Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jaką lodówkę kupić?

IP: *.crowley.pl 29.07.03, 15:49
    tak czytam na 'Naprawach i remontach' narzekania na temat amici, więc pytam:
    jaką lodówkę, czy raczej chlodziarko-zamrażarkę warto kupić? brałam pod uwagę
    właśnie amicę, ze względu głównie na dość przystępną cenę, ale teraz juz nie
    wiem... co doradzacie w granicach około 1200-1300 zł? help

p.s. pytanie rozszerzam również o kuchenkę gazowo-elektryczną, przedział
    cenowy - do 1000zł.

Obserwuj wątek
      • Gość: Muzzy Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 11:55
        Witam
        Właśnie też chcę kupić lodówkę :-)
        O Amice też słyszałem niezbyt pochlebne opinie, natomiast ktoś mi powiedział
        żebym poszukał w sprzętach niemieckich a przedewszystkim Elektroluxach,
        trwałość i solidniość wykonania jest nie porównywalna (tak jak w autach :-)))).
        Na jakie sprawy będe zwracał baczną uwagę: Klasa energetyczna A, dzielone
        zamrażalnik i chłodziarka (dobrze by było mieć dwa agregaty) ja osobiście nie
        potrzebuje dużego zamrażalnika więc wytarczą mi dwie półki i to na dole, a na
        końcu będe patrzył na ilość "bajerów" i półek.
        No cóż lodówkę nie kupuje się na 2 czy 5 lat, tylko na trochę więcej. Istotne
        więc jest też ilość lat gwarancji i serwis. Z tym ostatnim chodzi mi o to gdzie
        jest najbliższy serwis i jakie są ewenyualne koszty częsici zamiennych.
        Niestety nie powiem Ci kup ten konkretny model ale mam ndzieje że warto jest
        wziąść pod uwagę wszystkie te uwagi które tu zawarłem.
        Pozdrawiem.
        • Gość: milo Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.waw 31.07.03, 12:01
          Gość portalu: Muzzy napisał(a):

> Witam
          > Właśnie też chcę kupić lodówkę :-)
          > O Amice też słyszałem niezbyt pochlebne opinie,
          natomiast ktoś mi powiedział
          > żebym poszukał w sprzętach niemieckich a
          przedewszystkim Elektroluxach,
          > trwałość i solidniość wykonania jest nie porównywalna
          (tak jak w autach :-)))).

Elektrolux to akurat szwedzka slidnosc, pod warunkiem, ze
          robiona w Szwecji (lodowki i pralki niestety skladaja
          gdzies u naszych poludniowych sasiadow)

> Na jakie sprawy będe zwracał baczną uwagę: Klasa
          energetyczna A, dzielone
          > zamrażalnik i chłodziarka (dobrze by było mieć dwa
          agregaty) ja osobiście nie
          > potrzebuje dużego zamrażalnika więc wytarczą mi dwie
          półki i to na dole, a na
          > końcu będe patrzył na ilość "bajerów" i półek.
          > No cóż lodówkę nie kupuje się na 2 czy 5 lat, tylko na
          trochę więcej.

Niestey moze sie okazac, ze po 5 latach obecnie kupowane
          lodowki beda ladowaly na smietniskach (polityka firm jest
          taka, zeby robic dobrze ale na krotko. Dlaczego? A kto by
          kupowal nowoprodukowany sprzet, gdyby w domu mial wieczny
          :))))

Istotne
          > więc jest też ilość lat gwarancji i serwis. Z tym
          ostatnim chodzi mi o to gdzie
          >
          > jest najbliższy serwis i jakie są ewenyualne koszty
          częsici zamiennych.
          > Niestety nie powiem Ci kup ten konkretny model ale mam
          ndzieje że warto jest
          > wziąść pod uwagę wszystkie te uwagi które tu zawarłem.
          > Pozdrawiem.

Warto tez zdac sie na Siebie. A amici sa ok. zob watki na
          forum remonty i naprawy.
          Te ataki na Polara i Amice wygladaj troche na
          przygotowane przez producentow innych marek.
          Moja mama miala polara 27 lat i tylko raz termoregulator
          wymieniala na SILESII (byla kiedy i taki sprzet) bo
          innych na rynku nie bylo i pracowal dalej

• kamcias_sz Re: jaką lodówkę kupić? 07.08.03, 07:11
        Co do amici to naprawde nie kupuj jej. Ja mam juz wymieniona lodowke. W drugiej
        znowu ten sam problem. juz sie jednak skonczyla gwarancje. bo nowa lodowka nie
        ma trzech lat gwarancji, tylko tyle co pozostalo z poprzedniej. Naprawde
        odradzam.
        • Gość: ania Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.crowley.pl 07.08.03, 09:14
          dzięki za rady, ale w takim razie jaką kupić (na tej półce cenowej)
        • kathy38 Re: jaką lodówkę kupić? 07.08.03, 09:37
          kamcias_sz napisała:

> Co do amici to naprawde nie kupuj jej. Ja mam juz wymieniona lodowke. W
          drugiej
          >
          > znowu ten sam problem. juz sie jednak skonczyla gwarancje. bo nowa lodowka
          nie
          > ma trzech lat gwarancji, tylko tyle co pozostalo z poprzedniej.

Jak to nie? Wymieniałam parę rzeczy w życiu i zawsze gwarancja biegła od nowa.
          I jakoś mi się nie chce wierzyć, ze coś się w tej kwestii zmieniło.
        • Gość: mac1 Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.katowice.pl 07.08.03, 11:03
          kamcias_sz napisała:

. bo nowa lodowka nie
          > ma trzech lat gwarancji, tylko tyle co pozostalo z poprzedniej. Naprawde
          > odradzam.

Ktoś cię tu ładuje. W gwarancji amici pisze,ze jak wymienione części przekrocza
          50% wartości sprzętu (cała lodówka to chyba 100%) to gwarancja leci od nowa.
          Pzdr.
          • kamcias_sz Re: jaką lodówkę kupić? 07.08.03, 11:28
            Jednak moja lodowka przyszla z nowa karta gwarancyjna, ktora byla tylko na rok,
            pomimo, ze stara lodowka miala trzy lata gwarancji. Nie mialam wyjscia.
            Powiedziano mi ze albo ta z roczna gwarancja, albo zadowole sie stara. No to
            uleglam.
            • Gość: mac1 Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.katowice.pl 07.08.03, 11:56
              kamcias_sz napisała:

> Jednak moja lodowka przyszla z nowa karta gwarancyjna, ktora byla tylko na
              rok,
              >
              > pomimo, ze stara lodowka miala trzy lata gwarancji. Nie mialam wyjscia.
              > Powiedziano mi ze albo ta z roczna gwarancja, albo zadowole sie stara. No to
              > uleglam.

A co się z nią działo ? Jaki model ? Bo tez mam. Pzdr.
              • kamcias_sz Re: jaką lodówkę kupić? 07.08.03, 12:14
                Oj model to bym musiala sprawdzić. wiem ze jest wysoka. zamrazalnik ma 3
                szuflady. jest dwu agregatowa.
                a co do tego co sie z nia dziala (a to samo dzieje sie z nowszym modelem) to w
                blyskawicznym tempie nabierała lodu w zamrazalniku. Po ok. 3 miesiacach juz nie
                mozna bylo wyjac szuladki na szybkie zamrazanie. Pelno lodu w zamrazalniku.
                Jednak ja mam wyjatkowego pecha i nowa lodowka ma ten sam feler. Ale jest juz
                po gwarancji. Nie pozostaje mi nic innego jak czeste rozmrazanie. Lod jednak
                jest widoczny juz na drugi dzien. żadne uszczelnianie nie pomaga.
                • Gość: mac1 Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.katowice.pl 07.08.03, 13:00
                  kamcias_sz napisała:

> Oj model to bym musiala sprawdzić. wiem ze jest wysoka. zamrazalnik ma 3
                  > szuflady. jest dwu agregatowa.
                  > a co do tego co sie z nia dziala (a to samo dzieje sie z nowszym modelem) to
                  w
                  > blyskawicznym tempie nabierała lodu w zamrazalniku. Po ok. 3 miesiacach juz
                  nie
                  >
                  > mozna bylo wyjac szuladki na szybkie zamrazanie. Pelno lodu w zamrazalniku.
                  > Jednak ja mam wyjatkowego pecha i nowa lodowka ma ten sam feler. Ale jest juz
                  > po gwarancji. Nie pozostaje mi nic innego jak czeste rozmrazanie. Lod jednak
                  > jest widoczny juz na drugi dzien. żadne uszczelnianie nie pomaga.

Ja mam do zabudowy z 1 agr. Lodu nie mam, ale chodzi 3 miechy. dzisiaj sprawdze
                  z ciekawości. Pzdr.
      • ma75 Re: jaką lodówkę kupić? 07.08.03, 12:46
        Polecam Liebher. Lodówkę mam 2,5 rokui jak na razie świetnie się sprawuje. Do
        tej pory ani razu jej nie rozmrażałam a w zamrażalniku prawie nie ma lodu,
        ledwo bardzo cieniutka wartewka gdzieniegdzie...
        Zdaje się że była trochę droższa od amiki, ale może warto?
      • Gość: Marcin Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.unitron.lublin.pl / 192.168.3.* 08.08.03, 10:54
        Ja mam elektroluxa od 3lat i jest ok. Coś koło 1700,- duża 2 agregaty klasa B
        do zabudowy.
        piekarnik kupiłem właśnie amiki z płytą zab.pwypł.gazu i zap. w pokrętle 1100,-
        najprostrzy 4 funkcje.

amika od zawsze produkuje piekarniki a elektrolux wyprodukował (dawno) pierwszą
        lodówkę chyba na świecie.

Na razie moja teoria się sprawdza :)

Pozdro Marcin.
        • olejna do Marcina 08.08.03, 13:25
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Ja mam elektroluxa od 3lat i jest ok. Coś koło 1700,- duża 2 agregaty klasa B
          > do zabudowy.
          > piekarnik kupiłem właśnie amiki z płytą zab.pwypł.gazu i zap. w pokrętle
          1100,-
          >
          > najprostrzy 4 funkcje.
          >
          > amika od zawsze produkuje piekarniki a elektrolux wyprodukował (dawno)
          pierwszą
          >
          > lodówkę chyba na świecie.
          >
          > Na razie moja teoria się sprawdza :)
          >

Elektrolux wyprodukował pierwszy odkurzacz - zresztą przedwojenne pokolenie
          używało określenia "elektrolux" zamiast odkurzacz.
          Jeżeli hołdujesz zasadzie kupowania sprzętu AGD od pierwszych twórców to przy
          zamianie pralki trzymaj sie za kieszeń - pierwszą pralkę wyprodukowało Miele ;)

• Gość: mac1 Re: do Marcina IP: *.katowice.pl 08.08.03, 13:39
            olejna napisała:

> Elektrolux wyprodukował pierwszy odkurzacz - zresztą przedwojenne pokolenie
            > używało określenia "elektrolux" zamiast odkurzacz.
            > Jeżeli hołdujesz zasadzie kupowania sprzętu AGD od pierwszych twórców to przy
            > zamianie pralki trzymaj sie za kieszeń - pierwszą pralkę wyprodukowało
            Miele ;)
            >
            >

A żarówki napewno nie Philips tylko taki mądry Pan, który nie zdążył załozyć
            firmy.
            A co Elektroluxa ma on tyle wspólnego z pierwszą lodówką, co amica z pierwszym
            piecykiem.
            Pzdr.
            • Gość: Marcin Re: do Marcina IP: *.unitron.lublin.pl / 192.168.3.* 08.08.03, 14:43
              ok. to mam duzo szczęścia bo wszystko działa bez problemów .

i pozdrawiam.

ps.to że elektr. wypr. 1 odkurzacz nie znaczy że lodówki nie , prawda?
              • olejna Re: do Marcina 08.08.03, 14:51
                Gość portalu: Marcin napisał(a):

> ok. to mam duzo szczęścia bo wszystko działa bez problemów .
                >
                > i pozdrawiam.
                >
                > ps.to że elektr. wypr. 1 odkurzacz nie znaczy że lodówki nie , prawda?

Ja napisałam, że Elektrolux to odkurzacz a nie negowałam lodówki. Życzę ci
                zwłaszcza bezawaryjnej pracy pralki bo ceny Miele zwalają z nóg (ale jakość
                jest podobno rewelacyjna).
                pozdrawiam
                • mount.everest Brandt? 12.08.03, 14:54
                  Ostatnio kupiliśmy z żoną Brandta (marka francusko-niemiecka www.brandt.pl.)
                  187 cm, dwa agregaty pracujące niezależnie, dwa termostaty. Jest w kolorze inox
                  (srebrna blacha), ale białe widziałem już za 1400pln (z jednym agregatem).
                  Powinnaś sobie odpowiedzieć, czy będziesz w lodówce trzymać np. garnek z
                  zupą "na jutro" i czy zamierzasz przechowywać w zamrażarce owoce na zimę i duże
                  ilości mięsa (bo np.rzadko robisz zakupy). Jeśli nie to możesz kupić coś z 2
                  szufladami i niekoniecznie tak wysokiego.
                  • mount.everest Sorry to do Ani... 12.08.03, 15:17
                    mount.everest napisał:

> Ostatnio kupiliśmy z żoną Brandta (marka francusko-niemiecka www.brandt.pl.)
                    > 187 cm, dwa agregaty pracujące niezależnie, dwa termostaty. Jest w kolorze
                    inox
                    >
                    > (srebrna blacha), ale białe widziałem już za 1400pln (z jednym agregatem).
                    > Powinnaś sobie odpowiedzieć, czy będziesz w lodówce trzymać np. garnek z
                    > zupą "na jutro" i czy zamierzasz przechowywać w zamrażarce owoce na zimę i
                    duże
                    >
                    > ilości mięsa (bo np.rzadko robisz zakupy). Jeśli nie to możesz kupić coś z 2
                    > szufladami i niekoniecznie tak wysokiego.
      • Gość: tobi Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.org / 192.168.1.* 08.08.03, 16:16
        prowadze sklep z tym sprzetem wiec z praktyki najlepiej sie sprzedają i moim
        zdaniem sa dobre to whirpool model 5550 .dobra cena i masz 2 lata pełnej
        gwarancji i 7 lat na czesci podstawowe.Moze byc tez 5750 to jest taka sama
        tylko klasa energetyczna a plus.Obie sa na wysokosc 187 cm .Dobre i ładne sa
        Elektrolux np 3043 .tez klasa A wysokosc 179cm.jezeli chcesz wiecej wiadomosci
        ijestes w okolicy Krakowa to mozesz zadzwonić.Co do kuchenki to tez moge
        doradzic.
        • kathy38 Re: jaką lodówkę kupić? 11.08.03, 08:43
          Ja jestem z Krakowa. Interesuje mnie jakie ceny dajesz w swoim sklepie??

Poza tym chętnie bym skorzystała z porady, parę rzeczy zostało mi do kupienia.

pozdrawiam
          • Gość: tobi Re: jaką lodówkę kupić? IP: *.org / 192.168.1.* 14.08.03, 22:21
            podaje moj adres ryszard.nielipinski@wp.pl napisz to podam ci telefon do mnie
      • alluette Re: jaką lodówkę kupić? 13.08.03, 08:16
        Półtorej roku temu kupiłam do zabudowy Gorenje - 170cm wysokości, oddzielnie
        zamrażalnik, jeden agregat. Cena - 1700zł, więc wg mnie super tanio. Sprawuje
        się bardzo dobrze, chociaż na początku trochę hałasowała - teraz na szczęście
        jej przeszło.

pozdr.
        a
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka