu, otrzymaniem księgi itp
              itd). No i to co równie ważne:o opłaty później. Jak wysoki jest czynsz? Ile
              wynoszą dodatkowe opłaty ,czyli głównie chodzi mi o elektryczność. Ile to
              wychodzi na miesiąc (biorąc pod uwage równiez miesiące zimowe)? Czy jakość
              wykonania mieszkania jest w porządku? No i jeśli są jakieś rzeczy które
              powinnam wiedzieć decydując się na zakup... Bardzo byłabym Ci wdzięczna za pomoc
              • Gość: gaga Re: Indra - szukam mieszkańców IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.09.03, 18:22
                Jakiś czas temu indra połączona została z willa nową i zmieniła się cała ekipa -
                od obsługi klienta po robotników. Podobno decyzja zapadła w Kanadzie.
                Moje doświadczenia pochodzą z czasów przed_przejęciowych.
                Generalnie: firma krzak to na pewno nie jest. Ma porozumienie z bankiem GE
                (kredyty) więc musiała być sprawdzona.
                Z gruntem wszystko w porządku (na całości jest hipoteka zdejmowana "po
                kawałku"), wpis do księgi bez problemu, jeśli chcesz mieć szybko akt notarialny
                zapisz w umowie, że część pieniędzy wpłacisz PO akcie.
                Wykonawstwo - cóż - wymagało nieustannego nadzoru i pilnowania. Żeby było
                dokładnie i czysto. Sprawdź też jakość proponowanych materiałów.
                Rachunki za prąd - latem ok. 150 - 200 pln / miesiąc. Zimą co najmniej dwa razy
                więcej (zależy od liczby domowników, czy ciepłolubni i jak często się kąpią).
                Wysokość czynszu zależy od powierzchni mieszkania.
                Najważniejsze co powinnaś wiedzieć: mieszkania są akustyczne. Wszystkie ściany
                pomiędzy lokalami są z płyt gipsowo-kartonowych z wypełnieniem z wełny, a
                wewnątrz mieszkań - tylko płyty. Więc bez problemu usłyszysz jaki jest ulubiony
                serial sąsiadów ;)
                Zimą były skargi na zaparowane okna.
                Pozytywy: jest ochrona, basen, siłownia, śmieci wywożą regularnie, okolica
                cicha (wyjatek: samoloty), mieszkańcy przeważnie młodzi. Zmieniony zarząd
                działa pręznie i widać, że ma chęć do działania.
                Podsumowując: rewelacja to_to nie jest, ale da się żyć.
                udanej decyzji
      • Gość: Indra Re: OSZUŚCI INDRA IP: 213.17.228.* 07.08.03, 19:39
        Dzień dobry pani Ewo,
        W swojej informacji na szerokim forum mówi Pani o 2 mieszkaniach z naszej
        oferty:
        mamy mieszkania o powierzchni brutto 58 m2, których powierzchnia użytkowa
        wynosi 52 m2 i mamy też mieszkania o powierzchni brutto 48 m2, których
        powierzchnia użytkowa wynosi 43 m2. Zapraszamy Panią ponownie.
        Życzymy miłego dnia,
        Indra Ogrodowa Sp. z o.o.
        • vampi_r Re: OSZUŚCI INDRA 25.09.03, 18:21
          Po raz pierwszy spotykam się z powierzchnia brutto i netto.

Prosze wyjasnić: przychodzi do was klient i mówicie mu,ze mieszkanie ma 58m2 i
          cena za m2 jest np. 4000 zł. Czyli całkowity koszt mieszkania to 232 tys.
          A mieszkanie w rzeczywistości ma 52 m2.
          Czy tak ?
          • Gość: ema Re: OSZUŚCI INDRA IP: 213.17.175.* 03.10.03, 15:39
            ostatnio też chciałam kupić mieszkanie.
            miało to być 42 metry, lae jak weszłam je obejrzeć, się przeraziłam!!
            powierzchnia okazała się o 6 metrów mniejsza niż "umówiona".
            okazało się, że powierzchnie mieszkania, według jakiejś polskiej normy
            budowlanej, liczy się po bez ścian wewnętrzych!!!!
            stąd jak była ściana między pokojem, sypialnią, a kuchnią dało to te 6 metrów
            mniej!!!

tak mi przynajmniej ten ubytek wytłumaczono.
          • vievioora Re: OSZUŚCI INDRA 03.10.03, 17:18
            w moim przypadku - cena była podana za mieszkanie (od razu z podziemnym
            miejscem garażowym). nie była to cena za 1 metr. oczywiście można sobie
            przeliczyć.

vievioora
            • vampi_r Re: OSZUŚCI INDRA 03.10.03, 17:25
              A ja umówiem się z developeram na mieszkanie 57 m2 za 2700/m2 (plus indeksacja).
              Przy odbiorze mieszkania przedstawiciel developera dokonał wraz ze mna
              ostatecznego obmiaru. Wyszło, ze jest 56,49 m2.
              Dostałem 1500 zł zwrotu.
              • vievioora Re: OSZUŚCI INDRA 03.10.03, 17:36
                kwestia developera i wyboru. mi się udalo w cenie wynegocjowac wyzszy standard
                kuchni i lazienki, inne wykonczenia podlogi, malowanie scian na kolorowo i
                wiele innych "dodatkow" - mieszkanie jest wykonaywane pod klucz...
                • Gość: gaga Re: OSZUŚCI INDRA IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.10.03, 18:48
                  Czy "wykonywane" znaczy, że własnie je kończą?
                  Bo dokładnie naprzeciwko moich okien trwają prace wykończeniowe. Może to Twoje?
                  Wysłałam Ci mejla na gazetowy adres.
                  pozdrowionka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka