Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Osiedle Samarytanki

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.08.03, 23:52
    Szanowni, u zbiegu ulic Samarytanki i Gilarskiej buduje sie nowe osiedle. Czy
    ktos zna firme ktora do wykonuje. Inwestor to Karmar (specjalizuja sie w bud.
    przemyslowym) a wykonawca to firma Samarytanka Sp.z o.o podobno. Wybudowali
    poprzednio bydynek na Handlowej na Targowku. Moze ktos z Panstwa tam mieszka
    i moze cos powiedizec na temat dokladnosci, terminowosci i generalnie czy to
    nie jakis krzak
    Pozdrawiam,
    Mario LC
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarek Re: Osiedle Samarytanki IP: *.crowley.pl 03.08.03, 10:21
        > Szanowni, u zbiegu ulic Samarytanki i Gilarskiej buduje sie nowe osiedle.

Głupia sprawa, ale w moim rodzinnym mieście nie ma ani jednej ani drugiej
        ulicy.

J.
      • Gość: Dorka Re: Osiedle Samarytanki IP: 62.233.201.* 03.08.03, 11:09
        Mój szef kupił mieszkanie na Handlowej i jest bardzo zadowolony. Mówił, że nie
        zawiódł się na tej firmie. Poleca mi kupno mieszkania na Samarytanki. Wykonawca
        ponoć dochowuje wszelkich terminów, a jakość prac jest b. dobra. Byłam na
        budowie. Prace trwają do późnych godzin wieczornych - jest więc szansa, że
        wszystko będzie oddane na czas. Jedno mnie tylko niepokoi - podobno w
        odległości 30 m od bloku miasto ma stworzyć nową dość ruchliwą ulicę.
        Pozdrawiam.
        • Gość: LCruiser Re: Osiedle Samarytanki IP: 217.153.77.* 04.08.03, 11:33
          Dziękuje bardzo za informacje, solidnosc, terminowosc i zaplecze firmy
          finansowe to najwazniejsze. W gminie nie powiedziano mi nic na temat ruchliwej
          ulicy tym bardziej ze jak przekezdzalem tamtedy to nie wiem gdzie chcieliby ja
          tam wybudowac czy tez poszerzyc. Gilarskiej nie poszerza, sa am tereny prywatne
          i domu przy samej ulicy , to samo na Samarytanki. Chyab ze ta ruchliwa ulica ma
          przebiegac rownolegle do Wincentego. No coz trzeba bedzie sie przejsc do Gminy
          i jeszcze raz zapytac o rozplanowanie przestrzenne. Baaardzo dziekuje za info.
          Jak sie czegos dowiem to dam znac. Czy ma Pani doswiadczenia przy wyborze
          mieszkan - wschodznie, poludniowo-zachodnie, czy zachodnio-polnocne, itd ?
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Magda Re: Osiedle Samarytanki IP: *.polkomtel.com.pl 04.08.03, 14:32
            Witam,

tylko jedna uwaga - jakies 2 lata temu interesowala mnie ta wlasnie
            lokalizacja. Pomine fakt, ze firma ktora zaczela tam budowac popadla
            w "klopoty", bo to dla Was akurat nie ma znaczenia. Natomist proponuje zwrocic
            uwage na jedno - poprzedni wykonawcy kopali dol pod fundamenty i przebili sie
            do wod glebinowych. Teren byl zalany i przez wiele miesiecy osuszali stojace
            tam bajoro. Nie wiem czy to moze miec jakis wplyw na obecna budowe ale tak dla
            spokoju sumienia, ostrzegam wszystkich :))

pozdrowionka
            Magda
            • Gość: LCruiser Re: Osiedle Samarytanki IP: 217.153.77.* 04.08.03, 17:20
              Dziekuje za informacje to znaczaco ma wplyw na pozniejsze uzytkowanie. MOze sie
              okazac ze domek bedzie sie pieknie osuwal i wilgotnial. Aczkolwiek bylem na
              budowie w dzien i widzialem fundamenty i bylo calkiem sucho nawet to nie byla
              glina - ale lepiej sprawdzic w ..... wlasnie gdzie ? chyba w gminie
              Pozdrawiam
      • Gość: Biedron Re: Osiedle Samarytanki IP: *.dialup.supermedia.pl 04.08.03, 19:09
        Witam
        Mam wiecej informacji o tej firmie. Sama zrobiłam rezerwację na Smarytanki, ale
        po przeczytaniu, obleciał mnie strach. Wolałabym żeby to już stało. Prawnik
        obejrzał umowę z nimi i ma bardzo dużo uwag. Poniżej infood ludzi - prosiłam o
        nie pod Developerzy...(trochę chaotyczne ale i tak można się doczytać
        najistotniejszego). Rozmawiałm z ludźmi ze Złotopolskich i opinie są ok. ALe to
        robił Karmar. Najgorszy problem to Invest DLS, który ma pozowlenie na budowę
        (Smarytanki Sp. z o.o. jeszcze nie mają przenisienia prawa na budowę, czekają
        też na wypis z ksiag wieczystych)a wykonawcą jest lepiej nie mowić. Miejscówka
        super, gorzej jesli okaże się to kolejny dziwny wykonawca i zniknie z kasą
        ludzi. Siedziba Smarytanki SP. z o.o. jest pod tym samym adresem co Invest DLS -
        willa przy ul.Fosa.

Re: INVEST-DLS oraz PEABAutor: Gość: Beata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
        Data: 14-09-2002 11:07 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując

Jeśli chodzi o INVEST-DLS to w 2000 roku ogłosili początek budowy przy ul.
        Samarytanki. Termin rozpoczęcia marzec 2000 od tego momentu zmieniło się tylko
        tyle:
        1. ogrodzony od frontu "plac budowy"
        2. zorganizowanie grilla na miejscu planowane budowy + rozdawanie baloników i
        ulotek
        3. wykopanie dołu pod budowę - w tej chwili jest to jezioro ze względu na
        podmokły teren zebrała się w nim woda
        4. zwiezienie kilku kontenerów
        5. zmiana napisu na tablicy reklamowej: termin rozpoczęcia budowy marzec 2002

Podsumowanie:
        1 brak jakichkolwiek dalszych działań (mieszkam niedaleko i codziennie
        obserwuję)
        2 brak nawet ochrony tych kilku baraków i "jeziora" oraz nasypu nad nim.
        A wiadomo, że takie miejsca kuszą dzieci.
        Czemu to piszę? Ponieważ TYLKO CUDEM NIE WPLĄTAŁAM SIĘ W TO BAGNO W 2000 ROKU.
        OBAJ PREZESI BARDZO NAMAWIALI MNIE NA KUPNO NAJLEPIEJ ŻEBYM WPŁACIŁA 100%
        WARTOŚCI, GWARANTUJĄC MI BRAK PODWYŻKI.

DLATEGO WSZYSTKICH OSTRZEGAM UWAŻAJCIE NA NICH. SŁYSZAŁAM OSTATNIO OPINIĘ
        OSOBY, KTÓREJ KTOŚ ZNAJOMY "KUPIŁ MIESZKANIE" NA SAMARYTANKI ŻE ZBIERALI TAM
        PIENIĄDZE NA BUDOWĘ INNEGO BUDYNKU TAK SAMO JAK WAR INWEST KTÓRY RÓWNIEŻ
        OSZUKAŁ W TEN SAM SPOSÓB A PREZESI WYLĄDOWALI NA BARDZO KRÓTKO W WIĘZIENIU.

• A INVEST-DLS, Samarytanka adres: 212.75.110.*
        Gość: Optymistka 16-09-2002 15:39 zarchiwizowany

Poszukuje osób, które wpłaciły pieniądze na inwestycje "Invest-Dls" przy ul.
        Samarytanki. Czy ktoś próbował odzyskać wpłatę? Jak o sie skończyło? Może
        jest ktoś kto podpowie jak wywalczyć

• A Re: INVEST-DLS, Samarytanka adres: 217.153.33.*
        Gość: Beata 17-09-2002 14:22 zarchiwizowany

Ja na szczęście tam nie kupiłam choć chciałam. Ale bardzo szczerze
        współczuję.

Kaucja, Miedzyborska 23, PEAB, INVEST-DLSAutor: Gość: Karol IP:
        *.net.external.hp.com Data: 13-09-2002 22:09 zarchiwizowany

Witam,
        Czy ktos z szanownych sasiadow wie jakim prawem INVEST-DLS żąda wplaty kaucji
        przed odebraniem kluczy? I jak oni nam zagwarantują zwrot tych pieniedzy, i
        na jakiej podstawie ustalili kwote?

Poza tym z tego co wiem to blok nie zostal jeszcze odebrany przez gmine, wiec
        raczej chyba nie bedziemy mogli tam zamieszkac - pomimo odebrania kluczy i
        wplacenia kaucji. Nawet ponoc podpisanie aktu notarialnego nic tu nie pomaga.

No i jeszcze odbior techniczny - jakis inspektor nadzoru musi cos podpisac,
        odbior musza zrobic tez sluzby ogniowe, musza byc certyfikaty, dokumentacja
        powykonawcza i dziennik budowy.

Wlasnie, czy ktos z Was widzial dziennik tej budowy?

Czy ktos zna sie na tym na tyle aby powiedziec, ze wszystko w tym bloku jest
        okej?

pozdr.
        Karol

A Czy ktos mial doczyniania z Invest DLS ? adres: *.cezex.pl
        Gość: Koshy 10-12-2001 14:13 zarchiwizowany

Poszukuje wszelkich opini (dobrych i zlych) o firmie Invest DLS, w
        szczegolnosci o inwestycji na ul. Samarytanki.
        Z gory dzieki ..
        Koshy

• A Re: Czy ktos mial doczyniania z Invest DLS ? adres: *.polkomtel.com.pl
        Gość: Magda 11-12-2001 15:58 zarchiwizowany

Myślałam o tym osiedlu ale po wizycie tam okazało się, że na placu budowy
        nic
        się nie dzieje. Latem dowiercili się do wód gruntowych i zalało cały
        teren.
        Podobno jest już odwodniony ale nadal nie ma tam żadnych maszyn ani nic
        co
        wskazywałoby na kontynuowanie prac.

• Gość: Biedron Re: Osiedle Samarytanki IP: *.dialup.supermedia.pl 04.08.03, 19:13
          a tu link do całosci: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=106&w=6975939&a=6975939&v=2&strona=0
        • Gość: LCruiser Re: Osiedle Samarytanki IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.08.03, 23:46
          Witam, to juz w sumie wiem dlaczego tak spokojnie moge sobie zmieniac
          rezerwacje , a zmienialem juz na 4 mieszkania i to bez zadnego problemu.
          Niezle "buty" jak niektorzy by powiedzieli. Dziekuje Biedron za info, ale jak
          Dorka pisze kto jest teraz uczciwy - ja sie raczej nie chce przekonac. Chyba
          lepiej juz szukac czegos co stoi, tylko ze najblizej to Zielone Zacisze a tam
          drozyzna ze hey, jesli ktos szuka nowego. I co tu teraz robic - rezygnowac
          zdecydowanie rezygnowac. A tak dodatkowo to firma stara sie o jakis niezly
          kredyt aby finansowac budowe bez wzgledu na wplywy od potencjalnych klientow.
          Co bedzie jak nie dostana a klientow nie bedzie. Szkoda bo lokalizacja super .
          Dzieki wielkie za info, pozdrawiam
      • Gość: Dorka Re: Osiedle Samarytanki IP: 62.233.201.* 04.08.03, 20:44
        Witam ponownie. Sama już nie wiem czy są jeszcze jacyś uczciwi developerzy???
        Pytałam szefa co to za firma. Dowiedziałam się, że Handlowa 60 powstała tylko 1
        miesiąc później niż obiecywano, a jakość jest dobra.
        Co do tej ruchliwej ulicy to informację taką dostałam od pracownika
        sprzedającego mieszkania na placu budowy.
        Jeśli chodzi o okna to ja osobiście wolę zachodnie, ale to kwestia gustu.
        Ja rezygnuję z Samarytanki. Nie chcę sie przez rok denerwować. Szukam na
        wtórnym rynku.
        Pozdrawiam
        Dorka
        • Gość: Biedron Re: Osiedle Samarytanki IP: 217.96.11.* 05.08.03, 11:11
          Ciężka sprawa, bo lokalizacja naprawdę ciekawa, ale jeszcze ten podmokły teren.
          Ja już widziałam budynki na Tarchominie, które osiadały i ściany pękały równo.
          Ulica jest ruchliwa, bo to spory skrót na Zacisze, ale bez przesady. No nic.
          Szkoda, ze połączyli się z tą firmą Invest DLS(choć ich zależności mogą być
          dużo większe). To na pewno może odstraszyć kilka osób.
          • Gość: LCruiser Re: Osiedle Samarytanki IP: 217.153.77.* 11.08.03, 11:09
            Witam ponownie,
            czy Biedron i Dorka mają moze jeszcze jakies informacje na temat samarytanki.
            Bylem tam ostatnio i budowa doslownie wre. Nie widac bylo nic podmoklego. Mozej
            jakies info na temat Invest DLS, i Handlowej. Bardzo proszę o jakiekolwiek
            jeszcze info. Lokalizacja jest doslownie idealna dla mnie ale jak nikt nie chce
            sie przejechac i zostac z kredytem na 15 latek
            Pozdrawiam,
            • Gość: Biedron Re: Osiedle Samarytanki IP: 217.96.11.* 12.08.03, 12:02
              Póki co nie mam więcej informacji. Widzisz, dla mnie też lokalizacja jest
              idealna. Ale naprawdę ciężko ryzykować, to że teraz wre nie znaczy że tak
              będzie za miesiąc. Mi też bardzo zależy na kupnie, wierzę w rzetelność Karmar
              S.A. w końcu budynek na Złotopolskich stoi, ale co z Invest? Oni nawet strony
              nie aktualizują od ponad roku.
            • Gość: Dorka Re: Osiedle Samarytanki IP: 62.233.201.* 12.08.03, 19:22
              Nic więcej nie wiem :(. Ja na Twoim miejscu przeszłabym sie do dzielnicy i
              zapytała o tę ulicę ktora ma powstać przy osiedlu. Nawet jesli Karmar sie
              postara i wszystko bedzie na czas i zgodnie z umowa to szkoda byloby nie spac
              po nocach przez uliczne halasy. Facet w biurze sprzedazy mowil, ze miasto ma
              wybudowac ekrany tlumiace te odglosy (skoro sa takie plany to bedzie chyba
              niezla jazda).
              Pozdrawiam
              Dorka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka