lotek.1 05.06.08, 11:13 Zastanawiam się nad budową domu w Morelach.Proszę o opinię. Co myślicie o rozmieszczeniu pomieszczeń i jego funkcjonalności? www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/projekt-domu-DOM%20W%20MORELACH-4192-20.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiziamizia Re: Dom w Morelach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 17:14 Dom ładny,ale pokoje na górze według mnie za małe.No mozna by podniesc sciane kolankową i zyskac powierzchnię...ja tak napewno zrobię... Nadal nie znalazłam dla siebie idealnego projektu,cały czas przegladam Archon...Radzę nie zwracac zbytniej uwagi na forme zewnetrzną domu (oczewiscie tez jest to wazne)ale na funkcjonalnosc.Popatrz np.na projekt Sójka w Archetonie,nie jest ładny,ale za to jakie ma pokoje u góry,dół tez fajny.Niestety b.trudno znalesc "wszystko w jednym".My szukamy domu z dodatkowym pokojem nad garażem:) szate domu mozna zawsze zmienic,kolor,dach,dodac bonie przy naroznikach i oknach. Życzę wymazonego domku!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmeciejewska Re: Dom w Morelach IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.08, 11:32 witam zobacz sobie na stronie www.domna5.pl projekt strumyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmaciejewska Re: Dom w Morelach IP: 89.174.54.* 06.06.08, 11:33 www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=6&nazwa_projektu=STRUMYK sami z mezem zastanawiamy sie nad tym domkiem, moze ktos z was powie co sadzi o tym projekcie Odpowiedz Link Zgłoś
sabrilla Re: Dom w Morelach 05.06.08, 22:20 Trochę pokrytykuję. Parter: zdecydowanie za mały pokój dzienny zwłaszcza, że z jadalnią. Zwróć też uwagę na kuchnię-nawet na rysunku widać, że zabudowę możesz postawić praktycznie tylko na jednej ścianie i to z ograniczeniem liczby wiszących szafek (okno). Wiatrołap 2,7 m-gdy wchodzi kilka osób będzie się ustawiać kolejka. Ta szafa wnękowa, która tam jest narysowana to najwyżej wieszaki na kurtki. Łazienka-jeśli ma być tam tylko prysznic i kibelek to OK. Ale nie wiem jakim cudem ma tam się zmieścić pralka i umywalka. Teoretycznie można, tyle że nie zmieści się użytkownik :-) Poddasze to porażka. Niby sporo pomieszczeń, ale te powierzchnie nie za bardzo zasługują na miano pokoi. 10-11m? Jeszcze ewentualnie można by połączyć pokój 4 i 5, żeby była jedna duża sypialnia, ale reszta? No i 5m łazienka? To dom o małej powierzchni, więc oczywiście nie ma co się spodziewać wielkich pomieszczeń, ale bez przesady. Nie zgadzam się z przedmówczynią, że pal sześc wygląd zewnętrzny, byle wnętrze było fajne. Głupio mieszkać w jakiejś, szkaradzie prawda? I uważaj z tym powszechnym ponoszeniem ścianki kolankowej.To może zaburzyć proporcje i dom stanie się własną karykaturą. A i już widzę te przeszklone drzwi z kotłowni na zewnątrz. To jakby wysyłać uprzejme zaproszenie dla złodziei. Tam powinny być drzwi antywałamaniowe, a to już trochę zmieni wygląd elewacji lotek.1 napisał: > > > Zastanawiam się nad budową domu w Morelach.Proszę o opinię. Co myślicie o > rozmieszczeniu pomieszczeń i jego funkcjonalności? > www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/projekt-domu-DOM%20W%20MORELACH-4192-20.html Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Dom w Morelach 06.06.08, 12:35 sabrilla napisał: > Trochę pokrytykuję. Parter: zdecydowanie za mały pokój dzienny zwłaszcza, że z > jadalnią. Moim zdaniem wielkość pokoju dziennego jest proporcjonalna do wielkości domu. Zwróć też uwagę na kuchnię-nawet na rysunku widać, że zabudowę możesz > postawić praktycznie tylko na jednej ścianie i to z ograniczeniem liczby > wiszących szafek (okno). szafki mozna postawic pod oknem - w kształcie litery L, ale zgadzam się, ze kuchnia mało ustawna. Wiatrołap 2,7 m-gdy wchodzi kilka osób będzie się > ustawiać kolejka. Ta szafa wnękowa, która tam jest narysowana to najwyżej > wieszaki na kurtki. Wiatrołap to porazka, a na szafy nie ma innego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 projektant do szkoły IP: *.teleton.pl 06.06.08, 13:43 ten dom ma same wady to że ktos go zaprojektował to pal sześć ale że ktos zawiesza na nim oko.... masakra inwestor zamierza budować dom za kilkaset tysięcy i chce projekcik za 1700 zł... smutne al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morelkowicz Re: projektant do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 17:33 witam na temat domku moge powiedziec troche ponieważ sama go buduje fakt kuchnia nie jest duża ale jak dobrze rozplanujesz to sie wszystko zmieści co do łazienki na dole to jak dla kogoś za mała to pomyśl czy potrzebny ci jest gabinet moze tam być fajna duża łazienka a z łazienki spiżarke zrobić i po problemie gdzie wstawić pralke.Domek z zewnątrz i wewnątrz jest super i napewno nie zmieniłabym go na inny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Dom w Morelach IP: 217.96.62.* 06.06.08, 17:06 Mnie domek się podoba. Sama go nawet buduję. Dopiero fundamenty, więc wiele jeszcze powiedzieć nie mogę. Stan surowy oglądałam u innego forumowicza i stwierdzam, że zdecydowanie za mała jest kuchnia, wiatrołap i łazienka na górze. Gdybym wybierała drugi raz, zdecydowałabym się na drugą wersję Morelek: www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m480ddc5bcf70f Z zewnątrz morelki są piękne :-) Jeśli masz inne pytania, albo chcesz obejrzeć zdjęcia, zapraszam na forum budujących Morelki: www.archon.pl/index.php?&act=17&fact=1&fid=m446ad0873f682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: Dom w Morelach IP: *.chello.pl 24.01.09, 19:06 Postaraj się znaleźć w tym domu miejsce na suszenie prania... Bo ja go nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morelkowicz Re: Dom w Morelach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 21:02 suszenie prania.....fajnym miejscem jest rezygnacja z jednej garderoby na górze obok łazienki zrobienie przejścia przez łazienke do tej garderoby w moim domku jest to pralnio szuszarnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Dom w Morelach IP: *.centertel.pl 25.01.09, 17:59 My będziemy mieli suszarnię w pomieszczeniu nad garażem.Zresztą traktujemy je jak strych, bo pomieszczenia rzeczywiście są małe i trzeba gdzieś upchać różne graty. Co do przejścia z łazienki do garderoby, też się nad tym zastanawiałam, ale po wybudowaniu okazało się, że przeszkadzają skosy i drzwi musiałyby mieć ok. 1,5 (lub nawet mniej, nie pamiętam) wysokości. No chybażeby podnieść ściankę kolankową. Chyba nawet byłoby warto. My tego nie zrobiliśmy i teraz żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Dom w Morelach IP: *.toya.net.pl 14.05.09, 21:19 do tych, którzy krytykują: dom o takiej powierzchni nie może mieć wielkiej łazienki czy kuchni - myślę, że wielkości te są w miarę proporcjonalnie. Pralka na dole zmieści się na pewno, wierzcie mi, w blokach mam łazienkę o powierzchni 2,73 i mam w niej prysznic(wcale nie mały), kibelek, umywalkę z szafką, piecyk gazowy na wysokości metr z kawałkiem nad podłogą, kosz na bieliznę no i pralkę również! co do kuchni uwazam ze faktycznie jest malo ustawna ale po wyrzuceniu stolu mozna posatwic szafki pod oknami, a jak ktos sie uprze moze zastawic scianką calkowicie przejscie z kuchni bezposrednio do salonu zyskując baardzo duzo miejsca. my dostalismy warunki zabudowy z garazem wolnostojacym- i dobrze bo dzieki temu powiekszymy troche kotlownie a z drugiej polowy - po odgrodzeniu scianką- stworzymy pomieszczenie gospodarcze gdzie mozna umiescic pralke, czy tez suszarnię czy kosierkę wstawic itp. Korytarz w moim mieszkaniu ma aktualnie troszke ponad 3 m2 i jest w nim szafa wnekowa dosc pojemna a jak przychodzi wiecej osob-nic im sie nie dzieje a mialam 2 duze parapetowki wiec wiem:) co do pokoju na dole- super pomysl my szukalismy wrecz takiego projektu zeby mial wlasnie na dole pokoj-moim zdaniem bardzo przydatna rzecz. podoba mi sie bardzo rowniez elewacja ogrodowa-piekna sprawa! w lazience na poddaszu o powierzchni 5 m2 mozna spokojnie wanne wstawic kibelek i umywalke czy nawet suszarke pos sufitem zamontowac wiec nie przesadzajmy majac na uwadze powierzchnie domu 110m2!! nam bardzo sie podoba ten projekt tym bardziej ze jest wlasciwie jedynym ktory znalezlismy spelniajacy wymogi warunkow zabudowy oraz nasze:) pozdrawiam wlascicieli morelki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: Dom w Morelach IP: *.chello.pl 16.05.09, 19:12 Wersja 1 trochę mała ale już wersja 2 powiększona wydaje mi się fajna i po powiększeniu garażu na 2 samochody podwyższeni nieco ścianki kolankowej i przeznaczeniu pomieszczenia nad garazem na garderobę-suszarnię-prasowalnię schowek zupełnie funkcjonalna. Mnie by pasował taki domek. Kuchnia już tu większa 10m i mały stół powinien się zmieścić zezygnowałabym też z 1 małego okna w kuchni na stronę od wejscia aby mieć jedną pełną śianę co daje nam 4m zabudowy z szafkami góra dół+lodówka i szafka w kącie+2m szafki dolen pod oknem + narożn regał w jadalni na "świaąteczną" zastawę czy kieliszki. Mniej wiecej mam tyle w chwili obecnej i jak dla mnie to wystarczy a jestem niezłym chomikiem. Do tego schowek na słoiki pod schodami. OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcopolo Re: Dom w Morelach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 14:42 Projekt dla max. 4 -osobowej rodziny jest całkiem niezły - sam mam taki domek. Co prawda dokonałem w nim kilka zmian: w pokoju nad garażem mam bardzo dużą łazienkę, z pralnią i suszarnią, natomiast w miejscu gdzie projektant zaplanował łazienkę mam garderobę. Ponadto zrezygnowałem z osobnej garderoby w głównej sypialni, więc też wyszła całkiem spora. co do łazienki na dole - nie jest jakiś specjalnych rozmiarów (jak juz wcześniej pisałem salon kąpielowy mam nad garażem), ale z powodzeniem mieści się tam spora kabina, umywalka i WC. Ponadto zrezygnowałem ze ściany przy schodach (tej przy której są drzwi do spiżarki), przez co salon robi wrażenie znacznie większego. Jedyną rzeczą, która żałuje, ze nie zrobiłem jest zabudowanie malutkich, bocznych okien w wykuszu kuchni. Jak dla mnie naprawdę fajny projekt! Odpowiedz Link Zgłoś