Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DomDevelopment czy JW Construction?

IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 21:38
    Ktorego dewelopera wybrac DD,JW a moze innego dosc taniego ktory buduje na
    Tarchominie? Jakie są wady i zalety?
    Obserwuj wątek
      • Gość: iza Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 10:46
        Wybierz kazdego (moza poza firmami-krzak) byle nie JW. Ich jedyna zaleta sa
        niskie ceny, ale nawet to nie jest zaleta tak do konca: potem odbijaja sobie to
        na rozne sposoby wykorzystujac niejasnosci umowy, albo nawet dzialajac wbrew
        umowie, bo wiedza, ze nijak nie oplaca ci sie isc do sadu. Oto przyklad: w czesci
        umow nie zawarli postanowienia o koniecznosci zaplaty depozytu czynszowego przed
        odbiorem lokalu, a teraz mimo tego zadaja pieniedzy (21 PLN za metr). Ich
        argumentacja jest taka: zapisu nie ma w umowie, ale bedzie w akcie notarialnym,
        ktory musza panstwo podpisac (w domysle - na naszych warunkach, bo co innego
        mozecie zrobic). To tylko jeden przyklad, moge podac wiecej, jesli sobie zyczysz,
        ale ogolnie prezentuje to ich styl dzialania. W stosunkach z klientami, ktorzy
        juz podpisali umowe, ludzie z centrali JW / TBM Batory sa zawsze aroganccy, a ich
        metoda polega na udawaniu, ze nie rozumieja, co sie do nich mowi, i odpowiadaniu
        nie na to pytanie, ktore zostalo zadane. Inne "zalety" JW to ponad polroczne
        opoznienia, zla jakosc robot (niedomykające sie okna, dziury w tynku, and many
        more), koszmarna estetyka architektury, wprowadzanie zmian do projektow w trakcie
        budowy "bo sie inaczej wybudowalo niz mialo byc", albo dlatego ze w projekcie
        zapomnieli np o kominach wentylacyjnych, albo innych elementach (nie przez
        przypadek w umowie jest paragraf, że kupujacy _musi_ sie zgodzic na wybudowanie
        dodatkowych elementow konstrukcyjnych niezbednych do funkcjonowania budynku - oni
        po prostu nie umieja porzadnie budowac i zabezpieczaja sie; przy podpisywaniu
        umowy mowia, ze chodzi o smietnik albo piaskownice dla dzieci, a potem okazuje
        sie, ze to np. komin tuz przed twoim oknem.) Biuro obslugi posprzedaznej, do
        ktorego beda cie odsylac w kazdej sprawie, sklada sie jednej zupelnie
        niekompetentnej pani, ktora nie odroznia watow od voltow, i na wszystkie pytania
        i wnioski odpowiada odmownie - to akurat ma dobrze przecwiczone. Moglabym jeszcze
        tak dlugo, ale sama zaczynam sie od nowa tym wszystkim denerwowac. Kupno
        mieszkania w JW to byla moja najglupsza decyzja w zyciu. Rozejrzyj sie dobrze,
        deweloperow jest mnostwo, sytuacja na rynku niezbyt dla nich ciekawa, mozna
        trafic na dobra oferte - rozejrzyj sie np za mieszkaniami w juz wybudowanych
        domach / osiedlach - bywaja przecenione
        Pozdrawiam
        I

Gość portalu: to9m napisał(a):

> Ktorego dewelopera wybrac DD,JW a moze innego dosc taniego ktory buduje na
        > Tarchominie? Jakie są wady i zalety?

• Gość: to9m Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 21:08
          dzieki za rady
        • Gość: Alek Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 20:03
          Odpowiadam - możesz wybrać spośród wielu deweloperów, ale ja zdecydowanie
          stawiam na J.W.. "Dobre rady" pani Izy na kilometr śmierdzą mi manipulacją -
          może pracuje w public relations Dom dewelopment? Twierdzę tak, bo mam,
          dokładnie odwrotne wrażenia wyniesione z kontaktów z JW. Było miło, rzeczowo i
          bez żadnych niespodzianek.Nigdzie w Warszawie nie mógłbym kupić mieszkania za
          630 dolarów na metr i to jeszcze przy utrzymywanym przez tę firmę, promocyjnym
          kursie dolara 4 zł za dolara.Odebrałem mieszkanie na Osiedlu Jerozolimskim, nie
          ma sie do czego przyczepić. Jak więc może byc tak duża rozpietość opinii, gdy
          idzie o jedna i tę samą firmę? Może chodzi o to, że na jW ludzie głosują
          nogami - na moim osiedlu sprzedano już prawie wszystkie mieszkania z tzw. I
          etapu, podczas gdy konkurencja została ze swoimi niesprzedawalnymi, drogimi
          pustostanami?
          Alek
          • Gość: Sebastia Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 05.10.01, 21:45
            Popieram w 100 procentach. Głos Izy w ogole nie przystaje do moich własnych
            doświadczeń - tak jakby mówiła o zupełnie innej firmie, niż ta, w której
            kupiłem mieszkanie na Osiedlu Jerozolimskim za 630 dolarów i w której zawsze
            traktowano mnie rzeczowo i grzecznie.Firma która sprzedała 10 tys,. mieszkań
            mogła mieć jakies potknięcia, ale dla mnie ważne jest to, że nie słyszałem aby
            od kogoś wzięła pieniądze i nie oddała w zamian mieszkania. A takich firm krzak
            jest pełno, J.W. na pewno do nich nie należy. zresztą wystarczy poczytać trochę
            prasę(ostatnio Puls Biznesu i Zycie Warszawy", żeby zorientować sie że J.W. ma
            coraz lepszą markę.
            • Gość: paula Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: 195.117.2.* 30.11.01, 10:16
              ha,ha,ha, i co jeszcze................?
            • Gość: sw Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: 168.224.1.* 01.12.01, 19:04
              > Popieram w 100 procentach.

A ja w 75% zaprzeczam.
              "Osiedle Jerozolimskie" mialo byc gotowe do konca czerwca '2001 - teraz mamy juz
              grudzien a tam jest jeden wielki plac budowy.
              Buc moze moim przemowcom ("przedpiszcom" ?) nie przeszkadza fakt ze w mieszkaniu
              za ktore juz zaplacili 100% nie moga zamieszkac ani sie nawet sie zameldowac -
              wolno im tylko prowadzic prace wykonczeniowe.
              Dla mnie to (i pare innych rzeczy) jest bardzo denerwujace.

Jednak nie uwazam ze JW C. jest najgorsza firma na rynku - z innymi nie mialem
              jeszcze doswiadczen.
          • Gość: Marek Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.*.*.* 30.10.01, 16:28
            Witam Sasiada :-))) Tez odebralem mieszkanko z garazem i jest super.
          • Gość: monster Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 02:25
            Czy na kazda, zla opinie o JW musi odpowiadac marketing tej firmy?
            Jesli juz odpowiadacie na webie na posty, to nie uzywajcie zdan z waszej ulotki.
      • Gość: zizi Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 06.10.01, 09:51
        Gość portalu: to9m napisał(a):

> Ktorego dewelopera wybrac DD,JW a moze innego dosc taniego ktory buduje na
        > Tarchominie? Jakie są wady i zalety?

ja kupilem od JW z kilku wzgledow, a najwazniejszy to ten, ze mieszkanie jest
        gotowe (prawie gotowe) i nie slyszalem zeby JW wzial kase i nie dal mieszkania

moja rada:
        firmy developerskie i spoldzielnie to nie sa sprawnie zarzadzane firmy
        niewiele z nich nie musi sie martwic o stabilnosc finansowa,
        zatem u wielu z nich pomimo pewnego zaawansowania robot moga pojawic sie problemy

jesli masz inne mieszkanie, niekoniecznie DD czy JW, ktore jest gotowe do odbioru
        i jakosciowo lepsze, stac Ciebie na wiekszy kredyt, to sie zastanow - moze lepiej
        zaplacic wiecej???

jesli nie i angazujesz sie w budowe z developerem, to badz swiadom, ze w obecnej
        sytuacji podejmujesz wieksze ryzyko, duzo wieksze ryzyko niz rok temu z powodu
        relacji podaz/popyt na rynku

ja to swoje kupilem na kilka lat, dlatego wolalem wydac 150 kawalkow za 2 pokoje,
        a nie 250 gdzies przy metrze

a swoja droga ceny mieszkan nowych spadna za okolo 6-12 miesiecy (nie
        uwzgledniajac VAT)

pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.acn.waw.pl 07.10.01, 20:14
          Kupilam mieszkanie na Tarchominie od JW - mimo wszystkich problemow z
          papierkami i urzedami - budynek stoi - ja w nim mieszkam i na razie moje
          interwencje w sprawach usterek sa uznawane i szybko naprawiane ( o dziwo !)

Moze zaczynaja sie poprawiac z jakoscia uslug ... na razie nie bede chwalic
          dnia przed zachodem slonca , poczekam na akt notarialny.
          Pozdrawiam
      • Gość: R2R Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.citicorp.com 30.11.01, 10:59
        Jej, ale tu duzo ludzi z J.W. szkoda tylko, ze nie klientow tylko
        pracownikow......
        • Gość: saba Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.studio.tpi.pl 02.12.01, 19:08
          mam pytanie - JW Construction właśnie oznajmiło, że na moim osiedlu przy ul.
          Aluzyjnej (Tarchomin) do bloków nie będzie dpoprowadzona kanalizacja. Co mam
          robić ? oznajmili że prowizorycznie będzie szambo - nie wiadomo jak długo i kto
          za to będzie płacił, ani jak to się sprawdzi przy ośmiopiętrowych budynkach.
          Szukam kontaktu z nieszczęśnikami, którzy też mają tam mieszkania żeby wspólnie
          jakoś zadziałać. Na razie nie podpisałam aktu notarialnego ale kiedy podpiszemy
          przejęcie mieszkań na własność cała przyjemność z gminą i budową kanalizacji
          spradnie na lokatorów. Może ktoś ma na to dobrą radę?
          • Gość: Oriana Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.waw.cdp.pl 04.12.01, 13:53
            Dobra wiadomość. Kanalizacja będzie, umowa na jej wykonanie została już
            podpisana,roboty rozpoczęte. Pozdrawiam :)
      • Gość: Kwasek Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: 10.0.100.* 30.11.01, 16:13
        Sam nie wiem, w obecnej sytuacji wypada się oczywiście cieszyć, że te
        mieszkania wreszcie są ,ale z drugiej strony jest tyle niedoróbek i zwykłego
        nabijania w butelkę, że sobie myśle gdyby nie ten pokraczny polski rynek
        mieszkaniowy to takie firmy jak J.W nie byłyby największymi developerami w
        Polsce.
        Podejrzewam, że o wielu innych firmach mozna powiedzieć to samo. Fakt faktem
        mieszkanie w końcu oddali, z sama administracją mozna się w miare dogadać.
        • Gość: Asia Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.unknown.uunet.be 07.12.01, 14:59
          Mam mieszkanie z DD, a mój kolega z JWC, oba mieszkania na Tarchominie, oba o
          zbliżonym metrażu. Gdy kolega przyjechał do nas, to nie mógł się nadziwić, że:

- takie ładne osiedle, przestronne, miejsca parkingowe, kostka Bauma, trawka,
          piaskownica, ławeczki
          - mieszkanie ma tak funkcjonalny rozkład, duży pokój nieprzechodni, widna
          kuchnia, wnęka na szafę w przedpokoju, osobno WC i łazienka.

Wystarczy z zewnątrz popatrzeć na osiedla JWC: bloki upchane ciasno jak się
          tylko da (sąsiadom z bloku naprzeciwko można zaglądać do mieszkań), wąskie
          uliczki zastawione samochodami, mało zieleni, zero placyków dla dzieci.
          Mieszkania z ciemnymi kuchniami, przechodnie pokoje itd.
          • Gość: Stan Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.waw.cdp.pl 28.12.01, 14:01
            Gość portalu: Asia napisał(a):

> Mam mieszkanie z DD, a mój kolega z JWC, oba mieszkania na Tarchominie, oba o
            > zbliżonym metrażu. Gdy kolega przyjechał do nas, to nie mógł się nadziwić, że:
            >
            > - takie ładne osiedle, przestronne, miejsca parkingowe, kostka Bauma, trawka,
            > piaskownica, ławeczki
            > - mieszkanie ma tak funkcjonalny rozkład, duży pokój nieprzechodni, widna
            > kuchnia, wnęka na szafę w przedpokoju, osobno WC i łazienka.
            >
            > Wystarczy z zewnątrz popatrzeć na osiedla JWC: bloki upchane ciasno jak się
            > tylko da (sąsiadom z bloku naprzeciwko można zaglądać do mieszkań), wąskie
            > uliczki zastawione samochodami, mało zieleni, zero placyków dla dzieci.
            > Mieszkania z ciemnymi kuchniami, przechodnie pokoje itd.

A do tego wszystkiego w każdym pokoju jest fontanna - a u J.W. jej nie ma?
            Człowieku z Dom Dewelopment - na swoją pensję zarabiaj w pracy a nie szerząc
            bzdury i czarną propagandę w internecie.O DD wystrarczy sobie poczytać w wielu
            miejscach potralu - opinni złych jest conajmniej tyle samo co dobrych.A ja w
            mieszkaniu J.W. mieszkam - i jest spoko, nie mam żadnych problemów.
            • Gość: klient Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.elektrim.pl 10.01.02, 14:22
              Fontanna też jest. Pozdrowienia dla JW i pani Blidy.
      • Gość: pol Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.polkomtel.com.pl 11.01.02, 16:30
        Jak widać najwięcej mają do powiedzenia osby pracujące w obu firmach, które
        podszywają się pod klientów swoich firm. Ja osobiście nie znam DD, ale o JWC
        słyszałem dużo złych rzeczy ( zastanawiałem się nad kupnem mieszkania w
        Rembertowie). Na tym forum niedowiesz się rzeczy wiarygodnych. Najlepiej
        przejedź się na osiedla już zmieszkałe obu firm i wypytaj lokatorów.

PZDR
        POL
        • Gość: Asia Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.unknown.uunet.be 15.01.02, 11:51
          Nie jestem pracownikiem firmy DD, tylko jej klientem, i to wcale nie do końca
          zadowolonym (głównie z uwagi za znaczne opóźnienie w terminie oddania odsiedla)

Nie wybielam DD, tylko przedstawiam fakty. W razie czego służę kontaktem do
          mnie oraz mojego kolegi, który ma mieszkaie z JWC.

Nie wiem jak te firmy budują teraz. Nasze mieszkania zasiedliliśmy w 1999 (ja)
          i 1998 (kolega z JWC).
        • Gość: najka Re: DomDevelopment czy JW Construction? IP: *.abc.ikp.pl 18.03.02, 11:35
          Tez chcieliśmy kupić w Rembertowie, fajna (między domkami przy lesie, niedaleko
          przystanek i 4 przystanki do pociągu, niedaleko korty oraz obiekty sportowe
          AON-u - co nie przeszkadza bo kupuje się karnety) lokalizacja tylko kiedy oni
          wybuduja!!! Już jest opóźnienie (mieliśmy podpisywać w sierpniu bo była
          promocja - zresztą trwa nadal) ponad umowne 3 miesiące (chyba, że zima to jest
          kataklizm). Potem będą się spieszyć i spartolą, no i beznadziejne umowy mają. W
          zasadzie kupujący nie ma żadnych praw (spytaj prawnika). Gdy chcieliśmy
          wprowadzić kilka istotnych poprawek to dali tylko wpis, że "mała" (co tzn.?)
          infrastruktura będzie w cenie... Zrezygnowaliśmy, w końcu wydaje się duże
          pieniądze, których nie zaoszczędzi się w rok (żeby jeszcze normalnie żyć).
          najka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka