Forum   szarlotka

szarlotka

(120 wyników)
  • zapodaj.net/c79f9d99b6d71.png.html witam. chcialabym zrobic taki jablecznik, jednak zastanawiam się co to za spód?kruchy? i dlaczego jest taki blady :)
  • R E W E L A C J A!
  • Ot taki wątek rozrywkowy. U mnie w domu szarlotki jakoś się nie jadło, prędzej zwykłe ciasto proszkowe zapiekane z jabłkami na wierzchu, więc sporo eksperymentowałam, zanim uzyskałam smak "mojej" szarlotki. Uraczyłam nią ostatnio znajomych i wywiązała nam się przy okazji dyskusja na temat tego, co kto rozumie pod pojęciem dobrej szarlotki. Okazało się, że mamy całkiem różne gusta. Ja lubię szarlotkę na cienkim spodzie z kruchego ciasta, z bardzo dużą ilością jabłek. Ciasto musi być bardzo kru...
  • Mam pytanie raczej strategiczne, niedługo zaproszę do siebie znajomych i chce ich uraczyć obiadem i przystawkami a na koniec podać ciepłą szarlotkę z lodami i bitą śmietaną. Ponieważ w trakcie wizyty gości piekarnik będzie używany do podgrzewu innych dań jak zrobić żeby goście dostali ciepłe ciasto? Ja wiem, że ono tak szybko po upieczeniu nie stygnie ale zanim przejdziemy do deseru może minąć kilka godzin. Czy mogę przez jakiś czas podpiec szarlotkę a potem niedopieczoną wyjąć podgrzać obia...
  • Własnie zabieram się do upichcenia szarlotki z pianką :) Przepis podaje aby dodać budyń na piankę. Czy powinnam dodać budyń słodzony?
  • Witam! Od lat zachwycam się szarlotką, którą można kupić wszędzie na Podhalu, nie tylko w ww.schronisku. Jest pieczona na dużej blasze, krojona w spore kwadraty, ciasto chyba półkruche, dwie cienkie warstwy, między nimi pyszny mus z kawałeczkami jabłek. Może zna ktoś przepis? Tajemnicą dla mnie jest nie tylko ciasto, ale też gatunek jabłek, na pewno nie są to antonówki ani reneta. Pozdrawiam a.
  • przepisów na taką szarlotkę jest kilka w google, ale mają sprzeczne opinie, a ja proszę o taką nie za słodką, która na pewno się uda:) i proszę was jeszcze o przepis na chrupiące udka kurczaka, ale nie za pikantne, choć smakowo doprawione :) dzięęęękujęęę
  • chciałam zrobić tzw. tatrzańską, z jabłek plastyerkowych, nie mam renet tylko kosztele. Da radę? czy za twarde?
  • Błagam o pilną pomoc, chcę upiec szarlotkę na kruchym spodzie na przyjazd teściowej, a okazało się że nie mam w domu tartej bułki. Nie mogę wyjść bo dziecko śpi, a jak się obudzi będzie już za późno... Co mogę dać pod jabłka zamiast bułki??? Z góry dzięki.
  • czy ciasto nie będzie twarde .chyba powinno być sikane
  • Czym się od siebie różnią?
  • Dzieki serdeczne za przepis bez jajek,moj wnuczek jest uczulony na bialko,to biedne dziecko tylko moze jesc i pic soje.Moze ktos ma przepisy bez jajek masla i smietany.Dzieki za przepisy.
  • Mój problem jest taki. Otóż umiem piec placek z jabłkami, ale nie jest taki jakbym chciała. Marzeniem moim jest by cienkie ciasto było u góry i na spodzie, w środku maxymalnie dużo jabłek. I to ciasto żeby było nie takie miękkie, pulchne tylko łamliwe. Proszę skierować mnie w jakieś miejsce lub napisać jak taką szarlotkę zrobić. ola:)
  • Wczoraj upiekam ta szarlotke po raz pierwszy, wyszla cudowna, juz dzis tylko okruszki po niej zostaly:D, nastepnym razem dodam mniej cukru i wiecej cynamonu :), cudo, polecam
  • ale z mąki żytniej razowej i brązowego cukru? Szukałam, ale na forum nie udało mi się znaleźć takiego, a jestem pewna, że gdzieś kiedyś widziałam na fotoforum. Czy ewentualnie mogę zrobic w/g klasycznego przepisu zamieniając oba składniki? Dziękuję
  • Niestety mam w domu skazowca białkowego:( Chcę upiec szarlotkę tylko bez margaryny, masła i śmietany. Czy ktoś próbował zastąpić te produkty np olejem lub ramą olivio? Proszę o rady!
  • Witam! Mam tzw. spotkanie rodzinne i chciałabym jako wkład zrobić szarlotkę z sosem. Moja szarlotka jest dość specyficzna, bo oprócz jabłek, na górę dodaje banany, więc nie jest to klasyczny smak szarlotki, ale lekki połamaniec. Nie ma w niej tekże bezy na górze, a jedynie kruche ciasto. Jaki mozna dodac sos do takiej szalotki - wiem, z e niektórzy lubią szarlotke na ciepło i sos byłby wtedy jak znalazł(ps. szarlotke z lodami kazdy zna ) Czy polecicie mi coś pasujacego i proste...
  • Bardzo proszę biegłe kucharki/kucharzy o sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę! Może być pracochłonny- ważny jest EFEKT :))) z góry dzięki
  • To była dla mnie podwójnie ekstremalna droga, bo po pierwsze - nigdy nie przeszedłem w Tatrach tak długiego szlaku, a po drugie... nigdy nie zjadłem tylu szarlotek jednego dnia... Postanowiłem bowiem podczas jednej wycieczki odwiedzić wszystkie nasze schroniska tatrzańskie i w każdym zjeść szarlotkę. Efekty tego kulinarnego rekonesansu znajdują się pod adresem: republika.pl/terakowski/szarlotki/index.htm Zapraszam do... konsumpcji! Pozdrawiam serdecznie! Kuba Terakowski :)
  • Po raz kolejny pianka wychodzi mi twarda jak... Trzymam ciasto w piekarniku przepisową ilość minut. I znów sztywność i twardość piankowa :( Piankę nakładam od razu po ubiciu. Zaraz po tym wrzucam ciasto do piekarnika. Co robię nie tak?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?