Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Łuszczący sie Dekoral

IP: *.u.mcnet.pl 05.08.03, 13:40
    Rok temu pomalowalismy mieszkanko zwykla farba emulsyjan. Bylo ok.
    W tym roku zamarzyly nam sie kolory. I wybralismy Dulux i Dekoral.
    Dulux - bez zastrzezen.
    Dekoral.... placz i zgrzytanie zebow...
    Czyli.. farba zaczyna przy wysychaniu pekac i potem odlazi. Na poczatku
    praktycznie dwie sciany cale. Po sciagnieciu farby w tych miejscach,
    pociagnieciu znow gipsem, troche sie zmniejszylo do luszczenie sie. Niestety
    niecalkowicie.
    W zwiazku z tym potem majster pocizgnal to unigruntem, nic nie pomoglo.
    Potem jakims srodkiem wysuszajacym sciane - znow niewiele pomoglo - ale bylo
    troche lepiej.

Co moze byc przyczyna luszczenia sie farby??????

Magda
    Obserwuj wątek
      • Gość: Michał Re: Łuszczący sie Dekoral IP: 213.241.50.* 06.08.03, 14:28
        Właśnie przerabiam ten sam problem. Jestem wściekły na siebie, że tak dałem się
        oszukać. Już po fakcie dowiedziełem się, że jednowarstwowy Dekoral (tym właśnie
        malowałem) zawiera duże ilości lateksu. Może to jest przyczyną.
        Mnie osobiście bardziej interesuje jak pozbyć się problemu, tzn. ściągnąć to
        całe cholerstwo, aby móc położyć coś normalnego.

Pozdrawiam,
        Michał
      • Gość: Michał Re: Łuszczący sie Dekoral IP: 213.241.50.* 06.08.03, 14:56
        Magdo,

Właśnie przed chwilą malarz - fachowiec do developera, potwierdził winę
        nieszczęsnej farby. Dekoral przereagował z położoną przez nich białą emulsją,
        po wyschnięciu zaczął się łuszczyć i odpadać od ściany do gołego tynku.
        Czy myślałaś o próbie wyegzekwowania odszkodowania POLIFARBU? Ja mocno się nad
        tym zastanawiam, bo wpakowałem sporo kaski, a teraz czeka mnie dodatkowa
        mordęga.

Michał
        • Gość: janek Re: Łuszczący sie Dekoral IP: *.era.pl 07.08.03, 11:03
          A nie podejrzewasz, że to własnie ta farba na której malujesz
          dekoralem jest trefna? Jeśli już zabierasz się za malowanie 'niewiadomo czego'
          to najpierw wypadałoby zrobić próbę na niewielkim fragmencie.
          Rozbawiłes mnie gadka o jakimś odszkodowaniu
          Janek

• Gość: TylkoJa Re: Łuszczący sie Dekoral IP: 195.117.238.* 07.08.03, 13:05
            Drogi Janku!

to bardzo dobrze że jestes taki rozbawiony co swiadczy o Twoim duzym poczuciu
            humoru, szkoda tylko że bawi Cie to co innych przyprawia o ból głowy !
            A może to producent Dekoralu, Dulux'u czy innej "wspaniałej" farby powinien
            zadbać o stosowną informację na swoim opakowaniu, że "proszę nie malować na
            farbach firm takich to a takich tylko zedrzeć wszystko do zywego, pomalować
            naszym gruntem, potem naszym podkładem a potem naszą farbka a na koniec po
            obejrzeniu rachunku powiesić się na odpowiednio wyprofilowanych i połączonych
            ze sobą rączkach od kubełków po farbach ..."
            A do poprzedników: śmiało składajcie reklamację i to nie tylko o odszkodowanie
            za farbę ale za robocizne i straty moralne - trwa to trochę ale szwagrowi udało
            sie wywalczyc odszkodowanie a ja (mam podobny problem a trzeba było szwagra
            wczesniej pytać ;)) ) też nie zamierzam IM (czyt. producentom tego drogiego
            badziewia) odpuścic.

pozdrowienia dla wszystkich
            • Gość: sanczez Re: Łuszczący sie Dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 13:44
              Gość portalu: TylkoJa napisał(a):

> Drogi Janku!
              >
              > to bardzo dobrze że jestes taki rozbawiony co swiadczy o Twoim duzym
              poczuciu
              > humoru, szkoda tylko że bawi Cie to co innych przyprawia o ból głowy !
              > A może to producent Dekoralu, Dulux'u czy innej "wspaniałej" farby powinien
              > zadbać o stosowną informację na swoim opakowaniu, że "proszę nie malować na
              > farbach firm takich to a takich tylko zedrzeć wszystko do zywego, pomalować
              > naszym gruntem, potem naszym podkładem a potem naszą farbka a na koniec po
              > obejrzeniu rachunku powiesić się na odpowiednio wyprofilowanych i
              połączonych
              > ze sobą rączkach od kubełków po farbach ..."
              > A do poprzedników: śmiało składajcie reklamację i to nie tylko o
              odszkodowanie
              > za farbę ale za robocizne i straty moralne - trwa to trochę ale szwagrowi
              udało
              >
              > sie wywalczyc odszkodowanie a ja (mam podobny problem a trzeba było szwagra
              > wczesniej pytać ;)) ) też nie zamierzam IM (czyt. producentom tego drogiego
              > badziewia) odpuścic.
              >
              > pozdrowienia dla wszystkich

Jak to sobie wyobrazasz , ze producent Dulux czy innej farby napisze na
              opakowaniu – „nie malujcie na Dekoralu” albo odwrotnie takich rzeczy robic nie
              wolno za to wyraznie masz napisane czym powinienes pomalowac żeby było dobrze
              i jeśli wtedy jest źle możesz to reklamowac . nie trzeba się od razu wieszac
              na rączkach od wiaderek wystarczy ze zastosujesz się do instrukcji na
              opakowaniu U nas wciąż obowiazuje zasada „Polak potrafi” – po co gruntowac
              podkładem firmowym jak można tanim badziewiem – i tak nie widac - a potem masz
              efekt taki ze musisz malowac jeszcze raz Policz sobie dobrze ile cie to
              naprawde kosztuje a wnioski nasuna się same Jeżeli nie stosujesz się do
              instrukcji to twoja sprawa i ryzyko ale nie wymagaj potem żeby producent
              zapłacił za twój remont. .Producent sprzedaje własny podkład nie tylko po to
              żeby zarobic ale tez po to żeby farba dobrze się trzymała i prezentowała na
              scianie
              Producent „drogiego badziewia” z pewnością uzna twoja reklamacje ale tylko w
              przypadku kiedy wina lezy po jego stronie Te farby sa naprawde dobre tylko
              nie należy ich już „ulepszać”
              • Gość: TylkoJa Re: Łuszczący sie Dekoral IP: 195.117.238.* 08.08.03, 03:23
                Gość portalu: sanczez napisał(a):

> Jak to sobie wyobrazasz , ze producent Dulux czy innej farby napisze na
                > opakowaniu – „nie malujcie na Dekoralu” albo odwrotnie takich
                > rzeczy robic nie
                > wolno za to wyraznie masz napisane czym powinienes pomalowac żeby było dobrze
                > i jeśli wtedy jest źle możesz to reklamowac
                > wystarczy ze zastosujesz się do instrukcji na opakowaniu

na moim opakowaniu (moze masz inne) jest napisane że ZALECA a nie że jest
                wymagany podkład tejże firmy a skoro tak to Atlas chyba jest wśród tych
                nienajgorszych producentów (cyt.) "taniego badziewia" więc mam prawo wymagać by
                wszystko było ok nie ?

> Jeżeli nie stosujesz się do
                > instrukcji to twoja sprawa i ryzyko ale nie wymagaj potem żeby producent
                > zapłacił za twój remont.

zastosowaliśmy się do instrukcji co do wymagań a zmienilismy tylko to co było
                zalecane więc wymagam i tyle

> Producent sprzedaje własny podkład nie tylko po to
                > żeby zarobic ale tez po to żeby farba dobrze się trzymała i prezentowała na
                > scianie

skoro dobrze trzyma się tylko na Jego podkładzie to niech to wyraźnie napisze,
                że z innych bedzie odpadać i już ;-)))
                to tak jak by olej Esso pasował bardziej niż Total, Mobile czy inny Castrol do
                samochodu marki Renault - tutaj wstawcie sobie dowolne acz ekwiwalentne marki
                oleju i samochodu - ich producenci zalecają ale nie zabraniaja i z powodu
                zalania silnika (uznanym) olejem marki inna niż zalecana nie tracę gwarancji

> przypadku kiedy wina lezy po jego stronie Te farby sa naprawde dobre tylko
                > nie należy ich już „ulepszać”

no i tu wyjatek - po ulepszeniu polegajacym na niewielkim rozcieńczeniu tego
                żelowego Duluxa zniknęły zwiazane z nim problemy z łuszczeniem
        • Gość: drek Re: Łuszczący sie Dekoral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 13:28
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Magdo,
          >
          > Właśnie przed chwilą malarz - fachowiec do developera, potwierdził winę
          > nieszczęsnej farby. Dekoral przereagował z położoną przez nich białą emulsją,
          > po wyschnięciu zaczął się łuszczyć i odpadać od ściany do gołego tynku.
          > Czy myślałaś o próbie wyegzekwowania odszkodowania POLIFARBU? Ja mocno się nad
          > tym zastanawiam, bo wpakowałem sporo kaski, a teraz czeka mnie dodatkowa
          > mordęga.
          >
          > Michał

to w twoim wypadku jest związane z pomalowaniem ścian emulsją zmieszaną z wapnem - tym sposobem wykonawca oszczędza na meateriałach a ściany są względnie białe. Niestety ma to jedną "drobną" wadę - emulsja położona przez ciebie nie chce się trzymać tynków lecz odpada razem z warstwą tej farby emulsyjno--wapiennej. I właśnie takie wyjaśnienie otrzymasz od przedstawiciela Polifarbu
          pozdrawiam
          • Gość: ala Re: Łuszczący sie Dekoral IP: *.chello.pl 07.08.03, 13:47
            My malowaliśmy farbą Dekoral Akrotix i jest ok, jesteśmy bardzo zadowoleni.
            Malowaliśmy nią ostateczną warstwę, bo wsześniej jeden pokój pomalowany był
            Jedynką gold (która też była niezła), a drugi Duluxem, który nas okrutnie
            zawiódł, bo 2 warstwy farby nie przykryły równomiernie ściany. W każdyn razie
            Dekoral sie trzyma :)

Pozdrawiam
            Ala
          • Gość: Michał Re: Łuszczący sie Dekoral IP: 213.241.50.* 08.08.03, 10:53
            Aha,

Twoim zdaniem więc farba jest ok, tylko ja wcześniej powinienem w całym
            mieszkaniu zdrapać położoną farbę, od nowa wyprowadzic tynki, zagruntować i
            dopiero malować wspaniałym jednowarstwowym Dekoralem - tak?

Czy nie spotkał się nikt z opinią o szkodliwości farb jednowarstwowych. Ja
            ostatnio usłyszałem, że zawierają duże ilości lateksu, co jest przyczyną tego
            co mnie spotkało, a na dodatek mogą być przyczyną powstawania grzyba. Kończę,
            bo pewnie znowu kogoś rozbawię...

Michał
          • Gość: Madziulec Re: Łuszczący sie Dekoral IP: *.u.mcnet.pl 08.08.03, 16:15
            Gość portalu: drek napisał(a):

> Gość portalu: Michał napisał(a):
            >
            > > Magdo,
            > >
            > > Właśnie przed chwilą malarz - fachowiec do developera, potwierdził winę
            > > nieszczęsnej farby. Dekoral przereagował z położoną przez nich białą emuls
            > ją,
            > > po wyschnięciu zaczął się łuszczyć i odpadać od ściany do gołego tynku.
            > > Czy myślałaś o próbie wyegzekwowania odszkodowania POLIFARBU? Ja mocno się
            > nad
            > > tym zastanawiam, bo wpakowałem sporo kaski, a teraz czeka mnie dodatkowa
            > > mordęga.
            > >
            > > Michał
            >
            >
            >
            > to w twoim wypadku jest związane z pomalowaniem ścian emulsją zmieszaną z
            wapne
            > m - tym sposobem wykonawca oszczędza na meateriałach a ściany są względnie
            biał
            > e. Niestety ma to jedną "drobną" wadę - emulsja położona przez ciebie nie
            chce
            > się trzymać tynków lecz odpada razem z warstwą tej farby emulsyjno--
            wapiennej.
            > I właśnie takie wyjaśnienie otrzymasz od przedstawiciela Polifarbu
            > pozdrawiam

Tylko jak udowodnic to wykonawcy, ze sciany sa spartaczone i ewentualnie
            wyegzekwowac cokolwiek????

Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka